Pogoji za prestop državne meje s Hrvaško, Italijo in Avstrijo

Vsi, ki radi potujemo in že komaj čakamo, da končno lahko gremo na krajše ali daljše počitnice, se sprašujemo, kakšni so trenutno pogoji za prestop državne meje, predvsem s Hrvaško, Italijo in Avstrijo ter seveda, kaj nas čaka, ko se bomo vračali nazaj domov v Slovenijo.

Poletna počitniška sezona je pred vrati. | FOTO: Tadeja Magdič

Spremembe so v zadnjih mesecih resnično edina stalnica, ki jih imamo v Sloveniji. Ker se ves čas nekaj spreminja pogojev za prestop državnem meje v katerokoli smer, sem se odločila, da te pogoje zberem v enem članku. Naj ob tem povem še, da bom vsebino poskušala sproti tudi osveževati, tako da boste tukaj na enem mestu lahko našli vse, kar rabite vedeti.

Povzetek najbolj svežih informacij na dan 15.7.2021:

Vstop v Slovenijo brez karantene je tako od danes mogoč le še ob predložitvi dokazil o prebolelosti covida-19, cepljenju ali testiranju – velja PCT pogoj za vstop v Slovenijo, med izjeme ne spadajo dnevni migranti. Predpisana je 10-dnevna karantena, ki se jo lahko prekine po 5-ih dneh, in sicer z negativnim PCR testom.

IZJEME:
– otroci do 15. leta
– dvolastniki zemljišč
– tranzitni potniki

Vstop z območja na temnordečem seznamu:

Oseba, ki prihaja z območja na temno rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Potrdilo o prebolelosti in potrdilo o cepljenju se upoštevata tudi, če sta del evropskega digitalnega covid potrdila ali digitalnega covid potrdila tretje države. Oseba, ki ne predloži takega dokazila, se napoti v karanteno na domu za deset dni. 

Vse najbolj sveže informacije o pogojih pri prehajanju državnih meja pa najdete oziroma spremljate na spletnem portalu gov.si.

Splošna dokazila, ki se upoštevajo ob vstopu v Slovenijo

1. evropsko digitalno covid potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo,

2. digitalno covid potrdilo tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje enake podatke kot evropsko digitalno covid potrdilo in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku,

3. negativni test PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa,

4. negativni test HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa,

5. potrdilo o prebolelosti (dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev,

6. potrdilo o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je preteklo od prejema cepiva določen čas (čas je odvisen od vrste cepiva, več najdete na spletni strani gov.si),

7. potrdilo o cepljenju za prebolevnike, pri čemer se kot ustrezno dokazilo šteje kombinacija: dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelem covid-19.

Več o tem, kje lahko dobite potrdilo o cepljenju in kaj vse se šteje kot dokazilo o cepljenju, pa si lahko preberete na spletnem portalu gov.si.

GRČIJA
Nekoliko drugačni pogoji veljajo za potovanje v Grčijo, ki prav tako spada med naše bolj priljubljene počitniške destinacije: velja potrdilo o cepljenju in o prebolevnosti, a pozor, pozitivni test mora biti star med 2 in 9-imi meseci, sicer za vstop potrebujete negativni hitri ali PCR test.

V spodnjem delu članka se nahajajo informacije, ki so veljale v preteklih tednih.

Vstop na Hrvaško

Verjetno se še največ vprašanj vrti okoli pogojev za vstop na Hrvaško, še posebej, ker je pred vrati turistična sezona in čas za počitnice. Največja novost pri sosedi Hrvaški je, da je za šest mesecev podaljšala vstop v državo brez negativnega testa vsem, ki so preboleli koronavirus. Če se boste po tem, ko ste preboleli, cepili v obdobju 180 dni po pozitivnem testu (PCR ali hitri HAG test, star 11 dni in manj kot 180) si boste podaljšali možnost vstopa za 180 dni po cepljenju. Na primer, če se boste cepili v roku 180 dni po COVID-19, se pravi, če ste zboleli 15.12., s prvim odmerkom pa ste bili cepljeni 10.5., lahko mejo s Hrvaško prestopate brez drugega odmerka še naslednjih 180 dni po dnevu, ko ste dobili prvi odmerek, torej 180 dni po 10.5.. Ta ukrep velja od 15. maja naprej.

