Vrhunci Kostarike: mesto La Fortuna in vulkan Arenal

Vulkan Arenal – najbolj ikoničen vulkan v Kostariki. In ja, zelo verjetno ste ga že videli na kakšnem oglasu za Kostariko. Pod njegovim vznožjem pa se nahaja slikovito mestece imenovano La Fortuna, eno najbolj znanih mest v Kostariki, njeno bogastvo se skriva v naravnih termalnih vrelcih, slapovih in številnih adrenalinskih aktivnostih.

Vulkan Arenal v vsej svoji veličini in na dan, ko nad njegovim kraterjem ni bilo oblakov. | FOTO: Tadeja Magdič

La Fortuna dobesedno prevedeno iz španščine pomeni “bogastvo”, simpatično mesto je ena turistično najbolj priljubljenih destinacij, tako za domačine kot tudi tujce, ki dopustujejo v Kostariki. Nahaja se ob vznožju fotogeničnega vulkana Arenal in ima številne trgovinice in galerije, nemalo zanimivih namestitev in slikovit osrednji park s cerkvijo in veliko zelenja, ki ga vidite tudi na naslovni fotografiji članka.

Vedeti morate, da je vreme v okolici vulkan precej muhasto. Kaj to pomeni? To pomeni, da boste morali imeti kar nekaj sreče, da se boste zbudili v povsem jasen dan in da boste dejansko lahko videli krater vulkana. Midva ga prva dva dni sploh nisva videla. V okolici njegovega kraterja so bili ves čas oblaki, ki se niso niti za minuto odtrgali od njega. Šele tretji dan sva se zbudila v jasen dan, Arenal pa naju je na vsezgodaj lepo pozdravil.

A mesto ni bilo vedno tako mirno. Zjutraj 29. julija leta 1968 je vulkan silovito izbruhnil in tri dni zapored bruhal pepel, kamenje in plin. Zasuta so bila številna naselja, umrlo je skoraj 90 ljudi. V spomin na ta izbruh se danes po letnici imenuje tudi ena od pohodnih poti – 1968.

Vzpon na Arenal je uradno prepovedan, kljub temu vam bodo lokalni vodiči ponudili organizacijo vzpona do kraterja. Nama je med hojo po ulici kar iz avtomobila eden od lokalcev ponudil, da naju pelje gor. Žal sva ga morala zavrniti, saj sva se že počasi vračala domov. V nasprotnem primeru bi ponudbo verjetno sprejela.

V La Fortuno sva prispela brez rezervacije namestitve in na koncu dobila privatno sobo v simpatičnem hostlu v centru mesta, imenovan Arenal Poshpackers. Hostel ima lasten bazen, vrt z visečimi mrežami in nekaj zelenja. Od mestnega vrveža je malo odmaknjen, tako da ni slišati prometa in zabav iz bližnjih lokalov. Dobila sva ga za precej manj denarja kot če bi ga rezervirala preko spleta.

Kaj početi, ko boste v La Fortuni?

Na voljo imate seveda pester nabor plačljivih aktivnosti, nekaj pa je tudi takšnih, ki si jih lahko organiziratesami, in sicer zelo poceni ali celo zastonj.

Izlet do Rio Celest in nacionalni park vulkana Tenorio

Celodnevni izlet do ene najbolj znanih turističnih atrakcij v Kostariki – nebesno modrega slapu, ki leži znotraj nacionalnega parka Tenorio. Midva sva za izlet plačala 65 $, vendar je na žalost tistega dne deževalo, tako da na nisva slapu doživela v vsej svoji veličini, a je bilo kljub temu lepo.

Znameniti Rio Celest v nacionalnem parku Tenorio ob najinem obisku ni imel svoje prelepe značilne modre barve. | FOTO: Damijan Kovač

Celest v prevodu pomeni nebeško modra. In ja, barve, kot jih boste videli v turističnih vodnikih in na reklamnih panojih, so resnične. Ampak, da voda v bazenu pod slapom doseže to nebeško modrino morajo biti istočasno izpolnjeni trije pomembni elementi. V vodi, ki prihaja izpod vulkana Tenorio mora biti dovoljšnje število kemičnih elementov, Ph vode mora biti pravi in biti mora seveda lep sončen dan, saj ravno sončni žarki dajo tisto piko na i, ki je potrebna, da voda zažari v skoraj nerealno modri barvi.

