Zbrane informacije o feratah na Cjajnik in ÖTK Neu Stieg

V članku so zbrane vse pomembne informacije o dveh feratah, ki sta del znamenite krožne poti. Torej ferata na Cjajnik in sestop z vrha Cjajnika ter ferata ÖTK, po kateri boste z vrha Košutnikovega turna sestopali nazaj do Koče po Košuto. Avstrijski opremljevalci so si sicer zamislili krožno pot, a Košutnikov turn lahko dosežete tudi s plezanjem ferate ÖTK Steig Neu čez viseči most.

Razgled na vrh Cjajnika z grebena Košute. | FOTO: Tadeja Magdič

Poti sva se lotila v zelo dobri fizični kondiciji, prav tako sva bila kar precej uplezana v ferate. Napovedano je bilo tudi lepo in relativno toplo vreme in, kar je najbolj pomembno, bilo je stabilno čez cel dan.

Najini časi krožne poti

Dom pod Košuto–vrh Cjanika po ferati: 2 uri 45 minut
Sestop s Cjajnika po ferati in vzpon do Užnika: 50 minut, od tega sva za sestop po ferati potrebovala približno 20minut
Prečenje grebena in vzpon do vrha Košutnikovega turna: 1 ura 45 minut
Sestop s Košutnikovega turna čez ferato in atraktivni viseči most: 1 uro 40 minut

SKUPAJ: 7 ur hoje

Ferata Cjajnik

Ferata Cjajnik ali po nemško Lärchenturm je zelo priljubljena, na vrhu stoji velika vponka. Dostop do vstopa v ferato poteka čez melišče, ferata pa doseže vrh na 1965 metrov visokem skalnatem osamelcu v zaledju grebena Košute na avstrijski strani. Njegova največja posebnost je, da nima lahkega sestopa, temveč se sestopa po precej težavni navpični steni. Ta del zato marsikomu predstavlja najtežji del plezanja.

Vertikalen in zelo zahteven zadnji del ferate, tik pod vrhom. | FOTO: Tadeja Magdič
Podatki o ferati Cjajnik

Zahtevnost: C/D oziroma D
Višina:
700 metrov plezanja, višinske razlike je 330 metrov
Čas plezanja: 1 uro 45 minut povprečno hitrega plezanja
Dostop:
50 minut čez melišče
Sestop:  
med 1 uro 30 minut in 3 urami 30 minut (odvisno od možnosti sestopa, ki jo izberete)

Koordinate parkirišča pri Koči pod Košuto: 46.4517, 14.3875

Prvi del sestopa s Cjajnika poteka po ferati, ocenjeni z C/D in D, in ko sestopite s skalnega stolpa, imate dve možnosti. Prva je, da pot nadaljujete po krožni poti do Košutnikovega turna in sestopate po ferati ÖTK, druga pa je sestop po Cjajnikovi škrbini, ki je zaradi padajočega kamenja in snežnih zaplat precej nevarna.

Shema ferate Cjajnik

Ferata ÖTK Steig Neu

Je simpatična ferata, njena največja atrakcija je viseči most. Parkirate tam kot za Cjajnik (Koča pod Košuto). Začetek poti je prav tako skupen, vse dokler po približno 10 minutah hoje ne pridete do razpotja – leva poti vodi neposredno do vstopa v ferato ÖTK, desna pa čez melišče do vstopa v ferato Cjajnik. Če boste delali krožno pot in se boste vzpenjali na vrh Cjajnika, potem služi ta ferata kot del sestopa. Ocena ferate sicer uradno ne preseže B/C, a je vseeno kar napeta in na trenutke precej bolj težavna kot na to namiguje ocena. Je kratka, a mikavna, s precej atletskimi vložki. Ves čas je treba biti previden zaradi padajočega kamenja, še posebej v spodnjem delu. Če se odločite sestopati po isti poti, upoštevajte tudi to, da je pri sestopu ta ferata precej bolj zahtevna kot pri vzponu.

Do Košutnikovega turna sicer vodi več pristopnih poti, med drugim tudi s slovenske strani, kjer je pot bistveno lažja kot na avstrijski strani.

Ozka pot, ki poteka točno po grebenu Košute in je meja med državama. | FOTO: Damijan Kovač

Shema ferate ÖTK Steig Neu

Podatki o ferati ÖTK Steig Neu

Zahtevnost: B oziroma B/C
Višina:
130 višinskih metrov
Dostop:
od Doma pod Košuto do vstopa v ferato 2 uri
Sestop: 1 uro 40 minut 
(vštet tudi čas sestopa s Košutnikovega turna)

Koordinate parkirišča pri Koči pod Košuto: 46.4517, 14.3875
Vrh Cjajnika obsijan s sončnimi žarki. | FOTO: Tadeja Magdič

Kdaj se lotite plezanja? Najbolje je, da se obeh ferat, še posebej pa ferate na Cjajnik, lotite ob lepem in stabilnem vremenu. Najbolj primerni meseci so od junija do konca septembra, ob lepem vremenu pa tudi v začetku oktobra. Cjajnika se lotite le, če ste fizično in psihično v dobri kondiciji, ker je ferata zelo zahtevna, tako pri plezanju kot pri sestopu.