Na Hrvaško iz Evropske unije oziroma držav članic schengenskega prostora lahko pridejo osebe, ki izpolnjujejo spodnje pogoje:

– imajo negativni PCR ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur

potrdilo o cepljenju, pri katerem je minilo 14 dni od drugega odmerka cepiva ali od prvega odmerka cepiv, za katera je predviden en odmerek

– s potrdilom pozitivnega PCR ali hitrega antigenskega testa oziroma z zdravniškim potrdilom, ki dokazuje, da ste preboleli okužbo, to pa mora biti starejše od 11 dni

– v ostalih primerih lahko gre potnik v karanteno za 10 dni in z negativnim hitrim testom karanteno potem tudi prekine

pri otrocih je za vstop na Hrvaško po novem meja za vstop brez testa do 12 let (tako se je Hrvaška odločila 25.5.2021) 

– med izjeme prehajanja spadajo lastniki, najemnike in uporabnike nepremičnin in plovil, zanje velja, da lahko mejo prehajajo s hitrim ali PCR testom in se čez mejo vrača v 72-ih urah

– ​pred odhodom na Hrvaško je priporočljivo tudi, da izpolnite spletni obrazec Enter Croatia, kjer vnesete podatke o kraju bivanja, osebne podatke in po novem naložite tudi potrdila, ki jih imate za prestop meje

Če imate možnost na lastne stroške opraviti PCR ali hitri antigenski test takoj po vstopu v Hrvaško, pa morate do prejetja negativnega rezultata testa v karanteno.

Otroci do 12. leta ne potrebujejo nobenih dokazil, če potujejo s starši ali skrbniki, ki pogoje izpolnjujejo. To je nova odločitev Hrvaške, sprejeta je bila 26.5.2021, med tem ko je doslej bila starostna meja postavljena pri 7-ih letih.

Za brezskrben dopust pri naših južnih sosedih se pozanimajte o pogojih prestopa meje v obe smeri. | FOTO: Tadeja Magdič

Vstop v Avstrijo

Naša severna soseda se počasi vrača v stare tirnice, kar se pozna tudi pri vstopu v državo. Z 19. majem letos se je Avstrija odprla tudi za turiste, za vstop v državo pa ne bo več potrebna karantena, bo pa potrebno dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu na okužbo v angleškem ali nemškem jeziku. Potrebna pa je tudi predhodna elektronska registracija. Pa tudi sicer se Avstrija vrača v normalnost, kajti po sedmih mesecih se odpirajo gostinski lokali in hoteli, kjer bodo imeli gostje možnost samotestiranja. Kljub temu bodo še naprej veljala določena pravila, ki se jih je treba držati. V javnih prostorih, restavracijah in hotelih je obvezna maska tipa FFP2, hrano in pijačo strežejo le za mizo, restavracije pa so, podobno kot pri nas, odprte do 22-te ure.

Italija je ena izmed lepših gorskih destinacij. | FOTO: Damijan Kovač
Pogoji za vstop v Avstrijo:

– potniki, ki bodo v Avstrijo prišli iz manj rizičnih držav, med katere spada tudi Slovenija, bodo potrebovali dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu na okužbo v angleškem ali nemškem jeziku

negativni PCR test, ki ne sme biti starejši od 72 ur ali hitri antigenski test, ki ne sme biti starejši od 48 ur, rezultat testa pa mora biti prav tako v angleščini ali nemščini

– velja tudi samotestiranje, ki pa ne sme biti starejše od 24 ur

otroci do 10 let dokazil testa ne potrebujejo

– pred vstopom v državo je potrebna tudi predhodna elektronska registracija, in sicer do 72 pred samim prihodom, prijavite se lahko na tem spletnem naslovu

– dnevni migranti morajo elektronsko registracijo opraviti vsakih 28 dni

Vstop v Italijo

V Italiji se zavzemajo za čim prejšnjo normalizacijo čezmejnih potovanj, tako je v ponedeljek 17. maja Italija odpravila obvezno karanteno za obiskovalce iz Evropske unije, Velike Britanije in Izraela. Za vstop za enkrat nista dovolj potrdili o cepljenju ali prebolelosti koronavirusa. Za najbolj sveže informacije obiščite tole spletno stran.

