8 razlogov za obisk otokov Cres in Lošinj, raziskovanje pristne divjine in neobljudenih plaž

Otoka Cres in Lošinj sta veliko bolj divja, zelena in neobljudena kot Krk. Moram priznati, da sta naju ravno zaradi tega naravnost očarala. Prejšnja leta sva bolj ali manj obiskovala Krk, ob čemer nisva niti pomislila, da bi pot enostavno podaljšala do Cresa in do Lošinja. Da bi se izzognila gneči na otoku Krku, ki ga sicer obožujeva, sva se odločila, da najino pot podaljšava do Cresa in odločitev se je izkazala za več kot odlično.

Ker sva se želela izogniti gneči, sva obiskala Cres in Lošinj, kjer je veliko manj gneče. | FOTO: Damijan Kovač

Otok Cres je pravi raj za vse, ki ste na dopustu radi športno aktivni. Na otoku je urejenih približno 100 km pohodnih poti, urejene so kolesarske poti, odpravite pa se lahko tudi na opazovanje delfinov, Cres je veliko bolj divji kot Krk. Edina manjša omejitev poleti je vročina. Na pot se morate odpraviti resnično zgodaj zjutraj. Pa tudi sicer sta Cres in Lošinj popolna za poletni oddih – poleg neokrnjenih plaž s kristalno čisto vodo turkizne barve vam bom predstavila osem stvari, ki so naju prepričale, da se bova še vrnila.

Otok Cres odlikuje kar nekaj posebnosti, zaradi katerih se ga splača obiskati in seveda tudi raziskovati. Poleg svoje divjine in neokrnjene narave, tukaj tako najdete tudi avtohtono pasmo ovce in ogroženega beloglavega jastreba, posebno je tudi sladkovodno jezero Vrana, ki predstavlja neprecenljivi vir pitne vode za domačine in obiskovalce. Še posebej divji je severni del otoka, kjer je divjina, kamor seže oko, na otoku pa so številne pohodne poti. Najvišji vrh otoka je s svojimi dobrimi 640-mi metri vrh Gorice na severu otoka.

Čreška ovca in beloglavi jastreb kot simbola otoka Cres

Sta dve posebnosti Cres, po katerih otok nedvomno izstopa. Čreška ovca je avtohtona pasma ovce, za katero velja, da je izjemno skromna in živahna, nezahtevna za vzrejo, kar dokazuje tudi dejstvo, da jo lahko opazite praktično povsod po otoku, kamor se odpravite. Zato se ne prestrašite, če vas bo presenetila v kakšnem grmu ob vašem šotoru.

Druga posebnost otoka je beloglavi jastreb. Otok Cres namreč velja za enega zadnjih prebivališč te ogromne ptice na Hrvaškem, kjer naj ni bilo skupaj samo še okrog 100 družin jastrebov in prav Cres velja za najpomembnejše ozemlje jastreba. Najdemo ga po vsem otoku, pogosteje pa ga boste v naravi lahko videli na severnem delu.  

V posebnem centru Beli Visitor Center skbijo za ranjnene ptice in za ozaveščanje ljudi o tej ogromni vrtsi ptice. Zatočišče se nahaja v majhni vasici Beli na severu, do katere vodi ozka in vijugasta cesta. Ptice gnezdijo na pobočjih hriba Sis, tam jih boste zagotovo lahko tudi opazili v zraku. Ustavite se lahko tudi na razcepu cest neposredno ob vrhu Sis in njih boste lahko že tukaj opazovali. 

Ob tem je seveda treba še enkrat povdariti, da je beloglavi jastreb ogrožena vrtsa, zato ne počnite ničesar, kar bi lahko ptico ogrožalo. Le uživajte ob pogledu na njegovo lebdenje v zraku.

Skrivnostno Vransko jezero

Misteriozno in izjemno zaščiteno sladkovodno jezero, ki je neke vrste naravni fenomen na otoku Cres. Je popolnoma nedostopno za obiskovalce, saj predstavlja glavni vir pitne vode, ki z vodo oskrbuje Cres in Lošinj. Tudi zato ne boste našli nobene poti, ki bi vodila do samega jezera. Sicer gre za največje jezero na Hrvaškem. Midva sva se sicer želela sprehoditi do njega, a so nama domačini povedali, da je zelo zaščiteno in da je to pač pitna voda, od katere so prebivalci odvisni. Enega najlepših razgledov na turkizno jezero boste imeli v majhnem naselju Vrana, do katerega se lahko zapeljete z glavne ceste, dostop neposredno do jezera pa žal ni mogoč.

Vransko jezero lahko opazujete le od daleč. | FOTO: Tadeja Magdič
Jezero je dolgo 5,5 in široko 1,5 kilometra, globoko pa je več kot 70 metrov in je v tako imenovani kriptodepresiji, saj je njegova gladina zgolj 13 metrov nad morsko gladino, kar pomeni, da je njegova najgloblja točka več kot 50 metrov pod gladino morja. V stari Jugoslaviji pa ga je menda po pričevanju domačinov strogo varovala celo jugoslovanska vojska.

