Ideje, kam na sankanje – zanimive sankaške proge pri nas

Sneg je ponekod že pobelil sosednji breg, ponekod pa upajmo, da ga bo v kratkem. Prvih snežink se ne razveselijo le otroci, te vsekakor na plano zvabijo tudi otroško igrivost in norčavost marsikaterega odraslega. Sankanje je ena tistih zimskih aktivnosti, ki je neizmerno zabavna in pozimi enostavno ne sme manjkati. Vas zanima, kje so najbolj priljubljene lokacije za sankanje in sankaške proge v Sloveniji? Kam na sankanje in nočno sankanje, si lahko preberete v nadaljevanju članka.

Nočno sankanje po urejeni progi na cesti pod Mangartom. Sankanje tukaj je mogoče le organizirano. | FOTO: FB skupina “Sankanje z Mangarta”

Številne lokacije so nam vsem dobro znane, nekaj je pa takšnih, ki sva jih z Damijanom odkrila čisto po naključju, tudi morda malo manj znane, pa tudi gneče je manj. Razmere na sankališčih so seveda odvisne od vremenskih in snežnih pogojev, preden se odpravite na spodaj navedena sankališča, seveda nujno preverite vremenske razmere, dodatna previdnost tudi pri samem spustu ne bo odveč, ob vsej tej zabavi pa ne pozabite spoštovati narave in domačinov.

Zbirna točka sankačev pred vhodom Doma pod Storžičem. | FOTO: Visit Tržič in Dom pod Storžičem

Sankališče pri Domu pod Storžičem

Cesta, ki vodi iz doline do Doma pod Storžičem se pozimi spremeni v pravo sankaško progo, veliko je tudi nočnih pohodnikov, ki se z lučkami odpravijo do Doma in tam kaj toplega pojejo, se podružijo in kaj spijejo. Toplo priporočam njihovega košutnika ali domačo medico z dodatkom pravega čilija. V dolino se potem lahko spustite kar na sankah. Sankanje tukaj je brezplačno, morate pa imeti svojo opremo in ker je vse skupaj locirano na severni strani, so pogoji za sankanje dobri. Pazite tudi, cesta je tudi pozimi prometna, zato bodite pri spustu še dodatno previdni.

Podatki o sankaški progi Dom pod Storžičem:

Izhodišče: vas Grahovše, več urejenih in plačljivih parkirišč ob cesti
Najviška točka: Dom pod Storžičem (1123 metrov)
Dolžina proge: 2800 metrov
Višinska razlika: 313 metrov
Čas vzpona: približno 1 ura
Parkirišče: 46.366304, 14.352253

Za več informacij preverite spletno stran Visit Tržič.

Sankališče na starem Ljubelju in naravna sankaška proga na Zelenici

Prelaz Ljubelj nudi kar dve sankališči, cesta na stari Ljubelj pri starem mejnem prehodu se pozimi ob dovoljšni količini snega spremeni v sankališče, na drugi strani prelaza pa je urejeno naravno sankališče na Zelenici, ob progi na zgornji strani najdete tudi informacijsko tablo.

Za obe sankaški progi parkirate na enem od urejenih plačljivih parkirišč na prelazu pred hotelom Kompas ali nekoliko nižje, potem pa se odpravite bodisi v smeri proti Zelenici, ki je mimogrede izhodišče za številne vrhove, ali v smeri starega Ljubelja.

Podatki o sankaški progi Zelenica:

Izhodišče: prelaz Ljubelj, več urejenih plačljivih parkirišč ob cesti
Dolžina proge: 610 metrov
Višinska razlika: 71 metrov
Povprečni naklon proge: 11,6 %
Čas vzpona: 20 minut
Parkirišče: 46.431621, 14.259861

Za več informacij obiščite spletno stran ŠD Podljubelj in Visit Tržič.

