Od Moskve do Pekinga: 26-dnevni potovalni načrt za popotnike in stroškovnik potovanja

Da si boste lažje predstavljali moje popotovanje po transsibirski železnici, prilagam svoj potovalni načrt po dnevih. Za lažje načrtovanje vašega sanjskega popotovanja po trasi transsibirske oziroma transmongolske železnice pa prilagam tudi moj stroškovnik.

Moje popotovanje se je začelo 11. septembra v Moskvi, kamor se priletela iz Ljubljane prek Beograda, in se končalo 7. oktobra 2017 v Pekingu na Kitajskem, od koder sem se nato vračala z letalom v Benetke. Potovala sem tako z vlakom kot letalom.

Znamenita Bazilika Vasilija Blaženega v Moskvi | FOTO: Tadeja Magdič

1.–5. dan: MOSKVA, RUSIJA

Prihod v Moskvo pozno zvečer in namestitev v hostlu Fasol, ki bi ga priporočila vsem popotnikom, ker je urejen, čist in ima zelo dobro lokacijo za raziskovanje mesta. Ker ne znam niti osnov cirilice, so mi pri iskanju hostla pomagali mladi Rusi. Hostel je blizu centra mesta, zaposleni so prijazni in radi pomagajo.

Ogled mesta: Rdeči trg, kultno gledališče Boljšoj, znamenita Bazilika Vasilija Blaženega, ki je zagotovo največji simbol Moskve, če ne cele Rusije, in ogled trga Lubyanka. Mesto se zdi, kot da je zgrajeno za velikane: zgradbe so ogromne, ulice široke, celo avtomobili se zdijo ogromni. Skratka, mesto presežkov. In veliko več, kot sem pričakovala.

Sprehod po mestu, ogled Leninovega mavzoleja in sprehod mimo velike, temno rdeče stavbe Zgodovinskega muzeja. Zvečer pa še ena stvar, ki je enostavno ne smeš izpustiti: vodka parti.

Nakup vozovnice za transsibirsko železnico prek spleta v hostlu.

Karta za potovanje po transsibirski železnici | FOTO: Tadeja Magdič

Vodka je zahtevala svoj davek – zabava je sicer več kot uspela, a je pustila nepozaben pečat tako v spominu kot v želodcu.

Še zadnji dan za odkrivanje Moskve: ogled Parka Gorkega, izlet z ladjico po reki Moskvi mimo znamenitosti, kot so obzidje Kremlin, rusko ministrstvo za obrambo, Katedrala Kristusa Odrešenika, na koncu pa še obisk Muzeja kozmonavtike.

Več o raziskovanje ruske prestolnice si lahko preberete v potopisnem članku.

Pogled na sibirsko pokrajino | FOTO: Tadeja Magdič

6. in 7. dan: NA VLAKU

Odhod z železniške postaje Kazansky proti 3200 kilometrov oddaljenemu mestu Novosibirsk.

Drugi dan na vlaku je sledilo druženje v jedilnem vagonu. Ljudje prihajajo in odhajajo. Prvi daljši postanek je na postaji v mestecu Druzhnino. Pot smo nadaljevali mimo Jekaterinburga in Omska.

8. in 9. dan: NOVOSIBIRSK, SIBIRIJA

Pozno popoldne prihod v Novosibirsk in namestitev v hostlu Dostojevski v centru mesta. Skupaj še z dvema popotnikoma sem večerjala v eni izmed restavracij v mestu. Izbirali smo med tradicionalno italijansko in rusko restavracijo, na koncu smo se odločili da gremo na hamburger. In še kako dober hamburger.

Dan v Novosibirsku, tretjem najpomembnejšem mestu v Rusiji s približno milijon in pol prebivalci. Mesto, ki je na prvi pogled na polovici moje poti do Irkutska. Ogled znamenite opere in baleta, ki sta največja v Rusiji.

10. dan: NA VLAKU

Dan, preživet na vlaku. Precej neprespani noči je sledilo 29 deževnih ur na vlaku. Večino, kar dobrih 21, sem prespala, tako da sem se praktično zbudila na železniški postaji v Irkutsku.

