Plezanje na otokih Cres in Lošinj – plezališči Babina in Lubenice

Cres in Lošinj sta pravi raj za aktivne dopustnike. Dejstvo je, da midva pač ne moreva biti pri miru, tudi na dopustu ne. Vedno iščeva aktivne dejavnosti, še bolje je, če je v bližini kakšno plezališče. Na Cresu in Lošinju so tri plezališča: na Cresu boste našli plezališči Babina in Lubenice, na Lošinju pa plezališče Osorščica. Vsa tri plezališča so jutranja oziroma dopoldanska. Midva sva na zadnje žal uspela obiskati samo plezališče Babina, za ostali dve nama je zmanjkalo časa. Imava pa vsaj dober razlog, da se letos vrneva.

Neverjeten razgled z vrha hriba Babina. | FOTO: Damijan Kovač

Simpatično plezališče Babina

Babina je simpatično plezališče s 16 navrtanimi smermi, in res je škoda, da ni večje. Pleza se po lepih kratkih platah, tako da bodo noge in prsti kar dobro boleli. Predlagam, da se pred plezanjem sprehodite do vrha Babine, ki nudi izjemen razgled daleč naokoli in ga res ne gre zamuditi. Kasneje, ko se boste vračali z plezališča, bo prevroče in se vam zagotovo ne bo več dalo hoditi do vrha.

Podatki o plezališču Babina:

Težavnost: od 4a do 6c+
Koordinate parkirišča: 44.812337, 14.362717
Koordinate plezališča: 44.81188, 14.37710
Pleza se po kratkih platastih smereh. | FOTO: Tadeja Magdič
Dostop do plezališče Babina

Ob glavni cesti boste opazili izrazito bel križ, na katerem piše Sv. Kuzma i Dumian. Parkirajte ob cesti in ne na zgornjem plezališču pri vodovodnem objektu, kot kaže skica. To vam bo pot podaljšalo za približno 10–15 minut.
Z glavne lokalne ceste boste videli beli križ, pred katerim lahko parkirate. | FOTO: Tadeja Magdič

Ko boste prispeli na sedlo tik pod vrhom Babine, boste zavili desno na shojeno pot. Tu so stene na obeh staneh, vendar še niso plezališče. Sledite in zaupajte možicljem, ki vas bodo vodili do sektorja, pri tem si lahko pomagate tudi s kamnito ograjo, ki je na nekaterih mestih podrta, in s kozjimi stezicami.

Fotografija je bila narejena na mestu, kjer se pot do plezališča odcepi desno. | FOTO: Damijan Kovač

Pot vodi ob ovčji kamniti ograji, od razcepa do vrha Babine do plezališča boste potrebovali še približno 10 minut. 

Od razcepa za Babino vas bodo do plezališča vodili možiclji in kamnita ograja. | FOTO: Tadeja Magdič

Na pot se odpravite čim bolj zgodaj, skala je v senci do približno 12.30, potem je praktično nemogoče plezati zaradi žgočega sonca. Imate pa do plezališča približno uro hoje, če se seveda ne boste izgubili. Vročina ne bo popustila niti, ko se boste vračali. Seboj vzemite vsaj 3 litre tekočine na osebo.

Plezališči Osorščica na Lošinju in Lubenice na Cresu

Na Cresu in Lošinju sta še dve plezališči, ki pa ju tokrat nisva uspela obiskati. Na Cresu je plezališče Lubenice, mimo katerih sva se sicer sprehodila, saj mimo vodi do znamenite plaže Sv. Ivan.

Podatki o plezališču Lubenice:

Koordinate parkirišča: 44.887072, 14.332335
Plezališče Lubenice z vrha istoimenskega naselja. | FOTO: Tadeja Magdič

Na Lošinju je še plezališče Osorščica, do katerega je bilo zaradi zelo slabe ceste približno dve uri hoje. Cesto naj bi sicer popravili, bi pa vam vseeno priporočala, da preden se odpravite do plezališča, da se pozanimate o njenem stanju, saj vam bo to kar precej podaljšalo pot. V vsakem primeru pa računajte na to, da boste morali štartati zelo, zelo zgodaj, vsaj ob 5-ih zjutraj. Opise vseh treh plezališč in smeri sicer najdete v najnovejših plezalnih vodnikih, njihove opise imate na koncu članka.

Mimo plezališča Lubenice vodi pot do znane plaže Sv. Ivan. | FOTO: Tadeja Magdič
Dva vodnika, v katerih najdete vsa tri zgoraj opisana plezališča:

Istra & Kvarner: hrvaška Istra in Kvarner z zaledjem, Jurij Ravnik (Novi vodnik tako sedaj obsega že 36 plezališč in preko 2000 smeri.)

Plezalni vodnik Croatia 8. izdaja, Boris Čujić (70 hrvaških plezališč)

Uživajte na aktivnem dopustu!