Tanzanija in otok Zanzibar: stroškovnik in potovalni nasveti

Potovanje v Tanzanijo je precej poceni glede nočitev, hrane in potovanje znotraj države, tisto, kar je drago so trekingi, vstopnine in različni izleti ter safariji. Marsikateri popotnik ne račun na to, da ga bo ravno to, zaradi česar je prišel v Tanzanijo veliko stalo, zato bodite pripravljeni. Za lažjo predstavo vam v tem članku prilagam svoj stroškovnik za potovanje po Tanzaniji in za kratek postanek na otoku Zanzibar.

Razgled izpod vrha aktivnega vulkana Ol Donyo Lengai na mejo s Kenijo in na obmejno gorovje. | FOTO: osebni arhiv

Najdražji med trekingi je zagotovo tisti na vulkan Kilimanjaro, cene se gibljejo 1300 ameriških dolarjev in navzgor, ugodnejši je 3-dnevni treking na goro Meru nad Arushu, zanj boste odšteli bistevno manj, cene zanj pa se začnejo pri približno 500 ameriških dolarjev in več. Če se v Tanzanijo odpravljate izključno na trekinge na vulkane in je vaš cilj streha Afrike, bi vam srčno priporočala, da se naprej povzpnete na goro Meru, ki služi kot neke vrste aklimatizacijski vzpon za vzpon na vulkan Kilimanjaro. Pa še organizator vam bo dal popust, če boste vzeli oba trekinga pri njemu.

Na desetine velikih povodnih konj, ki se skivajo v enem od vodnih rokavov znotraj kraterja Ngorongoro. | FOTO: Tadeja Magdič

Za safari kar računajte približno 150 ameriških dolarjev na dan ali več, če pa boste želeli spati v divjini v parku, boste za to odšteli še več. Takšno možnost recimo ponuja narodni park Serengeti. Med bolj priljubljene spada safari v krater Ngorongoro, ki je še posebej fotogeničen. Jaz sem v Tanzanijo odšla brez turističnega vodnička in brez vnaprej načrtovanih izletov, vse sem si organizirala kar tam.

Spodaj vam prilagam svoj stroškovnik, da si boste lažje predstavljali, koliko vas bo takšno potovanje v lastni režijo stalo.

STROŠKOVNIK

 • Letalska karta: Benetke – Dar es Salaam: 402 evrov
 • Letalska karta: Dar es Salaam – Kilimanjaro Airport: 69 evrov
 • Letalska karta Arusha – Zanzibar: 150 evrov (163 $)
 • Trajekt Zanzibar – Dar es Salaam: 33 evrov (40 $)
 • Tanzanijska viza: 42 evrov (50 $)
 • Cepljenje proti rumeni mrzlici: 43 evrov
 • Antimalariki: 105 evrov (3 škatle)
 • Turistično zavarovanje: 38 evrov
 • Nočitve: 10 – 25 evrov na noč (odšteti je treba noči, ki sem jih preživela na safariju in na trekingih), 160 – 400 evrov/nočitev
 • Hrana: približno 10 – 15 evrov na dan za vse, 220 – 330 evrov/dan

SKUPAJ: 1.262 – 1.612 evrov (882 evrov + 380 – 730 evrov)

Na potovanju sem imela 22 nočitev, od tega jih je bilo 16 v hostlu, ostalih 5 pa na safariju in na trekingu.

Nočni razgled na naš The Greenhouse Hostl v Arushi, v ozadju se vidijo obrisi gore Meru. | FOTO: Tadeja Magdič

Dodatni stroški

 • 3-dnevni safari: 382 evrov (475 $)
 • 3-dnevni treking na vulkan Meru: 412 evrov (500 $)
 • 2-dnevni treking na vulkan Ol Donyo Lengai: 217 evrov (270 $)
 • Obisk masajske vasi: 25 evrov (30 $)

SKUPAJ: 1036 evrov

SKUPAJ: 2.2298 – 2.648 EVROV

Druženje med popotniki iz različnih koncev sveta v The Greenhouse hostlu v Arushi. | FOTO: osebni arhiv

PRIPOROČENI HOSTLI IN NOČITVE

V Arushi sem bivala v The Greenhouse Hostlu, ki me je skupaj z zajtrkom in večerjo stal 13 $ oziroma 10 evrov na noč, na Zanzibarju sem bivala na jugu otoka v naselju Kizimkazi Mkunguni v naselju lesenih bungalovov imenovanih Promised Land Lodge, ki so me stale 30 $ oz približno 25 evrov na noč. Zadnjo noč sem preživela v Stone Townu v James House, ki me je stal 15 $ na noč. Če imate namen obiskati Zanzibar bi vam morda predlagala nočitve v Jambiani House v vasici Jambiani, ki ga vodita Slovenca. V najem dajeta dva apartmaja, ki sta le 20 metrov stran od peščene plaže.

Cena hrane je relativno nizka, jaz sem recimo v Promised Land Lodgu za večerjo plačala 15 tisoč tanzanijskih šilingov, kar je nekaj manj kot 6 evrov.

