Koristni popotniški nasveti za potovanje po Kostariki

Vsaka država, v katero ste in še boste potovali, ima neke svoje specifike, na katere pač morate biti pozorni, da bi se izzognili dodatnim težavam, da bi si olajšali svoje popotovanje ali morda privarčevali kakšne evro. Kostarika na tem mestu ni nobena izjema. Zbrala sem nekaj res koristnih nasvetov, ki so tudi nama na poti prišli še kako prav. Recimo, kako je s prevozi z lokalnim potniškim prometom, kje dvigovati in menjati denar, kako najlažje komunicirati z lokalnimi ponudniki namestitev.

Večerja v mestu Puntarenas v eni od lokalnih mini-restavracij je bila tako dobra, da se mi še danes pocedijo sline, ko vidim fotografijo. | FOTO: Damijan Kovač

Najem vozila v Kostariki

Kostarika je ena tistih držav, kjer je najem vozila relativno varen. Cestna infrastruktura je razvita oziroma se razvija, saj država v njen razvoj in izgradnjo v zadnjih letih vlaga precej denarja, kultura vožnje je dobra, imate pa v državi tudi mednarodne ponudnike najema vozil kot so Alamo, Avis, Hertz in drugi.

Mnogi vam bodo priporočali, da ne skoparite pri najemu vozila, da vzamite takšnega, ki ima pogon na vsa štiri kolesa. Midva sicer nisva imela najetega vozila, pa vseeno, osebno mislim, da pogon 4X4 ni nujen, kajti ceste so vredu, izjema so kakšne zakotne destinacije. Priporočala bi pa vam, da preverite, ali ima dobre in široke pnevmatike. In kar je najpomembneje, da bi se izzognili visoki ceni najema, rezervirajtega čim prej, dlje časa boste čakali, dražji bo najem. Rezervacijo opravite takoj, ko kupite letalsko karto.

Ena od spletnih strani, preko katere si lahko najamete vozilo je Discover Cars, ki ime resnično dobre ocene. Ne pozabite seveda na “all inclusive” zavarovanje, da se izognete morebitnim težavam.

Pa še en namig, v razmislek. Če vas je več, ki želite skupaj najeti vozilo, se vam morda splača najeti večje vozilo, ki ima možnost postavitve šotora in tako privarčujete na nočitvah. To je recimo ena možnost.

Več o njemu vozila so boste lahko prebrali v članku, v katerem bom podrobneje opisala načine, kako lahko potujete po Kostariki.

Uporaba javnega prevoza za potovanje po državi

Mreža javnega prevoza je dobro razvita in zato povsem primerna alternativa najemu vozila. Potovanje z avtobusom vam bo seveda vzelo več časa, kot če bi si najeli avto, pa vseeno, se da prav fajn potovati. V Kostariki je tudi Uber, ki je sicer nelegalen, vendar si lahko pomagate pri krajših razdaljah.

Naložite si aplikacijo WhatsApp

V Kostariki vsi uporabljajo aplikacijo WhatsApp, zato si jo pred odhodom naložite na vaš telefon, saj vam bo kar precej olajšala komunikacijo z lokalnim okoljem.

WhatsApp je primarni in najpomembnejši način komunikacije, zato si jo pred prihodom naložite! Domačini vam nikoli ne bodo poslali SMS ali elektronskega sporočila, temveč bodo vedno komunicirali preko te aplikacije. S pomočjo aplikacije boste lahko naročili taksi, si rezervirali sobo ali izlet, skratka, vse poteka preko WhatsAppa!

Midva sva se za vse izlete in ture, med drugim tudi kruzanje po reki Tarcoles, dogovorila kar preko aplikacije WhatsApp. | FOTO: Tadeja Magdič

Ali je voda iz pipe pitna?

Preden si boste natočili vodo iz pipe in jo popili, se raje pozanimajte pri lastniku namestitve, kako je s tem. Načeloma je voda iz pipe v Kostariki pitna, razen nekaj izjem. V Corcovadu recimo ni bila primerna za pitje, zato so nama jo odsvetovali. So pa pri recepciji imeli postavljene balone z vodo, kjer si je lahko vsak njihov obiskovalec brezplačno lahko natočil vodo.

Hrana v Kostariki

Z eno besedo – odlična! Sveža, veliko zelenjave in svežega sadja, morskih sadežev in seveda brez njihovega galopinta ne gre – kuhan riž s fižolom boste dobili serviran zjutraj za zajtrk, za prilogo in za večerjo. Tipične kostariške jedi so še casado, arroz de leche (mlečni riž), sopa negre (juha iz rdečega fižola), potacones, ceviche in še veliko več.

Naju je lokalna kostariška hrana več kot le navdušila. | FOTO: Tadeja Magdič

Uredite si internetno povezavo

Če boste želeli WhatsApp uporabljati, boste seveda potrebovali internet. Naj vam zaupam en majhen trik. Midva sva seboj vzela en stari telefon, ki ga sicer ne uporabljava več. Kupila sva njihovo lokalno SIM kartico, na kateri sva zakupila nekaj podatkov, vstavila SIM kartico v telefon in to je to. Potem sva si preko hotspota delila internetno povezavo na najina telefona. Preprosto. Tako sva lahko komunicirala prek Whatsppa, pregledovala rezervacije hostlov in uporabljala internet.

Menjava denarja in plačevanje

Ne plačujte samo v ameriških dolarjih! To je moj prvi nasvet na tem mestu. V $ plačujte samo večje zneske kot recimo najem tur in izletov. Kostariška valuta se imenuje kostariški kolon oziroma CRC. Valuta se imenuje po Krištofu Kolumbu, ki je znan tudi kot Cristobal Colon in od tod tudi ime njihove valute. Cene so včasih navedene v dolarji, včasih v kolonih, vedno pa vam bodo zraven povedali tudi ceno v dolarjih. Z izjemo tur in izletov, boste plačali višjo ceno, če boste manjše zneske plačevali v dolarjih.

