Potovanje v Kostariko: stroškovnik in namestitve

Daleč največ vprašanj sem dobila o tem, koliko organizacija takšnega potovanja stane. Vedeti morate, da če potujete v lastni režiji je strošek potovanja v največji meri odvisen od vas samih, od tega, kaj vse boste počeli, kje boste spali in kaj boste jedli. Če spite v hostlih si lahko kakšen obrok pripravite tudi sami in tudi s tem že nekaj prihranite.

Pogled, ki razkriva, da nekam potujemo. Razgled, ki se ga najbolj veselim pred vsakim potovanjem.| FOTO: Tadeja Magdič

Izjemno veliko vprašanj sem dobila glede cene takšnega potovanja. Preden se lotim razlaganja na dolgo in široko, koliko kaj stane, naj povem, da midva potujeva na tako tako imenovanem “low budget” način. Letos sva letela le z ročno prtljago, ker seboj nisva vzela nobene dodatne športne opreme in visokih pohodnih čevljev.

Vedno spiva v hostlih ali poceni namestitvah, vendar najameva privatno sobo, če se le da s kopalnico, jeva v lokalnih restavracijah, kdaj si kakšen obrok pripraviva tudi sama v kuhinji hostla. Nikoli pa ne varčujeva na najinih doživetjih! Večinoma potujeva z lokalnim prevozom, kot so avtobusi, taksiji, UBER. Na tokratnem potovanju sva sicer resno razmišljala tudi o najemu vozila, vendar bi naju na koncu najem stal skoraj polovico potovanja, tako da sva se temu potem odpovedala.

Nastavljanje sončnim kostariškim žarkom. | FOTO: Damijan Kovač

Končni strošek potovanja je v veliki meri odvisen seveda tudi od cene letalske karte. Če ste odločeni o destinaciji, bi vam na srce položila, da spremlajte cene in jo poskušajte kupiti v kakšni akciji. Čeprav meni v resnici še nikoli ni uspelo dobiti res poceni karte, vedno zanjo plačam neko povprečno ceno. Potem ne pozabite na zavarovanja, midva vedno zavarujeva letalsko karto (riziko odpovedi) in pa vzameva turistično zavarovanje, tokrat sva zaradi možnosti karantene v tujini, vzela turistično zavarovanje s kritjem do višine 50 tisoč evrov.

Nova prijateljstva se sklepa brezplačno! | FOTO: Tadeja Magdič

Spodaj vam dajem (najin) okvirni finančni okvir potovanja po Kostariki.

STROŠKOVNIK

OSNOVNI STROŠKI

 • Letalska karta Benetke – San Jose – Benetke: 1.340 evrov (670 evrov za osebo)
 • Riziko odpovedi letalske karte: 86 evrov skupaj
 • Turistično zavarovanje: 74 evrov skupaj
 • Parkirišče na letališču: 110 evrov za 3 tedne
 • Nočitve: za 20 noči sva skupaj plačala 720 $ (povprečno 36$ na noč za dve osebi)
 • Hrana: 600 $ (20 dni, vsak dan sva za oba porabila nekje 30 $ za hrano)
 • Prevozi po državi: 350 $ za oba (v to so vključeni avtobusi, taksiji, UBER, vodni taksi, “jeep-boat-jeep” prevoz)
 • PCR test v Kostariki: 140 $ za oba (70 $ na osebo)

SKUPAJ: 1.610 evrov + 1.270 $ = 2.765 evrov za oba

Razgled na glamping šotore v najini namestitvi na polotoku Osa, imenovani Corcovado Jungle Hostel. | FOTO: Damijan Kovač

Najina najdražja nočitev naju je skupaj stala 75 $ na noč, najcenejša pa 20 $ za oba, tako da vidite kakšen je razpon cen. Vmes sva v Santa Eleni spala v simpatičnem lodgu, ki je bil tudi malenkost dražji od povprečja.

