Športne ferate na Sardiniji: vse ferate zbrane na enem mestu

Sardinija naju je presenetila in prepričala tudi s številnimi (športnimi) feratami, ki so na otoku opremljene. Splezala sva dve ferati, saj nisva imela več časa, bi pa z veseljem splezala še kakšno. Kaj so razlogi za takšno navdušenje, pa si preberite v spodnjem članku, v katerem sem poskušala zbrati najbolj osnovne informacije, sheme in opise vseh ferat na Sardiniji, našli boste tudi zemljevid, na katerih so označene vse ferate, da se boste lažje orientirali.

S plezanjem ferat lahko na prav poseben in svojevrsten način odkrivate naravo vaše popotniške destinacije. | FOTO: Damijan Kovač

Pred odhodom mi je uspelo izbrskati lokacije in imena 11-ih ferat na Sardiniji, pri čemer so bile informacije o feratah objavljene na različnih straneh, o nekaterih feratah so informacije izjemno skope oziroma je bilo nemogoče najti točne podatke, nekatere od njih so zaradi različnih vzrokov zaprte, za druge pa je na razpolago veliko natančnih podatkov. V nadaljevanju vas čaka zanimiv članek, poln koristnih informacij.

Vse infomacije, vsi opisi in fotografije, pa tudi koordinate, ki so objavljeni na najini spletni strani so najino delo in zato zaščitena intelektualna lastnina. Razen tam seveda, kjer je naveden drug vir. Naprošava vse, ki boste uporabili najine infomacije, da ob tem navedete vir Tadeja Travels/Tadeja Magdič ali Tadeja Travels/Damijan Kovač ali naju o uporabi obvestite.
Najlepše hvala že v naprej!

Varnost, oprema in opis ferat na Sardiniji

Ferati, ki sva ju obiskala sta bili resnično dobro opremljeni, oprema (jeklenica, skobe in ostali elementi) so v zelo dobrem in vzdrževanem stanju, ponekod tudi povsem novi. So pa očitno vandali na delu tudi na Sardiniji, saj so uničili in razrezali jeklenico v priljubljeni ferati Cabirol, tako da je ta do nadaljnega, predvidoma do leta 2023, zaprta za plezalce. Ferate si zaslužijo odlično oceno, kar se opreme in varnosti tiče. Malo težje je bilo najti opise ferat na enem mestu, tudi samo opisi so bolj pomankljivi, pravih shem za večino ferat nisem našla, ali pa sem našla zgolj zelo grobe sheme. Ampak nič hudega, tudi samo raziskovanje in iskanje vseh teh informacij po spletu in tudi raziskovanje samih dostopov, ferat in sestopov je zato bil bolj pustolovski.

Oprema v nekaterih feratah se malo razlikuje od naših. Jeklena veriga v ferati Badde Pentumsa lepo popestri samo plezanje. | FOTO: Tadeja Magdič

Pozitivno me je presenetila domiselnost opremljevalcev, saj so ferate lepo popestrili s kreativnimi elementi. V ferati Badde Pentumas je tako zadnjem, najtežjem delu namesto napete jeklenice, v skali opremljena zelo ohlapna in debela veriga, ki zelo popestri samo plezanje, ferata della Regini pa ima dodane elemente kot so recimo jeklena mreža, himalajski most in tako imenova gasilska lestev. Te elemente boste našli le redko kje, vendar zelo popestrijo samo feratarsko izkušnjo.

Seznam vseh športnih ferat

Spodaj boste našli opise in lokacije ferat na Sardiniji. Midva sva splezala ferati Badde Pentumas in della Regina, obe prečudoviti ferati, sredi divje narave, izjemno razgledni in tudi zelo dobro opremljeni. Opisi ferat so nastali bodisi na podlagi najinih lastnih izkušenj, na podlagi informacij, ki sva jih dobila od lokalcev in ostalih feratarjev ali na podlagi opisov, ki sem jih našla v različnih opisih in člankih. Pri iskanju podatkov o feratah in najbolj svežih informacijah o samem stanju in morebitnem zaprtju ferate boste našli na spletni strani Climbing Sardinia.