Podatki o sankališču stari Ljubelj:

Izhodišče: prelaz Ljubelj, več urejenih in plačljivih parkirišč ob cesti
Najvišja točka: Koča na Ljubelju (1369 metrov)
Čas vzpona: do 1 ure
Parkirišče: 46.431621, 14.259861

Koča na starem Ljubelju se nahaja na vrhu cestnega prelaza, ki velja za najstrmejšega v Evropi, je prenovljena in nudi pohodnikom, sankačem in vsem ljubiteljem hribov zavetišče z dobro domačo hrano.

Nočno sanjanje na naravni sankaški progi na Zelenici. | FOTO: Visit Tržič

Sankanje nad prelazom Črnivec in na Kašni planini

Sankališče se nahaja ob cesti nad prelazom Črnivec na nadmorski višini dobih 900 metrov. S prelaza vodi pot do Kašne planine, ki je sicer manj znana sestra Velike in Menine planine. Gre za precej lokalno sankališče, kjer pa je ob lepem vremenu in ob koncih tedna lahko precejšnja gneča, saj se na prelazu naredi ozko grlo, pa še parkirna mesta so precej omejena, zato bodite dovolj zgodnji.

Parkirišče: 46.2608, 14.7024

Sankališče pri Planinskem domu na Jančah

Planinski dom na Jančah je precej lahko dostopen, saj se do njega pripeljete z vozilom, temu primerna je seveda tudi gneča. Na travniku pred domom je urejeno otroško igrišče in manjša vzpetina, ki se ob dobrih snežnih razmerah spremeni v sankališče. Vsekakor pa se na hribu zbere veliko število otrok in malo starejših sankačev.

Parkirišče: 46.0523116,14.7099804

Gneča na naravnem sankališču na najvišjem vrhu občine Ljubljana, na Jančah in s prečudovitim razledom daleč na okoli. | FOTO: Tadeja Magdič

Sankanje z Mangarta (samo organizirano)

V Logu pod Mangartom je sicer brezplačno sankanje mogoče ob smučišču, ob ustreznih zimskih in snežnih pogojih pa domačini pripravijo gorsko cesto na Mangart in organizirajo sankanje tudi na Mangrtski cesti. Proti vrhu slabih 2700 metrov visokega Mangarta pelje naša najvišja visokogorska cesta, po kateri pa se pozimi lahko spustite tudi s sanmi. Sankanje z Mangarta velja za enega bolj avanturističnih in adrenalinskih pri nas, organizira ga lokalna turistična agencija in je dovoljeno le v organizirani skupini in po predhodni najavi.

Sankališče se začne na nadmorski višini 1450 metrov, do izhodišča pa vas zapeljejo s terenskimi vozili. Urejena proga je dolga dva kilometra in je namenjena posebej za sankanje.

Organizirane priprave na sankaški spust po cesti z Mangarta. Sankanje organizira lokalec iz Loga pod Mangartom.. | FOTO: FB skupina: Sankanje z Mangata

Sankanje na Golteh ob Mozirski koči

Sankanje in ostale zimske radosti so mogoče tudi na vzpetinah na Golteh ob Mozirski koči. V koči, ki se nahaja na nadmorski višini 1356 metrov in je bila zaradi požara leta 2021 povsem prenovljena, si lahko izposodite tudi sanke in krplje.

Ob lepem vremenu boste od tukaj imeli izvrsten razgled proti jugu na Gornjo Savinjsko dolino z Mozirjem in Nazarjami, Menino planino in Goro Oljsko, proti zahodu se bo razgled odprl priti Savinjskimi Alpami in Ojstrici.

Sankanje na vpetinah blizu Mozirske koče na Golteh. | FOTO: Branko Povše

Sankanje z Valvasorjevega doma pod Stolom

Podobno kot do Doma pod Storžičem, tudi iz doline Završnice nad Žirovnico proti Valvasorjevi koči pod Stolom pelje makadamska cesta, ki se pozimi, ko je dovolj snega, spremeni v sankaško progo. Do koče vodi več poti, najkrajša pa vam bo vzela slabo uro in pol uro hoje v klanec do koče, če boste šli po ceti je pot dolga 6 kilometrov in je pozimi zaprta za promet.

