Skrivnostni Ožarjeni kamen – ferata z enim najlepših razgledov pri nas

Pred kratkim mi je v oči padla ferata Ožarjeni kamen nad Bohinjskim jezerom. Njena lega, eden najlepših razgledov in njeno ime so pritegnili mojo pozornost. Vertikalna, zelo zahtevna pot poteka po vzhodnem stebru hriba Pršivec, imenovanem Voket. Njeni posebnosti pa sta netipična opremljenost in izjemno lep razgled na Bohinjsko jezero in njegovo okolico. Zame je to zagotovo eden najlepših razgledov s ferat, ki sem jih doslej doživela.

Ferata Ožarjeni kamen nam postreže z lepim plezanjam. | FOTO: Tadeja Magdič
POZOR!

ZARADI PODORA KAMENJA JE FERATA TRENUTNO SMRTNO NEVARNA, ZATO SE NADALJNI VZPONI DO NADALJNEGA ODSVETUJEJO!


OPOZORILO PLANINSKE ZVEZE SLOVENIJE (PZS)

Zavarovana plezalna smer oz. t. i. ferata Ožarjeni kamen, na kateri je zaradi podora pred dnevi prišlo do tragične nesreče, poteka po zelo krušljivem terenu in je zato za uporabnike zelo nevarna. Ferata ni ustrezno opremljena in nima ustreznih dovoljenj oz.  in soglasij. Izhodišče je zavarovano s policijskim trakom, uporaba ferate tako do nadaljnjega ni dovoljena.

PZS svetuje, da se v zavarovano plezalno smer Ožarjeni kamen ne podajate. Plezanje v njej je smrtno nevarno.

Hkrati obveščamo, da omenjena plezalna pot ni registrirana planinska pot pri Planinski zvezi Slovenije, zato je formalno ne moremo zapreti. Prepoved dostopa je tako označen s strani Policije s policijskim trakom.

Zanjo sva se z Damijanom odločila ravno za moj rojstni dan, plezanje je bilo darilo, najlepše darilo. Pravijo sicer, da ferata ni težja od tiste na Češko kočo, pa vendar se mi zdi, da Ožarjeni kamen ne zaostaja dosti za njo. Češka koča ima sicer krajše težje predele, Ožarjeni kamen pa je ves čas lepo in ravno prav napet. Kot se za vsako športno ferato spodobi, sta tudi v Ožarjenem kamnu moč v rokah in natančno stopanje ključna, pa tudi strahu pred višino ne sme biti, saj je ferata precej izpostavljena. Če jo boste šli plezat dopoldan, vam bo zagotovo zelo vroče, v vročih dneh se je je zagotovo bolje lotiti v popoldanskem času, ko je v senci. Priporočala bi vam rokavice z dolgimi prsti, ker je jeklenica tanjša in se v poletnih mesecih lahko tudi kar precej segreje, zato lahko dobite žulje. Prav ta in visoke hribovske čevlje, ker je sestop po precej strmen melišču in boste tako lažje in bolj varno sestopili. Pa tudi bistevno hitreje in bolj udobno vam bo pri sestopu, kot če bi imeli nizke čevlje.

Super ferata, ki je kar precej hribovska, vmes so navrtana sidrišča za dodatno varovanje, hkrati pa je tudi odlična tura za trening vrvne tehnike in gibanja v navezi.

Po lahkem vstopnem delu ferata hitro pokaže svoj obraz in postane navpična in težka. | FOTO: Damijan Kovač

Kako do ferate Ožarjeni kamen?

Avto lahko parkirate na parkirišču pred zaprtim hotel Zlatorog v Ukancu ali na velikem parkirišču pod smučiščem. Slaba stran parkiranja tako blizu jezera in izhodišča je visoka parkirnina v času visoke sezone (julij in avgust), ki znaša vrtoglave 3 evre na uro.

Pot nato nadaljujte po poti proti jezeru čez lesen mostiček in mimo plaže v gozd, kjer sledite oznakam, ki so precej pogoste. Rdeče pikice vas bodo vodile mimo plezališča Uket in vse do vstopa v ferato, ki se vam bo kar na enkrat pokazal pred nosom. Dostop vam bo vzel približno pol ure.

