Parkiranje ob evropskih letališčih: seznam nam bližnjih letališč in njihovih parkirišč

Kje ob letališču je najceneje parkirati, kdaj rezervirati, da bo cenovno najbolj ugodno … to se popotniki najpogosteje sprašujemo, ko letimo iz nam bližnjih letališč. Osebno je nama z Damijanom najljubše leteti z letališča v Benetkah, letališče Marco Polo je zame že vse od popotniških začetkov vedno pomenil začetek nečesa neznanega, novega in na koncu tudi zelo lepega. Vse bolj zanimivo zadnje čase postaja tudi letališče v Zagrebu, ki je vedno močnejše, kar se mednarodnih povezav tiče.

Zgodnje jutro na letališču na Havajih. | FOTO: Tadeja Magdič

Letališča so naše okno v svet. Ne bi se mogla bolj strinjati s tem. Potovanje se začne z izbiro destinacije, potem sledi iskanje in nakup najcenejše letalske karte, urejanje zavarovanja in seveda iskanje ter rezervacija parkirišča ob letališču. Najbolj udobna in časovno najbolj optimalna možnost prevoza do letališča je seveda z lastnim vozilom.

Kje torej parkirati naše vozilo, ko na dopust letimo s katerega od bližnjih letališč?

V članku so na enem mestu zbrane številne koristne informacije o lokacijah parkirišč ob letališčih in njihovih cenah. Tukaj veljajo osnovna pravila, kot recimo, bližje terminalu boste parkirali, dražje bo, prej rezervirate, ceneje boste prišli skozi. Opisala bom tudi najine nedavne izkušnje s plačljivimi parkirišči ob letališčih ter ključna vprašanja, ki si jih morate pred rezervacijo zastaviti. 

Kdaj rezervirati parkirišče? Koliko časa v naprej?  Vsaj 1 mesec prej oziroma takoj, ko kupite letalsko karto. Dlje časa boste čakali, dražje bo seveda parkirišče, to je neke vrste pravilo. Če boste zavarovali riziko odpovedi letalske karte, lahko v to zavarovanje pri nekaterih zavarovalnicah vključite tudi parkirišče, zato pred sklepanjem le-teh zavarovanj preverite, ali vaša zavarovalnica nudi tudi to možnost.

Kje, na katerem območju oz. kako daleč stran od letališča želim parkirati? Odvisno, koliko želite plačati za parkirišče in koliko ste pripravljeni hoditi do letališča. Vsa letališča imajo organizirana parkirišča v svoji neposredni bližini, obstajajo pa tudi cenejše možnosti parkiranja, vendar so ta navadno tudi bolj oddaljena od samega letališča in je treba dlje hoditi, v nekaterih primerih si je treba organizirati svoj prevoz.

Za koliko časa bom pustil/-a vozilo in koliko bo znašala cena parkiranja? Če boste potovali nekaj tednov, tam do enega meseca, se vam splačal do letališča zapeljati s svojim vozilom, v nasprotnem primeru prosite prijatelja ali bližnje, da vas zapeljejo do letališča ali vzamite organiziran prevoz. Takšno je moje osebno prepričanje.

Je treba parkirišče rezervirati? Odgovor je vsekakor da, ker če ne boste rezeverila bo cena na licu mesta bistveno višja, zgodi pa se vam lahko tudi, da boste ostali brez željenega parkirišča. Tega dodatnega stresa pa si pred potovanjem zagotovo ne želite.

Stroga kontrola in pregled prtljage na letališču na Galapaškem otočju. | FOTO: Tadeja Magdič

SEZNAM OKOLIŠKIH LETALIŠČ IN NJIHOVIH PARKIRIŠČ

Benetke, Letališče Marco Polo (VCE)

Je najino najljubše letališče, saj sva od tukaj že več krat poletela v svet. In ker gre za pomembno letališče, je v okolici letališča na izbiro kar nekaj različnih parkirišč, ki so cenovno povsem različna, kljub temu bi vam priporočala, da izberete parkirišče Venezia Airport Parking, ki se nahaja neposredno ob letališču. Midva sva bila zelo zadovoljna in se bova na njihova parkiriča še vrnila.

Potovanje v Kostariko in parkiranje na parkirišču P4

Ko sva odpotovala v Kostariko, sva letela iz Benetk. Tam sva si rezervirala parkirni prostor v neposredni bližini letališča, in sicer na parkirišču P4, od koder je do terminala približno 5 minut hoje. Gre za parkirišče na prostem, se pravi ni pokrito, je pa varno.

Rezervirala sva slab mesec pred odhodom, takoj ko sva kupila najini letalski karti, in sva skupaj za 21 dni plačala 117 €.

