Ideje za izlet: dolina Soče, Breginjski kot in reka Nadiža

Dolina Soče, Bovec, Kobarid, reka Nadiža, Tolmin … To je le nekaj zanimivih destinacij na severozahodnem delu naše prečudovite države, ki jih midva naravnost obožujeva. Nič novega ni, da prosti čas resnično rada preživljava v dolini Soče in njeni bližnji okolici in tudi tokrat sva raziskovala okolico. Toliko neodkritega je še v tistih koncih, da se bova najbrž še dolgo vračala. Konec tedna pa sva tokrat bolj počivala in se osvežila v reki Nadiži, zaradi relativno nestabilnega vremena pa sva se namesto v visokogorje podala raziskovat vznožje Svinjaka!

Raziskovanje vojaških rovov utrdbe Čelo na vznožju hriba Svinjak. | FOTO: osebni arhiv

Muzej na prostem Čelo in Svinjak

Že večkrat sva se povzpela na 1653 metrov visok Svinjak, ki mu domačini radi rečejo kar bovški Materhorn, saj po obliki zelo spomina na znamenito švičarsko goro Materhorn. Tokrat sva raziskovala vznožje Svinjaka, kjer se nahaja tudi zanimivi Muzej na prostem Čelo. Gre za avstro-ogrsko utrdbo na pobočjih Svinjaka, z lepim razgledom na Bovec. Utrdba je bila zgrajena kot del sistema bovške zapore v obrambi pred italijanskimi napadi, poimenovali pa so jo Stutzpunkt Kal. Kot je zapisano na informacijski tabli, je bila utrdba dograjena leta 1915, ko so iz trdnjave Kluže pripeljali dva topa in ju namestili tukaj.

Utrdba Čelo posneta iz zraka, kjer so lepo vidni vzorci jarkov, topniški položaji in pa seveda shojene potke. | FOTO: Damijan Kovač

Sprehodite se lahko po urejenih rovih, sistem pa je še najlepše viden iz zraka, kjer je lepo viden izjemno ohranjen glavni del 200 metrskega jarka, ki je povezoval dva topniška položaja. Slepa potka vas bo nato vodila še v krajši podzemni rov, ki ima lasten vhod in izhod. Skratka, zanimiv krajši izlet, ki sva ga midva doslej vedno spregledala, tokrat pa sva se zaradi nekoliko slabšega vremena raje kot za Svinjak odločila za raziskovanje muzeja.

Na vrhu Svinjaka stoji miniaturen Aljažev stolp in pohodniku nudi razgled 360 stopinj. | FOTO: Tadeja Magdič

Svinjak je hrib, ki od daleč res spominja na čarovniški klobuk, ima sicer zgolj slabih 1700 metrov, a ga ne gre podcenjevati. Pot do vrha vam bo vzela približno 3 ure, obdarila pa vas bo z neverjetnimi razgledi daleč naokoli, vse od Rombona pa do Mangarta. Večina poti poteka skozi gozd in po grebenu, zadnja slaba tretjina pa je zelo zahtevna, precej strma in skalnata.

Svinjak – osnovne informacije:

Višina: 1.653 metrov
Višinska razlika: 1.107 metrov
Izhodišče: Kal-Koritnica
Parkirišče: Kal-Koritnica, večje urejeno parkirišče, ki se nahaja na nasprotni strani ceste od Gostišča Hedvika (ga ne morete spregledati)
Čas vzpone: 3 ure
Zahtevnost poti: delno zahtevna označena pot
Druga poimenovanja: „bovški“ Materhorn

Gre za lahkoten izlet, primeren tudi za družine z majhnimi otroci. Dostop do utrdbe s parkirišča je nekje 25 minut, sestop približno 20 minut. Vozilo parkirate na urejenem parkirišču v Kal-Koritnici, ob cesti in je enako kot parkirišče za Svinjak.

