Božični sejmi 2023: seznam božičnih sejmov v naši bližini

Čarobni adventni čas je pred vrati in s tem začetek najbolj veselega meseca, veselega decembra. Tudi letos se bodo po evropskih mestih zvrstili številni božični sejmi in pestro decembrsko dogajanje. Številna mesta so že zažarela v soju adventnih lučki, ki so popestrila ulice starih mestnih jeder, nekatera pa še bodo. Omamen vonj po kuhanem vinu in cimetu, punču, pečenem kostanju, klobasah, prestah in sladkem pecivu so ponekod že zadišali po mestnih središčih in ulice spremenili v prave pravljice. Seznam božičnih sejmov 2023 najdete spodaj.

Božično-adventno dogajanje na božičnem sejmu v Salzbrurgu je eno najstarejših daleč naokoli. | FOTO: Tourismus Salzburg

V nekaterih mestih imajo božični sejmi že dolgo tradicijo, spet v drugih ne tako zelo, pa so vseeno vredni obiska.

Seznam božičnih sejmov 2023:

Božično-novoletno dogajanje v Ljubljani

Adventna pravljica na Dunaju

Čarobni december Gradec

Salzburg – pravljični december v Mozartovem mestu

Božično dogajanje v Celovcu in ob Vrbskem jezeru

Zimska pravljica na Peci

Advent v Zagrebu 

Budimpešta

Pravljični Trst

Do kdaj so božični sejmi odprti po državah – omembni datumi

Slovenija – do 7. januarja 2024
Hrvaška – do 7. januarja 2024
Avstrija – večina jih je doprtih do 23. decembra, izjeme 26. december
Nemčija – do 23. decembra
Francija – do 24. decembra
Madžarska – do 31. decembra / 1. januarja 2024

Božično-novoletno dogajanje v Ljubljani

V naši prestolnici se bo božično-novoletno vzdušje začelo v petek 1. decembra 2023 s tradicionalnim prižigom lučk natanko ob 17:15 uri in odprtjem božičnega sejma. Praznično bodo obarvani tudi decembrski vodeni ogledi mesta, pravljično Ljubljano pa bo mogoče doživeti vse do 7. januarja 2023. Praznični sejmi bodo potekali na Bregu, Petkovškovem in Gallusovem nabrežju, pa tudi v gostinskih hišicah na Prešernovem, Kongresnem in Pogačarjevem trgu, na Stritarjevi ulici in križišču Wolfove ulice in Kongresnega trga. Spremljali ga bodo brezplačni koncerti in prireditve za odrasle in otroke.

Božični sejem v tradicionalno okrašeni Ljubljani je vsako leto bolj množičen in privabi vedno več obiskovalcev. | FOTO: Tadeja Magdič

Ker se v tem času na poti v Ljubljano pričakuje še posebno velika gneča, en predlog, parkirajte na obrobju mesta na parkiriščih P+R in se v center odpravite z mestnim avtobusom.

Trajanje: 1. december 2023 – 7. januar 2024

Več o prireditvah in dogajanju v prestolnici najdete na tej povezavi.

Vhod v enega najbolj znanih božičnih sejmov na Dunaju, ki se imenuje Wiener Christkindlmarkt.| FOTO: Christkindlmarkt.at

Adventna pravljica na Dunaju

Avstrija že tradicionačno slovi po pestrem adventnem dogajanju in po božičnih sejmih, je zibelka adventnega dogajanja in ena najlepših božičnih destinacij. Z bogato tradicijo so naši severni sosedi postali pravi mojstri pričaranja božičnega vzdušja. Tradicija dogajanja sega vse v 13. stoletje, ko je Dunaj dobil privilegij za organizacijo decembrske tržnice oziroma Krippenmarkta, sam značaj se je sicer od takrat spremnil, danes pa se adventno dogajanj odvija na več kot 20-ih adventnih tržnicah po vsem Dunaju.

Božični sejem na Dunaju je med Slovenci še posebej priljubljen, saj ima v avstrijski prestolnici izjemno bogato tradicijo. Osrednji dunajski božični sejem je bil prvi, ki sem ga obiskala in prvega nikoli ne pozabiš, njihov božični temno-moder lonček, na katerem so narisane bele snežinke in dunajska katedrala, pa je še danes v moji kuhinjski omari.

Najbolj znana sta seveda sejma pred dunajsko mestno hišo in pred zgodovinsko palačo Schonsbrünn, kjer je že zadišalo po tradicionalnem punču in kostanjih, odprle pa so se tudi številne stojnice, kjer lahko kupite snežne krogle vseh velikosti, ročno izdelane izdelke in tradicionalno hrano in pijačo.