Če se vam to zdi to parkirišče predrago, potem lahko pobrskate po spodnjih spletnih straneh ostalih parkirišč v bližini letališča.

Parkirišče Brusutti

Parcheggio MarcoPolo

Parkirišče si lahko poiščete tudi preko sistema EU Parkos, kamor vnesete željene datume parkiranja in potem vam ven pokaže različne možnosti v bližnji okolici letališča. Preko tega sistema si lahko pomagate za večino letališč.

Razgled na galapaško otočje tik preden smo pristali. |FOTO: Tadeja Magdič

Treviž, Letališče Treviso (TSF)

Majhno, a zelo priljubljeno letališče tik za slovensko-italijansko mejo, ki nudi precej zanimive in dobre povezave predvsem z ostalimi evropskimi letališči. Nahaja se zahodno od Treviža (slovensko ime za Treviso), ko se boste peljali proti Benetkam boste zapeljali na obvoznico, ki jo zapustite na odcepu v smeri Trevisa, sledite tabli Treviso in potem pa še tabli za Aeroporto.

Parkirišče je neposredno zraven vhoda na letališče in je relativno ugodno, imate pa na voljo 7 različnih parkirišč, nobeno pa ni od vhoda oddaljeno več kot 300 metrov. Razlika je v kakovosti parkirišča, ena so pokrita druga ne, ena so razsvetljena, pazite tudi na tako imenovano „low cost“ parkirišče, ki je v bistvu javno parkirišče in ga ne priporočam. Vsekakor pa je to parkirišče cenovno dovolj ugodno, da vam ni treba iskati alternativ.

Parkirišče letališča Treviso

Na njihovi spletni strani najdete tudi zemljevid, na katerem je označeno, kje se nahaja parkirišče, kako daleč je od terminala, označeno pa je tudi, koliko časa vam bo vzela hoja do terminala.

Dopust na Siciliji

Ko sva šla na dopust na Sicilijo, sva letela z letališča v Trevižu. Najin avto pa sva parkirala na bližnjem parkirišču D3, ki se nahaja vsega 3 minute hoje od terminala. Midva sva imela parkirni prostor pod streho, s parkiriščem pa sva bila zelo zadovoljna.

Rezervirala sva ga točno en mesec pred odhodom, za 8 dni sva plačala dobrih 33 €.
Galapaško letališče na Baltri – prvo povsem okolju prijazno letališče na svetu. | FOTO: Damijan Kovač

Zagreb, Letališče Franja Tuđmana Zagreb (ZAG)

Ko sva načrtovala potovanje v Kostariko, sva najprej nameravala leteti iz Zagreba, vendar sva si potem premislila. Zagrebško letališče postaja zadnja leta vedno pomembnješo okno v svet, vedno več je relevatnih in pogostih letalskih povezav, tako da je vredno, da preverite za letalske karte. Njihovo uradno parkirišče se nahaja v neposredni bližini.

Imate pa tudi kar nekaj možnosti zasebnega parkiranja v bližini zagrebškega letališča. Eno takih je Park and fly parkirišče, ki se nahaja približno 1 kilometer od letališča. Rezervacija je obvezna, in sicer vsaj 24 ur pred prihodom zaradi njihove organizacije, prevozi do letališča se začnejo ob 4 uri zjutraj. Ob prihodu na parkirišče vas bo pričaka njihovo osebje, ko parkirate vaše vozilo, vašo prtljago preložijo v svoje transferno vozilo in vas odpeljejo na letališče. Celoten proces traja okoli 10 do 15 minut, prevoz na in z letališča je brezplačen, ključi od vašega avta pa ostanejo pri njih.

Približni 2,4 kilometra stran od letališče je potem tudi privatno parkirišče Park buddy. Za 21-dnevno parkiranje boste tukaj odšteli nekaj več kot 100 €.

Dunaj in Gradec, Mednarodno letališče Dunaj (VIE) in Letališče Gradec (GRZ)

Dobre povezave vam nudita tudi tudi avstrijski letališči na Dunaju in v Gradcu, čeprav sta morda bližje prebivalcem Štajerske in Pomurja. Na Dunaju je mednarodno letališče locirano pri mestu Schwechat, v predmestju Dunaja, graško pa v neposredni bližini Gradca.

Dunaj

Parkirna hiša Mazur Dunaj

Parkirišče se nahaja pri glavnem dunajskem letališču v kraju Schwechat. Parkirate lahko neposredno na letališču Dunaj na parkirišču Mazur, ki je odprto 24/7, vse dni v letu. Parkirno mesto tukaj lahko rezervirate do 12 ur pred prihodom. Po tem ko ste parkirali vaše vozilo, vam je na voljo brezplačna storitev shuttle prevoza do terminala, s katero enostavno in hitro prispete do samega letališča, shuttli peljeno vsakih 15 do 30 minut, sam prevoz pa traja 10 minut.

