Kje najti najbolj sveže informacije o prehajanju meja? Koristne povezave.

Pred odhodom na dopust oziroma počitnice lahko na spodnjih povezavah preverite, kakšne so razmere v državi, kamor se odpravljate, kako je „obarvana“ vaša destinacija, kakšni so pogoji za prehod meje in pogoji pri vračanju v Slovenijo. V članku so zbrane tudi vse pomembne povezave do informacij in povezave do spletnih obrazcev.

Bodi informiran in na počitnicah brezskrben. | FOTO: Tadeja Magdič

Kje na Hrvaškem opraviti test na koronavirus, katere spletne obrazce je treba izpolniti preden boste odšli v Avstrijo ali v Italijo? To je le nekaj vprašanj, ki nas trenutno pestijo, ko se odpravljamo čez državno mejo. Tukaj so na enem mestu zbrane vse pomembne in koristne povezave, ki jih potrebujete za varno in brezskrbno prehajanje državnih mej. Veliko je povezav, ki jih je dobro poznati. Ker veliko potujem vem, kako zelo pomembno je, da so vse ključne informacije in povezave zbrane na enem samem mestu.

Portal Gov.si in spletna stran Policije

Na spletnem portalu gov.si in policija.si boste našli najbolj sveže informacije o tem, kakšni so pogoji za vstop iz držav na rdečem seznamu v Slovenijo, dobili boste podatke o napotitvi v karanteno na meji ter kakšni so pogoji za prehajanje državne meje s Hrvaško, Italijo, Avstrijo in Madžarsko, v katerih primerih vas čaka karantena in kdaj se ji boste lahko izognili ter še mnogo več.

Informacije o vstopu v Italijo

Na tej povezavi boste našli vse, kar potrebujete za prehod meje z Italijo od 16. maja 2021 dalje. Ministrstvo za zdravje Italije je 14.5.2021 sprejelo Odlok, ki s 16.5.2021 uvaja nove pogoje vstopa v Italijo, vključno iz držav seznama C, na katerem je tudi Republika Slovenija. Ukinja se obvezna 5 dnevna karantena, ostajajo pa v veljavi določeni vstopni pogoji.

Spletna registracija za vstop v Italijo

Prijava na lokalno zdravstveno ustanovo (ASL) je obvezna, do 24.5. je bila prijava še mogoča z izpolnjeno tabelo in elektronsko pošto na ustrezen naslov, od 24.5. dalje pa le še preko registracije in prijave na spletni povezavi.

V spodnji tabeli boste našli PDF dokument samoizjave v angleškem in italijanskem jeziku ter izjavo o seznanitvi ukrepov, ki veljajo v Italiji, oba dokumenta je treba pred vstopom v Italijo izpolniti.

Ob vstopu v Italijo je potrebno izpolniti samoizjavo in izjavo o seznanitvi z ukrepi, ki veljajo v Italiji:

Samoizjava v italijanščini je dostopna tukaj.

Samoizjava v angleščini je dostopna tukaj.

Izjava o seznanitvi z ukrepi, ki veljajo v Italiji je dostopna na tej povezavi.

Informacije o vstopu na Hrvaško

Spletni obrazec Enter Croatia

Najnovejše splošne informacije najdete na tej spletni strani. Tukaj boste našli vse ključne informacije o pogojih prestopa državne meje s Hrvaško, informacije o tem, kje na Hrvaškem lahko naredite test na koronavirus in še več.

Kje na Hrvaškem opraviti test na novi koronavirus?

Na hrvaški vladni spletni strani glede koronavirusa so objavljena vsa testna mesta, kjer je možno opraviti testiranje na Covid-19. Testiranja na koronavirus izvajajo tudi posamezne zasebne ustanove, za svoje turiste testiranja organizirajo tudi ponudniki nastanitvenih zmogljivosti. Dodatne informacije najdete na spletni strani turistične skupnosti v kraju oz. regiji svojega bivanja na Hrvaškem. Cene testov na Hrvaškem so zelo različne. Hitri testi so najcenejši in stanejo med 100 in 150 kun, pri privatnikih 200 do 300 kun. Cene PCR testov pa se gibljejo od 375 kun v Istri pa vse do 800 kun v Zadru.

Ker se pogoji resnično hitro, vsakodnevno spreminjajo, vam predlagam, da pred odhodom na Hrvaško preverite na uradnih povezavah. Zelo koristna je med drugim povezava do hrvaškega notranjega ministrstva MUP.

SMS obvestilo o negativnem hitrem testu za hrvaško policijo ni dovolj, ker iz njega niso razvidni vsi potrebni podatki.

Informacije o vstopu v Avstrijo

Kot so zapisali na spletni strani veleposlaništva Avstrije v Sloveniji, je od 19.5.2021 v Avstrijo mogoče vstopiti brez obveznosti nastopa karantene, v kolikor predložite enega od naslednjih potrdil tako imenovana 3G potrdila. Bodite pozorni tudi na to, da Avstrijci priznavajo zgolj potrdila o cepljenju, prebolelosti ali testiranju, ki so bila izdana v nemškem ali angleškem jeziku ali pa na predvidenem obrazcu Avstrije, ki vsebuje možnost za vse tri vrste dokazil in mora biti potrjen s strani pristojnega zdravnika. Bodite pozorni tudi na obvezno elektronsko registracijo pred vstopom v Avstrijo, in sicer v nemškem ali angleškem jeziku. Na tej povezavi boste našli tudi aktualne informacije z letališč in železnic.

Predhodna elektronska registracija (Pre-Travel – Clearance Registration)

Spletna registracija pred vstopom v Avstrijo je obvezna. Registracija je mogoča preko spletne strani – samo v nemškem ali angleškem jeziku.

Po registraciji, oseba prejme potrditveno elektronsko pošto, ki ga predloži na mejnem prehodu in na podlagi katerega lahko mejni organi preko QR kode preverijo vnešene podatke. V kolikor spletna registracija ni mogoča, je izpolnjeni obrazec možno predloži v fizični obliki v nemškem ali angleškem jeziku. Registracija je obvezna tudi za otroke in je mogoča največ 72 ur pred vstopom. Tisti, ki redno vstopajo v Avstrijo morajo registracijo obnoviti na 28 dni. 

Informacije o vstopu na Madžarsko

Vstop na Madžarsko je še najbolj zapleten. Kontrolne točke na cestnih povezavah na mejnem območju z Madžarsko so se z 22. majem 2021 sicer ukinile, vendar so pogoji za vstop precej zahtevni. Pred potovanjem na Madžarsko, zato nujno preverite njihove pogoje za vstop na tej povezavi.

Ostale koristne povezave

Avtokampi

Avtokampi.si zagotovo spada med najine najljubše spletne strani, kjer najdeva sveže informacije, še posebej za Hrvaško. So neverjetno ažurni, pa tudi odzivni, če boste imeli kakršna koli vprašanja.

Digitalno zeleno potrdilo oziroma „cepilni potni list“ za EU

Na teh dveh povezavah najdete najbolj sveže informacije o tako imenovanem „cepilnem potnem listu“ in je prihodnost brezskrbnega potovanja med državami članicami EU, v Sloveniji naj bi ga uvedli konec junija.

Povezava do portala zVem:

Na tem portalu lahko zaprosite za potrdilo o prebolevnosti v elektronski obliki, v prihodnje pa boste portal potrebovali tudi za pridobitev digitalnega zelenega potrdila.

Portal Re-Open EU:

Tukaj je še ena zanimiva spletna stran oziroma povezava za lažje načrtovanje potovanja znotraj EU.