Slovenske ferate zbrane na enem mestu

Članki o plezanju športnih ferat pri nas so zelo dobro obiskani, brani in tudi sprejeti med bralci, zato sem se odločila, da zberem vse pomembne informacije o naših feratah v enem samem članku. Spodaj boste tako na enem mestu našli informacije kot so koordinate do parkirišč in podrobnejše opise ferat, dostop do njih, zanimive podatke ter skice ferat, za tiste, za katere so skice seveda obstajajo.

Plezanje ferat v zadnjih letih postaja izjemno priljubljeno. | FOTO: Tadeja Magdič

Plezanje ferat oziroma feratarstvo pri nas v zadnjih leti postaja vse bolj priljubljena gorska aktivnost, posledično nastajajo tudi vedno nove športne ferate. Sicer jih nimamo toliko kot naši sosedje Italijan in Avstrijci, vendar so naše ferate praktično vseh težavnosti, vse do ocene E. Spodaj sem zbrala vse pomembne informacije o obstoječih feratah. Kratek opis, njeno oceno in njene posebnosti. Prav tako boste tukaj našli dostop do parkirišča in do začetka ferate, opis plezanja, povezave do njene skice, če ta seveda obstaja. Skratka, bolj ali manj celotni vodič do naših ferat.

Družini športnih ferat se je pridružila tudi najnovejša ferata Renke 2. Ferata je primerna zgolj za tiste najbolj izkušene in močne, saj je njena ocena precej težka.

Ferata Mojstrana, Mojstrana

Furlanova in Otmarjeva ferata, Vipava

Ferata na Češko kočo, Zgornje Jezersko

Ožarjeni kamen, Ukanc

Gonžarjeva peč, Vinska Gora

Ferata Jermanov slap, Gozd Martuljek

Ferata Hvadnik, Gozd Martuljek

Ferata Renke, Renke

Ferata Renke 2, Renke

Ferata na Lisco

Ferata Spodnji plot, Zelenica

Ferata Kamin široka polica, Bohinj

Ferata Mučevo, Črna na Koroškem

Zemljevid ferat – lokacije ferat in parkirišč

Ferata na Lisco je zelo priljubljena in vedno bolj obljudena. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata Mojstrana, Mojstrana

Ferata na Grančišče poteka po dveh zahtevnih zavarovanih poteh, in sicer po lažji modri Aljaževi poti in težji rdeči imenovani Pot mojstranških veveric. Obe ferati se med seboj ves čas prepletata, tako da je izstop iz težje ves čas mogoč v lažjo, ferati sta kot za nalašč primerni za uvod v svet feratanja, tukaj pa potekajo tudi številni težaji feratanja. Zaščitno opremo si lahko tudi izposotite v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, pred katerim je tudi parkirišče za ferato. Na vrhu vas bosta pričakala izjemen razgled na okolišče vršace in miniaturen Aljažev stolp, sestop poteka po označeni potki.

Ferata Mojstrana je popolna ferata za prve feratarske korake. | FOTO: Damijan Kovač

Shema ferate Mojstrana

Aljaževa pot (modra)
Težavnost: B (primerna tudi za popolne začetnike)
Dolžina: visoka 180 metrov, dolga 250 metrov

Pot mojstranških veveric (rdeča)
Težavnost: C, na nekaterih odsekih C/D
Dolžina: visoka 180 metrov, dolga 250 metrov

Koordinate parkirišča (pri Slovenskem planinskem muzeju): 46.457978, 13.9369352
Koordinate začetek obeh ferat: 46.4582559, 13.9341402

Furlanova in Otmarjeva ferata, Vipava

Starejša Furlanova in novejša Otmarjeva ferata peljeta do vrha Gradiške Ture in ju je mogoče povezati, tako, da splezate najprej Furlanovo, potem se spustite nekaj deset metrov nižje do izhodišča Otmarjeve in pot nadaljujete skoraj povsem do vrha Gradiške Ture, do tja vas potem loči še približno 10 minut hoje po potki. Ta tura je sicer malo zahtevnejša in daljša od ferate v Mojstrani in je super trening za kakšno daljšo visokogorsko turo. Če pa je Otmarjeva ferata pretežka za vas, potem pa lahko enostavno sestopite.