DODATNI STROŠKI

 • Muzej zlata v San Joseju: 30 $ (15 $/na osebo)
 • Tura v nacionalni park Corcovado, obisk raziskovalne postaje Sirena: 190 $ (95 $/na osebo)
 • Jahanje do slapov Naguala: 120 $ (60 $/na osebo)
 • Vstopnina v nacionalni park Manuel Antonio: 32 $ (16 $/na osebo)
 • Tura po reki Tarcoles Crocodile Man Tour: 70 $ (35 $/na osebo)
 • Nočni sprehod Santa Elena: 50 $ (25 $/na osebo)
 • Zipline (canopy) in hoja med krošnjami v oblačnem gozdu Santa Elena: 205 $ (166 evrov za oba + 22 evrov za fotografije)
 • Obisk zavetišča za lenivce v Santa Eleni: 72 $ (36 $/na osebo)
 • Vstopnina v oblačni gozd Monteverde: 50 $ (25 $/na osebo)
 • Tura do Rio Celest in nacionalnega parka Tenorio: 130 $ (65 $/na osebo)
 • Vstopnina za pot do ugaslega vulkana Cerro Chato: 26 $ (13 $/na osebo)
 • Nočni sprehod po zavetišču za žabe Arenal Oasis Lodge: 80 $ (40 $/na osebo)
 • Vstopnina v nacionalni park Poas: 50 $ (25 $/na osebo)

SKUPAJ: 1.105 $ = 1.014 evrov za dve osebi

SKUPNI STROŠEK POTOVANJA: 2.648 evrov + 1.014 evrov = 3.779 evrov oziroma 1.889,5 evrov na osebo
Praktično vsak dan sva počela kaj zanimivega. Tukaj sva ravno na razgledni točni nad oblačnim gozdom Monteverde znotraj nacionalnega parka. | FOTO: osebni arhiv

Cene vseh vstopnin, izletov in tur sem navedla kar v ameriških dolarjih ($), ker so te cene vedno navede v $ (vrednost menjalnega tečaja ves čas spreminja) in da se boste lažje orientirali.

Kot lahko vidite, nisva varčevala na dogodivščinah in nad tem, kaj vse sva počela. Počela sva izjemno veliko stvari, je pa res, da je v Kostariki vse plačljivo, vsak nacionalni park ima vstopnino. Ampak jaz vedno rečem, da mi ni škoda dati denarja za nekaj, za kar vem, da se potem varuje. In Kostaričani so izjemno ekološko ozaveščeni in varujejo svojo naravo. Če moraš nekaj plačati, potem boš to tudi veliko bolj cenil.

Spanje v šotoru na polotoku Osa je zagotovo bila edinstvena izkušnja. Nad najino glavo je k sreči bila še dodatna streha. Je pa bilo slišati nočno dogajanje v gozdu. | FOTO: Damijan Kovač

NAMESTITVE, V KATERIH SVA PRENOČEVALA

San Jose, Costa Rica Backpackers San Jose

V prestolnici sva bivala v precej zasedenem hostlu Costa Rica Backpackers San Jose. Hostel je čisto vredu za kakšno noč ali dve, zna pa biti kar precejšnja gneča in tudi precej hrupno. Moja ocena tega hostla je nekaj srednjega.

Cena nočitve za dve osebi v privat sobi: 32 $/noč

Zaliv Drake, Corcovado Jungle Hostel

Simpatična namestitev, do katere se pripeljete z vodnim taksijem, izstopite v majhnem zalivu na peščeni plaži in se do šotorov sprehodite peš. Imate več možnosti namestitve, spite lahko v pravem šotoru, v sobah z večimi posteljami ali v privat sobi, lahko pa spite tudi v luksuznem šotoru neposredno na plaži. Midva sva spala v navadnem šotoru, nad katerim je postavljena zgolj streha. Super namestitev, priporočam.

Cena nočitve za dve osebi v šotoru: 30 $/noč

Quepos, Miguele Surf Camp

Gre za zelo bohemsko namestitev, kjer boste spali v lesenih kolibah, nekaj metrov stran od dolge peščene plaže. Lahko najamete zasebno sobo ali ste v skupnih sobah, vse imajo skupen tuš in stranišče. Gre za zelo zanimivo namestitve, kajti kolibe so narejene zelo divje, vmes so razpoke, tako boste ponoči recimo zelo dobro slišali dogajanja okoli vas, na posestvu ni elektrike, le sončne celice. Ko zmanjka elektrike, je zmanjka. Zvečer boste tako recimo težko polnili računalnike.