Tukaj sem našla ponudbo v višini dobrih 100 evrov za dva tedna, ob pravočasni rezervacijo vsaj en mesec v naprej, seveda.

Parkirna hiša P+R na robu mesta

Če iščete še cenejšo možnost parkiranja, potem preverite dunajske parkirne hiše P+R, ki se nahajajo na robu mesta ali ob avtocesti in so označena že na tabli, ko se peljete po avtocesti. Od teh parkirnih hiš se nato do letališča odpravite s podzemno železnico, tako imenovano U-Bahn, saj je postaja v njeni neposredni bližini. Dunajski U-Bahn nudi izjemno dobre in hitre povezave kamorkoli po Dunaju, v primeru, da si želite ogledati tudi mesto, je to zagotovo najhitrejša pot.

Izbrati morate P+R Zentralfriedhof, ki se nahaja pri centralnem pokopališču ob istoimenski postaji za S-Bahn in tako omogoča povezavo v smeri Wien Mitte neposredno do mesta Dunaj (U4, 10 minut vožnje) ali v smeri letališča. Tukaj je potrebne malo več organizacije, nujna je prav tako rezevacija, saj je parkiranje omejeno, parkirišča pa so precej bolj zasedena kot letališka parkirišča. Cene dnevnega parkiranja tukaj se začnejo pri 3,99 evrih, se pravi boste za dvotedensko parkiranje plačali vsega slabih 56 evrov.

Na vpadnici v mesto je več takšnih parkirnih hiš, od koder je dunajski zunanji avtocestni obroč S1 dosegljiv v nekaj minutah. Na voljo imate tudi ostala parkirišča v bližini dunajskega letališča, eno takih je recimo parkirna hiša Orange Parking, kjer boste ob pravočasni rezervaciji recimo za 16 dni parkiranja plačali 96 evrov.

Gradec

Manjše letališče tik za slovensko-avstrijsko mejo, Gradec je bil v preteklosti Slovencem znan predvsem kot nakupovalna meka, še danes pa si številni Slovenci in Slovenke služijo kruh. Na samem letališču imate na voljo 2300 parkirnih mest, različnih cenovnih razredov, parkirate lahko na prostem ali v garažni hiši. Poleg uradnega letališkega parkirišča, so vam na voljo tudi okolišča. Več informacij pa najdete na spodnjih povezava.

Parkirišče Apcoa

Parkirišče Graz Tourism

Ljubljana, Letališče Jožeta Pučnika (LJU)

Letališče Jožeta Pučnika leži približni 20 kilometrov od prestolnice, malo pred Kranjem, do njega pelje avtocesta in reden avtobusni prevoz. Zadnja leta je naše edino mednarodno letališče postalo malenkost bolj povezano z ostalim svetom, tako da se najde tudi kakšna zanimiva povezava, zato pred nakupom letalske karte vsekakor preverite tudi naše letališče. Jaz sem recimo pred leti z Brnika letela v Iran, in sicer preko Turčije. Imate kar nekaj možnosti parkiranja.

V bližini letališča imate parkirišče Parking Aeropark, ki nudi parkiranje po relativno ugodni ceni, od 15 evrov za do dveh dni, pa 35 evrov do osem dni, za vsak dan boste po tem doplačali 4 evre. Nudijo brezplačni transfer 24/7, se pravi tudi sredi noči. Po tem, ko prevzamete vašo prtljago, vas v nekaj minutah poberejo. Če ste recimo zakupili 7 dni in njih jih ne pokoristite na licu mesta vam bodo zaračunali manj oziroma vam bodo kupnino povrnili na licu mesta.

Parkirišče v bližini letališča Ljubljana si lahko poiščete tudi preko sistema Parkvia, kjer samo vnesete željene datume parkiranja, sistem pa vam avtomatsko pokaže razpoložljiva parkirišča v bližini, njihovo ceno, oddaljenost in opremljenost parkirišča.

Imate pa tudi možnost parkiranja pri zasebnikih v okolici letališča, nisem pa prepričana, da so vsa v sistemu Parkvia.

Razmere se seveda hitro spreminjajo, cene se spreminjajo, infrastruktura v okolici letališč se ves čas dograjuje in nastajajo vedno nova parkirišča. V koliko imate še kakšno koristno ali zanimivo informacijo o parkiranju, prosim, da jo zapišete v komentar pod člankom. Ostali popotniki vam bodo/bomo seveda zelo veseli in neizmerno hvaležni.