Vrh Babina, razgledna točka nad Martinjščico

Babina je vrh tik nad ribiško vasico Martinjščica, do katerega pelje pot skozi borov gozdiček. Zaradi vročine vam priporočam, da se vrha lotite res zgodaj zjutraj. Tik pod vrhom se desno nato odcepi še ena pot, ki vodi to istoimenskega plezališča. Z vrha Babine, kjer stoji tudi križ, boste imeli izjemen razgled, ki ga enostavno ne smete zamuditi.

Do vrha Babine boste potrebovali slabo uro hoje. | FOTO: Tadeja Magdič

Srednjeveška utrdba Lubenice in istoimenska plaža

Lubenice so enostavno morate obiskati, če ste na Cresu. Pod enim imenom se sicer skrivajo kar tri različne stvari: srednjeveško mesto, ena najlepših plaž na otoku in plezališče.

Enodnevni izlet na otok Lošinj

Tokrat sva se odločila zgolj za enodnevni izlet na Lošinj, ki je
z dvižnim mostom v ožini pri mestecu Osor povezan s Cresom. Lošinj je otok, ki vas bo navdušil z izjemno razčlenjeno obalo, neverjetnimi plažami s kristalno čistim morjem in kjer boste z lahkoto našli svoj kotiček obale, ki ga boste imeli samo zase.

Na Lošinju boste z lahko našli košček plaže samo zase. | FOTO: Tadeja Magdič

Zaradi klime in prekritosti z borovci je Lošinj znan kot otok dišav in vitalnosti. Zaradi blagodejne klime, ki pomaga pri zdravljenju težav in bolezni dihal, ga je že avstrijski cesar leta 1892 poimenoval za klimatsko zdravilišče. Bivanje na otoku naj bi blagodejno vplivalo tudi na lajšanje težav, ki nastanejo zaradi različnih alergij.

Mesto Mali Lošinj

Največje mesto na otoku je Mali Lošinj, simpatično zalivsko mestece, znano po starinskih barvitih hiškah, ki so naseljene visoko v hrib. V mestecu je vse v imenu Apoksiomena. Gre za bronasti antični kip atleta, ki je bil po naključju odkrit v morju ob obali otoka Veli Orjul na globini 45 metrov v bližini Lošinja. Edinstveno odkritje, ki so ga iz morja potegnili leta 1999, naj bi bilo domnevno izdelano med 1. in 2. stoletjem pred našim štetjem in danes velja za eno najdragocenejših arheoloških najdb na Hrvaškem.

Lošinj je znan tudi po delfinih, ki se pogosto približajo obali, pogosto pa jih videvajo tudi med plovbami v okolici otoka. Področje okoli Lošinja je zaščiteno kot rezervat delfinov.

Mestece Osor

Osor je majhno naselje na meji med otokoma Cres in Lošinj, ki sta povezana s kratkim dvižnim mostom. V mestu ne boste našli zdravnika niti lekarne, je brez pošte in banke, našli pa boste bankomat. Svoje trenutke slave je mesto doživelo v antičnih časih. Kamnito naselje z antičnim trgom in zvonikom na sredini je simpatičen skupek uličic, ki so prehodne le peš ali s kolesom, je pravi pravcati muzej na prostem. Tukaj boste našli tudi picerijo Orfej, kjer si lahko privoščite res dobro pico.

Otoka Cres in Lošinj sta povezana v vasi Osor, kjer je tudi premični most, ki se dva krat na dan premika oziroma odpira. Takrat boste morali pred mostom čakati približno 15, 20 minut. Če se želite izzogniti, potem se za prečenje odločite v kakšnem drugem delu dneva.

Most se odpira oziroma premakne ob 9:00 uri dopoldan in 17:00 popoldan.
Antični Osor je pravi pravcati muzej na prostem. | FOTO: Tadeja Magdič

Še več zanimivosti o Osorju najdete na strani Visit Lošinj.

Sončni zaliv in prečudovita plaža Veli Žal

Veli Žal je simpatična plaža, ki se nahaja v Sončnem zalivu čisto blizu pristaniškega mesta Mali Lošinj. Odlikujejo jo morje turkizne barve, kristalno čista voda ter borov gozd, kjer lahko najdete senco.

Uživanje na plaži Veli Žal v Sončnem zalivu. | FOTO: Damijan Kovač

Plaža Veli Žal je prva plaža na Lošinju, ki si je prislužila prestižno mednarodno nagrado modra zastava. Gre za nagrado, ki je posvečena okoljskemu vidiku, osredotoča pa se predvsem na ohranjanje morskega življenja na kopnem in v morju.

Supanje je letos izjemno priljubljeno. | FOTO: Tadeja Magdič

Športno plezanje in ostale športne aktivnosti

Poleg različnih aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje in podobno, na svoj račun pridemo tudi plezalci, saj so na Cresu in Lošinju tri športna plezališča, kar sicer ni takšna izbira, kot na otoku Krk, pa vendar dovolj, da si ogrejemo blazinice na prstih.

Kaj še ostane za naslednjič: vodna jama Plava Grote, Beli reševalni center za beloglave (griffon) jastrebe, Beli plaža, plaža Ridimutak, obisk muzeja bronastega kipa Apoksiomena v Malem Lošinju.