Koča je ena najbolj obleganih planinskih koč pri nas, pred leti je bila s strani pohodnikov celo izbrana za Najbolj priljubljeno planinsko kočo, do nje se lahko povzpnemo peš, v dolino pa se spustimo s sanmi.

Dostop z avtomobilom do Valvasorjevega doma je po gozdni cesti plačljiv in je mogoč je le med 1. majem in 31. okrobrom, kajti v dolini so pred kratkim postavili zapornico. Cestnina znaša 10 evrov, plačate pa jo lahko na parkomatu z denarjem ali kartico, z aplikacijo ParkMeWise, lahko tudi preko SMS sporočila. Imejte v mislih, da je pozimi dostopna gozdna cesta za promet zaprta, vozilo boste morali pustiti v Završnici, kjer je prav tako treba vsak dan med 6:00 in 22:00 uro plačati parkirnino. Parkirnina znaša 0,5 evra na uro ali 5 evrov za cel dan. Od tukaj se boste morali do doma povzpeti peš.

Plačljivo parkirišče Završnica se nahaja pred zapornico.

Parkirišče: 46.40731, 14.14723

Več informacij glede plačila parkirnine in dostopnosti v Završnici in uporabi gozdne ceste najdete na povezavi Občine Žirovnice in Visit Žirovnica, kjer imate vse lepo razloženo.

Pri sankanju po naravnih progah bodite izjemno previdni, saj so proge lahko tudi ledene, priporočena je uporaba zaščitne čelade. | FOTO: Branko Povše

Ostala (urejena) sankališča v Sloveniji

Sankanje je mogoče tudi v Kranjski Gori in njeni okolici, v Bohinju, na Jezerskem, na Krvavcu, ob smučišču na Starem vrhu, Rogli, Mariborskem Pohorju, na Soriški planini, na Veliki planini, Pokljuki in še bi lahko naštevala, kajti praktično vsak kraj ima svoje sankališče, tam kje je vsaj malo strmine.

Sankanje v dolini Tamar in v Krnici

V dolino Tamar pelje sicer priljubljena pohodniška pot, ki se pozimi spremeni tudi v sankališče, ker je dostop precej lahek, je temu primerna seveda tudi gneča. Sankanje je mogoče tudi v Krnici, prav tako priljubljeni turistični točki v bližini Kranjske Gore.

Sanke si je sicer mogoče izposoditi v Planici zraven Nordijskega centra, kjer je izposoja.

Sankaške radosti za vse generacije v Kranjski Gori. | FOTO: ww.slovenia.info in Iztok Medja

Park Jezersko

Sankate se lahko tudi na Jezerskem, kjer je v bližini Planšarskega jezera ob ugodnih vremenskih razmerah urejena sankaška proga, ki je dolga 740 metrov. Gre za turistično rekreacijski park Park Jezersko, kjer ima organizator možnost dodatnega zasneževanja in teptanja proge, kar pa seveda pomeni tudi, da je za sankanje tukaj treba plačati.

Za več informacij obiščite to povezavo.

Sankanje v Logarski dolini. | FOTO: www.logarska-dolina.si

Sankanje v Logarski dolini

Logarska dolina ponuja več različnih lokacij za sankanje, vabijo pa vse, tako družine kot vse, ki uživajo v zimskih radostih na snegu, sanke pa si je mogoče na sami lokaciji tudi izposoditi.

V dolini so urejena sledeča sankališča:

  • Sankališče ob kapeli Kristusa Kralja na vstopu v park
  • Na smučišču Logarska dolina
  • TK Lenar
Za snežne radosti nismo nikoli prestari! | FOTO: www.logarska-dolina.si

Za več informacij obiščite spletno stran Logarske doline.

Prav gotovo sem kakšno zanimivo sankaško progo izpustila, zato vabljeni, da jo dodate v komentar ali nama pišete na naslov tadejatravels@gmail.com. Vaš koristen predlog bo zagotovo našel prostor v članku.