Oprema v ferati della regina je povsem nova in izjemno dobro vzdrževana, najtežji del ferate pa je pogosto posejan s skobami. | FOTO: Tadeja Magdič

Lokacija ferat na Sardiniji

Za lažjo orientacijo spodaj prilagam zemljevid, na katerem so označene lokacije vseh ferat na Sardiniji. Kot lahko vidite, so ferate razpršene praktično po celotnem otoku, tako da boste zagotovo našli kakšno tudi v vaši bližini.

Ferata Pan di Zucchero

Ferata se nahaja na istoimenskem skalnatem osamelcu ob jugozahodni obali Sardinije, blizu mesta Bugger. Do otočka boste potrebovali prevoz s čolnom, ta stane med 10 in 20 evrov, cena se je morda vmes še kaj povišala. Proti skalnatemu osamelcu se boste odpravili s plaže Masua na zahodni obali Sardinije. Ko boste prispeli do zapuščenaga rudarskega obrata se po cesti spustite do parkirišča. Pan di Zucchero v dobesednem prevodu pomeni „sladkorna glava“, ferata se začne in konča v čolnu, saj drugega dostopa ni, sestop je glede na opise sodeč možen bodisi s spustom po vrvi ali z vzvratnim plezanjem. Vsekakor pa je ta ferata svojevrstna in se je že znašla na najinem seznamu za naslednjič.

Informacije o ferati:

Dostop: 15 minut
Plezanje: 45 minut
Celotna pot: 2:30 ure
Najvišja višinska razlika na poti: 135 metrov
Dolžina poti: 1,3 kilometra

Koordinate parkirišča: 39.332959, 8.421260
Koordinate plaže Warung beach club Masua

Ferata della Regina

Ferata della Regina je še ena v vrtsi resnično lepih panoramskih ferat na Sardiniji. Velja za eno najlepših na Sardiniji.

DALJŠI OPIS PRIDE NA VRTSO V NASLEDNJEM ČLANKU. Tako da spremljajte objave.

Ferata Gutturu Xeu

Kratka adrenalinska ferata je srednje težavnosti in se nahaja blizu mesta Iglesias v istoimenski soteski, ferata je dobro opremjena, glede na opise, ki sem jih našla, je tudi dobro vzdrževana. S ferate se boste morali spustiti po vrvi oziroma se boste morali “abzajlati”, zato vzemite seboj potrebno dodatno opremo. Ferata poteka po istoimenski apnenčasti dolini, ki se lokacijsko nahaja ob vznožju zahodnega pobočja vrhov Punta Martineddu in Monte San Michele, poteka po levi strani doline, naknadno je bil nato na nasprotni strani zgrajen še en nekoliko zahtevnejši odsek ferate. 

Ferate na Sardiniji najdete na različnih lokacija, v dolinah, kanjonih, na otokih, polotokih … | FOTO: Damijan Kovač

S parkirišča se boste do ferate povzpeli po mulatjeri, sam vzpon naj bi nam vzel približno 20 minut. Ko boste prispeli do vstopa v ferato, boste lahko izbirali levo ali desno varianto, pri čemer je desna zavarovana nekoliko višje in je treba do vstopa malo poplezati brez varovanja. Obe varianti se zaključita s približno 40-metrskim spustom po vrvi, zato boste za spust potrebovali vsaj vrv.

Informacije o ferati:

Dostop: 20 minut
Plezanje: 1 ura
Celotna pot: 2:30 ure
Najvišja višinska razlika na poti: 180 metrov (celotna višinska razlika premagana na poti 300 metrov)
Dolžina poti: 5,3 kilometra

Koordinate parkirišča: 39.3274, 8.5656

Ferata di Goloritze 

Ferata, o kateri nisem našla prav veliko informacij, tudi opisi so pomanjkljivi in zelo skromni, se nahaja na vzhodni obali v bližini znamenitega skalnatega osamelca Cala Goloritze, kjer so opremljene tudi večraztežajne smeri. Dostop je precej dolg in zahteven, potrebno je tudi znanje večraztežajnega plezanja, seboj glede na opise, ki sem ji našla morate vzeti tudi vrvi in samovarovalne pripomočke, saj se boste morali na enem odseku spustiti po vrvi.

