Novost: nova zelo zahtevna ferata na Koroškem, ferata na Olimpline

Korošci so zadnje čase zelo pridni, kar se opremljanja ferat tiče. Otvoritev najnovejše feratarske pridobitve imenovane ferata na Olimpline je bila 20. avgusta in je tako že druga oziroma tretja ferata v tem delu Slovenije. Posebnost ferate je, da se boste lahko na pot podali kar iz samega centra mesta Črna na Koroškem, vaš končni cilj pa je vrh Olimpline, od koder je v dolino speljal tudi zipline oziroma spust po jeklenici. Osnovna ocena ferate je C, vmes so težji odseki oziroma obvozi z oceno D/E in F, ki pa jih lahko seveda obhodite. Ferata je prava poslastica za vse ljubitelje feratarskega plezanja, saj je dolga in speljana po izjemno lepi skalni liniji in si vsekakor zasluži oceno, ki ji je bila dodeljena.

Plezanje enega od bolj zahtevnih odsekov ferat, ki je ocenjen z oceno D. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata oziroma dve ferati, ki so ju lansko leto odprli v Mučevem pri Žerjavu je obiskana nad vsemi pričakovanju, kar le še dokazuje, da smo Slovenci in Slovenke željne novih ferataskih izivov, vseh težavnosti, da se razume. Obiskali so jo tako domačini kot tudi tujci, podobno postavljalci nove ferate pričakujejo tudi od nove ferate, ki je še bolj zanimiva in atraktivna.

Opis ferate na Olimpline

Najprej je dobro vedeti, da je ferata dolga in kar vredna svojih ocen. Je izjemno dobro opremljena, skala je kakovostna, čeprav na nekaterih mestih še malo blatna od nedavnega čiščenja in morda krušljiva, zato previdnost seveda ne bo odveč. Skratka, ferata je razdeljena na tri dele, vmes boste malo hodili po urejeni poti in potem ponovno vstopili v ferate. Glavna ocena je C, ta pelje od začetka do konca. Vmes imate na voljo tri težje obvoze z oceno D/E in D ter pred koncem še enega previsnega z oceno F.

Pred začnete dostopati do ferate, ob cesti je informativna tabla, na kateri najdete vse informacije. Najbolje, da si jo kar poslikate, preden greste na pot. | FOTO: Damijan Kovač

Vstop v ferato je ocenjen z oceno C, je lepa plata, navpična in lepo plezljiva, stopate bolj ali manj na trenje, veliko je dobrih oprimkov za roke. Potem sledi krajši prehod v levo in potem še en vzpon po malenkost bolj razčlenjeni skali, kjer je veliko kakovostnih stopov, potem sledi še en lažji odsek z oceno C.

Shema ferate na Olimpline

“Platkast” prvi težji odsek z oceno D/E zahteva več od plezalca kot se morda zazdi na prvi pogled. | FOTO: Damijan Kovač

Sledi dolg prehod po urejeni potki, ki je na začetku rahlo strma, potem pa je prečna, na kar prideš do drugega dela, vstop je v oceno C, potem pa prideš do prvega razcepa, kjer je obvoz po desni strani ocenjen z D/E (glej zgornjo fotografijo). Gre za navpično plato, brez večjih stopov, pleza se na trenja. Sledi kratek prehod, nakar je pred vami še en razcep, leva stran je ocenjena s C, desno gor vodi ponovno ocena D/E. S tem, da ta del poteka po bolj razčlenjeni skali, na koncu je prečka v levo in iztek ferate. Morda ta del izgleda na prvi pogled malenkost lažji kot prvi zahteven del D/E, vendar je spet odvisno od tega, kar vam bolj “leži”.

Vstop v drugi zahteven del D/E, ki ga odlikuje izjemno lepo plezanje in kakovostna skala. Prečudovito! | FOTO: Tadeja Magdič

Sledi ponovno prehod po urejeni potki, ki pa je bistevno krajši od prejšnjega. Ko boste prispeli do vstopa v zadnji del ferate imate možnost, da se sprehodite še do rudniškega rova, imenovanega Ninotov rov, potem nadaljujejte s plezanjem.

