Najbolj slavne živali galapaškega otočja

Eden glavnih razlogov za obisk Galapaškega otočja je zagotovo ogled izjemnega živalskega, rastlinskega in podvodnega sveta. Vulkanski arhipelag je zaradi svoje izoliranosti dom številnim endemičnim živalskim in rastlinskim vrstam, ki jih ne boste našli nikjer drugje na svetu. Živali so navdušile celo Charlesa Darwina, ki je prav na otočju razvil svojo znano evolucijsko teorijo o vrstah, o kateri se danes učimo v šolah.

Galapaška morska zelena želva med prehranjevanjem. | FOTO: Nadine A.

Med najbolj znane živalske in ptičje vrste spadajo modronogi strmoglavec, galapaški pingvin, galapaške želve velikanke, galapaški kopenski legvan in njegov morski sorodnik ter mnoge druge vrste. Večje kolonije teh živali navadno živijo na neposeljenih otokih, do katerih pa lahko dostopate le v organiziranih izletih ali na dragih križarjenjih. Vendar veliko teh živali v manjših kolonijah živi tudi na poseljenih otokih, s čimer se boste izognili dragim križarjenjem. Večino najbolj slavnih galapaških živali boste lahko srečali tudi na poseljenih otokih.

V članku vam bom na kratko predstavila nekaj živali, ki jo lahko srečate na katerih poseljenih in neposeljenih otokih.

Otočje je živalski vrt na prostem. | FOTO: Tadeja Magdič

Modronogi strmoglavec

Modronogi strmoglavec ali blue-footed boobie je ena najbolj prepoznavnih vrst otočja. Ptice so znane po svojih modrih nogah in smešnem plesu parjenja, ko nerodno prestopajo z ene noge na drugo. No, modre nožice imajo pravzaprav samo samčki v času dvorjenja. Na otoku bivata še dve vrsti strmoglavcev, in sicer rdečinogi in nazca. Vendar je daleč najbolj priljubljen njun modronogi bratec.

Skupina modronogih strmoglavcev | FOTO: Tadeja Magdič
Poseljeni otoki: na otoku Isabela boste modronogega strmoglavca našli na območju Los Tuneles in Las Tintoreras.

Neposeljeni otoki: daleč največja kolonija živi na otoku North Seymour, na otoku Barolome jih boste našli na skalah Pinnacle Rocka, pa tudi na otokih Espanola in Genovesa.

Burnica

Po angleško frigatebirds – ptičji samički imajo značilen rdeč predpasnik, ki se pri samčkih napihne. Daleč največ gnezdišč teh ptic pa najdete na otoku North Seymour, le streljaj od Santa Cruza, kamor do organizirani dragi izleti. Opazila sem jih tudi na ribji tržnici v Puerta Ayori. Otok North Seymour je znan po največjih gnezdiščih različnih vrst ptic.

Poseljeni otoki: Santa Cruz (videli jih boste recimo na ribji tržnici, ko bodo prileteli po hrano), San Cristobal na Punti Pitt.

Neposeljeni otoki: daleč največja kolonija živi na otoku North Seymour.
Burnica oziroma frigatebird v mestu Puerto Ayora | FOTO: Tadeja Magdič

Galapški pingvini 

So edini preživeli toplovodni oziroma tropski pingvini na Zemlji. So nekoliko manjše rasti in zelo simpatični. Z njimi boste lahko plavali ob skalah Pinnacle Rocka na otoku Bartolome. Največja kolonija pingvinov živi na otoku Isabela, ta kolonija šteje 1200 pingvinov, vendar boste šli v zaliv Elizabeth Bay, ki je na nasprotni strani naseljenega mesta Puerto Villamil, le organizirano. Tam se ustavi tudi veliko ladij za križarjenje.