Težavnost Furlanove poti je B/C, Otmarjeve pa C.

Parkirate lahko pri kampu Tura in se po označeni potki odpravite do izhodišča Furlanove poti. Do tja imate od parkirišča nato še približno 15 minut hoje.

Shema Furlanove in Otmarjeve ferate

Koordinate do parkirišča in ostale informacije o Furlanovi in Otmarjevi poti najdete v spodnjem članku.

Ferata Češka koča, Zgornje Jezersko

Ferata na pravljično Češko koča je klasika med našimi tako imenovanimi športnimi feratami. Ko boste imeli dovolj znanja in izkušenj ter seveda moči v rokah jo enostavno morate obiskati. Prvi, težji del lahko sicer tudi izpustite, a bi bilo enostavno škoda da ga. Na vrhu vas bo pričakala prečudovita Češka koča.

Težavnost ferate Češka koča je D, na enem odseku D/E in velja za eno naših najtežjih, zato sta izkušnje in fizična moč ključna za uspešen in varen vzpon.

Shema ferate Češka koča

Še več informacij o času vzpona in njeni dolžini pa najdete v spodnjem članku.

Ferata Ožarjeni kamen, Ukanc

OPOZORILO PLANINSKE ZVEZE SLOVENIJE (PZS)

Zavarovana plezalna smer oziroma t. i. ferata Ožarjeni kamen, na kateri je zaradi podora pred dnevi prišlo do tragične nesreče, poteka po zelo krušljivem terenu in je zato za uporabnike zelo nevarna. Ferata ni ustrezno opremljena in nima ustreznih dovoljenj in soglasij. Izhodišče je zavarovano s policijskim trakom, uporaba ferate tako do nadaljnjega ni dovoljena. PZS svetuje, da se v zavarovano plezalno smer Ožarjeni kamen ne podajate. Plezanje v njej je smrtno nevarno.

Hkrati obveščamo, da omenjena plezalna pot ni registrirana planinska pot pri Planinski zvezi Slovenije, zato je formalno ne moremo zapreti. Prepoved dostopa je tako označen s strani Policije s policijskim trakom.

Ferata ima enega najlepših razgledov na Bohinjsko jezero. Na žalost pa je še vedno veliko nestrinjanja in polemik o tem, ali je sploh primerna za plezanje ali ne. Osebno mi je ferata zelo všeč, bi pa jo seveda priporočala resnično izkušenim feratarjem in plezalcem ter tistim, ki so prepričani vase. Ferata ima v zgornjem delu še težje nadaljevanje.

Težavnost ferate Ožarjeni kamen je C/D in je precej zahtevna.

Shema ferate Ožarjeni kamen

Gonžarjeva peč, Vinska Gora

Gonžarjeva peč je dolgo časa veljala za našo najtežjo športno ferato, vse dokler je ni prehitela ferata na Zelenico. Je kratka, saj je plezalnega dela zgolj 70 metrov, a izjemno zahtevna. Osebno mi je bila zelo všeč, saj so težki deli zelo podobni športnemu plezanju, za njeno plezanje pa bi priporočala uporabo plezalnikov.

Zahtevnost ferate Gonžarjeva peč na dveh odsekih doseže oceno E.

Shema ferate Gonžarjeva peč

Ferata Jermanov slap, Gozd Martuljek

Jaz ji pravim kar adrenalinska osvežitev za vroče poletne dni, saj ferata Jermanov slap poteka po kanjonu potoka Jerman in je izjemno osvežilna. Poleg ferat Gonžarjeva peč, Češka koča in Zelenica, Jermanca spada med najtežje ferate pri nas in je primerna le za zelo izkušene plezalce in feratarje.