Pogled na Bovec skozi okence v jarku utrdbe Čelo. | FOTO: Tadeja Magdič

Malo nižje od utrdbe je urejeno tudi lokalno plezališče Kal-Koritnica, z nekaj sektorji, ki pa za enkrat ostaja na najinem seznamu plezališč, ki jih morava še obiskati.

Breginjski kot in Napoleonov most

Dolina Breginjski kot se razteza na skrajnem zahodu Slovenije, kjer je tudi najbolj zahodna vas v Sloveniji imenovana Robidišče. Dolina je pomemben del kulturnega prostora Beneške Slovenije, spremlja in obdaja jo gorat svet, tukaj se prepletajo rečne doline, med katerimi najbolj izstopa porečje reke Nadiže. Nad dolino se razteza kar 30 kilometrov dolg greben Kobariškega Stola, ki je izjemno ragleden. Napoleonov most je priljubljena turistična točka. 

Napoleonov most je sicer zanimiva atrakcija, a je temu primerna tudi gneča. | FOTO: Tadeja Magdič

Ohlajanje ob reki Nadiži

Reka Nadiža s svojimi tolmuni privablja tako ribiče, v vročih poletnih mesecih pa tudi številne kopalce. Njena voda se namreč bistevno hitreje ogreje na prijetno temperaturo kot reka Soča, tako da boste na njenem obrežju našli številne osvežitve željne obiskovalce. A kljub temu je bistevno manj gneče kot ob reki Soči in z malo iznajdljivosti boste lahko našli kotiček samo zase. Ob reki so številni skriti kotički z majhnimi tolmunčki in belo peščeno plažo, tako da se le pogumno podajte na raziskovanje, peš seveda.

Reka Nadiža je sicer manjša od Soče, vendar je s svojimi tolmuni zelo privlačna za poletno osvežitev. | FOTO: Damijan Kovač

Nadiža je sicer naravna znamenitost, ki ima zelo občutljivo naravno okolje. Da bi zaščitili to krhko okolje, so lokalne oblasti ob reki uredile številne prepovedi in omejitve, med drugim je parkiranje dovoljeno samo na zato urejenih plačljivih parkiriščih v krajin Robič, Podbela, Napoleonov most, Logje in Nadiža.

Tudi v tolmunih reke Nadiže se voda lepo ogreje, da ni preveč ledena, pa vendar je še vedno super za poletno osvežitev. | FOTO: Damijan Kovač

Na obrežje Nadiže je prepovedan dovoz z avtomobilom, prepovedano je kakršno koli dejanje, ki bi škodovalo naravi, vse od kurjenja ognja na prostem, prenočevanje v naravi, umivanje avtomobilov, posode in celo kopanje psov. V dolini sta tudi dva kampa, Kamp Nadiža in kamp Lebanč.

Pot miru poteka od Alp pa vse do Jadrana

Krvava soška fronta med 1. svetovno vojno je zaznamovala dolino Soče, prenekatere zgodovinske zgodbe danes upovedujejo številni muzeji na prostem, obeležja in pokopališča. Pot miru se začne v Logu pod Mangartom pri vhodu v rudniški rov Štoln in se konča na Melnorah. Skupaj je pot dolga 230 kilometrov, na njej srečate 6 muzejev na prostem, pot poteka tudi mimo znamenite utrdbe Kluže, med njimi pa je tudi Muzej na prostem Čelo, ki leži na vznožju Svinjaka. Pot lahko obiščete bodisi peš, na delu poti je urejena tudi kolesarska pot.

Del poti Pot miru je tudi Muzej na prostem Čelo, ki se nahaja tik nad Bovcem. | FOTO: Damijan Kovač

Pot miru je označena z znakom, ki ga vidite na zgornji fotografiji.

Pri opisu Poti miru sem si pomagala z informacijami, ki sem jih našla na uradni spletni strani Dolina Soče, kjer so zbrali zanimive podatke in zgodbe iz tega obdobja.