Ferata je znana tudi kot Leder di Goloritze in ni klasična turistična ferata, temveč je opisana kot del divje treking poti in še težja varianta znamenitega trekinga imenovanega Selvaggio Blue, ki poteka tukaj mimo.

Informacije o ferati:

Koordinate parkirišča: 40.09861, 9.6639

Ferata di Cabirol

Ferata je sicer spadala med najine plezalne cilje, vendar sva hitro zelo razočarana ugotovila, da je ne bova mogla splezati, ker so jo neznanci pred časom uničili, tako da so na določenih mestih prerezali jeklenico. Ferata zato do nadaljnega tako ostaja zaprta. Gre za ferato z enim najlepših razgledov, saj se vije visoko ob steni z razgledom na morje ob rtu Capo Caccia na severozahodnem delu Sardinije. Poteka med policami, preči izpostavljene in navpične stene.

Zaprta naj bi ostala vsaj do leta 2023, več svežih informacij boste našli na uradni spletani strani ferate.

Shema ferate Cabirol

Informacije o ferati:

Dostop: 20 minut
Plezanje: 3 ure
Celotna pot: 3:40 ure
Najvišja višinska razlika na poti: 150 metrov (celotna višinska razlika premagana na poti 200 metrov)
Dolžina poti: 2 kilometra

Koordinate parkirišča: 40.5744, 8.15906
V članku sem poskušala zbrati najbolj osnovne informacije, sheme in opise vseh ferat na Sardiniji. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata di Giorre

Ferata je bila opremljena leta 2013 vzdolž severne stene istoimenskega hriba, sestavljena je iz divjih polic, celotna pot je dolga 2500 metrov, pri čemer je približno 600 metrov zavarovanih z jeklenico. Čeprav se ferata vije po relativno nizkih pečinah blizu mesta, nekaterih bolj izpostavljenih in previsnih predelov ferate ne gre podcenjevati. Do ferate boste najlažje prišli iz mesta Cargeghe v provinci Sasari, na severozahodnem delu Sardinije.

Informacije o ferati:

Dostop: 45 minut
Plezanje: 1:30 ura
Celotna pot: 3 ure
Najvišja višinska razlika na poti: 130 metrov (celotna višinska razlika premagana na poti 170 metrov)
Dolžina poti: 4,2 kilometra

Koordinate parkirišča: 40.66281, 8.62229

Ferata degli Angeli

Tudi ta ferata je podobno kot Pan di Zuccero na otoku blizu otoške obale, in sicer se nahaja na otoku Tavolara, zato sem jo našla tudi pod imenom ferata di Tavolara, gre za eno in isti ferato. Ferata je del prečudovite pohodne poti, ki vodi do najvišjega vrha otoka Tavolara, za razliko od ferat kot so Cabirol, della Regina ali Medusa, degli Angeli predstavlja le del celotne poti. Od vstopa v ferato, ki je na obali pa do vrha, vam bo pot vzela 3 ure hoje.

Za dostop pa boste prav tako potrebovali prevoz s čolnom. Vaša začetna točka je blizu Punte della Mandria, pred Olbio in Galluro. Ko boste prispeli na plažo Spalmatore, boste samo sledili očitni poti do točke Punta la Mandia, kjer je tudi vstop v ferato. Poteka vzdolž južnega grebena otoka Tavolara in se dviga od morja proti najvišjemu vrhu otoka. Razdeljena je na različne odseke, skupaj pot meri 600 metrov. Dostopa je približno 30 minut, za plezanje boste sodeč po opisih potrebovali 3 ure in še 3 ure za sestop, torej računajte vsaj 6 ur.

Ferata glede na lokacijo nudi prečudovite panoramske razglede, daleč naokoli na obalo in okoliške otoke vse od Molare do Caprete in La Maddalene. Opremljena pot se konča približno 20 minut pred najvišjim vrhon, pot nato nadaljujete peš. 