O tem, kaj vse zanimivega popotnik doživi na vlaku in kako izgleda življenje ob progi, si preberite v članku Transsibirska železnica in življenje ob njej: “Izvolite, spijete 2 deci vodke z nami”.

11. in 12. dan: IRKUTSK IN BAJKALSKO JEZERO

Prihod v Irkutsk v zgodnjem dopoldanskem času. Mesto ima več kot pol milijona prebivalcev, torej je večje od Ljubljane, in ima svoj šarm. Namestitev v hostlu Rolling Stones in popoldanski ogled mesta Irkutsk.

Morda zanimiv napotek: če se želiš izogniti visokim tarifam taksistov, pojdi v najbližji lokal na kavo in prosi natakarja, da ti naroči taksi.

Celodnevni izlet v mestece Listvyanka ob Bajkalskem jezeru, dobro uro vožnje od Irkutska.

Pogled na jezero Baikal | FOTO: Tadeja Magdič

13.–16. dan: KHUZIR IN OTOK OLKHON, RUSIJA

Dan, namenjen predvsem temu, da se prebijem do dobrih 270 km oddaljenega šamanskega otoka Olkhon. Po več zapletih in nekajurni zelo divji vožnji prispem na otok v poznih večernih urah. Namestitev v družinskem Olga’s rural hostel, na robu mesta Khuzir.

Raziskovanje otoka Olkhon in glavnega mesta Khuzhir. Sprehod do najpomembnejšega šamanskega simbola – Shaman rock.

Po kosilu v restavraciji pri Nikiti (Nikita’s Homestead) se počasi in premražena odpravim do Olge, kjer me čakata izjemno okusna večerja in dolg vrooooč tuš.

Raziskovanje otoka na organiziranem ogledu: peljali smo se do severnega rta Hoboy, mimo rta Sagan – Khushun (Trije bratje) in rta, imenovanega Shunte-Leviy oziroma Rt ljubezni, ter vasic Buryatskaya in Peschanka

Žal je to že dan za odhod nazaj v Irkutsk, kar ti vzame cel dan. Namestitev v hostlu Baikaler v centru Irkutska.

Zakaj ima Bajkalsko jezero mističen pomen za prebivalce ob njem in zakaj šamani obešajo barvne trakove na drevesa, si preberite v članku Kaj imata skupnega burjatski šamanizem in največje sladkovodno jezero?

17. dan: ULAN BATOR, MONGOLIJA

Zgodaj zjutraj se taksijem odpeljem do letališča, od koder poletim proti Mongoliji.

Prihod v glavno mesto Mongolije Ulan Bator. Urejanje mongolske vize na letališču. Na vhodu me počaka voznik. Obisk Muzeja dinozavrov v Ulan Batorjuin obisk 40 metrov visokega kipa Gingis Khana v mestu Erdene. Kasneje namestitev v Chuka’s Guest house v centru mesta, ki bi ga priporočala vsem popotnikom.

Odkrivanje mongolske narave na konju | FOTO: osebni arhiv

18.‒22. dan: NARODNI PARK GORKHI TERELJ, MONGOLIJA

Namestitev v jurti pri mongolski družini v nacionalnem parku Gorkhi Terelj. Začetek večdnevnega jahalnega safarija po narodnem parku Gorkhi Terelj.

Več o čarih odkrivanja neokrnjene narave Mongolije na konjskem hrbtu najdeš v članku Preverjeno najboljši način za odkrivanje Mongolije je na konjskem hrbtu.

Obisk kitajske znamenitosti | FOTO: osebni arhiv

23.–26. dan: PEKING, KITAJSKA

Prihod v Peking pozno zvečer in namestitev v hostlu Leo, le nekaj sto metrov stran od glavnega trga in kraljeve palače.

