Potovanje na Havaje: stroškovnik in potovalni nasveti

Potovanja pomenijo odrekanje in postavljanje prioritet. Ne, niso poceni, nikoli nisem trdila, da so poceni in tudi ni mišljeno, da so, kajti, tisto, za kar plačamo veliko znamo potem tudi bolje ceniti. Pri meni je odkrivanje sveta v lastni režiji že od nekdaj precej visoko na mojem seznamu želja. Varčujem in se odrekam, zato, da lahko potem odpotujem na drug konec sveta. Verjetno sem za potovanja zapravila malo premoženje, vendar mi ni žal niti centa. Nič drugače ni bilo za potovanje na Havaje. Ni bilo poceni, a vredno vsakega centa. Verjamem, da se v moji zgodbi najde še marsikdo.

Pohajkovanje po ulicah glavnega mesta Honolulu. | FOTO: osebni arhiv

Vse verjetno najbolj zanima, koliko takšno potovanje na Havaje stane. Potovala sem malo več kot tri tedne, najela sem si avto, da sem lahko prosto po Prešernu raziskovala otočje. Obiskala sem tri otoke, veliko hodila, malo plezala, občudovala neverjetno fotogenično naravo, na Velikem otoku sem si ogledala tudi znamenito triatlonsko tekmo, spala na aktivnem vulkanu, se ponoči potapljala z ogromnimi mantami. Spodaj tako prilagam svoj stroškovnik, kjer so razdelani stroški mojega potovanja po Havajih.

STROŠKOVNIK

Letalsko karto lahko zagotovo z akcijo dobite za manj denarja kot sem zanjo plačala jaz, prav boste ob vnaprejšnji rezervaciji plačali tudi za najem vozila, ki ga pravzaprav za samostojno raziskovanja otočja nujno potrebujete. Če si boste želeli ogledati več otokov, pa vam ne preostane drugega, kot da rezervirate letalsko karto, ki pa so pravzaprav precej poceni.

Med otoki se potuje z ugodnimi notranjimi leti. | FOTO: Tadeja Magdič

Jaz sem recimo za enosmerno letalsko karto med otoki plačala med 60 in največ 100 evri, pa sem jih rezervirala morda kakšena dan ali dva pred letom, se pravi bi jih lahko dobila za veliko nižjo ceno, če bi jih rezevirala kakšen mesec prej. Dobra stran notranjih letov je ta, da so vsi v zgodnjih jutranjih urah, tako da boste lahko izkoristili praktično cel dan na novem otoku.

 • Letalska karta: 937 €
 • Turistično zavarovanje: 38 €
 • Obrazec ESTA: 20 €
 • Prevoz do letališča povratna: 50 €
 • Lokalne letalske karte med otoki: 262 € (tri letalske karte: Oahu – Kauai, Kauai – Big Islans, Big Island – Oahu)
 • Nočitve: 25 – 45 €/noč (30 – 50 $), 20 nočitev: 500 – 900 €
 • Hrana: 15 – 30 €/dan (25 -35 $), 20 dni: 300 – 600 €
 • Najem vozila: 580 €/11 dni (700 $)

SKUPAJ: 2.690 – 3.390 €

Dodatni stroški na potovanju po Havajih pa so potem seveda odvisno samo do vas in vaših želja.

 • Vodniček po pohodnih poteh: 16
 • Udeležba na XTerra teku: 60 (70 $)
 • Potapljanje: 182 (220 $)
 • Obisk zaliva in naravnega rezevara Hanauma Bay in najem opreme za snorklanje: 20

SKUPAJ: 278 €

Vstop v zgodovinski Pearl Harbour in na otok Ford sta brezplačna. | FOTO: Tadeja Magdič

Vstopnine v Pearl Harbour recimo ni, prav tako ne na vojaškem otoku Ford, je pa gneča, saj je število vstopov dnevno omejeno. Jaz sem si resnično želela obiskati znamenito dolino Kualoa Ranch, kjer sem se udeležila teka XTerra, na moje seznamu želja je bilo tudi nočno potapljanje z ogromnimi mantami in obisk vulkanov na Velikem otoku.

Udeležila sem se tudi znamenitega teka XTerra po eni najbolj ekskluzivnih dolin Kualoa Ranch. | FOTO: osebni arhiv

POTOVALNI NASVETI

Osebno sem računala, da bom na Havajih porabila približno 100 evrov na dan, kar je v povprečju zadoščalo za normalno potovanje, brez večjega odrekanja. Naj povem, da sem potovala sama, kar seveda pomeni dražjo možnost potovanja, vključno s prenočiščem, hrano in najemom vozila, vstopnin praktično nikjer ni. Tu pa tam sem s kakšno popotnico združila moči in sva si recimo delili stroške najema vozila.

