Sardinija: koristne povezave, aplikacije in nasveti glede prenočevanja na prostem

Tokrat sva se odločila, da bova vsaj del najinega dopusta prenočila tudi divje, kajti v najinem avtomobilu sva si uredila posteljo. Divje kampiranje oziroma prenočevanje izven urejenih kampov na Sardiniji ni izrecno prepovedano, vendar je dobro vedeti nekaj koristnih nasvetov, da to storite čim bolj varno in čim manj moteče za lokalno okolje, prav tako je seveda dobro vedeti, kje so kakšna zanimiva mesta za prenočiti. Midva sva si zelo pomagala z nekaterimi koristnimi in zanimivimi povezavami, ki jih bosta našli v nadaljevanju.

Popolno jutro, ko sva se zbudila dobesedno na plaži Lido Orri, kjer naju je pričakalo prvo jutranje sonce. | FOTO: Tadeja Magdič

Ko se boste na potovanje prvič odpravljali na takšen način, boste zelo verjetno potrebovali namige, kje so recimo lokacije zanimivih mest za prenočevanje, kje so izviri pitne vode in podobno. Nekatere plaže imajo med drugim plačljive tuše, nekateri lokali plačljiva stranišča. Sardinija ima seveda tudi celo vrsto lepo urejenih kampov na zanimivih lokacijah, tako da lahko nočitve lepo pokombinirate. Midva sva prenočila v kampu Cala Gonone in v kampu Capo Ferrato, oba lepa, urejena, ljudje izjemno prijazni, prenočila pa sva tudi izven urejenih kampov.

PRENOČEVANJE NA PROSTEM

Na Sardiniji je prenočevanje na prostem dovoljeno, vendar z nekaj omejitvami, ki jih morate vseeno upoštevati, če se želite izogniti težavam, za čim varnejše nočitve pa je dobro upoštevati tudi nekaj povsem osnovnih nasvetov. Kdo si ne bi želel zbuditi s pogledom na plažo ali zaspati z razgledom na sončni zahod. Zveni precej avanturistično in tudi romantično, vendar, če se boste odločili za prenočevanje v divjini, potem upoštevajte nekaj osnovnih nasvetov, ki bodo vašo izkušnjo naredili najboljšo izkušnjo.

Lokacije za prenočevanje na prostem

Previdno izberite lokacijo, kjer boste prenočili, če je le mogoče si jo oglejte preden dejansko prenočite ali preden pade noč, pridobite si čim več infomcij od nekoga, ki je tam že bil ali ima s takšnim načinom potovanja več izkušenj. Midva sva tokrat prvič prenočila v najinem vozilu v naravi oziroma izvend organiziranega prenočišča kot je recimo kamp. Pomagala sva si z aplikacijo Park4Night, kjer so navedene točne koordinate takšnih mest. Preden sva se dokončno odločila, kje bova prespala, sva preštudirala tudi komentarje ostalih popotnikov, njihove izkušnje so koristen vir informacij, na podlagi njihovih izkušenj se boste lažje odločili in izbrali mesto za prenočitev.

Enkrat sva prenočila na parkirišču neposredno na plaži, drugič pa v slepi ulici v vasici Monteleone Rocca Doria.

Prenočila sva na parkirišču slepe ulice v naselju Monteleone Rocca Doria, kjer sva si tudi skuhala kosilo. | FOTO: Tadeja Magdič

Naj povem, da ima Sardinija tudi številne lepo urejene kampe, med drugim neposredno na plažah, pa tudi parke za kamperje. Zato bi vam priporočala, da prenočevanje kombinirate. V Cala Gonone sva prenočila v kampu Cala Gonone Camping Sardinija, ki je v središču mesta, na Costa Rei pa sva prenočila v kampu Villaggio Camping Capo Ferrato, ki je lociran praktično na dolgi peščeni plaži. Oba kampa sta resnično urejena in bi ju ocenila z oceno 10. Moram pa povedati, da sta bila oba kampa tudi kar precej polna, glede na to, da se je sezona počasi zaključevala.

