Športno plezanje na dalmatinskem otoku Hvar

Športno plezanje verjetno ni ravno prva stvar, na katero bi pomislili, ko vam nekdo omeni otok Hvar, pa vendar je prav plezanje na tem dalmatinskem otoku precej razvito. Na otoku, ki mu sicer radi rečejo kar „Sunčani Hvar“, saj ima daleč največ sončnih ur v celotnem Jadranu, je opremljenih sedem zelo kakovostnih plezališč, ki nudijo tako športno kot večraztežajno plezanje. V enem od njih je opremljena tudi športna ferata Mirko. V plezališču Špula stina, ki se nahaja na obali blizu naselja Sveta Nedjelja, pa je mogoče tudi tako imenovano DWS plezanje nad vodo.

Stena v plezališču Pokrivenik nad prečudovitim zalivom. | FOTO: Damijan Kovač

Otok nudi resnično pester izbor plezanja, za vsakega se nekaj najde, bi lahko rekli. Leta 2019 pa je bila na otoku dokončana in uradno odprta tudi prva športna ferata imenovana via Mirko, ki je postala prava adrenalinska atrakcija, njena največja zanimivost pa je seveda viseči most, ki ga boste videli že od daleč.

Najbolj prijetno je plezanje tukaj v spomladanskih in jesenskih mesecih, pa tudi pozimi, če ni burje, poleti pa je v večini plezališč precej vroče in je plezanje čez dan praktično nemogoče oziroma je mogoče zgolj zgodaj zjutraj ali pozno popoldne. Edino v lažjem sektorju Velike Stinive lahko tudi poleti plezate čez cel dan in v nekaterih drugih sektorjih.

Zgornji sektor plezališča Velika Stiniva je poln lahkih in kratkih smeri in je večino dneva v senci. | FOTO: Tadeja Magdič

Na otoku je urejenih 7 plezališč, večina jih je obrnjenih na jug, kar pomeni, da je poleti čez dan preproče za plezanje, plezanje tukaj je mogoče zgodaj zjutraj ali pozno popoldne. Skala je izjemno kakovosten apnenec, ki res „drži“, kot radi rečemo plezalci. V spodnji tabeli boste našli osnovne informacije o plezališčih.

Informacije o plezališčih:

Sveta Nedjelja – sektorja Anfiteatar in Špilja
smer neba: jug (skala je poleti praktično ves dan na soncu, se ne da plezati, ker je prevroče)
težavnost: 5b – 7c+/8a (projekt 8c+ v sektorju Špilja)
število smeri: več kot 22
koordinate parkirišča: 43.138583, 16.586222

Sveta Nedjelja – Cliffbase, sektot Špulja stina
smer neba: jug (pleza se lahko do približno 10 ure dopoldan in potem po 18 uri popoldan)
težavnost: 5b – 7c+
število smeri: več kot 130 smeri
koordinate parkirišča: parkira se v mestu Velika Nedjela, in sicer na označenih parkiriščih


Velika Stiniva
smer neba: sever, zahod, JV
zgornji sektor: sever, dolgi sektor je praktično ves dan v senci
spodnji sektorji: zahod, JV
težavnost: 5a – 8a
število smeri: več kot 95
koordinate zgornjega parkirišče: 43.151944, 16.816333
koordinate spodnjega parkirišče: 43.155806, 16.814250

Pokrivenik
smer neba: vzhod (tukaj so lažje smeri in je stena v senci po 14:30), zahod (težja stena je v senci dopoldan)
težavnost: 5a – 8a+
število smeri: več 33
koordinate parkirišča: 43.14767, 16.884111

Milna oziroma Pandolovica
smer neba: jug (skala je v senci dopoldan do približno 10:30, potem pa šele pozno popoldne)
težavnost: 4c – 7c+
število smeri: več kot 31
koordinate parkirišča: 43.166217, 16.483089

Straćine
smer neba: SV
težavnost: 4c – 7c+
število smeri: 20
koordinate parkirišča: 43.161989, 16.559908

Ves čas nastajajo tudi nove smeri, trenutno jih je na otoku opremljenih krepko čez 330. Ob tem pa še ena zelo pomembna opomba oziroma prošnja za vse plezalce! Zelo pazljivi morate biti tudi pri dostopih, kar nekaj jih namreč poteka čez zasebno zemljo, zato bodite še posebej prijazni do domačinov, jih ob vašem prihodu lepo pozdravite in povejte, zakaj ste prišli in jih prosite, če bi bila možnost, da bi prečkali njihovo zemljo. Veseli vas bodo!

Priprave na plezanje v sektorju A v plezališču Velika Stiniva. | FOTO: Damijan Kovač

Otok Hvar je sicer eden bolj priljubljenih otokov, poleti pa zatočišče bogatih in slavnih.