Zahtevnost ferate Jermanov slap je ocenjena z oceno E.

Shema ferate Jermanov slap

Ferata Hvadnik, Gozd Martuljek

Ferata Hvadnik poteka po kanjonu potoka Hvadnik in je soseda ferate Jermanov slap. Njena posebnost je, da ves čas poteka po kanjonu in da pri tem pridobite le malo višinske razlike, še največ se povzpnete na koncu ferate proti klopci na vrhu. Prav prijetna osvežitev ferate so tudi kratki viseči mostovi, ki trikrat prečkajo kanjon in so zelo zabavni.

Ferata je namenjena začetnikom in tudi otrokom. Je pa ferata v hladnem času zaprta, in sicer od 31.10 do 1.4..

Sestop poteka po enaki poti kot s ferate Jermanov slap, le da se začne nekoliko višje, nato se sestopa združita.

Ferata Hvadnik poteka po kanjonu in je primerna tudi za začetnike. | FOTO: Damijan Kovač
Ferata Hvadnik

Težavnost: B/C
Višinska razlika: 170 metrov, dolžina je 250 metrov
Čas plezanja: približno 2 uri (ta čas velja za začetnike)

Koordinate parkirišča: 46.484974, 13.843563
Koordinate začetka ferate: 
46.486683, 13.845165

Ferata Renke, Renke

Ferata Renke se nahaja ob koncu istoimenskega plezališča Renke, njeno izhodišče pa je ob koncu zadnjega sektorja plezališča. Ferata sicer naj bi bila uradno dolga 130 metrov, a je plezalnega dela bistevno manj, osebno bi rekla, da je krajša celo od Gonžarjeve poti. Njena ocena se giblje okrog C/D. Njena posebnost je opremljenost z jeklenico, ki je nameščena tako, da se ves čas malo giblje in daje bistevno slabšo oporo v rokah kot ostale ferate pri nas. Moram priznati, da mi je bila ta posebnost kar všeč, saj popestri samo plezanje.

Verjetno naša najkraša ferata Renke. | FOTO: Damijan Kovač

Opis ferate Renke

Takoj po vstopu v ferato bo sledil lažji prehod v levo, nato sledi vertikalen vzpon preko skob do vrha, ki je ocenjen z oceno C/D. Skob je kar precej, morda celo kakšna preveč. Nato sledi še en kratek prehod v desno in potem konec ferate. Vsega skupaj je zelo hitro konec. Sheme za ferato na žalost nisem našla in je v resnici niti ne potrebujete.

Ferata Renke

Težavnost: C/D
Dolžina: uradno naj bi bila dolga 130 metrov, vendar je plezalnega dela bistveno manj, ocenila bi približno 60 metrov

Koordinate parkirišča: 46.0918, 14.9463
Koordinate izhodišča ferate: 46.0968, 14.9413

Dostop do ferate Renke

Avto parkirate na velikem makadamskem parkirišču na levi strani ceste, če se boste pripeljali iz Ljubljane. Najbolje, da se pomagate kar s koordinatami. Naj vas ne zavede odcep za naselje Renke, ki je malo naprej na desni strani. Ko boste parkirali, boste morali najprej čez viseči most čez Savo, ki je uradno sicer zaprt, a ga domačini uporabljajo za prehod. Ko boste prečili most zavijete levo, previdno prečkate železniške tirnice. Pri prečkanju bodite previdni, saj so vlaki na tej relaciji precej pogosti. Potem po približno 90-ih metrih zavijete desno v gozd.

Če želite priti do ferate Renke, morate prečkati viseči most čez reko Savo. | FOTO: osebni arhiv

Potka morda ni takoj vidna, saj jo zakriva pogosto podrastje. Potem sledite zelenim puščicam in tablam vse do plezališča. Dostopa od parkirišča pa do vstopa v ferato je približno dobrih 50 minut srednje hitre hoje. Sestop poteka po lepo vidni potki. Pazite na kače. Midva sva naletela na mladega modrasa, ki se je sončil v skali v enem od sektorjev.

