Kaj početi na Havajih: Moj izbor TOP doživetij, ki jih ne smete izpustiti

Spanje ob kraterju enega najbolj aktivnih vulkanov na svetu, nočno potapljanje z velikanskimi mantami, obisk zgodovinskega pristanišča Pearl Harbor, pohodi po edinstveni naravi, ki je ne boste našli nikjer drugje na svetu, obisk starega sladkornega mlina in učenje surfanja na valovih. Havaji so eni in edini, tako zelo edinstveni, tukaj boste našli veliko stvari, ki jih ne boste našli nikjer drugje na svetu. Med mojim potovanjem sem obiskal tri otoke in na vsakem od njih sem počela stvari, ki jih ne bom nikoli pozabila.

Sončni zahod na plaži Waikiki. | FOTO: Tadeja Magdič

Obisk večih otokov na enem potovanju je pravi logistični zalogaj, izbrati si boste morali tudi stvari, ki jih želite videti in početi. Vsak otok je že sam po sebi izjemno zanimiv, a ko greš enkrat tako daleč, bi bilo škoda ostati samo na enem, ker je vsak otok zgodba zase. Za lažjo organizacijo vašega sanjskega potovanja sem zato izbrala nekaj mojih najljubših havajskih dogodivščin.

Spodaj boste našli moj izbor TOP dogodivščin na otočju.

Med tritedenskim potovanjem po Havajih sem obiskala tri otoke, in sicer glavni otok Oahu, otok Kauai, ki ga zaradi bujne vegetacije imenujejo kar otok vrtov in največjega med vsemi – Big Island oziroma Veliki otok, ki je zaradi izjemno aktivnih vulkanov tudi najmlajši od vseh otokov in na račun izlivanja lave še vedno raste. Vsak otok je res zgodba zase, ne samo zaradi povsem drugačne narave, temveč tudi zaradi načina življenja.

3-TEDENSKI POTOVALNI NAČRT

1. dan – 9. dan:  OTOK OAHU

Otok je znan po največjem in najbolj znanem surferskem tekmovanju, hkrati pa je Oahu gospodarsko, turistično in vojaško središče Havajev, z glavnim mestom Honolulom in znamenito plažo Waikiki, ki velja za rojstni kraj modernega surfanja na valovih. Potem pa pot pod noge in gremo raziskovat otok Oahu. Otok ima sicer avtobusne povezave, a vam ga bo veliko lažje odkrivati in raziskovati z najetim avtomobilom. Moja jutra so navadno izgledata tako, da sem vstala zelo, zelo zgodaj (sprva zaradi časovne razlike, kasneje sem se navadila) in se na zajtrk odpeljala na znameniti Nord Shore, kjer sem v simpatični kavarni v mestu Haleiwa pojedla najboljši zajtrk, ki si ga lahko zamisliš.

Moj jutranji ritual na otoku Oahu – najokusnejši zajtrk v mestecu Haleiwa. | FOTO: Tadeja Magdič

Ne reče se zastonj, da so Havaji zibelka surfeske (sub)kulture, njeno osrčje je danes mestece Haleiwa na Nord Shoru, kjer je še danes zelo sproščeno vzdušje, še posebej decembra, ko se bliža verjetno najbolj znano surfersko tekmovanje na svetu imenovano Triple Crown, ki poteka na bližnji plaži Banzai Pipline.

Ena od mnogih trgovin in izposojevalnic desk za surfanje na valovih na znamenitem Nord Shoru. | FOTO: Tadeja Magdič

Obiskala sem tudi zgodovinsko pristanišče Pearl Harbour in vojaški otok Ford, kjer je zasidrana zgodovinska bojna ladja USS Missouri, sredi znaemnitega zaliva je postavljeno obeležje potopljeni vojašli ladji USS Arizona. Otok Ford pa je še dandanes zelo pomembno vojaško oporišče.

Obisk muzeja in nekdanje tovarne sladkorja

V preteklosti je pomembno havajsko industrijsko panogo predstavljala tudi pridelava sladkornega trsa in njegova predelava v sladkor, saj je poleg plantaž ananasa zaposlovala največ prebivalcev. Danes na otočju ni več nobenega delujočega sladkornega mlina, zadnjega so zaprli konec leta 2016 na otoko Maui, in sicer po 115-ih letih obratovanja. Obisk katere od nekdanjih tovarn sladkorja je nekaj, česar enostavno ne smete zamuditi, kajti kar nekaj takšnih mlinov so preuredili v lične muzeje.