Prav posebna atrakcija je dunajski ledeni park, ki je prava paša za oči in ljubitelje drsanja. Popeljete se namreč lahko skozi pravljčno osvetljen park mestne hiše.

Trajanje božičnih sejmov na Dunaju:

Pred dunajsko mestno hišo: 11. novembra – 26. decembra 2023

Pred palačo Schobrünn: 18. novembra 2023 – 4. januarja 2024 

Pred palačo Belvedere: 17. novembra – 23. decembra 2023

Božična vas na trgu Marije Terezije: 15. novembra – 23. decembra 2023

Božična vas pred kampusom Univerze na Dunaju: 10. novembra – 23. decembra 2023

Božični sejem v Spittelbergu: 16. – 23. decembra 2023

Več informacij o vseh božičnih sejmih na Dunaju, njihovi točni lokaciji in odpiralnem času ter ostalem božičnem dogajanju, najdete na tej povezavi.

Meni je bil med drugim bil zelo všeč tudi božični sejem v Lienzu, sicer je manjši, a zato nič manj simpatičen. Sicer pa se v Avstriji večina božično-novoletnih sejmov konča konec decembra.

Magični december v avstrijskem Gradcu. | FOTO: Graz Tourismus

Čarobni december v Gradcu

Advent bo pester tudi v avstrijskem Gradcu, nekoč zelo priljubljenem mestu za nakupovanje. Poleg klasičnih božičnih sejmov po mestu, bo obiskovalcem na voljo pestro spremljevalno dogajanje. Poseben program je organiziran za otroke, vse ljubitelje drsanja bo pričakalo 2500 kvadratnih metrov veliko drsališče pod Schlossbergom. Na dvorišču graške deželne hiše vas bodo od 2. decembra 2023 dalje pričakale ogromne ledene jaslice, čarobna atrakcija, za katero ledni mojstri porabijo okrog 35 ton ledu, ki ga oblikujejo v edinstveno ledno umetnino. V pravljico pa vas po popeljal čarobni svetlobni park imenovan Lumagica, 1,5 kilometra dolga krožna pot skozi lučke, ki bo drugič zapored postavljena v golf klubu Murhof pri Frohnleitnerju.

Ledene skulpture jaslic na božičnem sejmu v Gradcu so prav posebna atrakcija. | FOTO: Stadt Graz – Foto Fischer

Trajanje: 

Osrednji graški božični sejem: 18. novembra – 24. decembra 2023

Ledene jaslice: 2. decembra – 31. decembra 2023 

Drsališče Graški zimski svet: 15. novembra 2023 – 28. januarja 2023

Svetlobni park Lumagica: 17. novembra 2023 – 7. januarja 2024

Več informacije pa najdete na njihovi spletni strani.

Prečudoviti božični sejem v Salzburgu. | FOTO: Tourismus Salzburg

FOTKA naslovka

Salzburg – pravljični december v Mozartovem mestu

Meni osebno eden najljubših sejmov v naši bližini, ki sem ga dodobra spoznala pred nekaj leti, ko sem za televizijo pripravila reportažo. Osrednji božični sejem v Salzburgu je eden najstarejših daleč naokoli in je znan po edinstvenem vzdušju, saj se odvija znotraj oziroma ob vznožju trdnjave Hohensalzburg, ki se nahaja v neposredni bližini katedrale. Prvič je bil takšen sejem v Mozartovem mestu organiziran že v 15. stoletju. Obiskovalce bodo tudi letos pričakale stojnice s tradicionalno hrano in pijačo, kupite lako spominke, rokavice, kape, steklene snežene krogle in še veliko več.

Prvič je bil božični sejem v Mozartovem mestu organiziran že v 15. stoletju.| FOTO: Tourismus Salzburg

Na ogled so postavljene tudi jaslice, za božično vzdušje pa bodo poskrbeli zborovsko petje pred katedralo in godba na pihala.

Ni pa to edini božični sejem v Salzburgu, v pravo božično pravljico se spremeni tudi dvorišče trdnjave Hellbrun, ki ga razsvetljijo bakle, prostor pa se spremeni v adventno tržnico z raznoliko ponudbo z izvirnimi in lokalnimi božičnimi darili in lokalnimi dobrotami.

Trajanje:

Salzburški božični sejem v središču mesta:

Kje: Trg Residenplatz (pred katedralo)

Trajanje: 23. novembra 2023 – 1. januarja 2024

Božični sejem na trdnjavi Hellbrunn:

Kje: Trdanjava Hellbrunn (dvorišče)

Trajanje: 23. novembra – 24. decembra 2023

Božični sejem na trgu Mirabell:

Kje: Goethestrasse, Mirabell

Trajanje: 23. novembra – 24. decembra 2023

Za še več informacij obiščite uradno spletno stran mesta Salzburg.