V Italiji so ukinili obvezno 5-dnevno karanteno, ostajajo pa v veljavi naslednji vstopni pogoji:

– negativni antigenski ali PCR-test, ki ni starejši od 48 ur

– samoizjava

– prijava na lokalno zdravstveno ustanovo

POZOR! Prijava na lokalno zdravstveno ustanovo (ASL) je ob prehodu državne meje z Italijo NUJNA, pri čemer je do 24.5. prijava bila še mogoča z izpolnjeno tabelo in elektronsko pošto na ustrezen naslov od 24.5. dalje pa je mogoča le še preko registracije in prijave na spletni povezavi.

Prečudovita narava Italije kar kliče po poletnih počitnicah. | FOTO: Tadeja Magdič

Bo pa Italija tako imenovano digitalno zeleno potrdilo uvedla 20. junija. Potrdilo bo veljalo znotraj države in EU in bo potrebno za udeležbo na številnih dejavnostih. Najbolj sveže informacije o tako imenovanem digitalnem zelenem potrdilu oziroma “cepilnem potnem listu” najdete v spodnjem članku.

Vstop oziroma vračanje v Slovenijo

Pogoji za vstop v Slovenijo se seveda nenehno spreminjajo in jih je treba sproti spremljati, pogoji za vstop v Slovenijo pa so odvisni na katerem seznamu se država, iz katere prihajamo, nahaja. Obstaja tudi cela vrsta izjem, ki jih najdete na spletni strani gov.si.

Povratek iz Hrvaške brez karantene:

– z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur, po novem pa je za vrnitev nazaj domov potreben zgolj negativen hitri test

potrdilo o pozitivnem PCR testu, ki je starejši od 10 in mlajši od 180 dni oziroma 6 mesecev

potrdilo zdravnika o prebolelem koronavirusu in od simptomov ni minilo več kot 180 dni oziroma 6 mesecev

dokazilo o cepljenju z enim oziroma dvema odmerkoma:
dva odmerka sta potrebna pri: Biontech/Pfizer, Moderna, Sputnik V, Sinovac Biotech, Sinopharma
en odmerek je potreben pri: AstraZeneca in Johnson & Johnson
(čas od prejema drugega odmerka je odvisen od vrste cepiva, zato to preverite pri vašem osebnem zdravniku)

– od 22. maja velja tudi izjema za osebe, ki so bile v roku 8-ih mesecev po pozitivnem PCR testu cepljene z vsaj enim odmerkom cepiva, ta izjema pa začne veljati takoj po cepljenju

Če oseba ne izpolnjuje enega od zgoraj omenjenih pogojev, mora ob vstopu v Slovenijo v karanteno za 10 dni, ki jo je mogoče odpraviti 5. dan po tem, ko vam je bila odrejena, pogoj za to pa je negativen PCR test. Za 10 dni mora oseba v karanteno, če v Slovenijo pride iz države na rdečem seznamu, razen pri spodnjih izjemah.

Pogoji za vstop iz države na rdečem seznamu:

– dokazilo o negativnem rezultatu PCR testa, ki ni starejši od 48 ur

– dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni ali potrdilo zdravnika, da je prebolela koronavirus

– dokazilo o cepljenju z drugim odmerkom v Sloveniji priznanega cepiva

POZOR! 22. maja 2021 je začel veljati nov odlok o prehajanju meja. Vse informacije o spremembah, posodobljeni rdeči seznam držav in pogoje za vstop v Slovenijo ter seznam kontrolnih točk na cestnih povezavah na notranjih mejah. Najbolj sveže informacije o prehajanju državnih meja obiščite še vladnem portalu gov.si. Tukaj boste našli tudi zemljevid in seznam držav na rdečem seznamu.