Idilični slatinski vrelec Nuskova, do katerega vodijo stare vrbe

Izvir naravne mineralne vode v Nuskovi na Goričkem je še ena od prečudovitih naravnih lokalnih znamenitosti Prekmurja, ki jih nikakor ne smete spregledati. Izvir je bil opredeljen kot naravna vrednota državnega pomena. Kot piše na informacijski tabli, postavljeni ob izviru, je bila vrtina v Nuskovi izvrtana že v 60. letih prejšnjega stoletja, sega 50 metrov globoko, sedanjo podobo pa je dobila po letu 2008, ko je bila v celoti obnovljena.

Izvir naravne mineralne vode Nuskova je prečudovita lokalna atrakcija.| FOTO: Tadeja Magdič

Vrtina mineralne vode Nuskova je naravna vrednota državnega pomena

Ko sva bila z Damijanom namenjena proti Sotinskemu bregu, sem ob cesti povsem naključno opazila informacijsko tablo za slatinski vrelec Nuskova. Ker obožujeva tovrstne lokalne znamenitosti, sva se seveda ustavila in pričakal naju je prečudovit prizor, ki naju je povsem presenetil. Lepo urejen izvir, do katerega vodi ličen leseni mostiček, pot do vrelca pa vodi mimo drevoreda starih vrb, vrelec je bil obnovljen leta 2008.

Ob kamnitem izviru, kjer iz globin neprekinjeno žubori mineralna voda, je urejeno leseno počivališče z mizo in klopco, ob njem pa stoji informativna tabla, na kateri boste našli nekaj precej zanimivih podatkov o izviru.

Ob poti do izvira vas bo spremljal pravljični drevored starih vrb. | FOTO: Damijan Kovač

Severovzhodni del Slovenije je precej gosto posejan s tovrstnimi naravnimi izviri, kajti prav pomurska regija je najbolj bogata z naravnimi izviri mineralne vode. Izviri so pogosti vzdolž reke Mure, veliko je ohranjenih ali delno ohranjenih v osrednjem delu Ščavnice, na delu Kapelskih goric in na območju reke Lendave.

Kako do izvira Nuskova?

Z glavne ceste med Rogašovci in Kuzmo v naselju Nuskova zavijte levo pri tabli za slatinski vrelec Nuskova. Avto parkirajte na urejenem parkirišču tik ob cesti. Pot nato peš nadaljujte do vrelca, potrebovali boste približno 5 minut.

Koordinate parkirišča: 46.810647, 16.028846
Koordinate vrelca: 46.810510, 16.025251

Na slatinski izvir Nuskova sva z Damijanom naletela čisto po naključju. Ko sva se peljala na Sotinski breg, sva ob cesti zagledala majhno tablo, ki označuje pot do izvira. In sva se ustavila.

Lepo urejena okolica izvira z leseno klopco ob strani. | FOTO: Tadeja Magdič

Takšni izviri me vedno znova navdušijo – ne le zaradi svoje ognjeno rdeče barve, temveč tudi zaradi svojih lastnosti. Mineralno vodo iz izvira lahko pijemo, je užitna. Na informacijski tabli sicer piše, da se kontrole pitne vode tukaj ne izvaja, pa vendar jo domačini že od nekdaj pijejo, še danes pa pogosto prihajajo ljudje od blizu in daleč in si polnijo steklenice s to zdravilno vodo.

Ste vedeli, da …

… se zaradi spojin železovih sedimentov dno izvira in bližnjega potoka obarva ognjeno rdeče barve?

… so usedlino železovega oksida nekoč uporabljali za slikanje fresk v cerkvah?

… v Lendavi pod mostom lahko opazujete izvir plinov kot mehurčke in to kar v vodi?

Voda, ki izvira iz globin Zemlje, je pitna

V vodi, ki tukaj izvira, so raztopljene življenjsko pomembne mineralne snovi, makrominerali in mikrominerali, ki blagodejno vplivajo na splošno počutje in zdravje. Voda ima malce specifičen okus in vonj, saj ni prav dobrega okusa, vsebuje namreč veliko železa in ostalih mineralov, bila naj bi primerna za ljudi s težavami slabokrvnostjo. Če imate kakršne koli težave, se je pred pitjem dobro posvetovati z zdravnikom.

  • Vsebnost elementov v vodi
  • Kalcij: 470 mg/l
  • Magnezij: 37 mg/l
  • Kalij: 5,8 mg/l
  • Klorid: 26 mg/l
  • Natrij: 110 mg/l
  • Hidrogenkarbonat: 1760 mg/l
V vodi so v velikih količinah raztopljeni življenjsko pomembni minerali. | FOTO: Tadeja Magdič

Zakaj naravna minerala voda na takšen način uhaja na površje?

Zanimivo je, kako takšne vrtine oziroma slatinski izviri sploh nastanejo. Globoko v notranjosti Zemlje, tam, kjer se ohlaja njena tekoča sredica, tekoča magma, se sprošča veliko plinov, največ ogljikovega dioksida. Ti plini počasi prodirajo proti površju in na svoji poti naletijo na podzemno vodo, v kateri se raztopijo. Voda, v kateri so raztopljeni plini, nato na svoji poti proti površju zelo intenzivno raztaplja kamnine. Ta obogatena voda pa privre na površje kot vir naravne mineralne vode.