Vhod v stari rudniški rov, Ninotov rov. | FOTO: Damijan Kovač

Pred vami je še zadnji, treji del, kjer imate tri možnosti, vstopite v C, ki se po približno 15 metrih plezanja ponovno razpeci. Najprej pridete do prvega odcepa za D, pet metrov naprej pa je vstop v najzahtevnješi del ferate z oceno F. Vse oznake ocen imate ves čas plezanja narisane na skali z velikimi rdečimi črkami, tako da jih ne morete zgrešiti.

Plezanje zadnjega dela po C, levo je vidna previsna skala, preko katere je speljan odsek z oceno F. Skala je kakovostna, linija pa lepa. | FOTO: Damijan Kovač
V spomin Gregu Lačnu

Ideja za ferato je nastala že ob postavljanju spusta po jeklenici Olimpline, katerega idejni oče je bil odličen koroški alpinist in gornik Grega Lačen. Ko sta skupaj s očetom Marijanom gledala dol proti Črni sta si rekla, da bi bilo zanimivo, če bi čez te skale bila speljana ferata in po letih od ideje je to tudi uspelo. Žal Grega ni dočakal njene otvoritve. Izreden posluh za projekt je imela tudi občina z županjo Romano Lesjak, da so to tudi izpeljali.

Zadnji odsek ocenjen z oceno D je naprej platast in precej navpičen, brez večjih stopov, nujno je plezanje na trenje. Ko pridete čez ta del, imate na voljo več oprimkov za roke, zadnji del je precej daljši od prvih dveh, ki sta prav tako ocenjena z D/E, potem se zduži z C-jem.

V spomin na Grega Lačna! | FOTO: Tadeja Magdič

Odsek F je povsem druga pesem, je sicer veliko krajša kot zadnja D, vendar je previsna, brez pravih stopov za noge, moč v rokah je ključna, saj gre bolj ali manj za vlečenje na roke, z nogami se morate fajn odrivati od skale, da dobite pravo moč. Nama ga tokrat ni uspelo preplezati, saj trenutno nimava prave plezalne kondicije, tako da bo F še moral malo počakati do naslednjič.

Pa še vprašanje, zaradi katerega bo marsikateri izkušen ferata šel plezat to ferato – ali je to najtežji feratarski odsek pri nas? Nisem ga splezala, vendar na vpogled in glede na dobro mero preteklih izkušnj mislim, da je najtežji pri nas oziroma je poleg Spodnjega plota najtežji pri nas. Vedeti je namreč treba, da gre po stilu plezanja za posvem drugačno plezanje kot je recimo Spodnji plot, kjer je ves čas plata in lahko tisti malo bolj izurjeni plezalci izkoristijo mini stope in trenje. Tukaj gre za surovo moč in moč rok, “vlečenje na roke”, ker je previs brez stopov, dobro plezalno tehniko in dobro psihično pripravljenost. Treba je biti izjemno močan, imeti veliko kondicije in pa seveda “jajca”.

Bravo vsi, ki ste ga že splezali!

Ljubezenska klopca Črnjanska Zajla vas bo takole počakala ob koncu ferate. | FOTO: Damijan Kovač
Informacije o ferati:

Izhodišče: center Črne na Koroškem
Dostop: 10 – 20 minut hoje iz centra do vstopa v ferato (odvisno, kje parkirate)

Koordinate parkirišča:
parkirišče za mostom: 46.470773, 14.848376
parkirišče pri stadionu: 46.468146, 14.843626
v centru

Težavnost ferate: osnovna težavnost ferate je ocena C, vmes so krajši odseki, ki so ocenjeni z ocenami D, D/E in F
Dolžina: 1700 metrov (plezalni in pohodni del)
Višinska razlika: 550 metrov
Sestop: imet dve možnosti, spust po jeklenici ali peš, sicer je približno 35 -45 minut hoje

