Slovaška, dežela, ki vas bo naravnost očarala

Tokrat sva obiskala Slovaško, ki nam je tako zelo blizu, pa vendar pogosto spregledana. Čeprav jo Slovenci poznamo predvsem po prestolnici Bratislavi, ki ji zaradi vseh zabav, ki tam potekajo, radi rečemo kar Partislava, pa je dežela, ki jo mnogi označujejo kar za srce Evrope, znana po dobrem vinu, seveda tudi po dobrih zabavah, hotelih na vodi, pa po neokrnjeni naravi.

Ena od skulptur na poti do gradu v Bratislavi. | FOTO: Damijan Kovač

V Bratislavo sva z Damijanom odpotovala v sklopu Mednarodnega gorniškega festivala Hory a Mesto, kamor sva bila povabljena kot gostujoča predavatelja. Na „slovenskem večeru“ sem namreč predavala o slovenskih športnih feratah. Isti večer je imela predstavitev filma tudi najboljša plezalka na svetu, naša Janja Garnbret. V mesto sva prispela v petek popoldne, najprej sva si v kinodvorani Lumiere ogledala dvorano in uredila vso potrebno tehnologijo za predstavitev in predvajanje videoposnetkov, potem pa sva šla na sprehod po mestu. Drugi dan smo skupaj z lokalnim vodičem Dušanom šli v park Skalka na ferate, v nedeljo pa sva imela ogled mesta, ulic, gradu, modre cerkve. Alan Formanek, eden od soorganizatorjev, festivala pa nama je razkazal manj znane predele mesta kot je lokalno plezališče imenovana Plata.

V Bratislavi sva se z Damijanom udeležila Mednarodnega gorniškega festivala, kjer sem predavala o naših športnih feratah. | FOTO: Damijan Kovač

Bratislava, sproščena prestolnica, ki ji ne manjka pozitivne energije

Glavno slovaško mesto Bratislava je polno pozitivne energije in življenja, ulice starega mestnega jedra so precej polne, na vsakem vogalu lahko najdete simpatične lokale in mestne glasbenike, številne trgovinice z različnimi tradicionalnimi spominki, ob koncih tedna pa tudi številne turistične skupine, ki si ogledujejo mesto. Najboljši razgled na staro mestno jedro in na reko Donavo boste imel z obzidja mestnega gradu. Od tukaj boste med drugim videli tudi tako imenovani UFO, gre za restavracijo visoko nad mestom, ki ima obliko neznanega letečega predmeta, pa katedralo.

Sprehod v starem mestnem jedru Bratislave, s pogledom na UFO, restavracijo, katere oblika spominja na neznani leteči predmet. | FOTO: Tadeja Magdič

Nekaj posebnega so tudi plavajoči hoteli, ki so nameščeni na obrežju reke Donave, čeprav so v času epidemije številni ostali zaprti, pa se počasi ponovno prebujajo in odpirajo za goste. Če boste stali ob reki boste lahko opazili tudi številne manjše potniške ladje, ki se za kakšne dan zasidrajo v Bratislavi, na krovu imajo kolesa, s katerimi njihovi potniki lahko raziskujejo mesto.

Plavajoči hoteli na obrežjih reke Donave so prava posebnost Slovaške. | FOTO: Tadeja Magdič

Precej znana pa je tudi tako imenovana modra cerkev, ki je v celoti prebarvana v modro barvo, modra je tudi njena notranjost, streha in celo pripadajoča stavba. Še danes ne vem, zakaj ravno modra barva. Bratislava je med Slovenci znana predvsem kot mesto zabav, a je mesto veliko več kot le mesto zabave. Leži le nekaj kilometrov od slovaško-avstrijske meje. Mesto je lepo urejeno, prepričana sem, da vas bodo stare mestne uličice naravnost očarale.

Modra cerkev je dobesedno vsa modra, zunanjost, notranjost in streha. Velja za eno največjih atrakcij Bratislave. | FOTO: Tadeja Magdič

Že pred davnimi leti je sam Wolfgang Amadeus Mozart dejal, da so Bratislavčanke najlepše ženske na svetu, verjetno velja podobno tudi za fante. Danes pa boste v starem mestnem jedru našli najboljši sladoled. Pred eno od sladolednic se ves čas vije dolga kolona.

Poglejte si zanimivi prispevek, ki ga najdete v spodnji povezavi.

Bratislave se drži tudi vzdevek Partislava, saj je mesto znano po kakovostnem nočnem življenju in številnih zabavah. Tudi med Slovenci, še posebej v času novoletnih potovanj, v Bratislavo množično potujejo predsem mladi. Seveda je mesto priljubljena destinacija za tako imenovane fantovščine in dekliščine, tudi na račun teh malo večjih zaključenih druščin pa boste zato v starem mestnem jedru srečali tako imenovani Beer Bicikel – kolo, ki ga poganjajo sodelujoči, na krovu pa imajo točaja, ki jim toči pivo. Prava atrakcija za videti.

Pozor, Čumil vas gleda iz kanalizacije!

Ena najbolj zabavnih znamenitosti, ki je v zadnjih letih postala tudi najbolj fotografirana je Čumil, komunalni delavec, ki leze iz kanalizacijskega jarka, na obrazu pa ima nagajivi nasmešek. Nihče ne ve točno, kaj pomeni ta nasmešek, ugiba pa se, da je Čumil dobre volje zato, ker gleda dekletom pod krilo. Ljudje se ustavljajo ob njem in se z njim fotografirajo, Čumil je tako postal ena najbolj fotografiranih znamenitosti Bratislave.

Čumil je daleč največja legenda in atrakcija mesta Bratislave in najpogosteje fotografirana atrakcija mesta.| FOTO: Damijan Kovač

Dobra stran obiska Slovaške je to, da je blizu, tja se lahko odpraviti tudi samo za podaljšan konec tedna, ne rabite letalske karte ali najema vozila. Tako, da ni izgovora, da je ne bi obiskali.

Razgled s ploščadi, ki ima stekleno dno, vse naokoli pa se razprostira narava parka Skalke. | FOTO: Damijan Kovač.

Več o slovaški naravi, ki naju je popolnoma prevzela, pa v naslednjem članku, ne zamudite ga!