Nočni sprehod po zavetišču za žabe Arenal Oasis Lodge

Če si želite v živo videti in občudovati enega od največjih kostariških simbolov, drevesno žabico rdečeokico (latinsko Agalychnis callidryas), potem je obisk žabjega zavetišča Arenal Oasis Lodge zagotovo pravo mesto za vas. Številni ribniki, ki jih je ena od lokalnih družina vzpostavila znotraj lodga, je pravi raj za različne vrste žabe. Resnično sem si želela videti rdečeokico in sem bila zelo razočarana, ko je na nočnem sprehodu v Santa Eleni nisem. Tukaj pa se mi je želja končno uresničila.

Prepoznavna drevesna žaba rdečeokica je simbol Kostarike. | FOTO: Tadeja Magdič

Pohod je trajal slabi dve uri in pol, videli pa smo resnično veliko nočnih živalih, večinoma različne vrste žab, med njimi je bila seveda tudi znamenita rdečeokica, ki je krasila eno od naslovnic popotniškega vodnika Lonely Planet.

Slap La Fortuna

Eden najlepših slapov v okolici mesta je slap La Fortuna, za katerega pa je seveda treba plačati vstopnino, če ga želite občudovati v živo. Za ogled tega približno 75 metrov visokega slapu boste tako odšteli vstopnino v višini 18 $.

Opazovanje vulkana Arenal – potka imenovana 1968

Arenal boste lahko občudovali iz različnih kotov, prečudovito ga je opazovati tudi iz La Fortune. Mesto v ozadju z vulkanom je na mnogih razglednicah. Pod vznožjem vulkana so urejene številne poti, s katerih boste imeli neverjetne razglede na krater Arenala. Ena je še posebej lepa, imenuje se pot Arenal 1968 in je posvečena izbruhu iz leta 1968. Od tod boste imeli enega najlepših razgledov na vulkan, plačati pa boste morali 18 $ vstopnine.

Pot na ugasli vulkan Cerro Chato vas bo vodila po precej zahtevni poti skozi junglo. | FOTO: Tadeja Magdič

Vzpon do zelene lagune ugaslega vulkana Cerro Chato

Cerro Chato je ugasli vulkan in je manjši brat Arenala, njegov krater je zalila voda, ki sedaj ustvarja prečudovito zeleno laguno. Vzpon do lagune je bil zagotovo eden od vrhuncev najinega postanka v La Fortuni. Potka je sicer uradno zaprta, a je vzpon vseeno eden od najbolj priljubljenih. Pot do lagune je vse prej kot enostavna. Poteka skozi junglo, je precej strma, polna korenin in verjetno večino časa precej spolzka. Priporočam veliko mero pazljivosti, dobro obutev in obleke, ki vam jih ni škoda umazati, zelo verjetno boste blatni. Najprej se boste povzpeli do vrha kraterja, ki leži na višini 1140 metrov, potem sledi še zelo strm spust do smaragdno zelene lagune, v kateri se je mogoče tudi kopati. Od tukaj boste imeli enega najlepših razgledov na Arenal, če seveda ne bo oblakov. Če imate radi adrenalin, potem je to zagotovo avantura za vas.

Pot do zelene lagune v kraterju ugaslega vulkana Cerro Chato je strma, spolzka in poteka skozi deževni gozd. | FOTO: Tadeja Magdič

Območje na vznožju pod Arenalom in vulkanom Chato je živalsko izjemno bogato, tukaj živi ogromno število različnih ptic, nikjer drugje jih nisva videla toliko kot tukaj. Ko sva se spuščala s Chata sva v krošnjah dreves večkrat opazila tudi tukane.

Razgled na vulkan Arenal s poti do kraterja vulkana Cerro Chato, ki je bil v oblakih. | FOTO: Damijan Kovač

Kako do izhodišča?

