Tržič z okolico: odlična priložnost za aktivni oddih

Že dlje časa sva načrtovala in razmišljala o tem, da bi z Damijanom podrobneje raziskala Tržič in njegovo okolico, vse od Dovžanove soteske pa do grebena Košute. Tržič je izjemno zanimiv in nudi veliko več kot se morda zdi na prvi pogled. Zgolj en konec tedna pa zagotovo ne bo dovolj časa za njegovo raziskovanje, je pa vsekakor lep začetek. Poglejmo, zakaj.

Prečudovita narava v okolici Tržica vas bo naravnost prevzela, se še boste želeli vrniti. | FOTO: Tadeja Magdič

Na najinem seznamu raziskovanja so se v preteklosti že znašli Zelenica, ki ni znana le po najtežji športni ferati pri nas, po Spodnjem plotu, temveč tudi kot izhodišče za številne okoliške vrhove kot sta Vrtača in Begunjščica, obiskala sva prečudovito krožno pot preko starega Ljubelja in po grebenu Ljubeljščice, raziskovala sva avstrijsko stran Košute, kjer sva splezala na znameniti Cjajnik in potem nadaljevala po grebenu Košute vse do njenega najvišjega vrha, Košutnikovega turna, potem pa sva se ponovno po ferati spustila nazaj na avstrijsko stran. Tukaj ne smem pozabiti omeniti vzpon na Storžič po izjemno zahtevni poti Skozi žrelo s severne strani. A to je šele začetek, saj imate iz Tržiča nešteto možnosti za izlete, tukaj se resnično najde za vsakega nekaj.

Razgledna točka nad Dovžanovo sotesko, ki je nastala še preden so po Zemlji hodili dinozavri. | FOTO: Damijan Kovač

Tržič in okolica – zmajevo mesto

Mesto Tržič ima izjemno bogato čevljarsko, usnjarsko in nogavičarsko tradicijo, je zibelka slovenskega alspkega smučanja. Med širšo publiko je poznan predvsem po čevljarski industriji, saj so v preteklosti v tovarni Peko izdelovali čevlje, mesto poznamo po šuštarski nedelji. Tržič pa je znan tudi kot zmajevo mesto, saj na simbol zmaja naletite praktično na vsakem koraku.

Ob cesti v Tržiču boste tako našli velikega zmaja, ki vas bo opomnil na to, da je Tržič zmajevo mesto. | FOTO: Damijan Kovač

Tržič je mesto legend, a legenda med vsemi legendami je tista o zmaju, zaradi katerega je mesto dobilo naziv zmajevo mesto.

“Nekoč je živel fantič z imenom Jaka in imel je petelina, ki ga je sicer dobro hranil, a se petelin ni in ni mogel zrediti. Zato je prosil coprnico, da mu da prašek, da bi petelina le poredil. Ko je Jaka svojega petelina potrosil s tem praškom, se je perjad hitro poredila in potem je petelin odfrčal na Košuto, kjer je izlegel jajce. Iz tega jajca se je nato izlegel majhne zmajček, ki se je zaril v skalo in ko je dovolj zrastel, je goro razneslo … gora se je utrgala in ven je prilezla zver s sedmimi glavami, iz katere je švigal ogenj. Ko je zmaj želel pobegniti, pa ga je zadela skala in ga pokončala. Zmaj je pristal v dolini, v Tržiču in pod seboj pokopal naselbino.”

Tako se glasi le ena od legend, po kateri naj bi nastalo mesto Tržič, glavni krivec za to pa je sevede nihče drug kot zmaj.

Greben Košute je eden najbolj fotogeničnih hribov pri nas. Na naši strani ga prekrivajo travniki, na avstrijski pa je bolj skalnat. | FOTO: Damijan Kovač

Tržiško je poleg izjemno lepih hribov in okoliških vrhov znano tudi po domačih štrukljih, tukaj lahko poskusite tudi prvo domače bio pivo, kaj bi si lahko želeli lepšega.

Greben Košute – prečudovite planine in planšarije

Košuta je najdaljši gorski greben pri nas, ki skupaj meri kar 10 kilometrov in je zame osebno tudi ena najbolj fotogeničnih pokrajin. Najvišji vrh je Košutnikov turn, ki meri natanko 2133 metrov, urejenih pa je približno 150 kilometrov različno zahtevnih poti.

Po grebenu poteka tudi meja s sosednjo Avstrijo in med tem, ko se na slovenski strani razprostirajo številne prečudovite zelene planine, na katerih so tudi planšarije, ki pohodnikom nudijo domačo tržiško hrano, je sosednja stran precej bolj skalnata. Vse planine so med seboj s planinskimi potkami povezane, tako da se lahko podate tudi na krožno pot med njimi, vmes skočite na greben, pokukate k sosedom in nadaljujete pot nazaj domov. Obstaja nešteto različnih kombinacij in le vaša domišljija je meja.

Mehka trava na grebenu Košute je primerna tudi za počitek. | FOTO: Damijan Kovač

Na Košuto z avstrijske strani preko izjemno zahtevne ferate čez Cjajnik ter vzpon na najvišji vrh grebena – Košutnikov turn

Številne poti vodijo do grebena Košute, tako s slovenske kot z avstrijske strani. Na Košuto se lahko povzpnete tudi z avstrijske strani, midva sva po zelo zahtevni ferati splezala na vrh znamenitega Cjajnika, potem sva pot nadaljevala po grebenu Košute do njenega najvišjega vrha Košutnikovega turna, se spustila po ferati nazaj na avstrijsko stran in prečila viseči most. Lepa krožna tura je sicer namenjena bolj izkušenim gornikom in plezalcem, lahko pa si jo seveda tudi malo prilagodite, tako da najtežji del izpustite.

