Plezanje v Braziliji: Belo Horizonte v regiji Minas Gerais

Ko sem raziskovala plezanje v Braziliji, sem hitro ugotovila, da imam preveč informacij za en članek, zato vam jih predstavljam v dveh. V tem članku bom natančneje predstavila plezanje v zvezni državi Minas Gerais z glavnim mestom Belo Horizonte. S pomočjo soavtorice članka Mariane Avellar sem zbrala natančne informacije o plezališčih, prenesli pa si boste lahko tudi plezalne vodnike v PDF obliki.

Plezališče Sitio do Rod | FOTO: Mariana Avellar

Zvezna država Minas Gerais je plezalsko ena najbolj zanimivih v Braziliji. Glavno mesto regije je Belo Horizonte (BH) in je od Ria de Janeiro oddaljeno približno 440 kilometrov. Regija je z razlogom ena plezalsko bolj razvitih, saj je na voljo cela paleta različnega plezanja, od bolderiranja do več raztežajnega, nova območja pa se še kar razvijajo, recimo plezališče z bolderji Milholands.

Belo Horizonte ima kar nekaj zanimivih plezališč, vsa pa se nahajajo v oddaljenosti približno 100 kilometrov od mesta. Naj ob tem zapišem, da imajo Brazilci svoj način ocenjevanja, zato boste potrebovali tabelo, s katero boste našli primerljivo oceno po francoski lestvici. V nekaterih plezališčih so potrebni dobro poznavanje manevrov večraztežajnega plezanja, prevezovanje in zaščitna oprema, kot je čelada.

SERRA DO CIPO 

Plezališče Serra do Cipo je zagotovo eno najbolj znanih in pomembnih na območju zvezne države in se nahaja na območju Santana do Riacho. Od BH je oddaljeno približno 100 kilometrov, kar predstavlja približno uro in pol vožnje z avtomobilom. Nahaja se v brazilskem narodnem parku Parque Nacional Serra do Cipo, kjer lahko plezate med slapovi in v prečudoviti neokrnjeni naravi. V parku je tudi veliko pohodnih in kolesarskih poti. V bližnji okolici je veliko prenočitvenih možnosti, najamete lahko tudi hiško.

Plezanje v plezališču Serra do Cipo je razdeljeno na tri večja območja, in sicer G1, G2 in G3, med katerimi sta G1 in G3 najbolj obiskana. Dostopi do območij so dobro označeni, opisani so tudi v plezalnem vodniku.

Plezalni vodniček za Serra do Cipo | FOTO: Tadeja Magdič

V G1 je devet sektorjev z več kot 115 smermi, ki so težavnosti od 5 pa vse do 8b+, večina jih je med 6c do 7b+. Najbolj klasična smer v tem območju je Minha Amada Imortal z oceno 6c+.

V G2 je sicer nekaj manj smeri – v štirih sektorjih jih je skupaj navrtanih več kot 50, pa vendar boste tukaj našli najboljše smeri, kot sta Coliseu z oceno 8a in Alcapone in 8a+. Ocene težavnosti se v tem območju gibljejo od 5 pa do 8c, večina je težjih od 7c. Gre za težji sektor, za močnejše plezalce, zato tukaj ni pretirane gneče.

V G3 je navadno največ gneče – plezališče je razdeljeno na 16 sektorjev z več kot 200 navrtanimi smermi. Dolge, kratke, tehnične smeri, med njimi sta največji klasiki, in sicer Lamurias de Um Viciado z oceno 6c+, in za mnoge plezalce najbolj ikonična smer v Braziliji – 50-metrska Sinos de Aldebaran z oceno 7b+. Plezanje te smeri si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

SABARA, plezališče PEDRA RACHADA

Plezališče je znano po izjemno kakovostnem bolderiranju. Najboljši čas za plezanje je julij, saj je takrat zima in ni dežja, težavnost bolderjev se giblje vse od 4 do 8b+. Večinoma se pleza po previsih, našli pa boste tudi visoke bolderje, tako imenovane highballe. Eden najbolj znanih sektorjev se imenuje Roling Stones. Plezališče je od BH je oddaljeno približno 22 kilometrov oziroma približno 45 minut vožnje. Spite lahko v mestu Sabara, ki je bilo v 18. stoletju najbogatejše brazilsko mesto, saj je živelo od zlata. V enem tednu so tukaj izkopali toliko zlata kot preostala Brazilija v celem letu, danes pa Sabara velja za majhno zgodovinsko mesto, kjer lahko najdete prenočišče. Avtobusni prevozi iz BH do Sabare sicer so, vendar boste morali od postaje do plezališča kar dolgo hoditi peš v hrib.

Tretji vikend v juliju (17.–19. 2020) se bo odvijal že 16. tradicionalni festival Pedra Rachada, ki je eden največjih tovrstnih dogodkov, z veliko plezanja, glasbe, dobre brazilske hrane, druženja. To je seveda popolna priložnost, da spoznate lokalne in tuje plezalce.