Pogled na reko Rio Claro iz ptičje perspektive. | FOTO: Damijan Kovač

Hostel, hotel, najem vozila vam bodo verjeno zaračunali v kolonih ali jih plačajte s kartico, vse ostalo pa plačujte v njihovi valuti, saj bo menjalni tečaj v prid kolonu, razlika v ceni pa bo lahko tudi 20-odstotna.

Pretvorne vrednosti so se spreminjale vsak dan – vrednost dolarja je ves čas naraščala, zato sva za dolar dobila vedno več CRC.

Še eden zelo pomembnen nasvet – nikoli ne menjajte denarja na letališču, tam je menjalni tečaj daleč najslabši! Najboljše mesto za menjavo je banka. Tudi na bankomatih imate možnost izbire valute – dolarji ali kolonih.

Lokalna valuta je kostariški kolon in v času najinega potovanja je bil en evro vreden približno 730 CRC, en $ pa 640 CRC. | FOTO: Tadeja Magdič

Dvigovanje gotovine na bankomatih

Gotovino na bankomatih dvigujte v kolonih!

Bankomati načeloma sprejmejo vse naše debitne kartice. Pred dvigom vam bo bankomat dal možnost, ali želite dvig opraviti v ameriških dolarji ali v kostariških kolonih. Svetujem vam, da dviguteje kolone, ker imajo banke enega najbolj stabilnih menjalnih tečajev. Odvisno od vaše banke, boste pri dvigu lahko plačali tudi določeno provizijo. Jaz sem recimo plačala 2,7 evra na dvig.

In še opozorilo, pred odhodom je dobro, da svojo banko obvestite, kam greste, za koliko časa odhajate in da boste tam plačevali in dvigovali denar. Nekatere banke imajo namreč omejitve pri plačevanju v država, ki so na tako imenovanem “črnem seznamu” in zgodi se vam lahko, da boste imeli blokirano kartico.

Vtičnice za polnjenje električnih naprav

Vtičnice v Kostariki so tipa US, gre za klasične ameriške vtičnice, za katere boste potrebovali pretvonik oziroma adapter.

Uporabljajte navigacijo Waze ali Maps.me

V Kostariki prebivalci najpogosteje uporabljajo navigacijo Waze, ki je zelo ažurna pri zastojih na cestah, delih na cestah in podobno. Midva sva uporabljala aplikacijo Maps.me, ki ima vrisane še pohodne poti in deluje tudi, če nimate internetne povezave. Le naložiti si morate zemljevid določene države.

Ne poskušajte na enem potovanju videti preveč

To ne velja samo za Kostariko, temveč za vsako potovanje. Kostarika je sicer majhna, vendar izjemno pestra in raznolika država, ki nudi nešteto možnosti. Poskušajte na vsaki destinaciji ostati vsaj 3 nočitve, preden odrinete naprej.

To je sicer napaka, ki jo midva narediva zelo pogosto. Čeprav razdalje na zemljevidu v Kostariki izgledajo majhne, vam bo premikanje iz enega v drugi kraj vzelo več časa kot ste pričakovali. To je neke vrste past držav, ki so relativno majhne kot recimo Kostarika ali Ekvador. Vsaka pot vam bo vzela nekaj ur. Raje izberite manj kot preveč. Država res nudi veliko, če boste preveč hiteli – samo zato, da boste na koncu lahko rekli, da ste videli toliko stvari – ne boste imeli res lepe izkušnje. Naj se vam ne mudi preveč.

Koristne povezave, ki vam bodo prišle še kako prav

V spodnji povezavi pa prilagam še članek, v katerem najdete nekaj zelo koristnih in uporabnih povezav, ki so nama na samem potovanju prišle zelo prav.

Napitnina je že vračunana v račun, ki ga dobite

Ko boste šli v restavracijo, računajte, da bo končna višina računa za približno 25 odstotkov višja od tiste na meniju. Zakaj? V Kostariki imajo po zakonu določeno, da moraja zaračunati še dve postavki, ki sta že vključeni na računu, zato ne rabite puščati napitnine posebej, saj je ta po zakonu že zaračunana. Gre za 13-odstotni prodajni davek (sales tax) in 10-odstotno napitnino (propina), slednje gre po zakonu neposredno natakarju in ne restavraciji.

Klasičen zajtrk v Kostariki! | FOTO: Damijan Kovač

Vse skupaj mora biti na računu tudi vidno označeno. Lahko se vam zgodi, da vam bodo napitnino (gratitude) poskušali prodati kot neke vrste davek, ne nasedajte. Kar pa seveda ne pomeni, da ne smete pustiti dodatne napitnine, če ste bili s hrano in postrežbo zadovoljni. Če ste bili s hrano in postrežbo zadovoljni, pa lahko seveda dodatno napitnino (propina) kadarkoli pustite.

Pazite se kradljivih opic!

Zadnji nasvet, ki pa ni nič manj pomemben. Pazite se opic, še posebej na bolj obljudenih območjih kot je recimo nacionalni park Manuel Antonio ali pa obljudene pohodne poti v okolici zaliva Drake. Opice tukaj so ljudi navajen in so zato zelo predrzne. Če boste recimo vaš nahrbtnik pustili in ne boste pozorni nanj, se vam bo tako kaj hitro zgodilo, da bodo opice prišle in ga odnesle, če pa bo pretežek pa si ga bodo odprle (ja, tudi to znajo) in si iz nahrbtnika vzele tisto, kar jim bo pasalo. Vaše stvari zato imejte na teh območjih ves čas na očeh!