Adrenalinska ferata na Hvaru – ferata Mirko z neverjetnim razgledom

Ferata Mirko je prava adrenalinska atrakcija otoka Hvar in dobrodošla popestritev dopusta na otoku. Če ste vsaj malo adrenalinski tip človeka, ki na počitnicah ne morete zgolj ležati na plaži in imate radi višino, potem je zagotovo ne smete izpustiti. Čeprav ima ferata na Hvaru zaradi svoje lege in linije potencial za precej težjo oceno, jo je priseljeni domačin Miro Štec opremil tako, da je zelo prijazna tudi do manj izkušenih in manj veščih feratarjev.

Parkirate v kamnitem mestecu Sveta Nedjelja, od koder je še približno 30 minut hoje do vstopa v feratao. | FOTO: Tadeja Magdič

Prvi del ferate imenovan via Mirko je namreč speljan po prečudoviti liniji vertikalne stene, odlikuje jo odlična in kakovostna skala, apnenec, ki nudi prave plezalske užitke. Slovak Miro Štec jo je skupaj s prijatelji opremil izključno na lastne stroške, za javnost je bila odprta leta 2019. Pri visečem mostu je tako postavljena skrinjica, na kateri piše, da je dobrodošel prostovoljni prispevek v višini 50 kun oziroma 7 evrov za njeno vzdrževanje ter za urejanje in gradnjo novih poti.

Sicer pa imate dve vstopni možnosti, prva via Avalon je lažja in je ocenjena z oceno A/B, težja varianta via Mirko, pa je ocenjena z B/C. Obe liniji se srečata ravno pri visečem mostu, tako da je strah, da bi izpustili most, odveč. Ves čas plezanja v liniji via Mirko so zelo na gosto posejane kompaktne skobe, ima dva prehoda, najprej v desno in nato še v levo smer.

Via Mirko je precej zračna, vendar je ves čas gosto posejana s skobami. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata je speljana po južni strani hriba in najvišjega vrha Hvara, Sv. Nikola je v vertikalnem stebru, kar pomeni, da je cel dan na soncu, plezanje je sicer mogoče skozi celo leto, le da je poleti zaradi visokih temperatur mogoče zgodaj zjutraj in potem šele po šesti uri popoldne. Njena posebnost pa je 40 metrov dolg most, ki vas bo pričakal na koncu ferate prvega dela via Mirko. Razteza se čez približno 80 metrov globok prepad. Iz naselja Sveta Nedjelja do vstopa je približno 30 minut srednje hitre hoje, od njenega izstopa pa do najvišjega vrha Sv. Nikola pa je nato še približno 20 minut lahkotne hoje po kozjih stezicah. Za sestop sta dve možnosti, ena vodi mimo jame, v kateri je postavljena cerkvica, ena pa z vrha neposredno do vasi.

Ko boste sestopali s ferate boste šli mimo jame Sveta Nedelje, v kateri so ostanki cerkve in oltar. | FOTO: Damijan Kovač
Ferata Mirko na Hvaru

Najprimernješi čas za plezanja: skozi celo leto, poleti zgodaj zjutraj in pozno popoldne po 18 uri

Težavnost: A/B in B/C

Čas dostopa/sestopa: 30 minut/1 ura

Skupna dolžina ferat: 250 metrov

Čas plezanja: 1,5 ura, nato pa še približno 15-20 minut hoje do vrha Sv. Nikola (najvišji vrh Hvara)

Stran neba, na katero je ferata obrnjena: jug

Koordinate parkirišča: 43.138583, 16.586222

Shema ferate

Ferata se sicer nahaja v plezališču Sveta Nedjelja, v sektorju Amfiteater, tako, da vas bodo ob ugodnih temperaturah lahko presenetili tudi športni plezalci. Poleti je seveda prevroče za plezanje.

Sv. Nikola je z nekaj več kot 620-imi metri najvišji vrh Hvara, od izstopa iz ferate do vrha je še približno 20 minut hoje. | FOTO: Damijan Kovač

Kot za vsako ferato, tudi za via Mirko velja, da je nujna feratarska oprema, čelada in pa seveda dobri čevlji pa rokavice, še posebej, če se je boste lotili poleti. Seveda nujen je tudi samovarovalni komplet, zaradi varnosti in počivanja in seveda tudi zato, da se lahko naužijete prečudovitih razgledov daleč naokoli. V primeru, da niste popolnoma prepričani vase, pa lahko v postojanki Cliffbase, ki je prav tako v Mirotovi lasti, najamete vodeno turo, zanjo boste odšteli približno 600 do 700 kun.

Dobra volja in zadovoljstvo sta v ferati Mirko zagotovljena. | FOTO: Damijan Kovač

Hvar je zakon!