Galapaški pingvin na skalah otoka Bartolome | FOTO: Tadeja Magdič

V odmaknjenem zalivu Elizabeth Bay na zahodni obali otoka Isabela živi največja kolonija pingvinov – kar 1200 jih je. Bolj dosegljiva je manjša kolonija pingvinov, ki živi na Los Tunelesu in Las Tintorerasu. Manjša kolonija 35 živali pa živi na otoku Bartolome. Nekaj sem jih opazila med jutranjim snorkljanjem v zalivu Concha la Perla.

Poseljeni otoki: zaliv Elizabeth Bay na otoku Isabela, Los Tuneles in Las Tintoreras.

Neposeljeni otok: Bartolome, na skalah pod Pinnacle Rockom živi manjša kolonija približno 35 pingvinov

Galapaške želve velikanke 

So ena najbolj prepoznavnih in izjemno specifičnih vrst živali na otočju. Doživijo starost tudi več kot 150 let, brez hrane pa so lahko preživijo več mesecev, saj porabljajo svojo lastno maščobo. Tudi zato so bile za pomorščake nekoč neprecenljivi vir svežega mesa, saj so na odprtem morju lahko dolgo živele.

Galapaške želve velikanke imajo izjemno dolge vratove. | FOTO: Tadeja Magdič

Imajo veliko daljše vratove kot druge vrste, temu se je nato prilagodil tudi oklep, morale so se namreč prilagoditi na sušna območja neizprosnih razmer na otočju. Nekoč so bile ogrožene, nekatere podvrste so tudi izumrle, ker so jih imeli domačini kot domače živali, še pred tem pa so jih pomorščaki vzeli na dolge plovbe, da so imeli na voljo sveže meso.

Poseljeni otoki: Santa Cruz (Darwinov raziskovalni center, želvja farma El Chato in Rancho Primicias), Isabela (center za vzrejo, Mura de las Lagrimas).

Neposeljeni otoki: Espanjola, Pinzon, Pinta.

Galapaška morska zelena želva 

Spada v podvrsto zelenih želv, na otočju pa jo boste srečali med snorkljanjem in potapljanjem. Prav nič se ne bojijo ljudi, živijo pa lahko tudi več kot 100 let. Midva sva jo srečala v zalivu Conca la Perla med jutranjim snorkljanjem in med snorkljanjem v okolici skalnih formacij Los Tuneles.

Poseljeni otoki: Tortuga Bay na Santa Cruzu, potapljanje ob obalah North Seymourja, Las Tintoreras in Los Tuneles na Isabeli.

Neposeljeni otoki: otok Bartolome, zaliv ob Pinacle Rocku, pa še kje …

Galapaški flamenci

Bolj znani pod imenom flamingi, prepoznamo jih predvsem po svoji močni roza-oranžni barvi. Najdemo jih na otoku Isabela, kjer živi kolonija približno 600 ptic čisti blizu glavnega mesta Puerto Villamil – našli jih boste v Laguni de los Flamingos ali na mokriščih Flamingo Estuary. Pravijo, da so galapaški flameci eni najlepše obarvanih, za svojo neverjetno barvo pa se lahko zahvalijo prehrani – na območjih, na katerih živijo, je namreč veliko število rakcev, ki jih pojedo.

Naseljeni otoki: otok Isabela – mokrišča Flamingo Estuary, Laguna de Flamenco, otok Floreana – Punta Cormorant.

Nenaseljeni otoki: otok Rabida.

Morski legvani 

Črni legvani so precej značilni za Galapagos, zelo verjetno jih boste srečali med sprehodom po glavni ulici Puerto Ayore ali na kateri od mnogoterih plaž. Večja kolonija živi na belih plažah blizu zaliva Toruga Bay, sicer pa so na vseh otokih. Ne bodite presenečeni, če bo med kopanjem mimo vas priplaval morski legvan, ki je, brez skrbi, rastlinojedec in ni nevaren človeku. Našli jih boste praktično povsod.