S taksijem ali Uberjem se zapeljete do vratarnice hotela Green Lagoon Lodga. Tukaj je začetek poti in pri vratarju (zelo verjetno bo na vstopni točki vratar po imenu Riccardo, prepoznate ga po številnih tatoojih, ki jih ima po obrazu in vratu, lepo ga pozdravite) boste plačali simbolno vstopnino v višini 12 $ na osebo (možno je tudi plačilo s kartico). Za ta denar se lahko potem po koncu hoje pri njih brezplačno stuširate ter osvežite in uživate ob bazenu. Preden se boste podali na pot se boste morali vpisati še v knjigo gostov.

Najboljši čas za obisk te poti je v času suhe sezone, med decembrom in aprilom, saj je v tem času možnost dežja, ki vam bo hojo zelo otežil, bistevno manjša.

Kopanje v reki Rio Fortuna pod mostom

Prijazna gospodišča v eni od lokalnih agencij nama je priporočala, naj se sprehodiva do mostu, pod katerim je pravo naravno kopališče s simpatičnimi tolmuni in čisto reko Rio Fortuna, ki pravzaprav izvira pri slapu La Fortuna. Odlična možnost ohladitve v vročih poletnih dneh.

Tukaj je na obeh straneh mostu urejena manjša potka, kjer lahko opazujete naravo in živali, številne vrste ptic, med drugim tudi tukane in to brezplačno.

Kopanje v tolmunih reke Rio Fortuna je prijetna poletna osvežitev in je brezplačna. | FOTO: Tadeja Magdič

Brezplačen obisk termalnih vrelcev pod vznožjem vulkana Arenal

Ob vznožju Arenala izvira topla termalna voda, zato so tukaj nastale številne (urejene) toplice – plačljive in brezplačne. Preden se lotim opisa brezplačnih termalnih vrelcev, naj zapišem nekaj malega o vročih vrelcih in termah, ki so tukaj zaradi termalne vode nastale.

Najbolj znane so toplice Tabacon. Sem naj bi menda vsako leto prihajale članice družine Kardashian in si zase najele polovico hotela. Toplice omogočajo vstop tudi zunanjim gostom. Ob visoki vstopnini, ta lahko doseže tudi 90 $ na dan, nudijo uživanje v urejenih naravnih bazenih termalne vode, ki izvira izpod vulkana. Za tiste, ki ne želite zapravljati denarja za njihov obisk, obstaja seveda tudi alternativa – brezplačne toplice. Gre za divje in neurejene vrelce termane vode, kjer ne rabite plačati vstopnine. Domačini jih imenujejo Rio Chollin, El Choyin, Mini-Tabacon ali preprosto brezplačne terme.

Kako priti do brezplačnih term?

Za brezplačne termalne vrelce lahko rečemo, da so skriti dragulj. Nahajajo se neposredno ob luksuznih toplicah Tabacon in voda, ki teče tukaj skozi potem teče tudi skozi Tabacon, greje pa jo prav vulkan Arenal. Iz La Fortune do vhoda je nekje 15 minut vožnje, greste lahko s taksijem ali si najamete Uber. Vaša izhodišča točka je v vsakem primeru, ne glede na to, kako boste prišli do sem, bodisi z najetim avtom, taksijem ali Uberjem, vhod v Tabacon Hot Springs. Od tukaj je potem še nekaj minut hoje do vrelca. Najlažje si boste pomagali z zemljevidom.

Pogled skozi deževni gozd na vznožju ugalsega vulkana Cerro Chato. | FOTO: Tadeja Magdič

Pa še to. Za vse, ki potujete z avtobusom oziroma javnim prevozom. Edini direktni avtobus iz La Fortune proti San Joseju mestno avtobusno postajo zapusti ob 14:45, vsi ostali niso direktni in boste morali vmes prestopati. Karto kupite kar pri vozniku, zato bodite pravočasni. Pot do prestolnice traja približno 4 ure, minute gor ali dol. Druga možnost pa je namejn privatnega shuttle busa, ki vas bo stal približno 60 $ na osebo ali več, odvisno od vaše destinacije.

Za še več dogodivščin in koristnih nasvetov nama sledite na najinem INSTAGRAM profilu in na YOUTUBE KANALU!