Tovarne sladkorja so pomembne del hajavske zgodovine, a danes, žal, na otočju ni odprte niti ene več. | FOTO: Tadeja Magdič

Priporočam obisk muzeja Waialua sladkornega mlina, ki se nahaja na severno obali otoka Oahu v istoimenskem mestecu. Sprehod po muzeju je sprehod skozi pomembne del njihove zgodovine in vas bo vrnil v neki drugi čas. Na stenah so obešene črnobele fotografije iz časov, ko je mlin še obratoval, na policah so razstavljeni različni stari predmeti iz časov, ko so tukaj še pridelovali sladkor, v muzeju je tudi simpatična majhna trgovina, v kateri boste lahko kupili spominke in razglednice.

Znameniti Waialua sladkorni mlin na otoku Oahu so zaprli oktobra leta 1996. | FOTO: Tadeja Magdič

Se spomnite filma Jurski park ali serije Lost? Potem se verjetno spomnite prečudovite narave in doline, kjer je bilo snemano. Gre za zasebni naravni rezervat Kualoa Ranch, ki je navadno za javnost zaprt, ker je rezervat težko dostopen sem se udeležila teka po poteh imenovan XTerra. V znamenito dolino lahko vstopite samo organizirano ali v dogovoru z lastnikom, organizirano se lahko spustite po adrenalinskem zip linu ali se s štirikolesniki odpeljete po poteh dinozavrov.

Waikiki – zibelka modernega long board surfanja 

Mnogi vam bodo odsvetovali obisk najbolj turistične točke, a sem prepričana, da jo enostavno morate videti. Še posebej, ker je Waikiki najbolj znana plaža Honoluluja in zibelka surferske kulture. Skupaj z vulkanskimi ostanki Diamond Heada pa pač nekaj kar moraš videti. Zagotovo največje presenečenje, negativno, pa sem doživela na ulicah glavnega mesta. Kamor koli namreč pogledaš, opaziš ogromno brezdomcev. Povsod so. Ob cesti in v parkih imajo postavljene šotore vseh barv in velikosti, v nakupovalnih vozičkih pa zbrano vso svoje življenje. Pa brez strahu, so popolnoma miroljubni, živijo v svojem svetu in ne težijo nobenemu. Kar pa še ne pomeni, da niso veseli kakšnega prispevka. In med tem, ko so se brezdomci načrtno priseljevali na otok, ker so tukaj ramere zanje pač najbolj ugodne, pa so se domorodci odseljevali. Največ jih je odšlo v Las Vegas, Američani ga zato radi poimenujejo kar “deveti otok Havajev”.

Verjetno eden najbolj znanih prebivalce Havajev je tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki se je tukaj rodil in izobraževal, njegova starejša hčerka ima tipično havajsko ime – Malia. Svoj čas je tukaj živel in delal danes najbolj znani zvižgač Edward Snowden, v Honoluluju sta se rodila tudi igralca Bette Milder in Jason Momoa.

10. dan – 13. dan: OTOK KAUAI

Otok je zaradi svoje izjemno zelene in bujne vegetacije in divje narave znan tudi kot Otok vrtov, otok pa je znan tudi zaradi znamenite pohodne poti na obali Na Pali imenovane Kalalau pohodna pot ter po slikovitem kanjonu Waimea. Fotogeničen kanjon je znan po različnih odtenkih oranžne in rdeče barve, domačini mu pravijo kar pacifiški Grand Canyon, kajti na videz je zelo podoben znamenitemu Velikemu kanjonu v Arizoni.

Opazovanje havajskega tjulna

Otok je izjemno zelen in zaradi svoje značilne klime poln bujne vegetacije. Če boste imeli srečo boste na otoških peščenih plažah lahko srečali tudi znamenitega havajskega tjulna, ki spada med zaščitene živalske vrste. Lenuhi ponavadno poležavajo na plažah in se ne ozirajo kaj preveč na ljudi, ki si z njimi delijo plažo.