Bohemska namestitev neposredno na plaži je sestavljena iz kolib, skupaj zbitih iz lesenih desk, pokrite so s plastično prevleko. Elektrika je na sončne celice. | FOTO: Tadeja Magdič

Namestitev sama posebi je res vredna obiska, nama edino lastnik ni bil ravno prisrčen. Je zelo samovšečen in egoističen človek. Dela se sicer prijaznega, vendar v resnici misli le nase. Primer. Pri njemu sva si najela desko za surfanje, zanjo plačala 20 $ na dan, ampak pazite, to isto desko je dal v najem vsem, ki so jo želeli. To pomeni, da proti večeru sploh nisi prišel do deske, za katero si mimogrede plačal 20 $, ker jo je vzel nekdo drug. Njegova žena Pilar je zelo prijazna in ustrežljiva.

Cena nočitve za dve osebi v privatni sobi: 20 $/noč

Mesto Puntarenas, Hotel Mar y Mar

Simpatičen hotel z bazenom, čisto ob cesti in nedaleč stran od glavne avtobusne postaje, od koder sva štartala proti Santa Eleni. Midva sva tukaj prenočila samo eno noč, ker sva takoj zjutraj šla na prvi avtobus za Monteverde. Hotelu zaradi izjemne čistoče, prijaznosti in dobrega zajtrka dajem zelo visoko oceno in vam ga priporočam.

Hotel Mar y Mar le z nekaj privatnimi obami, kjer bil tudi bazenček, ki je kar klical po nočnem kopanju. | FOTO: Damijan Kovač

Cena nočitve za privat sobo z zajtrkom: 75 $/noč

Santa Elena (Monteverde), Historias Lodge

Družinski lodge na hribu nad Santa Eleno, približno 15 minut hoje od samega centra, blizu je pekarna in zelo kakovostna restavracija Thiago & Thomas. Lastnika sta brata, noro prijazna in ustrežljiva, še posebej Miguel. Odgovoril nama je na vseh 1000 vprašanj, ki sva jih imela, prijazno je ustregel vsaki najini želji in nama dal nešteto koristnih nasvetov, vedno je bil na razpolago za prijazen pogovor. Tako da, tale namestitev dobi daleč najboljšo oceno na najinem potovanju. Pa zelo čisto je bilo, vsak dan so nama čistili in pospravljali sobo.

Cena nočitve za privat sobo s kopalnico: 50 $/noč

V zelenje odet lodge se nahaja približno 15 minut hoje od centra mesta Santa Elena. | FOTO: Tadeja Magdič

La Fortuna, Arenal Poshpackers hostel

Daleč najdražje nočitve pa so na splošno v mestu La Fortuna. V La Fortuno sva prispela brez rezervacije hostla in na koncu dobila privatno sobo v simpatičnem hostlu v centru mesta, imenovan Arenal Poshpackers. Hostel ima lasten bazen, vrt z visečimi mrežami in nekaj zelenja. Od mestnega vrveža je malo odmaknjen, tako da ni slišati prometa in zabav iz bližnjih lokalov. Dobila sva ga za precej manj denarja kot če bi ga rezervirala preko spleta, kar naju je zelo presenetilo.

Cena nočitve za privat sobo z lastno kopalnico: 45 $/noč

Hostel Arenal Poshpackers v središču mesta La Fortuna. | FOTO: Tadeja Magdič

RESTAVRACIJE

Hrana po vsej Kostariki je slatna in izjemno okusna, postregli vam bodo veliko sveže zelenjave in sadja, veliko imajo morskih sadežev in riža, okusi se mešejo z mehiško-španskimi, vse skupaj pa je začinjeno z njihovimi tradicionalnimi začimbami. Spodaj navajam samo nekaj predlogov, kjer boste jedli kot kralji in kraljice.

 • Tentacion, Quepos
 • Thomas & Thiago, Santa Elena (Monteverde)
 • The Open Kitchen, Santa Elena (Monteverde)
 • La Parada, La Fortuna
Ena najboljših restavracij, ki sva jih obiskala v Kostariki. | FOTO: Tadeja Magdič