Galapaški kopenski legvani 

Precej večji od morskih in veliko manj jih je. Tudi po barvi se razlikujejo od svojih morskih kolegov, saj so precej bolj barviti od črnih morskih legvanov. Našli jih boste recimo v Darwinovi raziskovalni postaji, kjer jih vzrejajo. Tudi ta vrsta legvanov je rastlinojeda in človeku nenevarna. V dolžino zrastejo do metra in pol, tehtajo pa lahko do 11 kilogramov. So rastlinojedci, ki se prehranjujejo s kaktusi, sadjem in rožami, živijo pa okoli 50 let.

O njih je pisal že Darwin, a ni bil njihov oboževalec. Opisal jih je kot grde živali, ki imajo čudno glavo in izgledajo neumne.

Kopenski legvani so na otočju v preteklosti praktično izumrli. Glavni razlog za to je bila naselitve divjih svinj in ostalih invazivnih živalskih vrst. na otokih. Vse od takrat se strokovnjaki trudijo obnoviti to vrsto. Leta 2019 so na otoku Santiago privič po Darwinu naselili več kot 1400 kopenskih legvanov.

Poseljeni otoki: otok Santa Cruz – Raziskovalna postaja Charlesa Darwina, otok Isabela.

Neposeljeni otoki: otok Fernandina, Baltra in North Seymour, otok Santiago.
Kopenski legvan v Raziskovalne centru C. Darwina. | FOTO: Tadeja Magdič

Rdeči rakci Sally Lightfoot 

Rdeči rakci so eden od simbolov otočja, saj jih boste našli na skorajda vsaki sličici, ki predstavlja otočje. Živijo na vseh poseljenih in neposeljenih otokih.

Znameniti rdeči rakci | FOTO: Tadeja Magdič

Ostale znane živali …

Tjulni vam bodo sprva izjemno simpatični in zanimivi, ko vam bodo na pomolu zasedli prostor na čakalni klopci, vendar se jih boste potem tako zelo navadili, da jih na koncu potovanja ne boste več opazili. Najdete jih povsod, brez posebnega truda. Ležijo v senci na plažah, celotne družine z jokajočimi mladički pa se preganjajo po pomolih.

Galapaški morski lev je podoben kalifornijskemu, vendar je veliko manjši.

Na otočju živi 13 endemičnih vrst Darwinovih ščinkavcev, ki imajo 15 različnih podvrst, našli pa jih boste praktično na vseh otokih.

Ena vrsta Darwnovih ščinkavcev | FOTO: Tadeja Magdič

Galapaški rjavi pelikani so precej velike ptice, ki so enako razširjenje na otočju kot morski legvani. Opazite jih lahko povsod in nič kaj plašne niso. Če boste imeli srečo, boste lahko s plaže videli, kako lovijo ribe.

Neleteči kormoran, galapaški sokol, sova, albatrosi, vulkanski kuščar – je nekaj vrst, ki živijo na določenem neposeljen otoku in jih lahko opazujete samo v določenem letnem času. Do njih lahko dostopate samo organizirano ali na križarjenjih.

Pisani podmorski živalski svet

Morski psi, manjše podvrste beloplavutega in črnoplavitega, boste našli med potapljanjem ob North Seymourju, med snorkljanjem pa jih boste lahko videli v Los Tuneles v jamah in ob skalah pod Pinnacle Rocku na otoku Bartolome. Galapagos je raj tudi za opazovanje kladvenic.

Med bolj značilne vrste Galapagosa spadajo tudi kladvenice – bolj znane kot hamerheadi, ki imajo značilen nos, podoben kladivu, videli pa jih boste med potapljanjem ob otoku North Seymour. Največje jate teh morskih lepotcev pa se gibljejo med otoki Darwin in Wolf, vendar boste šli lahko do tja izključno s potapljaško odpravo. Veliko možnosti imate tudi, da boste videli orke in orjaške kitovce, če boste tam v njihovi sezoni in boste šli na izlet.

NATISNI ČLANEK