Življenje v plemenski skupnosti ekvadorskega pragozda

Na območju naravnega rezervata Cuyabeno živi pet različni prvobitnih plemen: Siona, Secoya, Cofan, Kichwa in Shuar. Mi smo obiskali eno od naselij na bregu reke Cuyabeno, v katerem živijo pripadniki plemena Siona. Pleme je odprlo svoja vrata tujcem in turistom, s čimer jim poskušajo približati svoj način življenja.

Na poti v vas Tarabeayah, kjer živijo pripadniki plemena Siona. | FOTO: Damijan Kovač

Naravni rezervat Cuyabeno ni pomemben le zaradi svoje izjemne biotske diverzitete, temveč tudi s kulturnega vidika. V njem namreč živi sedem skupnosti, ki pripadajo petim različnim plemenom, vendar niso vsa gostoljubna do prišlekov – dve plemeni zavračata kakršen koli stik z zunanjim svetom, zato nimata stikov z “našo” civilizacijo.

Čeprav se vidi, da so pripadniki plemena Siona vajeni obiskov radovednih tujcev, vseeno vsaj delno ohranjajo svojo kulturo in način življenja.

vasi Tarabeayah živi okoli 90 prebivalcev v okrog 30-ih družinah. V vasi imajo tudi improvizirano bolnišnico z eno samo posteljo, nimajo pa zdravnika in zdravstvene oskrbe. Osrednjo vlogo v plemenu ima šaman, njihov zdravilec, ki pomaga pri zdravstvenih in duševnih težavah. Ženske še vedno rojevajo kar doma s pomočjo lokalnih zdravilcev. V naselju imajo tudi šolo, ko jo obiskuje 20 učencev, a imajo enega učitelja za vse.

Njihovo naselje se nahaja na bregu ob reki Cuyabeno, ki je ključnega pomena za njihovo preživetje in predstavlja glavni vir njihovega življenja. In vse, kar potrebujejo, pridelajo sami.

Korenina juke je ključnega pomena za njihovo preživetje. | FOTO: Tadeja Magdič

Ključno vlogo v prehrani ima korenina juke, ki jo v Braziliji recimo poznamo pod imenom tapioka. Iz jukinega testa pečejo kruh, stisnejo sok in na koncu zavrejo v alkoholno pijačo.

Pleme sodeluje v turističnih dejavnostih vse od 90. let prejšnjega stoletja. Vsak obiskovalec prispeva 10 ameriških dolarjev ob svojem obisku. Domačini izdelujejo tudi nakit iz naravnih materialov, ki jih nato prodajajo za nekaj dolarjev. Z nakupoma podprete njihovo življenje.

Pleme prakticira neke vrste šamanizem, pri čemer verjamejo, da duhovi živijo v drevesih, žuželkah, rastlinah in podobno.

Del svoje kulture predstavijo tudi obiskovalcem. | FOTO: Ronald Maas

Skupaj s člani plemena Secoya se pripadniki plemena Siona urijo tudi v tem, da ščitijo svoje ozemlje pred nenadzorovanim črpanjem nafte na ozemlju parka. Organizirali so se v neke vrste vaških straž.

Sicer pa pridadnike plemena Siona v večji skupnosti najdete tudi ob reki Putumayo v sosednji Kolumbiji,  ki je od tu oddaljena zgolj nekaj deset kilometrov.

NATISNI ČLANEK