Havajski tjulni so zaščiteni in se jim je zato prepovedano približevati. | FOTO: Tadeja Magdič

14. dan – 20. dan: VELIKI OTOK

Otok je znan po aktivnih vulkanih in prizorih živordeče lave, ki prečka cesto in se zliva v morje, je najmljaši in hkrati največji med otoki in na račun sveže lave, ki se zliva v morje iz precej aktivnih vulkanov še vedno raste. Zanj je značilna zelo gola vulkanska pokrajina, ki jo boste našli na določenih delih otoka, ki pa je hkrati tudi zelo fotogenična. Na otoku boste potovali skozi pet različnih klimatskih pasov in je zato tudi vremensko najbolj razgiban otok.

Če boste potovali čez celoten Veliki otok, boste potovali čez pet različnih klimatskih pasov. | FOTO: Tadeja Magdič

Vprašanje je, ali bi šla na ta otok, če ne bi bila dogovorjena, da bom spremljala znameniti Ultraman triatlon, ki se ga je udeležil tudi naš triatlonec Miro Kregar. Z njegovo ekipo sem se dogovorila, da bom del potovanja izkoristila in bom spremljala Ultraman triatlon na Velikem otoku. Za oddajo Svet na Kanalu A sem poročala o tem zanimivem in nenavadnem športnem dogodku, tistega leta je Kregar zmagal. Mi pa vsekakor ni žal, ker je otok izjemno pester, zlahka bi celoten dopust preživela samo na Velikem otoku.

Priprave na nočni potov v zalivu, ki mu domačini pravijo kar “nebesa za mante”. | FOTO: Tadeja Magdič

Čas, ki mi je preostal sem izkoristila za nočno potapljanje z ogromnimi mantami v zalivu Makako blizu mesta Kona, ki ga prebivalci ljubkovalno imenujejo tudi Manta Raay Heaven, kar prevedeno pomeni “nebesa za mante”.

Obiskala sem tudi observatorij na vrhu sicer spečega vulkana Mauna Kea, katerega površina še najbolj spominja na površino Marsa ter spala na robu kraterja enega najbolj aktivnih vulkana Kilauea, in sicer v Kilauea Volcano Military Camp, kjer smo lahko zgodaj zjutraj opazovali ognjeno rdeči sij lave iz kraterja.

Več zanimivosti o vulkanih na Velikem otoku najdete na tej povezavi.

21. dan: OTOK OAHU

Zadnji dan sem preživela spet na glavnem otoku Oahu, prespala sem na zahodni obali, kajti Honolulu je prav ta konec tedna gostil maraton, zaradi česar je bila v glavnem mestu precejšnja gneča, marsikatera ulica je bila zaradi organizacije tudi zaprta.

9 zanimivosti, ki jih morda še niste vedeli o Havajih …

1. Na Havajih boste našli kar 10 od skupaj 14 različnih klimatskih pasov.
2. So geografsko najbolj izolirana veriga otokov na Zemlji.
3. Prvotna havajska abeceda ima samo 12 črk.
4. Na otočju ne boste našli reklamnih panojev, saj so prepovedani.
5. Vse havajske plaže so javne.
6. Na Havajih boste našli najvišjo goro na svetu, merjeno z dna morja – to je vulkan Mauna Kea.
7. Na otočju lahko najdete črne, rdeče in zelene barve plaž, barvo pa jim daje vulkanska skala.
8. Na Havajih ne boste našli kač!
9. Glavni način pozdravljanja ni s stiskom roke kot smo to navajeni pri nas, temveč z objemom.

Namig! Vsekakor bi vam toplo priporočala, da kupite mednarodno letalsko karto za rezlični mesti oziroma otoka prihoda in odhoda, tako boste avtomatsko naredili krožno pot med vsaj dvema otokoma in privarčevali vsaj en notranji let med otoku. Zame bi bila recimo najbolj optimalna možnost, da bi priletela na otok Oahu, domov pa bi letela z Velikega otoka, tako bi se izognila vračanju nazaj na Oahu, hkrati pa bi se dopust podaljšala za kakšne dan.

22. dan: VRAČANJE DOMOV

Zgodaj zjutraj sem morala biti na letališču, kajti let sem imela zgodaj dopoldan.

Aloha!