Ferata Renke 2, Renke

Začetni bolder v ferati Renke 2 je le eden v vrsti težkih delov v ferati. | FOTO: Damijan Kovač
Podatki o ferati Renke 2

Težavnost: E (leva vstopna varianta je D, desna oziroma direktna pa E)
Dolžina: uradna dolžina jeklenice, s katero je bila ferata opremljena je 100 metrov, čistega plezanja je nekje 60 metrov
Opremljenost: dobra in dobro vzdrževana, specifično nameščena jeklenica, ki ni povsem fiksno nameščena in se rahlo maje

Koordinate parkirišče: 46.0918, 14.9462
Koordinate vstop v ferato: 46.0968, 14.9413

Ferata na Lisco, Cerje

Dostopa od parkirišča pa do začetka ferate je dolg približno slabih 20 minut, čeprav na informacijski tabli piše 40 minut. Ta ferate je bistevno daljša od ferate Renke in osebno mi je tudi bolj všeč, saj je lepo razgibana in na koncu lepo težka. 

Opis ferate

Razdeljena je na pet delov oziroma raztežajev, vmes je urejena potka. Pazite le, da se vsakič, ko pridete do razcepa potke, držite leve, ker potem pridete do novega dela ferate. Posebnost poti je, da lahko iz vsakega težjega dela sestopite in ga obhodite po poti.

Ferata na Lisco postaja vedno bolj priljubljena. | FOTO: Damijan Kovač

Najtežji del je zadnji odsek ferate, kajti tukaj ocena doseže D/E, splezali boste čez rahel previs, kjer ni nameščene niti ene same skobe, temveč je ferata opremljena le z jeklenico. Ko pridete do vrha, sledi še en prehod v desno in potem končni vertikalni vzpon. Na vrhu je lesena klopca in izjemen razgled na Posavje, nekaj minut naprej pa Tončkov dom, kjer lahko kaj popijete in pojeste. Ob vikendih je tukaj kar precej gneče, saj do vrha vodi tudi asfaltirana cesta. 

Lisca je sicer izjemno priljubljena tudi med pohodniki, na vrhu pa je poleg Tončkovega doma postavljen še vremenski radar.

Ferata Lisca

Težavnost: B/C, zadnji odsek D/E
Dolžina: 368 metrov, 123 metrov zavarovane poti, 245 metrov prehodov po potkah
Predviden čas plezanja: 40 minut

Koordinate parkirišča: 46.063042, 15.284596
Koordinate začetka ferate: 46.0658, 15.2872

Dostop do ferate Lisca

Iz Sevnice se preusmerite proti Orešju nad Sevnico in proti Podgorici. Pri vinski kleti Mastnak zavijete levo in pot nadaljujete vse do zadnjega parkirišča. Do tja vas bodo usmerile table, peljali pa se boste mimo večih parkirišč. Pomagajte si s koordinatami. Parkirišče je na novo urejeno in asfaltirano, od tukaj potem sledite rdečim tablam in prišli boste neposredno pod ferato.

Ferata Spodnji plot, Zelenica

Naša najtežja športna ferata, ki doseže oceno E je bila uradno odprta seprembra leta 2015. Primerna je le za najbolj izkušene in telesno pripravljene plezalce in gornike. Obstajata dve različici ferate, ki imata skupno izhodišče in se po 35-metrih, torej na slabi polovici razcepita na lažjo in težjo varianto. Prva, lažja ferata doseže oceno D oziroma v zgorjem delu oceno C, desna pa na večih mestih oceno E.

