Plezanje ferate Kamin Široka polica – da ali ne?

Dlje časa sem razmišljala, ali naj tale članek o ferati Kamin Široka polica napišem in objavim ali ne. Kolebala sem predvsem zato, ker je ferata velikokrat v središču zelo različnih razprav. Dejstvo je, da je opremljena drugače kot druge ferate v Sloveniji. Nekatere feratarje navdušuje, spet drugi so prepričani, da je nevarna in da bi jo bilo treba nemudoma zapreti. V tem članku se ne bom postavljala na nobeno stran, temveč bom zgolj opisala ferato in podala zgolj svoje osebno mnenje.

Prvi del ferate je lahek, a precej umazan in naložen s kamenjem. | FOTO: Damijan Kovač

Moram priznati, da sem imela sprva resne pomisleke, ali naj sploh napišem članek o tej ferati ali ne. Ko sem iskala informacije, sem na spletu namreč naletela na burne debate okoli tega, ali je primerno opremljena in gre za (ne)varno ferato. Osebno menim, da je ideja o ferati na tem mestu super, linija je v zgornjem delu skale izjemno lepa, težka in izpostavljena, a resnično lepa. Je drugačna od ostalih naših ferat, saj poteka po kaminu, a opremljenost res malo šepa, saj ferata ni opremljena po enakih standardih kot ostale slovenske ferate.

Jeklenica je precej tanjša kot v ostalih naših feratah in se ponekod že zvija. | FOTO: Damijan Kovač

Zakaj sva jo z Damijanom sploh obiskala? Za letošnje leto sva si zadala, da bova obiskala in splezala vse športne ferate pri nas in da bom nato lahko iz prve roke podala informacije o njih. Z izjemo ferate na Boču in Kaninu nama je tako uspelo preplezati vse naše ferate. 

Spodaj so zbrane vse ključne informacije o ferati

V Bohinj proti ferati Kamin Široka polica sva se odpravila praktično brez informacij o tem, kako izgleda – v rokah nisva imela niti skice ferate. Imela sva le okvirno oceno in približno lokacijo oziroma izhodišče, zato sva vanjo vstopila povsem brez pričakovanj. Odločitev, ali jo boste šli plezat, je seveda vaša, imate pa tu zbrane vse informacije o tej ferati, da se boste lažje odločili.

Kako do ferate?

V naseljih Savica in Kamnje lahko parkirate na treh parkiriščih, najbolje bo, če boste avto pustili na urejenem parkirišču za lesenim mostom. Prostora je za približno 12 do 15 avtomobilov, stranišče je urejeno, na voljo je lesena miza za piknik. Peš se nato odpravite po kolesarski poti v smeri Ribčevega Laza.

Čez nekaj 100 metrov boste zavili desno na manjšo kolovozno pot, ki vodi do gozda. Tu vas bodo pričakale rdeče puščice, ki jih boste videvali na drevesih in kamenju in vas bodo vodile skozi gozd, nato čez melišče in neposredno do vstopa v ferato. Pot je ves čas zelo dobro označena, puščic ne morete zgrešiti, saj so praktično na vsakem tretjem drevesu.

Dostop do vstopa označujejo rdeče puščice, ki so precej pogoste. | FOTO: Damijan Kovač
Koordinate parkirišča: 46.275069, 13.922868

Opis ferate

Ferato sva razdelila na dva dela, in sicer na spodnjega umazanega in lahkega ter zgornjega težkega. Zgodnji del je kamin oziroma na trenutke še bolj spominja na zajedo. Prva polovica ferate je precej nezahtevna, polna zemlje, trave in naloženega kamenja, zato je nujna velika pozornost na plezalce, ki plezajo za vami. Tu pa tam se boste morali malo potegniti na roke po jeklenici, saj je zaradi zemlje nemogoče uporabljati skale. Ko boste končali s prvim delom, vas bo čakalo še rahlo prečenje v desno po travi in zemlji in tukaj boste nato vstopili v drugi, zelo zahteven del. Priporočam, da si pred vstopom v drugi del nadenete plezalke. 