Čas za vse skupaj: za vse skupaj boste potrebovali med 2,5 in 4 urami (za dostop, plezanje in sestop, vse odvisno od kondicije, plezalnih sposobnosti….), samega plezanja ferate je nekje 1:45, če ste dobro kondicijsko in plezalno opremljeni
Čisti užitek in veselje je plezati tako lepo opremljeno in kakovostno ferato! Hvala Črna! | FOTO: Damijan Kovač

Od kod ime Olimpline? Gre ze neke vrste skovanko iz besed olimpijski in zipline oziroma olimp-line. Črna na Koroškem je namreč znana kot kovnica olimpijskih športnikov, kar sedem jih namreč prihaja od tod, skupaj z ziplinom ja tako nastalo ime Olimpline.

Razgled z vrha seže daleč naokoli …. | FOTO: Tadeja Magdič
Vse infomacije, vsi opisi in fotografije, pa tudi koordinate, ki so objavljeni na najini spletni strani so najino delo in zato zaščitena intelektualna lastnina. Razen tam seveda, kjer je naveden drug vir. Naprošava vse, ki boste uporabili najine infomacije, da ob tem navedete vir Tadeja Travels/Tadeja Magdič ali Tadeja Travels/Damijan Kovač ali naju o uporabi obvestite.
Najlepše hvala že v naprej!
Čista uživancija! | FOTO: Tadeja Magdič

Zipline Olimpline

Z vrha ferate se lahko spustite peš po urejeni poti, lahko pa si organizirate “prevoz” po jeklenici, po tako imenovanem ziplinu.

Prej se morate najaviti na njihovem Turistično informacijskem centru v Črni na Koroškem, kjer poravnate plačilo ziplina, tam vam pripravijo vso potrebo opremo in če ste feratar vas bo ta oprema potem zgoraj počakala. Redna cena je 40 evrov na osebo, za vse, ki boste splezali po ferati je ta cena nekoliko nižja. Na zipline se lahko odpravite od četrtka pa do nedelje, ostale dni ne obratuje. Na njihovi spletni strani najdete tudi več informacij o samem spustu po jeklenici, ki je s svojimi 1263-mi metri dolžine in 206-mi metri višinske razlike najdaljši pri nas in spada med daljše v širši okolici.

Sestop z vrha poteka po urejeni poti, ki jo vodi zgornja vrv. | FOTO: Tadeja Magdič

Kot so zapisali na Koroških novicah, je ferata na Olimpline tretji skupni projekt občine in Planinskega društva Črna na Koroškem, s katerim želijo Črno postaviti na zemljevid privlačnih gorsko-turističnih destinacij.

Korošci in Korošice so super ljudje, izjemno prijazni in topli, kajti ko sva parkirala in sva se peš odpravila proti izhodišču so naju pozdravljali in spraševali, če sva prišla k njim na novo ferato, z nasmehom na obrazu in prijaznostjo so naju sprejeli. So pa tudi pošteni. Na bankomatu mi je po nekem čudežu uspelo pozabiti 30 evrov. Ugotovila sem seveda prepozno, zato sem se odpravila do TIC-a in vprašala, če je morda kdo našel moje denar. Vprašanje je iz mojih ust ušlo zgolj in samo, ker sem pač navajena spraševati, v resnici nisem pričakovala, da bi res kdo denar pustil tam. In prijazna zaposlena mi je še preden sem uspela vprašanje dokončati povedala, da je res. Moj denar me je čakal pri njih. HVALA LEPA NAJDITELJU!

Ponekod se je pač treba malo “potegniti po zajli”, saj ne gre drugače, ni oprimkov za roke. | FOTO: Tadeja Magdič

Ko sva končala s plezanjem sva se sprehodila skozi mesto in naju je srečala županja, je bila vsa vesela, da nama je bilo všeč, poslikala naju je in prosila, da ji poveva od kod sva.

Hvala Črna na Koroškem za dogodivščino! Se še vrneva, imava še “dolgove” na ferati.

Pred vstopov v ferato. Vsi odseki so označeni z velikimi rdečimi črkami, ki jih resnično ne morete zgrešiti. | FOTO: osebni arhiv