Zagotovite si dovolj velike količine pitne vode

Imejte seboj dovolj pitne vode, da lahko preživite vsaj dva dni ozirma dovolj vode za čas, ki ga nameravate preživeti v naravi. Midva sva seboj imela 10-litrski rezervoar za vodo, ki nama je bil povsem dovolj za najine potrebe, saj sva divje prenočila le dvakrat, vmes pa sva ga napolnila v kampu. Če boste prenočevali na kakšnih bolj oddaljenih lokacijah, poskrbite, da boste seboj imeli tudi dovolj hrane.

Nočitev v lepo urejenem kampu Cala Gonone, ki se nahaja v središču istoimenskega mesteca. | FOTO: Tadeja Magdič

Izognite se visoki sezoni

Visoka sezona je vedno neposredno povezana z veliko gnečo, tako je povsod in nobena izjema niso parkirišča, ki jih popotniki uporabljajo za prenočevanje. Visoka sezona tako pomeni veliko gnečo in možnost, da ne boste dobili željenega prostora. Kot že večkrat rečeno, na Sardiniji je največja gneča julija in avgusta, to je vrhunec sezone, še posebej poln je mesec avgust, saj imajo Italijani svoj prosti mesec. Takrat boste zelo težko dobili prostor v kampih, ki so povsem zasedeni, že mesecev v naprej.

Pridružite se ostalim, ki prenočujejo na prostem

Če je le mogoče, se parkirajte tam, kjer so že parkirani ostali kamperji in če je dovolj prostora ne parkirajte neposredno pred vrati tistih, ki so že tam, bodite spoštljivi do ostalih. Pomembno je tudi, da čez noč ne puščate vaši stvari zunaj vozila, saj bi s tem privabili nepovabljene goste.

Na obeh lokacijah, kjer sva prenočila nisva bila sama. V Monteleone sva si zvečer celo nekaj skuhala zunaj avtomobila, saj v naselju ni bilo odprte nobene gostilne. Imajo sicer eno samo gostilno, ki je odprta samo čez vikend, prav tako v naselju ni trgovine.

Pravilo, ki naj vas spremlja vedno in povsod, potujte kar se da trajnostno, ne smetite in pospravljajte za seboj, da bo narava ostala čista! | FOTO: Damijan Kovač

Kje NE prenočevati

Izognite se prenočevanju na postojankah za gorivo, parkiriščih od nočnih klubov in velikim mestom, prav tako se izognite mestom, kjer je možnost poplav kot je recimo bližina morja ali rek, preden izberete svoje mesto pod zvezdami pa nujno preverite vremensko napoved.

Spoštujte naravo in lokalno okolje!

Vsem nam je jasno, da je to pomembno, zato odnesite svoje smeti, ne mečite jih v naravo. Sardinija je zelo vetrovna, zato bo odvržena plastika ali ostale smeti zelo verjetno končale v morju. Reciklirajte odpadke, ločujte jih v zato namenjene zabojnike in njuno jih za seboj pokrijte, če se le da. Varčujte tudi z vodo, tako da za seboj zapirate pipe in poskbite, da iz njih ne kaplja voda. Potujte vztrajnostno, spoštujte lokalne prebivalce in njihov dom!

KORISTNE POVEZAVE IN APLIKACIJE

Midva sva si pri iskanju prostora pomagala z aplikacijo oziroma povezavo Park4Night. Tukaj imate tudi komentraje ostalih uporabnikov, ki zapišejo marsikaj koristnega. Koristna povezava je tudi CaraMaps, vendar je midva nisva uporabljala.