Na dostopu boste šli mimo plezališča Uket. | FOTO: Damijan Kovač
Podatki o ferati Ožarjeni kamen

Dostop: 30 minut
Čas plezanja ferate: 80 minut
Višinska razlika plezalnega dela: 300 metrov (skupaj boste naredili 460 metrov višinske razlike)
Ocena: C/D
Sestop: 30 do 40 minut

Koordinate parkirišča: 46.278562, 13.8358177
Koordinate začetka ferate: 46.288227, 13.836026

Shema ferate Ožarjeni kamen

Ferata se kmalu po vstopu postavi pokonci in postane težka. Ves čas je treba uporabljati moč v rokah in natančno stopati. Ob tem pa bodo z vami ves čas neverjetni razgledi na Bohinjsko jezero. Po moje je najzahtevnejši del njeno prečkanje v levo čez precej izpostavljeno skalo. Tu se malo zatresejo noge, adrenalin pa požene kri po žilah.

Ferata je ves čas plezanja precej izpostavljena. | FOTO: Tadeja Magdič

Ferata se izteče na grebenu, kjer boste na desni strani videli oznako za bivak, vi pa nadaljujete pot v levo skozi gozdiček. Prišli boste do poštnega nabiralnika, kjer se po vrvi začne sestop. Priporočljivo je, da imate seboj reverso, s katero se boste lahko spustili po vrvi v prvem delu sestopa. Malo manj nama je bilo z Damijanom všeč nadaljevanje sestopa, saj se morate spustiti po napornem melišču vse do njegove izteka, poti ni, sestop pa je na mestih celo nevaren. Tam se nato priključite poti, po kateri ste prišli.

Ferata od vas zahteva moč v rokah in natančno stopanje. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata je opremljena malce drugače, kot smo navajeni v drugih feratah. Po smeri je speljana nekoliko tanjša jeklenica, kot smo jih vajeni, zaradi tega lahko hitreje dobite žulje, prav tako pa se tudi zelo segreje. Na nekaterih mestih poteka jeklenica čisto blizu skale, kar lahko povzroča zatikanje samovarovalnega kompleta.

Sestop se začne po vrvi. | FOTO: Damijan Kovač

Pazite tudi na kače – ker pot ni precej obljudena, imajo kače tu svoj mir in se sončijo na skalah. Damijan, ki je hodil prvi, je v zgornjem delu ferate na izstopu skoraj prijel modrasa, ki pa je, k sreči, nato hitro pobegnil.

Ožarjeni kamen – od kod mu ime?

Ferata še danes velja ze neke vrste javno skrivnost, saj je znotraj Triglavskega narodnega parka (TNP) in ni opremljena tako kot večina ostalih ferat. Namesto raztežajnih klinov, ki se jih običajno uporablja za opremljanje, so navrtani kar svedrovci.

Med plezanjem in na vrhu ferate boste imeli neverjeten razgled na Bohinjsko jezero. | FOTO: Damijan Kovač

Eni pravijo, da je ferata ime dobila zaradi svoje lege – speljana je namreč po markantnem in zelo izpostavljenem grebenu oziroma stebru Pršivca, imenovanem Voket ali Vokt po domače. Smer je v celoti obrnjena na vzhod, skalo že zjutraj začne “žgati” sonce. Jaz pa ugibam, ali ima morda njeno ime kaj skupnega z istoimensko knjigo Frančka Kneza Ožarjeni kamen. A to so seveda samo moja ugibanja … 

Ferata ima tudi svoje nadaljevanje v zgornjem delu, drugi del pa vodi vse do vrha Pršivca. V drugem delu je ferata še težja, na določenih odsekih doseže oceno D/E oziroma E, vendar vam bo ta del turo zagotovo podaljšal še za približno tri ure. Midva žal nisva imela dovolj časa, da bi jo splezala do konca. Pa drugič!