Na otoku Zanzibar sem spala v naselju bungalovov Promised Land Lodge na jugu otoka. | FOTO: Tadeja Magdič

POTOVALNI NASVETI: denar, cepljenja, viza, zdravje, varnost

Vizo boste potrebovali, kupite pa jo lahko tudi na mejnem prehodu ob vstopu v državo, stane 50 ameriških dolarjev. Nujno pa pred odhodom preverite najbolj sveže zahteve.

Tanzanijski bankomati brez težav sprejemajo Viso in Mastercard, večina bankomatov pa sprejema tudi kartice Maestro. Dvignili boste lahko tanzanijske šilinge, na večini bankomatov pa je dnevni dvig omejen na 300 ameriških dolarjev. Večina trgovin, agencij, namestitve, restavracije in hoteli bodo sprejeli vse pomebnejše plačilne in kreditne kartice, ob tem pa naj še omenim, da si pri plačilih s karticami veliko krat obračunajo tudi 5 odstotkov provizije. Pred odhodom ne pozabite obvestiti vaše banke o vašem potovanju v Tanzanijo, saj ima večina naših bank omejitve v afriških državah. Večina afriških držav je pri naših bankah na tako imenovanem črnem seznamu. Praktično povsod boste lahko plačevali tudi s karticami.

Osvežilni odmor v enem od lokalov v Arushi ob kozarcu sveže stisnjenega mango soka. | FOTO: osebni arhiv

Jemanje antimalarikov – da ali ne?

O tem sem nekaj napisala že v članku o potovanju na otok Zanzibar. Osebno antimalarikov na Zanzibarju nisem jemala, med tem ko sem jih na celinski Tanzanije jemala ves čas potovanja. To velja za kratkoročna potovanja, če boste po Afriki potovali dlje časa, je jemanje antimalarikov odsvetovano. Če se vseeno odločite za antimalarike vam svetujem antimalarike Malarone, ki so bolj „blagi“ antimalarik. A vseeno velja opozorilo, da določen čas po jemanju ni priporočena zanositev in nosečnost. O tem, koliko časa po koncu jemanja je zanositev odsvetovana, se posvetujte z zdravnikom. Jaz sem zasledila informacije od 3 mesecev pa vse do 3 let. Skratka, pozanimajte se pri vašem zdravniku!

Če se jemanja antimalarikov ne boste odločili, vam vseeno priporočam, da imate seboj vsaj eno ali dve rezervni škatli antimalarikov Malarone, saj se jih uporablja tudi kot zdravilo, če bi slučajno zboleli za malarijo.

Nujno preverite, ali je v spalni mreži kakšna luknja, preden greste spat. | FOTO: Tadeja Magdič

Nujna je tudi uporaba močnih repelentov in spalnih mrež, ki pa jih imajo tako ali tako vsi hoteli in lodgi, pred spanjem obvezno preverite ali je morda v mreži kakšna luknja.

Za vse, ki si želite le sproščujočega dopusta na otoku Zanzibar, pa nekaj zanimivih nasvetov najdete v spodnjem članku. 

Cepljenje za rumeno mrzlico – da ali ne?

Potrdilo o cepljenju o rumeni mrzlici je obvezno za potnike, ki v Tanzanijo in na Zanzibar prihajajo iz območij, kjer je rumena mrzlica razširjenja, kamor pa Evropa ne spada, se pravi, da cepljenje ni nujno, je pa vseeno priporočeno. Sicer pa, za rumeno mrzlico se cepiše enkrat v življenju z enim odmerkom in si pred boleznijo varen do konca življenja. Cepljenje priporočam!

Tanzanija je precej turistično razvita, zato boste tam dobili kakovostno hrano, ki je precej prilagojena zahodnemu svetu in to tudi na safarijih. Vode ne smete piti iz pipe, ves čas jo boste morali kupivati v stekleničeno.

Če se odločite za potovanje v Tanzanijo mislite ekološko in trajnostno. Že res, da boste za vse trekingem safarije in podobno odšteli precej denarja, vendar potujte z lokalnimi agencijami, brez posrednikov in kupujte pri lokalnih obrtnikih kot so slike, spominke in ostale spominke, kajti s tem boste podprli lokalno skupnost. Prav tako za potovanje po Tanzaniji ne potrebujete agencije.

Za sproščeno in predvsem varno potovanje bodite prijazni, odprti do vam neznanih stvari in predvsem, držite se osnovnih pravil varnega potovanja! | FOTO: osebni arhiv

Kar se same varnosti v Arushi tiče, izogibajte se turističnim predelom mesta, kajti tam vam bodo zagotovo težili in vas zasledovali. Bolj »varni« pred težaki boste v manj turističnih predelih mesta. Zagotovo pa se ne zadržujte po mestnih ulicah ponoči, to vam bodo svetovali tudi domačini. Je precej nevarno, osebno sem imela nekoliko slabšo izkušnjo, ko sva se z mojo sopotnico Astrid zvečer z lokalnim mestnim prevozom vračali proti hostlu, ki je bil sicer na obrobju mesta. Mlajši moški je sicer želel nekaj od naju izvedeti, malo nama je zatežil, ker nisva povsem točno vedeli, kje izstopiti, vendar se je takrat ena mladenka, domačinka postavila na najino stran in pokrbela, da sva varno prispeli do najinega hostla.