Krožna pot čez stari Ljubelj do Zelenice s svojo najzahtevnejšo ferato Spodnji plot pri nas

Prečudovita krožna pot vas bo naprej popeljala po stari cesti do koče na starem Ljubelju, ne preveč zahtevna pot vas bo potem popeljala do razgledne točke na Povni peči in do najvišje točke grebena Ljubeljšiče z nekaj več kot 1700 metri višine. Pot poteka po stari graničarski poti vse od koče na starem Ljubelju pa do koče na Zelenici, ves čas boste vijugali med slovensko in avstrijsko mejo, ki jo označujejo beli kamni. Še preden se boste spustili do koče na Zelenici se lahko ustavite tudi na vrhu Spodnji plot, ki ga lahko dosežete peš ali po eni od dveh zelo zahtevnih ferat.

Na Storžič skozi Žrelo iz severne, tržiške strani po izjemno zahtevni zavarovani planinski poti 

Prečudovita, a precej zahtevna pot Skozi žrelo je ena od prečudovitih planinskih poti v tem delu Slovenije. V poletnih mesecih lahko parkirate v bližini Doma pod Storžičem, od tukaj se potem odpravite po markirani poti na zelo zahtevno zavarovano pot Skozi žrelo. Nujno potrebujete popolno opremo, poleg čelade še plezalni pas in samovarovalni komplet, saj je pot izjemno izpostavljena, a ves čas zavarovana z jeklenico, ponekod so tudi skobe. Vrh zavarovane poti se izteže na grebenu, kjer boste pokukali na drugo stran gore, razgled pa se vam bo odprl vse na Bašeljski vrh in na Kališče, na Zaplato. Ko dosežete vrh grebena nadaljujete levo proti Storžiču. Prečili boste izpostavljen greben, ki je zelo skalnat in ponekod prav tako zavarovan z jeklenico.

Koordinate parkirišč: Dom pod Storžičem

Pot poteka po severnem pobočju Storžiča, zato pred odhodom nujno preverite stanje na poti, saj na pobočju zaradi razmer lahko precej dolgo časa vztraja tudi sneg in led.

Skozi znamenito Dovžanovo sotesko poteka tudi učna pot, ki pelje skozi takšne tunele. | FOTO: Tadeja Magdič

Dovžanova soteska, ko se sprehodimo skozi čas pred dinozavri in obisk Stegovniškega slapu

Poznam jo predvsem po plezališču, ki je opremljeno v stenah soteske, je pa Dovžanka kot jo tudi imenujemo, veliko več kot le to, soteska je prava pravcata geološka zakladnica, sprehod skozi njo pa je sprehod skozi čas, ko na Zemlji še ni bilo dinozavrov. V njej so našli fosile, ki so stari med 250 in 300 milijoni let.

Geološki steber v Dovžanovi soteski, kjer najdete kamnine še iz časa pred dinozavri. | FOTO: Damijan Kovač

Ob oziroma skozi sotesko je speljana lahkotna gozdna učna pot, ki vas bo na neki točki ponesla visoko nad sotesko, od koder boste imeli prečudoviti razgled na sotesko, cesto in potok. Pot je lahka, vmes je zgolj en malo zahtevnejši prehod po jeklenici, ki pa ga lahko izpustite oziroma obhodite. Pot je primerna za vse, tudi tiste malo manj pripravljeni.

Koordinate parkirišč: 46.379495,14.324715
V okolici se nahajajo številni slapovi, na fotografiji je Stegovniški slap. | FOTO: Damijan Kovač

Taborišče Ljubelj, podružnica taborišča Mauthausen

Je bilo ena od premnogih podružnic taborišča Mauthause. Šlo je za delovno taborišče, edino tabroišče pri nas, ki se nahaja tok pred predorom na Ljubelju in kamor so med drugo svetovno vojno pošiljali relativno zdrave ljudi, največ je bilo Francozov, med njimi pa so se znašli tudi Slovenci. Tukaj pa so se rodile tudi številne lepe zgodbe o tem, kako so partizani pomagali uiti marsikateremu zaporniku, okoliške kmetije pa so pobegle zapornike opremile z navadno obleko, jih nahranile in usmerile na pot proti domu.

Vikend sva preživela v prečudovitem glampingu v osrčju Tržiča

Seveda na tem mestu ne morem mimo najine namestitve, konec tedna sva namreč preživela v prečudovitem glampingu Mountain Fairy Tale, ki se nahaja v osrčju Tržiča. Ja, prav ste prebrali, v osrčju mesta, čeprav ne bi niti za trenutek pomislili, da ste praktično v mestu, saj so lesene hiške lepo skritih stran od cestnega vrveča in od radovednih oči mimoidočih. En takšen mali raj v naravi, stran od mestnega vrveža, vsi zaposleni so resnično prijazni in nasmejani, vlada izjemno dobra energija, Tržič z okolico pa itak zakon lokacija, izhodišča za številne ture, izlete, plezarij.

Tako imenovano leseni “hot tubi” vas bodo ponesli v neke druge čase, kjer boste pozabili na vse skrbi. | FOTO: Damijan Kovač

Šest lesenih hišk daje glampingu resnično pravo dušo, vsaka je ime dobila po eni od tržiški legendi, sedaj so dogradili še tri hiške in potko v obliki srca.

Obisk Tržiškega nama je pokazal, da se na eni točki lahko zelo različne zgodbe začnejo povezovati med seboj kot sestavljanka v celoto, vsak vzpon, vsak izlet pa je eden od delčkov te prečudovite tržiške sestavljanke, ki je vsekakor vredna, da se je lotite in jo obiščete. Za več zanimivih lokalnih informacij lahko obiščete tudi spletno stran Visit Tržič, kjer najdete veliko zanimivosti.