Kamin ne popušča vse do konca. | FOTO: Damijan Kovač
Podatki o ferati Kamin Široka polica

Zahtevnost: v spodnjem delu C/D, v kaminu v zgornjem delu pa D/E 
Dolžina plezanja: 250 metrov
Višinska razlika: 160 metrov
Čas plezanja: približno 1 uro

Dostop: 30 minut, sledite rdečim puščicam na drevesih in kamnih
Sestop: 30 minut, sledite oranžnim pikam in črtam na drevesih

Ferata je ves čas zelo pokončna. V prvem delu doseže oceno nekje C/D, v drugem pa postane res težka in je nikakor ne smete podcenjevati. Tukaj namreč doseže težavnost D/E, ki je po mojem mnenju realna. Prav tako pa specifičnost skale zahteva od vas precej zahtevno gibanje – poznavanje osnov skalnega plezanja vam bo tukaj še kako prišlo prav, ker se boste sicer ves čas samo vlekli na roke. Jeklenico boste imeli v kaminu večji del bolj ali manj v notranjosti kota, medtem ko se bodo za vami pojavile skalnate izbokline, ki vam bodo plezanje ponekod še dodatno otežile. Vmes lahko počivate tudi tako, da se s hrbtom naslonite na desno stran zajede, ki ima tudi sicer več dobrih stopov kot leva.

Prebijanje čez kamnin, kjer je jeklenica speljana povsem v notranjosti zajede. | FOTO: Damijan Kovač

Druga polovica je zelo podobna plezanju kaminov ali zajed in v takšnem slogu poteka vse do izstopa. Če vam je plezanje kaminov blizu in všeč, potem je to prava ferata za vas, če jih ne marate, vam priporočam, da se ferati na veliko izognete. Ferata je sicer popoldan v senci.

Zajeda kamina je lepo vidna tudi od daleč. | FOTO: Tadeja Magdič

Opremljenost ferate – kamen spotike

Oprema v ferati je povsem drugačna kot v vseh ostalih naših feratah. Jeklenica je tanka, mestoma kar precej opleta in podobna jeklenici v ferati Ožarjeni kamen – na nekaterim mestih se že zvija, skob ali druge opreme v ferati praktično ni. Na nekaterih delih jeklenica poteka povsem ob skali, zato pazite na roke, v kaminu pa jeklenica na določenih mestih poteka povsem v notranjosti kamina, kar vam bo morda povzročalo težave, še posebej, če niste vajeni plezanja kaminov. Gre za poseben način plezanja v razkoraku. Ferata je v drugem delu tudi zelo izpostavljena.

Ko boste enkrat v kaminu, je prostora za počitek zelo malo, zato ga izkoristite. | FOTO: Damijan Kovač

Sestop

Sestop je od konca ferate pa do pohodne poti označen z oranžnimi puščicami in pikami, ki jih boste večinoma videvali na drevesih. Prišli boste do križišča več pohodnih poti, vi pa se nato priključite pohodni poti na Rudnico, na križišču sledite tabli za Brod. Ta strma pot vas bo pripeljala neposredno v vas Brod.

Iztek ferate je tudi precej zaraščen in blaten, sledi mu sestop po oranžnih krogih. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata je primerna samo za izkušene! Če niste močni v rokah in ne poznate vsaj osnov plezalnih tehnik, vam bo v drugi polovici precej težko in vam jo zato odsvetujem. Prvi del poti je sicer lahek, ampak je precej blaten in poteka po krušljivi in naloženi steni. Priporočala bi vam tudi rokavice s prsti, saj boste zaradi tanke jeklenice veliko hitreje dobili žulje na prstih kot običajno. Priporočam plezalke, saj je drugi del poti precej zahteven in vam bodo plezalke še kako prišle prav, saj boste lažje našli tudi manjše stope in izkoristili trenje kamina.

NATISNI ČLANEK