Plezanje ferate Hvadnik je pustolovščina tudi za manj izkušene

Ker so pred nami še zadnji res poletni in vroči dnevi, jih lahko izkoristite in obiščete ferato Hvadnik v Gozdu Martuljku. Hvadnik je ena od dveh ferat tukaj, v sosednji soteski, po katere teže potok Jerman, so opremili še njeno težjo sestro Jermanov slap, ki pa je primerna samo za zelo izkušene feratarje. Obe ferati pa sta primerni za plezanje v toplih in suhih dneh, saj obe potekata po dveh soteska.

Sotesko boste po visečem mostu prečkali štirikrat. | FOTO: Damijan Kovač

Ferate Hvadnik se nisva lotila zaradi njene težavnosti, saj spada med manj zahtevne ferate, plezanja po njej sva si želela zaradi njene prečudovite lokacije in atraktivne okolice, pa še skrijete se lahko pred vročino.

Ferata poteka po soteski Hvadnik in je zaradi svoje lege in potoka, ki teče skozi, lahko vlažna in mestoma tudi malo drseča. To še posebej to velja, če je kakšne dan prej deževalo in v tem primeru bi vam jo odsvetovala, saj ferata potrebuje nekaj časa, da se posuši. Je pa zelo verjetno, da bo skala rahlo vlažna tudi v povsem suhem vremenu, zato se pripravite.

Ferata je primerna tudi za manj izkušene in začetnike. | FOTO: Damijan Kovač

Njena posebnost med slovenskimi feratami je ta, da je speljana po notranjosti stene soteske in načeloma nimamo občutka, da plezamo v višino. Večino časa boste tako plezali zgolj nekaj metrov nad tlemi, nad potokom. Pri tem boste več krat prečkali potok po visečih mostovih, ki so prava atrakcija ferate.

Dostop in opis ferate 

Od označenega parkirišča boste do vstopa v ferato potrebovali še približno 10 do 15 minut hoje. Sam vstop v ferato je dolg približno 3 do 4 metre in je nekoliko zahtevnejši, saj jeklenica poteka navično navzgor, treba je malo poplezati in uporabiti moč rok. Vstop, ki se začne na desnem bregu soteske, je nekoliko težji, a ne se ustrašit, takšna težavnost je v kanjonu bolj redkost. Takoj za vstopom sledi prvi viseči most, ki je zaradi svoje lege izjemno fotogeničen, saj boste v fotografijo lahko ujeli tudi prečudovito ozadje doline. Ta most je za ogrevanje, saj na zgornji strani opremljen z dvema jeklenicama.

Vzpenjali se boste po soteski potoka Hvadnik. | FOTO: Damijan Kovač

Sledi nekoliko zahtevnejši prehod po levem bregu kanjona, ki je opremljen s skobami in jeklenico, tako da praktično nikoli ne zmanjka stopov, ki pa so, kot že rečeno, lahko vlažni, zato dodatna pozornost pri plezanju seveda pride še kako prav.

Ferata Hvadnik

Težavnost: B/C
Višinska razlika: 170 metrov, dolžina je 250 metrov
Čas plezanja: približno 2 uri (ta čas velja za začetnike in za manj izkušene feratarje)

Koordinate parkirišča: 46.484974, 13.843563
Koordinate začetka ferate:
46.486683, 13.845165

Večino časa boste plezali le malo nad potokom, vmes se boste nato nekajkrat tudi povzpeli po skobah. Potok boste na svoji poti prečkali štiri krat. Prvi most je takoj na začetku, ko boste nekje na sredini zavarovane poti bo nato sledil en krajši prehod, opreljen zgolj s skobami, tik pred koncem pa boste imeli nato dva viseča mostova enega za drugim, oba opremljena z eno zgornjo jeklenico. Od tukaj vas nato časa samo še precej blaten izstop iz ferate. Na vrhu pa klopca in prečudoviti razgled.

Ferata poteka ves čas čisto blizu potoka, zato nimate občutka za višino. | FOTO: Damijan Kovač

Za celotno plezanje boste potrebovali od 40 minut, če ste hitri plezalci pa do dveh ur, če si boste med plezanjem vzeli malo več časa. V tem času boste preplezali okrog 250 metrov in naredili približno 170 višinskih metrov.

Viseči mostovi so največja atrakcija te ferate. | FOTO: Tadeja Magdič

Primerna je tako za manj izkušene feratarje kot tudi otroke, ker poteka znotraj kanjona pa je primerna za vroče dni, saj je v notranjosti prijetno hladno, zaščiteni pa ste tudi pred soncem. Pozimi sta obe ferati zaprti. Naj ob tem seveda še enkrat povdarim, da če nimate izkušenj, da je spremstvo vodnika nujno, prav tako tudi varovalna oprema. Prav tako je plezanje ferate odsvetovano, če je vodostaj potoka visok, torej po močnejšem dežju. Na tem mestu sem sicer napisala odsvetovano, čeprav bi osebno plezanje v teh primerih prepovedala. Pred samim plezanjem ferate se je tako nujno pozanimati o razmerah v soteski!

Na vrhu ferate se odpre prečudoviti razgled na Martuljško skupino. | FOTO: Damijan Kovač

Ferati Hvadnik in Jermanca sta ena zraven druge, tistim malo bolj izkušenim zato priporočam, da splezate kar obe na en mah. Najprej greste za ogrevanje ferato Hvadnik, ko boste sestopali s te ferate, pa spotoma skočite še na Jermanco, saj se poti križata. Super celodnevni izlet lahko dopolnite še z obiskom Kranjske Gore in recimo obiskom Jezera Jasna ali obiskom Zelencev.