Spoznavanje popotnikov, s katerimi si pogosto delim pot, je pravi čar potovanj na lastno pest. | FOTO: osebni arhiv

Krožno raziskovanje otokov. Če imate v načrtu, da boste obiskali več otokov, kupite letalsko karto s prihodom na en otok in z odhodom z drugega otoka. Meni je recimo žal, da nisem priletela na otok Oahu in odletela z Velikega otoka, saj bi s tem privarčevala eno notranjo letalsko karto.

Med otoki lahko potujete bolj ali manj z letalom, trajektov ni, razen izjem. Vsi leti so načeloma zelo zgodaj zjutraj, tako, da boste na novem otoku lahko praktično izkoristili cel dan. Notranji leti so načeloma poceni.

Lokalna hrana je zelo okusna, uporabljajo ameriške dolarje, saj so Havaji leta 1959 zaradi svoje strateško-vojaške pomembnosti postali 50-ta zvezna ameriška država in to kljub ostremu naspotovanju lokalnih plemen. Oahu je sicer prečudoviti otok, a boste tukaj našli zelo veliko japonskih turistov, ki v Honoluluju zapravijo na stotine dolarjev dnevno in je zato ta del Havajev tudi izjemno drag. Pa tudi sicer otočje ni prav poceni.

Lokalna havajska kulinarika je izjemno okusna in lahka, okusen in poceni obrok lahko dobite tudi na ulici. | FOTO: Tadeja Magdič

Dobra novica je, da vam vstopnin v najpomembnejše muzeje in razstave ne bo treba plačati, vzamite pohodno opremo, saj so Havaji pravi raj za ljubitelje pohodništva. Na desetine urejenih in markiranih poti, celo eno najbolj znanih pohodnih poti boste našli tukaj – in sicer pohodno pot ob obali Na Pali. Vzemite tudi plezalno opremo, če ste plezalec.

Spominsko obeležje potopljene ladje USS Arizona v zalivu Pearl Harbour. | FOTO: Tadeja Magdič

Najem avta je nujen, rezevirajte si ga v naprej, saj boste s tem veliko privarčevali, prav tako, če je le mogoče kupite tudi letalske vozovnice med otoki v naprej.

Preden se boste odpravili na daljši pohod, nujno preverite vremensko napoved. Vreme je glede na klimatski pas, v katerem se Havaji nahajajo, precej nestanovitno in hitro spreminjajoče se.

Raziskovanje havajske jungle po pohodnih poteh. | FOTO: Tadeja Magdič

Potovanje na Havaje v času pandemije ima seveda kar precej omejitev. Ne le, da je za nas Evropejce potovanje povsem nemogoče, število turistov, ki obiščejo otočje se je drastično zmanjšalo. Pred začetkom pandemije je otočje obiskalo približno 30 tisoč obiskovalcev dnevno, sedaj jih obišče le še nekaj sto. V hostlih, ki so še odprti imajo tako recimo za zagotavljanje varnosten razdalje med gosti zasedenih samo do 30 odstotkov sob.

Tudi kasneje bodo nekatere omejitve najverjetneje ostale še kar nekaj časa po umiritvi najhujšega. Najnovejše spremembe glede potovanja na Havaje lahko preveriti in spremljajte na tej povezavi, na kateri precej hitro ažurirajo informacije.

PRIPOROČENI HOSTLI

Na otoku Oahu sem našla sorazmerno OK hostel imenovan Hostel Polynesioan Beach hostel z izjemno lokacijo, saj je od glavne plaže Waikiki v mestu Honolulu bil oddaljen le okrog 100 metrov. Hostel ima sicer na spletu različne ocene, eni ga hvalijo, spet drugi pljuvajo, iz prve roke vam lahko povem, da je bil čisto vredu, ni pa bil noben presežek.

Otok Kauai je eden dražjih, ki sem jih obiskala in ima najmanj izbire med cenejšimi možnostmi za nočitve. Jaz sem se odločila za hostel Honu’ea International Hostel Kauai v mestu Kapaa, ki je dobro izhodišče za raziskovanje otoka. Dobra lokacija, z možnostjo parkiranja in prijetne sobice.

Posebnost Velikega otoka je ta, da lahko prespite na robu kraterja aktivnega vulkana Kilauea, in sicer v naselju Kilauea Volcano Military Camp. Ostalih namestitev potem nisem niti iskala, saj sem na srečo preko Mira Kregarja spoznala zelo prijetno družino, pri katerim sem preostali čas tudi bivala.