Mesto Dubrovnik – kaj se splača ogledati v enem dnevu

Če kdaj, potem je letošnja sezona zagotovo pravi čas za obisk Dubrovnika. Bistveno manj gneče kot v preteklih letih in nižje cene sta glavna razloga, zakaj je letošnje poletje pravi časa za njegov obisk. Jadranski biser kot ga mnogi radi imenujejo, vam bo resnično vzel dih, urejene in čiste ulice, lični lokali, mesto je prežeto z zgodovino. Jaz sem na žalost imela na razpolago zgolj en dan za njegov ogled, pa morda ne bi bilo odveč, če bi ostala še kakšen dan več.

Prečudoviti razgled na staro mestno jedro Dubrovnika in na mističen otok Lokrum. | FOTO: Tadeja Magdič

Čarobno mesto Dubrovnik

Na eni glavnih dubrovniški promenad, ki se stika trga Poljana Paskoja Miličevića, se je vsako leto na začetku turistične sezone že trlo obiskovalcev, praktično nemogoče je bilo dobiti prazno mizo v bljižnjih lokalih. No, letos je slika povsem drugačna. Ulice so praktično prazne, mize so proste, domači gostinci in hotelirji pa se borijo za goste. Pogovarjala sem se z mlajiš parom iz Varaždina, ki je letos obiskal Dubrovnik, ker, kot pravita, si ga letos lahko dejansko lahko privoščita. „1000 kun, kar je približno 134 evrov, sva letos plačala za 5 nočitev, lani bi za enak denar dobila zgolj 2 nočitvi, jeva ceneje kot v domačem Varaždinu, za 100 kun,kar je približno 15 evrov, sva se oba najedla in to na eni izmed bolj turističnih ulic. Pa domačini so nama povedali, da so razmere letos precej mirne, v prejšnjih sezonah so bili ljudje zelo živčni, sedaj pa so umirjeni in prijazni, zato vam res priporočava obisk“, sta mi razlagala. Letos je res pravi čas za obisk Dubrovnika, pa tudi če samo za en dan.

Razgled z dubrovniškega zidu na eno glavnih ulic v starem mestnem jedru, ki je praktično povsem prazna. | FOTO: Nena Kraševec

Kaj se splača ogledati v enem dnevu in koliko vas bo to stalo?

Za tiste, ki načrtujete zgolj enodnevni izlet, sem zato zbrala nekaj zanimivih namigov oziroma točk. Sprehod po zgodovinskem obzidju, uživanje v enem od lokalov v starem mestnem jedru, vzpon na razgledno točno na vrhu hriba Srđ in obisk otoka Lokrum, to so recimo štiri stvari, ki se vam jih splača obiskati in doživeti v enem dnevu. Za vsako zgodovinsko stvar je seveda treba plačati vstopnino, le da tokrat na ogled ne boste čakali v dolgi vrsti.

Cene v mestu so nižje tudi do 60 odstotkov oziroma boste za isto ceno kot lani dobili bistveno več. Lani so imeli zgolj 19 odstotkov obiska v primerjavi z letom 2019, leto, ki je v vseh pogledih veljalo za rekordnega.

Vse najbolj znane točke so praktično prazne, kar je seveda tudi precej bolj fotogenično, kot če bi zraven vas stalo še na desetine ostalih obiskovalcev.

Stroški za obisk Dubrovnika – vstopnine

Vstopnina za obisk dubrovniškega obzidja
– odrasli: 27 evrov (200 kun)
– otroci do 18. leta, študenti: 7 evrov (50 kun)

Vzpenjača na vrh hriba Srđ
– povratna karta za odrasle: 23 evrov (170 kun)
– enosmerna karta za odrasle: 12 evrov (90 kun)

– povratna karta za otroke od 4.-12. leta: 8 evrov (60 kun)
– enosmerna karta za otroke od 4.-12. leta: 5,5 evrov (40 kun)

Ladjica do otoka Lokrum
– povratna vozinica: 20 evrov (150 kun)

Zanimivo je tudi to, da v Dubrovniku živi zgolj 42 tisoč domačinov, od tega jih približno 800 živi v starem mestnem jedru, obiskovalci pa so se pred epidemijo šteli v milijonih. Kar precejšnja razlika v razmerju.