Več o festivalu Pedra Rachada najdete na tej povezavi.

Plezalni vodnik za bolderje Pedra Rachada | FOTO: Tadeja Magdič

MILHO VERDE, plezališče MILHOLANDS

Približno 4 do 5 ur vožnje iz Belo Horizonteja je plezališče z bolderji, imenovano Milholands. Locirano je ob mestecu Milho Vrede, bolderji tukaj spadajo med novejša odkritja, območje pa se izjemno hitro razvija. Pred nedavnim sta tukaj plezala Daniel Woods in Nina Williams in sta o tem posnela tudi filmček. Območje je sicer znano po prečudoviti naravi in slapovih, pri lokalnih plezalcih in prebivalcih pa lahko najamete tudi hiško. Edina težava je, da za območje trenutno ni plezalnega vodnika, zato se morate povezati z lokalnimi plezalci. Avgusta plezalci tukaj organizirajo svoj festival, ki se imenuje Milholands Bouldering Festival.

OURO PRETO, plezališče OUROBOULDER

Plezališče je znano bo odličnem bolderiranju, ocene bolderjev se gibljejo do 4 pa vse do 8b+ težavnosti, tako da se za vsakega najde nekaj. Tukajšnji bolderji so znani po izjemnih previsih. Ouro Preto ima tudi nekaj navrtanih športnih smeri, ki se nahajajo v mestnem parku Parque das Andorinhas, ki je znan tudi po slapovih in jamah.

Bolderiranje v Ouro Pretu | FOTO: Mariana Avellar

Prav tako kot Sabara je bilo tudi Ouro Preto eno najbogatejših mest v Braziliji, prav tako na račun izkopa zlata. Zgodovinsko in univerzitetno mestece je vredno ogleda; kakšen dan si vzemite za ogled muzejev, obisk lokalnih restavracij in marketa domačih obrti, kjer lahko kupite znamenito skalnato milo. Ouro Preto je od BH oddaljeno približno uro in pol vožnje z avtomobilom, z avtobusom boste potrebovali dve uri, izstopite pa v mestnem predelu, imenovanem São Sebastião.

Kot že rečeno, najboljši mesec za obisk tega plezalnega območja je julij. V Ouro Pretu je takrat precej živahno, saj je na sporedu Ouroboulder Festival, dogodek, ki povezuje plezanje, dobro hrano, glasbo in jogo, prav tako je julija na sporedu znani festival jazz glasbe

V spodnjem posnetku si lahko ogledate predstavitev bolderskega festivala Ouroboulder Festival.

Plezalni vodnik je dostopen v PDF obliki.

ZAŠČITENO OBMOČJE KRAŠKEGA PARKA LAGOA SANTA

V zaledju glavnega mesta Belo Horizonte, približno 40 kilometrov stran, se nahaja zaščiteno območje brazilskega kraške pokrajine. Gre za naravni rezervat, v katerem so lokalni plezalci opremili kar nekaj zanimivih plezališč: Sítio do RodGruta da LapinhaGruta do Baú in Lapa do Seu Antão. Območje, ki meji na mesta Lagoa Santa, Pedro Leopoldo, Matozinhos, Funilândia in Confins, je sicer eno najpomembnejših mineralno bogatih območij v Braziliji. Pokrajina je precej podobna našemu Krasu – obiščete lahko številne doline in jezera, velike apnenčaste stene in podzemne jame, ki so povezane z zunanjim svetom.

Plezališče SÍTIO DO ROD

Območje je sicer v zasebni lasti, nudi pa športno plezanje, bolderiranje in večraztežajno plezanje. Skala je gladki apnenec, smeri so dolge do 15 metrov, njihove ocene pa se gibljejo od težavnosti 5 do 8b. Na območju lahko kampirate, vendar morate imeti lastno opremo, sicer lahko najamete namestitev.

Naslov: Rua Nossa Sra. do Rosário, 333 – Lapinha, Lagoa Santa – Minas Gerais, Brazilija
Telefon: +55 31 99324-2718

Plezalni vodnik je dostopen v PDF obliki.

Plezališče GRUTA DA LAPINHA

Plezališče leži na območju državnega parka, kjer so navrtane številne športno-plezalne smeri. Obiščete lahko tudi tamkajšnje jame, za kar morate najeti vodiča v parku. Plezališče danes sicer ni pogosto obiskano, a je za zgodovino plezanja v Minas Geraisu izjemno pomembno. Tu se je namreč vse začelo; v plezališču so bile navrtane prve smeri, kar velja za začetek tukajšnjega plezanja. Spanje znotraj parka sicer ni dovoljeno, je pa precej blizu plezališča Sítio do Rod. Za plezališče je na voljo sicer stari plezalni vodnik, seznam plezalnih smeri pa se nahaja tudi v parku.

