Feratarski nasveti: kako izbrati ferato, ki je najprimernejša za vas?

Sončni žarki so že prijetno ogreli skalo na primerno temperaturo in opažam, da je lepo in toplo vreme vrnilo veliko zanimanje za feratanje, poleg tega pa dobivam kar precej vprašanj oziroma prošenj za svetovanje, katere ferate bi vam priporočala glede na vaše predznanje in izkušnje. Ker je zanimanje za plezanje ferat resnično veliko, sem se odločila, da stipkam tale članek.

Vstopni del v ferato na Cjajnik iz avstrijske strani. | FOTO: Damijan Kovač

Veliko me sprašujete, kako težke so ferate in ali bi bile primerne za vas in vaše izkušnje, govorim pa seveda o športnih feratah pri nas.

Naj najprej povem, da imamo v Sloveniji zelo malo pravih športnih ferat in da so njihove ocene po večini neprimerljive s tistimi v tujini, tukaj imam v mislih predvsem tiste v Italiji in Avstriji. To je seveda pomembne podatek za vse, ki se boste v prihodnosti odpravili feratat kam v tujino. Ampak, da se vrnem nazaj domov. Da boste lažje izbrali ferato primerno za vas, sem jih razdelila v tri skupine glede na težavnost. Vsekakor pa so prvi koraki v svet feretarstva nujni v spremstvu bolj izkušenega plezalca ali organizirano na tečaju.

Lahke in začetnikom prijazne – ferate za prve korake v svet plezanja ferat

Te ferate so primerne za popolne začetnike, predhodne izkušnje niso potrebne, je pa res, da vas ne sme biti strah višine in da morate imeti primerno opremo. Če ste doma kje v okolici Ljubljane in Šmarnogorske Grmade, potem lahko malo potrenirate tudi na ferati Pogačnikova pot, ki vodi na vrh Grmade.

Plezanje čez visečo lestev v ferati na Grančišče nad Mojstrano, ki je odlična za prve feratarske korake. | FOTO: Tadeja Magdič

Med lažje spada tudi družinska ferata pod Prestreljenikom na Kaninskih podih na nadmorski višini 2391 metrov, vendar te nisem posebej omenjala, ker je resnično lahka krožna pot, ocenjena z oceno A, pa še logistično malo bolj zahtevna je, saj se morate do postaje D zapeljati z gondolo na Kanin. Glede na višino je to poletna ferata, ki je primerna tudi za družinske izlete.

Furlanova (Gradiška Tura), ferata na Lisco (brez zadnjega nekoliko težjega previsa), ferata Hvadnik v Gozd Martuljku, ferati Grančišče nad Mojstrano.

Srednje težke oziroma ferate za tiste, ki želijo več

Za njihovo plezanje potrebujete več izkušenj, ne sme vas biti strah višine in izpostavljenih delov, biti morate tudi že malo fizično pripravljeni in precej bolj suvereni v plezanju, saj bo vmes morda treba že premagati kakšne previs ali nekoliko bolj izpostavljen predel.

Kratek previs v ferati na Češko kočo. | FOTO: Tadeja Magdič
Otmarjeva (Gradiška Tura), ferata na Lisco (zadnji nekoliko težji del), Zelenica – levi del, Jermanov slap, Ožarjeni kamen nad Bohinjskim jezerom, ferata na Češko kočo, ferata Renke

Težke, za tiste, ki se radi preiskušajo  

Predpogoj za plezanje teh – nujno morate imeti moč v rokah in tehnično znanje stopanja po skali. Od opreme, pa je za plezanje teh ferat priporočena uporaba plezalk.

Plezanje zajede v ferati Kamin Široka polica pri Bohinju. | FOTO: Damijan Kovač
Gonžarjeva peč, Spodnji plot Zelenica – desna varianta, Kamin Široka polica

Ne pozabite na obvezno opremo, se pravi poleg pasu in samovarovalnega kompleta potrebujete še čelado, rokavice, vsaj eno popkovino, ki bo skupaj z matičarko zagotavljala dodatno varovanje. Preden se opravite v ferato se resnično dobro pozanimajte o njen, seveda pa je pomembno tudi, da tik pred odhodom še enkrat dodatno preverite v kakšnem stanju je, ali je odprta in varna za plezanje. Če niste prepričani vase, vam seveda priporočam še tečaj feratanja, na katerem vas bodo naučili osnov in s katerim bo vaš korak bolj varen.

Viseči most na ferati pod Košutnikovim turnom je prava atrakcija. | FOTO: Damijan Kovač

Pomembno je tudi, da se med plezanjem zapenjate na prav vse kline, ki so vam na razpolago, med vami in ostalimi feratarji pa mora vedno biti vsaj razdalja med dvema klinoma ali morda še kaj več prostora – zaradi varnosti. Da bi ferate naredili čim bolj atraktivne, ponekod opremljevalci postavljajo tudi viseče mostove ali viseče jeklenice, lestve in podobno.

Mala šola bontona feratanja

Preden se boste podali v svet feratarstva, je nujno, da poznate tudi bonton obnašanja v feratah, med drugim tudi zato, da ne ogrožate sebe in ostalih feratarjev. Ker so v zadnjih letih športne ferate čedalje bolj priljubljene, je temu primerna tudi gneča, zato upoštevajte dejstvo, da niste sami in da si tudi ostali tega želijo.

Stopajte kar se da pazljivo, da ne boste prožili kamenja, ki je lahko nevarno za tiste, ki plezanjo za vami. Prav tako ne mečite stvari med plezanjem, ker je to lahko nevarno za ostale feraterje.

Najtežja športna ferata pri nas je Spodnji plot na Zelenici, desna varianta. | FOTO: Damijan Kovač

Ne plezajte dol po ferati, razen, če ni označeno drugače. Več krat se nama je z Damijanom zgodilo, da sva srečala ljudi, ki so plezali dol, čeprav so s tem motili ostale feratarje. Večina ferat ima zgolj in samo eno smer, ki nas pelje od začetka do konca. Nekatere sicer imajo sicer možne variacije kot je recimo lažji izstop ali obvoz po lažji poti, vedar so te izjeme zavedene v plezalnih shemah.

Zavedati se morata tudi, da če se boste ferate lotili, jo morate izpeljati do konca. Kajti vrnete se lahko le navdzdol, kar je večinoma precej težje kot plezanje navzgor, pa še ostale feratarje boste s tem ovirali.

Na začetku boste verjetno plezali počasneje kot nekdo, ki je že izkušen in ima več prakse kot vi. Lepo je, da se hitrejšim feratarjem na varnem mestu umaknete, da vas lahko prehitijo. To seveda naredimo samo, če nam ferata to dopušča.

Pa srečno!