Naslednji dan je sledil ogled glavnega trga Tiananmen, praznovanje praznika jeseni in odkrivanje hutongov, obisk Prepovedanega mesta (Forbidden city). Izlet do velikega kitajskega zidu v Badalingu in obisk Poletne palače (samo od zunaj, razlog: gneča). Vrnitev domov.

Nekdanji kitajski predsednik Mao Cetung je zapisal: “Pravi junak je le tisti, ki je stal na velikem zidu.” O katerem zidu govori, si preberite v članku Zadnje dejanje moje transibirske dogodivščine: Peking in kulturni šok.

STROŠKOVNIK

Takšna potovanja so vsekakor velik finančni zalogaj. Velikokrat slišim vprašanja, kot so od kod ti toliko denarja, da lahko vsako leto potuješ na tako drage destinacije? Stvar je čisto enostavna: najprej postavite imeti prioritete. Vedeti morate, čemu ste se za potovanje pripravljeni odreči. In kot drugo, imeti morate dobro izdelan, celoletni varčevalni načrt.

Veliko lahko privarčujete tudi s tem, da si potovanje organizirate sami, da potujete v lastni režiji. S tem se izognete visokim stroškom organizacije potovalnih agencij. Prav tako se morate načrtovanja potovanja lotiti premišljeno in preudarno. Za lažjo predstavo, koliko takšno potovanje (v lastni režiji) stane, prilagam moj stroškovnik.

1. Stroški pred odhodom:

 • Turistično zavarovanje: 44 €
 • Potovalni vodniček: 33 €
 • Vize: kitajska viza: 95 €; ruska viza: 90 €; vabilo za rusko vizo: 18 €; mongolska viza: 36 € (kupljena na letališču, 108.000 MNT)
  Skupaj stroški viz: 239 €

SKUPAJ: 316 €

2. Letalska karta in vsi potni stroški:

 • letalska vozovnica Ljubljana–Moskva: 227 €
 • vlak Moskva–Novosibirsk: 90 €
 • vlak Novosibirsk–Irkutsk: 90 €
 • letalska vozovnica Irkutsk–Ulan Bator: 90 €
 • letalska vozovnica Ulan Bator–Peking: 172 €
 • letalska vozovnica Peking–Benetke: 350 €

SKUPAJ: 1019 €

3. Jahalni treking v Mongoliji:

Celotno potovanje, namestitev, vsi ogledi in prevozi po Mongoliji ter jahalni treking mi je organizirala avanturistična agencija Stone horse. Cena celotnega paketa, ki je vključevala vse prevoze, vstopnine, nočitve (2 nočitvi v Ulaanbaatarju + 4 nočitve v yurtu pri mongolski družini), jahalni treking je znašala 750 USD, kar je bilo takrat 640 EUR.

3. Namestitve, hrana, izleti, vstopnine:

 • Nočitve: 10 in 15 € na noč. 13 nočitev: 130 – 195 €
 • Hrana: 10 do 15 € na dan. 26 dni: 260 – 390 €
 • Dodatni izleti: izlet z ladjico po reki Moskvi (15 €), 4-dnevni izlet na otok Oklhon; prevoz + 3 nočitve (78 €), izlet po otoku Olkhon (30 €), izlet do velikega kitajskega zidu (40 €)
 • Vstopnine:Kozmonavtski muzej (7 €), Muzej dinozavrov (5 €), kip Džingiskana (3,5 €)

SKUPAJ: 440–570 €

STROŠKI CELOTNEGA POTOVANJA: 2.265–2.395 €

Seveda lahko veliko prihranite, če spite v deljenih sobah v hostlih in jeste v lokalnih restavracijah. Vize si je treba urediti čim prej po odločitvi za potovanje, saj se boste s tem izognili dodatnemu plačilu za hitro dostavo vize. Tudi pri letalskih kartah je možno prihraniti kakšen evro, in sicer če jih kupite veliko prej pred načrtovanim odhodom. Malo dražji je bil jahalni treking v Mongoliji, kjer bi se zagotovo dalo prihraniti nekaj denarja – na primer tako, da bi ga rezervirala neposredno v Mongoliji.

NATISNI ČLANEK