Shema ferate Spodnji plot

Dostop do ferate

Avto parkirate na parkirišču pred predorom Ljubelj, nato pot nadaljujete peš do Doma na Zelenici, za kar boste potrebovali približno dorbo eno uro in 10 minut. Od tukaj imate do vstopa v ferato še približno 15 minut hoje.

Še več informacij najdete na tej povezavi.

Ferata Spodnji plot

Težavnost:
Učna zavarovana pot po levi strani je dolga 113 metrov in ima oceno D
Športna zelo zahtevna plezalna pot po desni strani je dolga 75 metrov in ima oceno E
Dolžina: višinska razlika je 90 metrovdolžina jeklenice pa skupaj z obema krakoma znaša 180 metrov
Čas plezanja: 45 minut

Koordinate parkirišča: 46.431539, 14.260038
Koordinate Doma na Zelenici (izhodišče): 46.4293742, 14.233661

Poleg ferate je v steni opremljenih še več večraztežajni plezalnih smeri. 

Da bo raziskovanje ferat varno in zabavno, ne pozabite na obvezno opremo! | FOTO: Damijan Kovač

Ferata Kamin široka polica, Bohinj

Ferata spada med novejše pridobitve na Gorenjskem, vendar je že od vsega začetka tudi kamen spotike med feratarji, predvsem zaradi specifične opreme. Gre za precej zahtevno ferato, ki na najtežjem odseku doseže realno oceno D/E in je zato primerna le za najbolj izkušene. Največja posebnost ferate je to, da poteka po zajedi, všeč vam mora biti plezanje kaminov, pa tudi brez rokavic ne bo šlo, kajti jeklenica je bolj tanka in hitro boste dobili žulje na dlaneh.

Podatki o ferati Kamin Široka polica

Zahtevnost: v spodnjem delu C/D, v kaminu v zgornjem delu pa D/E
Dolžina plezanja: 250 metrov
Višinska razlika: 160 metrov
Čas plezanja: približno 1 uro

Dostop: 30 minut, sledite rdečim puščicam na drevesih in kamnih
Sestop: 30 minut, sledite oranžnim pikam in črtam na drevesih

Koordinate parkirišča: 46.275069, 13.922868

Ferata Mučevo, Črna na Koroškem

Plezanje nove ferate na Koroškem. | FOTO: PD Črna na Koroškem
Ferata Mučevo – osnovne informacije

Izhodišče: parkirišče okoli 500m pred naseljem Žerjav na desni strani ceste Mežica – Črna na Koroškem

Dostop: S parkirišča se usmerimo nazaj proti Mežici in po pločniku po desni strani po 200 m pridemo do označevalne table za ferato. Od table nadaljujemo po gozdni poti v sotesko do manjšega lesenega mostička, tukaj boste našli modro in rdečo oznako, to je mesto, kjer se ločita lažja in težja ferata, od parkirišča 5 minut.

Koordinate parkirišča: 46.490279, 14.871679

Čas dostopa/sestopa: 5 minut/20 minut

Težavnost modre ferate: B oziroma na določenih mestih C, 45 minut plezanja

Težavnost rdeče ferate: D oziroma na vstopnem mestu E, uro in 30 minut plezanja

Sestop: pri zaključku jeklenice se nadaljuje pot naravnost naprej od modre in rdeče oznake, in sicer po grebenu do gozdne vlake in nato po njej v desno do električnega daljnovoda, tu desno navzdol po poti pod daljnovodom do parkirišča.

OBVEZNA OPREMA ZA PLEZANJE FERAT

Preden se odpravite na ferato, na lahko ali zelo težko, ne pozabite na obvezno zaščitno opremo, in sicer plezalni ali feratarski pas, samovarovalni komplet (SVK), čelado, plezalne rokavice, dobro obutev, v nekaterih primerih pa tudi plezalnike in pa seveda dodatno popkovino za počivanje in fotografiranje.

Zemljevid ferat – lokacije ferat in parkirišč

Želim vam veliko feratarskih in plezalnih užitkov.