Pod vrhom je ena od možnosti tudi spust po vrvi, in sicer eden je dolg 55 metrov, drugi 35 metrov, spustili se boste do plaže Spalmatore. Druga opcija za sestop je, da dosežete vrh in sestopite z druge strani po via Ferrate Normale, se pravi po normalni poti. Glede na opise, ki sem jin našla, ta ferata velja za zelo zahtevno, prav tako je ferata na južni strani, kar pomeni, da je v poletnih mesecih oziroma med junijem in oktobrom tukaj izjemno vroče, v tem času je priporočljivo, da se na vrh otoka Tavolara povzpete le po normalni poti, ki je lažja in je večji del dneva v senci.

Informacije o ferati:

Dostop: 20 minut
Plezanje: 2 ura
Celotna pot: 4 ure
Najvišja višinska razlika na poti: 300 metrov (celotna višinska razlika premagana na poti 560 metrov)
Dolžina poti: 6,7 kilometra

Koordinate parkirišča: 40.88057, 9.63688

Otok Tavolara je dostopen s čolnom iz pristanišča Porto San Paolo na obali Sardinije. Urnik ladij, ki peljejo do Tavolare najdete na tej povezavi.

POZOR! Avgusta leta 2018 je vstopni del ferate bil uničen, zato poteka po spremenjeni trasi. Sledite oznakam.
Po plezanju ferat si lahko privoščite tudi skok v osvežilno morje, saj so bodisi blizu obale ali na obali. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata di Plumare

Ferata znana tudi pod imenom Punta di Plumare se nahaja se na vzhodni obali, blizu ferate Goloritze in je še ena v vrsti tistih poti, ki se nahajajo neposredno ob obali in zato nudijo neverjetne razglede daleč naokoli. Če gre verjetni opisom, ki sem jih našla na spletu, je to najzahtevnejša in najnapornejša ferata od vseh na Sardiniji, hkrati pa je tudi izjemno vznemirljiva in ena najbolj pustolovskih na otoku. Vse se začne na plaži Cala Sisine, vendar je že dostop do plaže majhen izziv, saj gre za odročno plažo. Na plaži boste našli veliko kajakov, pohodnikov, do plaže lahko pridete na tri načine, in sicer s čolnom ali kajakom, peš ali kombinirano z avtomobilom in peš. S čolnom lahko pridete iz Cala Gonone, podobno kot do Cala Lune. Do plaže lahko torej pridete tudi po makadamski cesti, pot je dolga 17 kilometrov in se začne na planoti Golgo ter se konča parkirišča pri Pranu ‘e Murta, ki je od plaže Cala Sisine oddaljeno še dodatna 2 kilometra, ta del je treba pešačiti.

Ferata je bila opremljena leta 2001 in je bila zasnovana kot del projekta Trek dlle 7 Cale, katerega glavni cilj je bil ustvariti panoramsko pot, ki bi povezovala plaže  Cala Sisine, Cala Biriala, Cala Mudaloru, Cala Mariolu (Ispulighedenie), Cala dei Gabbiani in Cala Goloritze. Pot se začne v Cala Sisine in poteka od severa proti jugu, v nasprotni strani od znamenitega trekinga Selvaggio Blue.

Edina pot, ki vodi do vstopa v ferato poteka po zahtevnih in strmih kamnitih pobočjih, po izpostavljenih prehodih, tako da je že dostop svojevrstna dogodivščina. Od plaže Cala Sisine je še 2 uri hoje do vstopa, ferata se nahaja in poteka po dolgi polici, ki prečka ogromno steno Punta Plumare, z edinstvenim razgledom na plažo Cala Sisine in zaliv Orosei. Do vstopa lahko pridete bodisi s čolnom po morju ali po težkodostopni kopni poti s terenskim vozilom. Vse se začne na znani plaži Cala Sisine, kjer je na južni strani plaže poteka stara mulatjera, ki strmo poteka proti stari ovčji staji, ki je vklesana v skalnati votlini. Tukaj pot postane še bolj strma, prehodi so zahtevni in potekajo po poteh pastrirjev. Ko dosežemo steno Punta Plumare, ki se razteza nad morjem, nas jeklenica ferate pripelje do police in skrajne točke stene. Tukaj v bližini je leta 2016 prišlo do velikega podora kamenja.

