Koristne povezave, ki vam bodo na potovanju po Kostariki prišle še kako prav

Kje rezervirati oziroma kupiti vstopnico za nacionalne parke, kje dobiti najbolj sveže informacije o trenutnem stanju v Kostariki, kje se testirati, kje pogledati, kdaj pelje avtobus? Nama je bilo kar nekaj povezav v veliko pomoč, preko njih sva iskala najbolj sveže informacije glede trenutnega epidemiološkega stanja ali spremljala avtobusne povezave med kraji in preverila odhode avtobusov. Zbrala sem nekaj resnično uporabnih povezav.

SINAC sistem za nakup vstopnic za nacionalne parke

Glavni nacionalni parki v Kostariki so združeni v mrežo nacionalnih parkov imenovano SINAC (Sistema Nacional de areas de conservacion Costa Rica).

Za nakup vstopnice se boste morali najprej registrirati in potem še logirati v ta sistem. Preko svojega računa potem izberete park, datum in uro (navedene so skupine). Tukaj boste videli tudi, kateri datumi so že zasedeni. Recimo za vulkna Poas si morate vstopnico zagotoviti nekaj dni v naprej, zelo zasedeni so tudi vikendi. Vstopnice plačate s kreditno kartico.

V tej mreži boste tako našli parke kot so vulkan Poas, nacionalni park Manuel Antonio ali vzpon na najvišji kostariški vrh Cerro Chirripo, vulkan Irazu in park Tortugero – za vse te parke boste morali kupiti karto v naprej.

Bolnišnica Clinica Biblica San Jose za testiranje 

V primeru, da boste morali opraviti hitri ali PCR test pred povratkom domov, opravite tega v večjih mestih. Midva sva se odločila za bolnišnico Clinica Biblica v San Joseu, kjer je vse skupaj bilo relativno poceni in zelo hitro. Pa osebje je zelo prijazno, pomagali vam bodo z vsemi dodatnimi vprašanji.

Yo Viajo spletna strana za spremljanje urnikov v javnem prevozu

Midva sva potovala z javnim prevozom, saj bi naju najem vozila (prepozno sva se zanj odločila) stal veliko preveč, skoraj polovico najinega proračuna za potovanje. Zato sva se odločila, da bova potovala kar z javnim avtobusnim prevozom. Spletna stran Yo Viajo je stran, ki jo v Kostariki vsi – tako domačini kot tujci – uporabljajo za urnike avtobusov.

Besedne zagate!

Preden sva z Damijanom odšla na potovanje sem imela eno manjšo besedno zagato. Ali rečemo na Kostariko ali v/iz Kostarike?

Pogosto namreč v pogovoru slišimo, da je nekdo šel na Kostariko. Ampak, ali je to pravilno?

Sodeč po spletni verziji slovarja Fran, je pravilno v/iz Kostarike.
Kje? V Kostariki
Od kod? Iz Kostarike
Kam? V Kostariko

Prebivalec: Kostaričan
Prebivalka: Kostaričanka

(Vir: Fran/ePravopis)

Najem vozila na Discover Cars povezavi

Pri najemu vozila v Kostariki morate biti previdni. Zgodi se vam lahko, da boste pred prevzemom vozila dobili dodatne stroške kot je recimo “all inclusive” oziroma “full coverage” zavarovanje, ki ga pač morate imeti. Pred potrditvijo najema tako bodite zelo pozorni, kakšno zavarovanje je že vključeno v ceno in predsvem kaj vse krije. Ena od strani, ki jo popotniki zelo priporočajo je Discover Cars. Na račun te strani sem slišala veliko pohval.

Preden sva se midva odpravila iz san Joseja sva v našem hostlu naletela na enega lokalnega ponudnika vozil. CR Rental Cars nama je za en teden ponujal Toyota SUV za 400 $, kar se nama je zdela sicer vredu cena, vendar je bil avto prevelik za naju.

Izogibajte se spletnim stranem za najem kot je recimo AutoRentals.com! Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da sva midva poskušala najeti vozilo preko njihove strani. In kaj se nama je zgodilo? Ko sva prišla v poslovalnico, da bi prevzela vozilo so nama želeli obračunati zavarovanje 50 $ na dan! Ja, prav ste prebrali 50 $ na dan. Je res, da sva ga rezervirala tik pred zdajci, pa najem ni bil prav poceni, saj bi naju samo najem stal približno 60 $ na dan, potem pa k temu prištejte še zavarovanje 50 $ na dan. Pač noro. Tako da res bodite pazljivi pri teh zadevah in kot že rečeno, rezervirajte si ga čim prej.

Ostale uporabne povezave

Povezava do zdravstvenage obrazca, ki ga je treba izpolniti 48 ur pred prihodom v Kostariko.

Visit Corsica

KLM Covid travel requrements

Lokalne turistične agencije

Crocodile Man Tour, Tarcoles

Selvatura Park (zipline, hoje po visečih mostovih med krošnjami, zavetišče za lenivce), Santa Elena (Monteverde)

Agencija 7 Tours La Fortuna

Red Lava Tours La Fortuna

Za še več dogodivščin in koristnih nasvetov nama sledite na najinem INSTAGRAM profilu in na YOUTUBE KANALU!