Park Skalka, plezanje ferat v centralni Slovaški

Slovaška ima prečudovito, neokrnjeno naravo, ki je zelo podobna naši, slovenski, zato sva se z Damijanom tukaj počutila zelo domače. Med bolj zanimive naravne destinacije spada park Skalka, kjer je pozimi priljubljeno smučarsko središče, poleti pa je park izjemno priljubljena izletniška destinacija in v Skalki se nahajata tudi dva izjemno zanimiva feratarska parka, imenovana Kamin in Svet ferat.

Prečudoviti razgled na park Skalka z znamenite razgledne ploščadi, ki ima stekleno dno. | FOTO: Damijan Kovač

Skalka se nahaja v centralni Slovaški in je pravi feratarski raj. Prav posebno vzdušje so nama pričarali tudi domačini, ki so naju pospremili v park in nama dali občutek kot da sva njihova, z nasmehom in prijaznostjo. Skupaj smo se odpravili raziskovat notranjost države. Vsi so nama priporočali tudi, da naj naslednjič obiščeva Visoke Tatre. V park naju je pospremil gorski vodnik Dušan Simonik, skupaj še z dvema Slovakinjama Katarino in Iveto. Feratarski park je razdeljen na dve ločeni območji, na katerih najdete celo vrsto dobro opremljenih ferat.

Pogled skozi kukalo, kjer si vidijo okoliški vrhovi parka Skalka. | FOTO: Tadeja Magdič

Park Skalka je zanimiva zimska in poletna izletniška destinacija

Skalka je zagotovo edinstvena turistična atrakcija, kajti vse od leta 2017 mesto Kremnica vlaga veliko truda, da tukaj vzpostavi mrežo zanimivih ferat vseh težavnosti. Park leži približno 2 uri vožnje iz prestolnice Bratislave, tukaj sta opremljena dva ločena feratarska parka, ki se ju zagotovo ne bi branil niti pri nas. Gre za pravi feratarske raj za vse ljubitelje adrenalina, tako za začetnike kot tudi za zelo izkušene feratarje in plezalce. Tukaj namreč najdete ferate vseh težavnosti, vse od najlažjih pa do najtežje ferate, ki je ocenjena z oceno F. Pričakala vas bo pestra izbira, poleg ferat je tukaj opreljenih precej lesenih plezal, lestve okoli dreves, pa cela vrsta otroških plezalnih izzivov.

Eden od dveh visečih mostov v parku, tale se nahaja v Svetu ferat. | FOTO: Damijan Kovač
Feratarska parka Kamin in Svet ferat

Cena parkiranja: 5 evrov na dan (tujci plačate v bljižnjem hotelu)

Težavnost ferat: od B pa vse do F

Skupno število ferat: 12 ferat

Čas dostopa/sestopa: dostop do Kamina je približno 15 minut hoje, dostop do Sveta ferat pa 20 minut hoje

Sezona plezanja: parka sta zaprta do vključno 31. maja, v tem času je plezanje strogo prepovedano

Koordinate parkirišča: 48.739829, 18.988905

Sheme ferat: glej fotografije v članku

Dva feratarska parka: Kamin in Svet ferat

Vse se je začelo s projektom ferat imenovanih Komin oziroma po naše Kamin, kjer so opremili prvih pet ferat. Te so bile uradno za javnost odprte 28. oktobra 2017. V Kaminu se boste najprej po lažji ferati spustili navzdol, potem pa boste lahko kombinirali različne poti oziroma ferate, odvisno od vaših sposobnosti. Tukaj boste tako našli zelo posebno slabih 40 metrov dolgo ferato v obliki mreže, ki je ocenjena z oceno D, pa 70-metrsko ferato imenovano Challange oziroma po naše Izziv, ki ima 4 metre izjemno zahtevnega previsa in se smatra za drugo najtežjo ferato na Slovaškem.

Shema feratarskega parka, ki se imenuje Komin oziroma Kamin po naše. | FOTO: Damijan Kovač

Največja atrakcija parka pa je zagotovo 80-metrski viseči most, ki se nahaja v tem delu in je bil za javnost odprt leta 2019. Je najdaljši tovrstni most v centralni Evropi. Za popestritev pa lahko obiščete tudi Titanik, skalo oziroma razgledno ploščad v parku Kamin, ki je podobna nosu ladje Titanik in je ograjena z železno ograjo.

Slovaški “Titanik” je veliko bolj zelen kot tisti v filmski verziji. | FOTO: Damijan Kovač

Slaba tri leta kasneje, 15. avgusta 2020 je bil potem odprt še drugi del, tako imenovani Svet ferat, kjer je opremljena tudi najtežja ferata na Slovaškem, in sicer z oceno F in se pomenljivo imenuje F-ujha, kar pomeni težko. Skupaj je v tem delu opremljenih sedem različno težkih ferat, pa otroško igrišče in prav poseben leseni adrenalinski park v krošnjah dreves, pa različne lestve in podobno. Skratka, zelo zanimiva dogodivščina in zagotavljam vam, da boste imela dela za ves dan.

Shema drugega feratarskega parka imenovanega Svet ferat. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata Commo, ki je skupaj dolga približno 110 metrov se konča s posebnim 30-metrskim visečim mostom, ki ima obliko stopal, na koncu pa vas bo pričakala še razgledna ploščad s steklenim dnom, ki je resnično nekaj posebnega. S ploščadi boste imeli enega najlepih razgledov na park Skalka.

Prečka s previsom v ferati Commo je zanimiva in z živo zelenim lišajem obdana. | FOTO: Damijan Kovač
Ferata F-uhja
Ocena F, večji del ferate je sestavljen iz prečnega plezanja
Skupna dožlina je 45 metrov, od tega je 11 metrov izjemno zahtevnega previsa
 
Ferata E-jha
Ocena E, verikalno plezanje
Dolga je 16 metrov, od tega je 3 metre zelo zahtevnega previsa

Samo za izkušene in fizično najbolje pripravljene plezalce!
Vstopi v najtežje ferate E-jha ni zavarovan z jeklenico, s čimer so opremljevalci poskušali narediti selekcijo med feratarji, še preden ti sploh vstopijo v ferato. | FOTO: Tadeja Magdič

Ferati z oceno F imenovana F-ujha in en krajši izziv z oceno E imenovan E-jha se nahajata na koncu sektorja Svet ferat in sta izziv za najizkušenejše in najmočnejše plezalce. Največ reševanj imajo ravno na tem odseku, zato res previdno in premišljeno.

Damijan v akciji pri plezanju ferate E-jha, ki ima oceno E. | FOTO: Dušan Simonik

Opremljevalci so se pri opremljanju teh dveh ferat znašli, da bi preprečili vstop manj izkušenim in tistim, ki ju niso sposobni splezati. Opremo ferate (jeklenico in ostalo opremo) so postavili šele 3 metre od tal, kar pomeni, da je treba do vstopa splezati.

Najboljša družba, v sredini je Dušan, levo Iveta in desno Katarina! Hvala za tako lep in topel sprejem, se še vrneva na Slovaško. | FOTO: Damijan Kovač