Prejšnja leta bi se v tem času na starem mestnem obzidju trlo obiskovalcev, letos obzidje sameva, srečali boste le kakšnega obiskovalca. | FOTO: Tadeja Magdič

Staro mestno jedro z obzidjem

Dubrovniško obzidje velja za enega najlepših in najbolje ohranjenih v Evropi, skupaj je dolgo nekaj manj kot 2 kilometrov, v celoti ga lahko prehodite in nudi verjetno ene najlepših razgledov, tako na samo mestno jedro kot tudi okolico. Na obzidju so tudi simpatični lokali, kjer se lahko osvežite s pivom ali popijete kavico. Ob našem obisku je bilo obzidje praktično povsem prazno, nobene gneče, je pa bilo treba plačati vstopnino približno 27 evrov, vredna vsakega evra.

Simpatični gospod je za 1 evro ob vodnjaku delil spominke na Dubrovnik v obliki srca. | FOTO: Tadeja Magdič

Ob znamenitem Velikem Onofrijevem vodnjaku, ki stoji sredi trga Poljana Paskoja Miličevića, je kljub žgočemu soncu, z nasmehom na ustih in modro baretko na glavi, gospod za en evro delil spomnike v obliki srčkov, simpatično, ni kaj.

Lahko bi rekli, da je serija Igra prestolov, ki so jo med drugim snemali tudi v Dubrovniku, mesto pa je v seriji dobilo nekaj precej prepoznanih prizorov, za vedno spremenila Dubrovnik. Ogromno turistov je pred epidemijo prišlo zgolj zato, da bi ogledajo ulice in stavbe, ki se pojavijo v seriji.

Eden najbolj ikoničnih razgledov z vrha obzidja. | FOTO: Tadeja Magdič

„Zakleti“ otok Lokrum in replika Železnega prestola iz serije Igra prestolov

Naravni rezervat, kjer se prepletata narava, zgodovina in mističnost, otoček je od mesta oddaljen približno 600 metrov, do njega pa več krat na dan vozijo ladjice. Lokrum velja za zeleno oazo in je sicer zelo priljubljeno pribežališče domačinov, ki se hodijo sem kopat in na piknike. Ima precej pestro in zanimivo preteklost. Sprva je služil kot karantena. Vsi prišleki, ki so prispeli v dubrovniško pristanišče so morali 40 dni preživeti na otoku, da ne bi slučajno v mesto prinesli kuge. Svoj dom so na otoku našli tudi benediktinski menihi, ki so si na otoku zgradili tudi samostan. Ko so jih mestne oblasti pregnale z otoka, so pred odhodom otok zakleli. Legenda namreč pravi, da so ob svoji zadnji molitvi konec 18. stoletja trikrat obkrožili otok, ob tem jim je na zemljo s sveč padal vosek, ob molitvi pa so izrekli urok „Naj bo preklet vsak, ki si prisvoji Lokrum za svoj osebni užitek“! Od takrat se je zgodilo marsikaj slabega tistim, ki so ga imeli v lasti, dubrovniške mestne oblasti pa so kasneje nato prepovedale, da na otoku kdorkoli, razen osebja, tudi prespi. 

Replika Železnega prestola iz Igre prestolov stoji na otoku Lokrum. | FOTO: Nena Kraševec

Pa še en namig za ljubitelje serije Igra prestolov. Na otoku boste našli tudi repliko Železnega stola iz izjemno priljubljene serije, kjer se seveda lahko tudi fotografirate.

Hrib Srđ

Na vrhu hriba Srđ boste imeli enega najlepših razgledov na celoten Dubrovnik in njegovo okolico. Na žalost je ob našem obisku nad mesto prišel ravno oblak saharskega peska, ki je povzročil, da razgledi niso bili tako zelo čisti kot bi bili ob lepem sončnem vremenu, pa vendar, vseeno je bil hrib vreden obiska. Do vrha se lahko odpravite peš, za kar boste potrebovali približno 45 minut do ene ure, lahko pa se zapeljete z vzpenjačo in potrebovali zgolj 3 minute, da dosežete vrh.

V 45 minut iz Ljubljane do Dubrovnika

V Dubrovnik se v letošnji sezoni lahko odpravite tudi s čarterskim letom iz Ljubljane neposredno do Dubrovnika, let traja približno 45 minut.