Naslov: Rua Nossa Sra. do Rosário, s/n – Lapinha, Lagoa Santa – Minas Gerais, Brazilija

Plezališče GRUTA DO BAÚ (BAÚ DE MINAS)

Plezališče s približno 100 navrtanimi smermi je nastalo istočano kot Gruta da Lapinha in leži na zasebnem zemljišču. Plezanje je dovoljeno, težavnosti smeri pa se gibljejo od 4 do 7c. Pleza se po izjemno kakovostnem apnencu, smeri do dolge 15–30 metrov.

Naslov: Rua Pacífico Rodrigues, s/n – Fidalgo, Pedro Leopoldo – Minas Gerais, Brazilija

Plezalni vodnik je dostopen v PDF obliki.

Plezališče LAPA DO SEU ANTÃO

Plezanje v Lapa do Seu Anton | FOTO: Mariana Avellar

Gre za največje plezališče na tem kraškem območju s številnimi smermi, ki so večinoma dolge do 15 metrov, pleza se po vertikalnih in previsnih smereh. Navrtanih je več kot 700 športnih smeri v 14 različnih sektorjih. Območje je zasebno, a je plezanje dovoljeno.

Dostop do sektorjev je enostaven. Zgolj 100 metrov od parkirišča sta prva dva sektorja, imenovana Entrada in Corredor. Plezališče je približno 10 kilometrov oddaljeno od znanega plezalnega hostla Escalarte v mestecu Lapinha, ki je namenjen predvsem plezalcem in služi kot nekakšna združitvena točka enakomislečih. Tu boste brez težav našli soplezalca, če ga še slučajno nimate.

Plezališče je na zasebnem posestvu, a je plezanje dovoljeno, zahvaljujoč lokalnemu plezalnemu klubu Montis. Člani kluba namreč skrbijo tako za plezališče kot tudi urejanje okolice: prostovoljci vzdržujejo red, dostope, ceste, izvajajo plezalne tečaje za otroke. Predvsem pa skrbijo za dobre odnose z lastniki zemlje in za osveščanje plezalcev, ki hodijo sem plezat.

Naslov: Dr. Lund, Pedro Leopoldo – Minas Gerais, Brazilija

Plezalni vodnik je dostopen v PDF obliki.

Mariana med plezanjem smeri Gravidade z oceno 7c | FOTO: Mariana Avellar

OSTALA PLEZALIŠČA V OKOLICI BELO HORIZONTEJA:

  • Plezališče Serra de Cambotas: nahaja se v mestu Barão de Cocais, Minas Gerais, Brazilija. Tu boste našli večraztežajno plezanje, športno plezanje smeri, dolgih do 30 metrov, tradicionalno plezanje, plezalski festival, slackline.
  • Plezališče Sinuosa: nahaja se v mestu Sete Lagoas, Minas Gerais, Brazilija. Tu boste našli športno plezanje. Plezalni vodnik za to plezališče najdete v PDF obliki na tej povezavi.
  • Plezališče Pedra Branca: nahaja se v mestu Caeté, Minas Gerais, Brazilija. Tu boste našli večraztežajno in športno plezanje.
  • Plezališče Pedra Grande: nahaja se se v mestu Igarapé, Minas Gerais, Brazilija. Tu boste našli večraztežajno plezanje, športno plezanje smeri, dolgih do 30 metrov, tradicionalno plezanje in bolderiranje.
  • Plezališče Serra da Piedade: večraztežajno in tradicionalno plezanje, bolderiranje.
  • Plezališče Rastro de São Pedro: se nahaja v mestu Arcos, Minas Gerais, Brazilija. Tu boste našli športno plezanje, organizirajo tudi plezalski festival. Plezalni vodnik za to plezališče najdete v PDF obliki na tej povezavi.
  • Plezališče Rio de Pedras: Minas Gerais, Brazilija: nekaj tradicionalnih smeri, čudoviti slapovi, možno je tudi kampiranje, vendar ni trgovin, zato morate imeti seboj svojo hrano. Plezalni vodnik za to plezališče najdete v PDF obliki na tej povezavi.

Soavtorica tega članka je brazilska plezalka Mariana Avellar iz Belo Horizonteja, ki mi je pomagala zbrati vse potrebne informacije. Večina objavljenih fotografij je njena. Mariana je plezalka z dolgoletnimi izkušnjami, ki je pomagala tudi pri oblikovanju nekaterih plezalnih vodnikov. Spoznali sva se med mojim bivanjem v Belo Horizonteju in mi je pomagala zbrati vse informacije, prav tako pa mi je posredovala plezalne vodnike v PDF obliki, ki so vam na voljo.

Plezanje v Rio de Pedras | FOTO: Mariana Avellar
NATISNI ČLANEK