Otok Santa Cruz: tako, čudovit, da se boste želeli vrniti

Otok je neke vrste središče dogajanja. Glavno mesto se imenuje Puerto Ayora in je največje ter najbolj razvito mesto na celotnem otočju. Kljub temu je otok sam po sebi prečudovit in skriva marsikatero zanimivost, vredno obiska pa tudi prečudovito naravo.

Galapaške živali vam bodo zasedle prostor, dobesedno. | FOTO: Tadeja Magdič

Puerto Ayora

Prečudovito mestece, kjer je največ namestitev, trgovin in nekaj bankomatov, pred katerimi se ves čas vije kolona turistov in popotnikov, saj so to edini bankomati v bližnji in daljni okolici. Mesto ima simpatične lokale in restavracije, osrednjo ribjo tržnico, kjer se vsako dopoldne zberejo ribiči in prodajajo sveže ulovljeno morsko hrano ter njihovi stalni spremljevalci – morski levi, pelikani in ostali kradljivci. Ob večerih se ena od ulic malo višje zapre in spremeni v veliko restavracijo na prostem. Vsaka restavracija na ulico postavi svoje stole in mizo ter uredi prostor, kjer si lahko izbereš svoj sveži obrok.

Raziskovalna postaja Charlesa Darwina 

Darwin je na Galapagosu razvil svojo evolucijsko teorijo, a od takrat se je marsikaj spremenilo. Prav zaradi človeka je izumrla marsikatera živalska vrsta, zato se danes pod njegovim imenom na raziskovalni postaji trudijo obnoviti nekatere podvrste želv velikank, ki so izumrle, veliko energije namenjajo tudi obnovi še obstoječih vrst. Na postaji deluje približno 200 strokovnjakov in prostovoljcev. V Darwinovem centru v Puerto Ayori že leta poteka poseben program za vzrejanje podmladka galapaških želv velikank.

Opazovanje galapaških želv velikank 

Avtohtone vrte želve, ki lahko dosežejo starost do 150 let, so v prejšnjih stoletjih skoraj izumrle. Pirati in pomorščaki so jih namreč na tisoče pobili za hrano in olje, s katerim so si svetili. Posebnost želv velikank, ki živijo tukaj, je, da lahko preživijo tudi več mesecev brez hrane, saj porabljajo svojo lastno maščobo. Okolju so se prilagodile tako, da imajo izjemno dolge vratove in okončine.

Vratovi galapaških želv velikank so dolgi. | FOTO: Tadeja Magdič

Želve si lahko ogledate še na dveh farmah v notranjosti otoka, to sta El Chato in Rancho Primicias, do kamor boste lahko šli z organiziranim izletom ali s taksijem, saj javnega prevoza ni.

Zgodba o Samotarskem Georgu (Lonesome George)

Želvak je bil edini in zadnji preživeli vrste pinta želva velikanka, veljal je za najbolj redko vrsto živali na svetu, ki je znanstvenikom ni uspelo nikoli reproducirati. Umrl je leta 2012, star okrog 100 let. Samotarski George je tako postal simbol boja za preživetje in simbol želv velikank.
V centru se lahko prepričate, kako velike so te živali v resnici | FOTO: Tadeja Magdič

Snorkljanje na plaži Estacion

Je manjša plaža čisto zraven raziskovalne postaje C. Darwina, ki jo odlikujeta črna vulkanska kamnina in zlat pesek, morje je kristalno čisto in izjemno za snorkljanje, saj voda ni globoka.

Opremo za snorkljanje si lahko izposodite v mestu. | FOTO: Damijan Kovač

Kanjon Las Grietas 

Ozek kanjon, ki je očitno med obiskalci zelo priljubljen in zaradi gneče ni nič posebnega.

Kanjon Las Grietas | FOTO: Tadeja Magdič

Potapljanje na Galapagosu

Če imate potapljaški izpit, je potapljanje nekaj, kar morate storiti, ko ste na Galapagosu. Midva sva se šla potapljat v kanal North Seymour in ob otoku Isla Mosquera. Pod vodno gladino se skriva enako dih jemajoči svet kot na površju.

V kanalu North Seymour smo srečali več vrst morskih psov. | FOTO: Tadeja Magdič

Pravijo, da je podvodni svet na Galapagosu eden najlepših. Izjemno pester in barvit slovi predvsem po velikem številu tako imenovanih hamerhead morskih psov, ki jih med našim potopom na žalost nismo videli. Smo pa plavali z morskimi psi, mantami in ogromnim številom rib.

Celodnevni izlet na otok Bartolome

Do otoka lahko pridete le organizirano, je pa zagotovo vreden ogleda. Na poti tja se boste peljali mimo otoka Daphne Major. Vsi najbolj znani posnetki prihajajo s tega vulkanskega otoka, kjer vidite galapaške pingvine in modronoge strmoglavce, zagotovo najbolj prepoznavno vrsto na otočju. Na otok lahko stopite le v spremstvu pooblaščenih vodičev, na dan pa ga lahko obišče le do 200 ljudi. Stroga pravila določajo, da so hkrati na otoku ali v zalivu North Bartolome pri znamenitem Pinnecle Rocku lahko samo tri skupine obiskovalcev hkrati. Pri Pinnacle Rocku je dovoljeno snorkljanje, tu pa boste zagotovo srečali veliko želv, morskih psov in pingvinov.

Otok Bartolome je zagotovo najbolj ikoničen v otočju Galapagos, njegove slike pa najdete na prvih straneh turističnih agencij in popotniških blogov. 

Sprehod do zaliva Tortuga Bay

Zaliv Tortuga Bay je znan po dolgi svetlo peščeni plaži, ki pa zaradi močnih tokov in velikih valov ni primerna za kopanje. Do plaže vodi urejena pot, vsak obiskovalec pa se mora ob obisku vpisati v poseben seznam parka. Do plaže je približno uro lahkotne hoje, ki je v vročini lahko peklenska, kolesarjenje po poti je prepovedano. Je pa še ena možnost dostopa, in sicer, da najamete čoln.

Ostalo …

Celodnevni izlet na otok Pinzon – velja za enega najboljših izletov, saj boste tam srečali ogromno živali in ptic. Menda je celo najbogatejši od vseh otokov, kar se živalskega sveta tiče.

NATISNI ČLANEK