E-NOVIČKE

Ferata Plumare zagotovo ni za vsakogar, strma pristopna pot, ki poteka po izspostavljeni poti, strmine in dolg sestop jo delajo daleč najbolj zahtevno in naporno ferato na Sardiniji. Je izjemno fizično naporna in ne dopušča napak ali zamud. K sreči je stena po 11-ti uri v senci, kar nam omogoča, da večji del dneva hodimo po senci.

Na koncu ferate nas potem čakajo še štirje spusti po vrvi, dva zaporedna, ki sta dolga 30 in 50 metrov, pot pa se potem pridruži znameniti treking poti Selvaggio Blue, s katero si delimo sestop do plaže Cala Sisine. Po krajšem delu prispemo do zadnjih dveh spustov, dolgih 15 in 20 metrov, zadnji spust po vrvi nas pripelje do vznožja starodavne ovčje staje, mimo katere smo šli na začetku poti. Od tukaj nas potem čaka še približno 20 minut hoje do plaže Cala Sisine. Po naporni poti se vsekakor prileže osvežitev v morju na eni najlepših plač na Sardiniji.

Informacije o ferati:

Koordinate parkirišča: 40.16506, 9.62364

Najprej boste morali priti do odročne plaže Cala Sisine, sledi še nekje 2 urni dostopa do vstopa v ferato, potem boste šele začeli s plezanjem ferate, na koncu sestop nazaj do plaže. Potem vas čaka še vrnitev s plaže.

Nevarni in zpostavljeni prehodi so sicer zavarovani z jeklenico, vendar je priporočljivo seboj vzeti tudi dodatno plezalno vrv, ki jo boste potrebovali tudi za spust po vrvi za sestop.

Ferata Badde Pentumas

Ferata della Medusa

Našli jo boste tudi pod imenom ferata Castello di Medusa, saj poteka okoli pečine, kjer še vedno domujejo ostanki istoimenskega gradu. Poteka pod gradom Medusa v mestu Samugheu v centralnem delu Sardinije. Ferata je približno 400 metrov dolga krožna pot okoli trdnjave, podobno kot della Regina. Apnenčasti masiv se navpično dviga slabih 100 metrov visoko, pod seboj pa lahko občudujete dolino reke Araxisi. Je kratka panoramska ferata, ki poteka med zelenjem in se začne na parkirišču pri gradu. Vstop poteka preko 3-metrskega vzpona, ki se ustavi na razgledni polici. Ferata poteka po navpični lestvi, za kar je potrebna moč v rokah.

Informacije o ferati:

Dostop: 20 minut
Plezanje: 1:15 ure
Celotna pot: 2 uri
Najvišja višinska razlika na poti: 50 metrov (celotna višinska razlika premagana na poti 150 metrov)
Dolžina poti: 1,6 kilometra
Koordinate parkirišča: 39.89264, 8.95374

Ferata di Masua

Skrivnostna ferata se nahaja na 200 metrov visoki steni nad rudarskim mestom Porto Flavia na divji zahodni obali Sardinije. Je v resnici čisto blizu ferate Pan di Zuccero, ki se nahaja na skalnatem otočku, ferata di Masua pa se nahaja na glavnem otoku. Nastala je okoli leta 2017, opremila pa jo je neznana in skrivnostna skupina domačinov na sicer zaščitenem območju, zato je ferata naletela na številne pritožbe. Ferata je še danes skrivnostna, saj zanjo ne boste našli nobenih znakov, menda ni urejene poti, nihče ne pozna dejanskega stanja opreme, niti stanja terena, zato je bolje, da se je izognete.

Pri pripravi tega članka sem si pomagala s spletnimi stranmi Climbing Sardinia in Ferrate365, kjer sem našla precej informacij, predlagam vam, da pred odhodom tudi sami preveriti najbolj sveže informacije na teh straneh. Če poznate še kakšno ferato na Sardiniji, ki je niste našli na tem seznamu, ali imate morda kakšne dodatne informacije o omenjenih feratah, mi prosim sporočite, da jo uvrstim na seznam ali dopolnim tekst.