V Salzburg se lahko odpeljete tudi z vlakom, tako se boste izignili dragi vožnji in še dražjemu parkiranju, brezskrbno pa boste lahko popili kakšen punč ali kuhano vino. Božični sejem v Mirabellu je recimo od železniške postaje oddaljen le nekaj minut hoje.

Božično dogajanje v Celovcu in ob Vrbskem jezeru

Zanimivo božično dogajanje pripravljajo tudi tik čez mejo, na avstrijskem koroškem v Celovcu, kjer so božični sejmi razpršeni po vsem mestu, posebej pravljično bo tudi ob znanem Vrbskem jezeru, kjer se boste ob koncih tedna lahko po jezeru zapeljali s posebno ladjico, prijava za vožnjo je obvezna.

Božični sejem v Celovcu 2023 tik za slovensko-avstrijsko mejo. | FOTO: Koroška.info

Trajanje:

Božični sejem Celovec 2023: 18. novembra – 24. decembra 2023 (vsak dan od 10. do 20. ure)

Novoletni sejem Celovec: 27. decembra – 31. decembra 2023 (vsak dan od 10. do 20. ure)

Čarobni advent na Vrbskem jezeru (vožnja z ladjico): 24. novembra – 23. decembra 2023

Vse infomacije o božičnem dogajanju v Celovcu in Vrbskem jezeru najdete na spletni strani Visit Klagenfurt, kjer najdete tudi vozni red ladjice in avtobusa.

Zimska pravljica na Peci

Pravo božično pravljico boste lahko doživeli tudi na Peci, in sicer na višini 1700 metrov, v objemu zasneženih gora, kjer vas bo prav gotovo pričakala zimska idila in stojnice, na katerih boste našli razne dobrote in izdelke domače obrti.

Božična pravljica na Peci. | FOTO: Petzen.net

Termini (možne so spremembe):

2. december 2023

8. december 2023

9. december 2023

16. december 2023

Obratovalni čas gondole:

Zadnja vožnja na goro: 18:00 uri

Zadnja vožnja v dolino: 20:00 uri

Zadnja kontrolska vožnja: 21:00 uri

Za več informaciji in morebitne spremembe, jih obiščite na njihovi spletni strani.

Advent v Zagrebu

Zadnja leta hrvaška prestolnica postaja pravi adventni hit in huda konkurenca sejmu v naši prestolnici, pred leti je bil zagrebški božični sejem nagrajen tudi z večimi nazivi najboljšega božičnega sejma v Evropi.

Trajanje: 2. decembra 2023 do 7. januarja 2024

Za več informacij obiščite njihovo spletno stran.

E-NOVIČKE

Božično obarvana Budimpešta

Adventni čas je zelo pester tudi v Budimpešti, kjer se boste lahko poleg sejmov lahko prepustili prazničnemu duhu božiča ob ogledu baletne predstave ali ob poslušanju glabe, vse od klasične pa do ciganske, na voljo bodo številni koncerti, živa glasba, uživali in razvajali se boste lahko v termalnih kopelih v kopališču Szechenyi v mestu, privoščite si lahko dnevno ali nočno križarjenje na božični ladji po Donovi z enim najboljših razgledov na mestne znamenitosti. Na božičnih stojnicah pa boste med drugim našli kulinarične domače in tuje dobrote.

Osrednji božični sejem v Budimpešti je pred baziliko svetega Štefana in je bil v preteklosti razglašen za enega najboljših.

Trajanje:

Božični sejem pred baziliko svetega Štefana: 17. novembra 2023 – 1. januarja 2024

Božični sejem na trgu Vörösmarty v središču mesta: 17. novembra – 31. novembra 2023

Vse zanimive informacije o adventnem dogajanju v Budimpešti najdete na uradni strani božičnega dogajanja.

Božični sejem v Trstu – advent v mestu, ki je zelo priljubljeno kot izletniška točka. | FOTO: Visit Italy

Pravljični Trst

Morda malo spregleden božični sejem v Trstu, ki je sicer priljubljena destinacija za izlete, se začne 8. decembra. Znašel se je tudi na italijanskem seznamu najlepših sejmov v Italiji. Lesene hiške bodo postavljene na trgu San Antonio in okoliških ulicah.

Trajanje: 8.decembra 2023 – 7. januar 2024

Več informacij pa najdete na tej povezavi.

Božično-adventni čas bo vsekakor pester, vzamite si čas za prijatelje in družino ter se podružite ob kuhanem vinu.