Če ste navdušen športni plezalec in si želite najbolj sveže infomacije o plezališčih in plezalnih smereh, si pri tem lahko pomagate s spletno stranjo Climbing Sardinija, kjer boste našli veliko dodatnih informacij. V primeru, da boste v naravi preživeli več kot le kakšno noč ali dve, je koristna tudi povezava, ki vam poišče najbljižji izvir pitne vode. Povezave najdete spodaj, v nadaljevanju članka.

Za brezskrbne počitnice imejte na dlani vse koristne povezave in informacije. | FOTO: Tadeja Magdič

Park4Night.com je koristna spletna stran, ki si jo lahko naložite tudi kot aplikacijo na obeh OS-ih. Na najinem dopustu sva uporabljalo to stran in sva si zelo pomagala pri iskanju parkirišč.

CaraMaps.com je spletna stran, ki ima tudi možnost, da si jo naložite kot aplikacijo na telefon, primerna je za oba operacijska sistema (iOS in Android), ima možnost, da si izdelate lasten profil, na katerem ustvarite svoj potovalni načrt. Med drugim ponuja uporabo baze tudi tam, kjer ni povezave na internet.

Fontanelle d’Italia je mobilna aplikacija za Androida za iskanje virov pitne vode.

Fontanelle pa je aplikacija za oba OS in je prav tako uporabna.

Climbing Sardinia je zelo uporabna spletna stran, kjer so zbrane vse koristne infomacije o plezališčih, njihove lokacije, smeri, sheme, spremembe. Pred uporabo se je treba registrirati, potem pa imate prost dostop. Na strani najdete tudi koristne infomacije o ostalih aktivnostih na prostem kot so recimo ferate, kanjoning, informacije o krajših in daljših trekingih, zanimive članke, podatke o tem ali je morda katera ferata zaprta in še veliko več. Skratka, zelo koristna povezava, ki vam bo zagotovo prišla prav.

E-NOVIČKE

IZVRSTNA LOKALNA KULINARIKA IN PIJAČA

Ko ste v Rimu se obnašajte kot Rimljan, to pravi stari pregovor, ki sva se ga na Sardiniji držala tudi midva. Poskušala sva lokalne specialitete, pila lokalno pivo in rdeče vino pridelano na Sardiniji in bila nad kulinarično izkušnjo več kot le navdušena.

Lokalna restavracija v mestu Tortoli, kjer sva jedla izvrstvo domačo hrano. | FOTO: Tadeja Magdič

Pozno zvečer sva prispela v mesto Tortoli, z malo sreče sva naletela na zanimivo in izjemno dobro lokalno restavracijo, kjer nama je izjemno prijazna natakarica svetovala lokalne jedi, meni pa dobro rdeče lokalno vino. Moram priznati, da so me tudi cene presenetile, v pozitivnem smisli, kajti za resnično okusen obrok, veliko pivo in kozarec rdečega vina sva v tej restavraciji plačala 33 evrov, za oba seveda, kar se mi ne zdi prav veliko. Pa tudi cene na splošno, recimo v trgovini, se mi niso zdele prav visoke oziroma so bile morda kje celo malenkost nižje kot pri nas.

Uživajte tudi v domačih sestavinah, ki jih lahko kupite tam, kjer ste in si pripravite okusen in svež obrok. | FOTO: Tadeja Magdič

V mesto Tortoli sva obiskala lokalno restavracijo Regina Margherita, ki bi jo toplo priporočala, saj je hrana domača in izjemno okusna, natakarji govorijo odlično angleško in so zelo prijazni. Tukaj sva naročila lokalne sardinijske specialitete, imenovane culurgiones ogliastrini s paradižnikom in pacchero allo scarpariello. Obe jedi sta doma narejene testenine z domačimi sestavinami, ki so izjemno okusne. Jaz sem si v restavraciji privoščila lokalno rdeče vino znamke Buio, Damijan pa je pil prav tako lokalno pivo Ichunusa, odlično lahko pivo.

Vso našteto hrano sva si med najinim dopustom več krat privoščila, lokalno hrano sva si tudi skuhala v kampu.