Feratarski raj Kanzianiberg – Škocjan tik za slovensko-avstrijsko mejo

Ne le feratarski temveč tudi plezalski raj in to v dobesednem pomenu besede, saj se tukaj nahajajo številne ferate, pa tudi opremljene športne smeri. Kanzianiberg oziroma Škocjan po naše je pravi naravni adrenalinski park in je v zadnjih letih izjemno priljubljen tako med domačimi feratarji in plezalci kot tudi čez mejo. Od Kranjske Gore je čez prelaz Korensko sedlo do tja zgolj 20 minut vožnje z avtomobilom. Ko vam bo v Sloveniji zmanjkalo feratarskih izzivov, se torej zapeljite tik čez mejo v Avstrijo in pred vami bodo številne nove ferate.

Že nekaj minut hoje s parkirišča se bo pred vami odprl pravi raj za adrenalinske navdušence in ljubitelje narave. | FOTO: Tadeja Magdič

Ko sva preplezala vse športne ferate pri nas, sva se odločila, da so naslednje na vrsti ferate tik za mejo na avstrijski strani. Avstrija je sicer znana po velikem številu lepo opremljenih ferate, ki v zadnjih letih pritegnejo marsikaterega Slovenca in Slovenko. Najini prvi sta sicer že lani bili ferati na Cjajnik in Košutnikov turn, obe odlični ferati, vendar je Cjajnik primeren le za bolj pripravljene feratarje.

S svojimi številnimi kratkimi feratami je park Kanzianiberg idealen za začetnike in tudi za družine z otroki, kot za bolj izkušene in močnejše feratarje, saj je obstaja nešteto kombinacij. V parku pa so tudi številni sektorji za športno plezanje, kjer je opremljenih okrog 480 različno težkih športno-plezalnih smeri.

Jame, ozki kamini, prečke, prehodi, previsi, izredno izspostavljeni tereni, lestev – vse to boste našli v parku Kanzianiberg, napeljana je tudi vrv za zipline, vendar za to potrebujete posebno opremo.
Prebijanje skozi ozek kamin na ferati ocenjeni z oceno B. | FOTO: Tadeja Magdič

Pozor! Dobro je, da je nekaj časa suho in sončno vreme, sicer je lahko skala v kaminih in jamah mokra in spolzka, kar pa seveda ne daje prav prijetnega občutka, še posebej, če se boste lotili plezanje najbolj zahtevne ferate z oceno D/E oziroma E na enem odseku. Bodite pozorni na to, preden se lotevate ferat v jamah oziroma v ozkih kaminih.

Pred vstopom na viseči most, ki povezuje dva visoka kamena bloka in lepo popestri ferate. | FOTO: Damijan Kovač

Prvič, ko boste obiskali Kanzianiberg boste potrebovali nekaj časa, da ga boste raziskali in odkrivali, kar je že svojevrsten izziv. Vsekakor pa bi vam svetovala, da vstopite čim bolj desno (se pravi, da v ferate vstopite na najbolj oddaljeni točki od parkirišča) in potem naredite krog v levo, kjer boste si viseči most pustili za konec, sldil bo le še spust skozi ozek kamni ferate z oceno B. Toliko ferat na enem mestu boste težko našli še kje drugje v naši bližini.

Na vstopu v feratarsko prečko, ki je ocenjena z oceno C in se nahaja v povsem desnem delu skale. | FOTO: Damijan Kovač
Feratarski park Kanzianiberg oziroma Škocjan

Čas vožnje do izhodišča iz Ljubljane: 1:20 h (iz Kranjske Gore čez prelaz Korensko sedlo 20 minut)

Najprimernejši čas za plezanje: od aprila do konca oktobra

Težavnost: od A do D/E oziroma E (en odsek)

Čas dostopa/sestopa: odvisno od tega, katero kombinacijo ferat boste izbrali

Čas plezanja: odvisno, katere ferate boste splezali, lahko od 10 minut do več ur

Stran neba, na katere so ferate obrnjene: sever, jug, vzhod, zahod, severovzhod, severozahod, jugovzhod, jugozahod

Koordinate parkirišča: 46.553094, 13.871555

Shema ferate Kanzianiberg
Tukaj je še ena malo bolj enostavna shema ferat, da si boste lažje predstavljali, kje se nahaja katera od ferat. | FOTO: Tadeja Magdič

Pravi labirint ferat je primerene za vse nivoje pripravljenosti, v parku najdemo vse, od najlažjih ocen A pa vse do najtežje ocene E, lahko si kombinirate, kaj boste plezali. Pleza se po ozkih kaminih, prečkah, prečkate lahko viseči most. Tudi če je parkirišče polno, se ljudje lepo razgubijo po feratah in gneče ne boste občutili. Cel dan boste imeli kaj početi, lahko si kombinirate težavnost, po lastnih željah boste prehajali iz ene v drugo in si sestavili dogodivščino po lastnih željah in svojim sposobnostim primerno.

Midva sva sestopala po ferati z oceno C. | FOTO: Damijan Kovač

Edina slabost je, po mojem mnenju, precej slaba označenost na vstopu v ferate. Redko boste pred samim vstopom našli podatke o tem, kam sedaj vstopate, kakšna je ocena ferate v katero vstopate, pogosto ne boste vedeli, v katero ferato se podajate oziroma kakšna je njena težavnost. Manjkale so mi informativne table, z izjemo tega pa je to obisk parka res prečudovita izkušnja. Midva se bova zagotovo še vrnila, ker nama je ostala najtežja ferata z oceno E.

Eno od zabanih križišč na zgornjem delu grebena, ki ga boste prečili po potki. | FOTO: Tadeja Magdič

Ferate so obrnjenen na vse strani neba, kar pomeni, da se tukaj lahko pleza skozi cel dan, je pa poleti zagotovo najbolj optimalno, da pridete v jutranjih urah, ker boste tako lahko najbolje izkoristili čim večje število ferat. Priporoča se plezanje od začetka aprila pa do konca oktobra, čeprav mislim, da če ni snega in je lep topel dan, da je plezanje tukaj mogoče tudi v poznih jesenskih in zgodnjih spomladanskih mesecih.

Bodite pozorni tudi na to, da v parku ves čas nastajajo nove opremljene smeri in nove ferate.

Kanzianiberg se nahaja le nekaj kilometrov stran od Baškega jezera, ki se po domače imenuje Faakersee,  ki velja za izjemno priljubljeno poletno osvežilno točko domačinov. Če se po plezanje odpravljate tja na osvežitev pa pozor, kopanje na jezeru je praktično povsod na urejenih in plačljivih plažah, ostalo so privatni dostopi do vode. Le tu in tam boste našli manjši del obale, ki ni zaseben ali plačljiv in boste se lahko brezplačno osvežili. Parkirišča ob jezeru pa so prakrično povsod brezplačna.

Park Kanzianiberg je pravi raj tudi za športne plezalce, saj je tukaj opremljenih okog 480 smeri različnih težavnosti. | FOTO: Tadeja Magdič

V bližini Kanzianiberga sta še vsaj dve ferati, in sicer ferata v dolini Ročice in ferata Peterlewand.

Uživajte pri odkrivanju avstrijskih ferat!