SVETA NEDJELA – ANFITEATAR IN CLIFFBASE

V Sveti Nedjelji so sektorji raztreseni oziroma razdeljeni na več delov. Eden zelo velik je sektor imenovan Anfiteatar in se nahaja nad zgodnjim starim naseljem, v skali, kjer je opremljena tudi ferata via Mirko. Ob Cliffbasu neposredno ob obali pa se nahaja sektor imenovan Špulja stina, neposredno nad morje in je v “zasebnem najemu” Miroslava Šteca, zraven se lahko lotite tudi DWS plezanje nad morjem.

Verjetno največja atrakcija je poleg lepih in dolgih linij v sektorju Špulja stina zagotovo DWS plezanje nad vodo. | FOTO: Damijan Kovač

Če želite plezati tukaj je treba plačati neke vrste vstopnino v višini 10 evrov. Plezanje tukaj je res nekaj posebnega, vredno poskusa, ob plačilu pa lahko uporabljate tudi vrvi, ki so načeloma v nekaterih smereh že napeljane v top rope.

VELA OZIROMA VELIKA STINIVA

Plezališče obdaja kanjon te majhne ribiške vasice in je razdeljeno na tri dele, in sicer manjša sektorja A in B sta tik ob cesti, tukaj prevladujejo kratke smeri in nižje ocene, plezanje v tem delu je mogoče čez cel dan, saj je stena obrnjena na sever in je ves dan zaščitena pred soncem. Prevladujejo kratke platke, sektorja pa sta res fajn za poletno plezanje.

Majhno parkirišče na zgornjem delu plezališča, na desni vidite sektor B, na levi spodaj je sektor A. | FOTO: Tadeja Magdič

Sektorji C, D in E se nahajajo nižje dol neposredno nad naseljem Velika Stiniva in so obrnjeni na zahod, ti sektorji so v senci pozno popoldne, tam med 15 in 16 uro, med tem ko sta sektorja F in G obrnjena na JV in sta v senci v jutranjih urah. Tukaj sicer predvladujejo težje in previsne smeri.

Razgled iz zaliva Velika Stiniva na sektor G imenovan tudi Na istok. | FOTO: Tadeja Magdič

Pred in po plezanju se lahko osvežite v simpatičnem zalivu, kjer je lepo urejena prodnata plaža, ena gostilna in ena picerija. Okolica skriva številne skrite, majhne zalivčke, ki prav čakajo, da jih boste obiskali. Nedaleč stran od uvale Vela Stiniva je tudi Mala Stiniva, kjer je tudi ena najlepših plaž na otoku, tja pogosto zaidejo ladje in jadrnice.

POKRIVENIK

Simpatično plezališče Pokrivenik se nahaja v istimenskem zalivu, ko se pripeljete do konca asfaltirane ceste, boste na vsaki strani videli plezališče, na levi strani sta lažja sektorja A in B, kjer se nahajajo lažje smeri, smeri so obrnjene izrazito na vzhod, kar pomeni, da je praktično cel dan sonce v steni, na desni strani se nahaja sektor Pozejdon, ki je sicer večino dopoldneva in večji del popoldneva v senci in je prijetno hladno, vendar so smeri tukaj težke in previsne.

Pogled na s soncem obsijano skalo plezališča Pokrivenik. | FOTO: Tadeja Magdič

Pa še opozorilo, dostop do sektorjev A in B poteka čez dvorišče domačinov, zato bodite še posebej pazljivi in prijazni do vaščanov, prijazno opozorite na to, da ste namenjeni plezat. Veseli vas bodo. Sektorja sta v senci po 14:30 uri

STRAĆINE – pred tunelom

S ceste je plezališče težko opaziti, če pa se boste zapeljali do naselja Selce pa boste stene lepo videli. Zaradi svoje pretežno severne in senčne lege je plezanje tukaj mogoče tudi v vročih dne, ko je drugje prevroče. Prevladujejo navpične in rahlo previsne smeri, še vedno pa je precej potenciala za nove smeri.

MILNA oziroma PANDOLOVICA

Plezališče se nahaja neposredno nad simpatičnim zalivskim naseljem Mala Milna, plezanje tukaj je mogoče zjutraj in zgodaj dopoldne, do približno 11 ure, saj je stena obrnjena na jug. Skala je tukaj, podobno kot drugod na otoku, zelo kakovostna in čvrsta, podobno kot drugje na otoku pa je tudi tukaj še precej potenciala za nove smeri.

Športno plezanje na otoku Hvar je zagotovo dobrodošla popestritev dopustovanja na otoku. | FOTO: Damijan Kovač

Še več informacij pa najdete na spletni strani Hvar Climbing.