Tandemski skok s padalom v Bovcu, dolini smaragdne reke Soče

Bi si upali skočiti s padalom? Si želite andrenalina na najvišjem možnem nivoju? Če je vaš odgovor ja, potem bi vam priporočala skok v Bovcu. Pravijo, da je dolina Soče ena najlepših in najbolj atraktivnih destinacij za skok s padalom ali za tandemski skok s padalom. Ne bi se mogla bolj strinjati, prav enakih misli je tudi Damijan, ki je svoj tandemski skok opravil kot darilo za svoj 32. rojstni dan. Pravi, da je to ena najbolj adrenalinskih izkušenj, kar se jih je lotil in da bi jo kadarkoli spet ponovil.

Napetost se ob skoku iz letala sprosti, potem ostane samo še užitek ob veliki meri adrenalina, ki gre neposredno v kri! | FOTO: Matjaž Pristavec

Kakšno uro pred skokom sva prispela na letališče v Bovcu, kjer se izvajajo skoki s padalom, najprej sva se oglasila na informacijskem pultu, kjer so naju oziroma Damijan sprejeli in ga uvrstili v skupino padalcev, ki je skočila v tako imenovanem loadu številka 16. Med čakanjem na priprave sva najprej opazovala ostale padalce, kakšne vragolije delajo v zraku in tik ob pristanku na tleh.

Zanimivosti o samem skoku

Trajanje od vzleta do pristanka: 25 minut
Trajanje samega skoka: 10 minut
Trajanje prostega pada: približno 1 minuta prostega pada
Višina skoka: 4000 metrov
Hitrost padanja: več kot 200 km/h

Najprej so sledile priprave na skok, Damijan je dobil obleko za skok s padalom in očala. Padalska obleka gre čez vaša oblačila, zato je dobro vedeti, da se pod obleko oblečete v čim bolj udobno, da vas nikjer nič ne stiska. Čevljev na letališču ne dobite, zato prav tako obujte udobne čevlje. Potem so sledila navodila, kako se mora ob skoku, med prostim padom in po tem, ko se padalo odpre, obnašati oziroma kaj mora delati, da bo skok karseda prijeten. Inštruktor tandemskega skoka je bil izkušeni Matjaž Pristavec, ki je vse skupaj tudi posnel z go projko.

Priprave na skok! | FOTO: Tadeja Magdič

25 minut čistega užitka!

Po tem, ko sta dala skozi krajše izobraževanje je bil čas za skok. Ko se vsedeš na letalo traja približno 10 minut, da se dvignete na 4000 metrov, to je anmreč višina, s kater boste skočili. Prosti pad traja 55 sekund, se pravi skoraj minuta čistega užitke! Po tem, ko se padalo odpre boste potem v zraku še približno 5 minute. Od trenutka, ko se vsedete v letalo in do trenutka ko pristanete na vaši zadnjici na travniku, vse skupaj traja približno 25 minut. 25 minut čistega užitka!

Celoten skok sva seveda tudi dokumentirala. Priprave in sam skok si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Čeprav je sprva kazalo, da bo vreme precej oblačno, se je kasneje izkazalo, da so bile vremenske razmere zelo dobre za tandenski skok s padalom, saj je bilo visoko nad oblaki sonce, zato je bil pogled proti tlom še toliko lepši, saj je bila dolina Soče obdana z gostimi belimi obleki, ki so dajali občutek mehke posteljice. Vse skupaj pa je izpadlo zelo fotogenično.

Pred vstopom na letalo, ki padalce ponese na višino 4000 metrov. | FOTO: Matjaž Pristavec

Pred približno 4-mi leti sem v tandemu s padalom skočila tudi jaz, prav tako v Bovcu. Res drži, da je to ena najbolj nenavadnih in posebnih izkušenj, ki jo seveda vsak dojame drugače. In kaj je bil zame najbolj strašen del skoka? Morda niti ne skok sam po sebi, najbolj strašljive so bile priprave, ko si v pričakovanju.

Na svoj skok s padalom imam izjemno lepe spomine in bi ga kadarkoli ponovila! FOTO: osebni arhiv

Ko veš, da boš naredil nekaj, nad čemer nimaš prav nobenega nadzora in da boš stopil povsem iz svoje cone udobja. Res priporočam skok s padalom v tandemu!

Pa še nekaj vedite, za skok s padalom niste nikoli prestari!