Havaji so pohodniški raj za vse, ki radi raziskujete še kaj drugega kot plaže

Nešteto markiranih poti po prečudoviti in na trenutke nenavadni pokrajini havajskih otokov, je zagotovo nekaj, kar kot popotnik ne smete izpustiti. Če ste pohodnik in ljubitelj aktivnih potovanj, pa sploh ne. Med tem, ko večina turistov raje poležava po plažah, pa oddaljene obale in hribi otočja samevajo. Le redki zaidejo na delujoče vulkane ali raziskujejo bujne doline, skrite slapove in samotne obmorske klife, ki v resnici Havajem dajejo tisto prepoznavno podobo, ki jo vidimo na razglednicah ali na naslovnicah turističnih vodnikov.

Eden najboljšin načinov za odkrivanje narave, je raziskovanje pohodnih poti. | FOTO: Tadeja Magdič

Dan mojega odhoda se je bližal, zato sem začela raziskovati Havaje. Ker pač nisem človek in mi ležanje na plažah ne pomeni celotnega dopusta, ampak potrebuje večje izzive, sem na otočje poskušala pogledati še s kakšnega drugega zornega kot. Na spletu sem tako naletela na vodnik z naslovom The hikers guide to the Hawaiian Islands oziroma po naše Pohodniški vodnik po havajskih otokih

Začudeno sem pogledala. Kdo bi si misli, na otočju imajo tudi pohodništvo, sem takrat pomislila in namesto, da bi kupila turistični vodnik Lonely Planet nemudoma naročila to knjigo. 

Obiskala sem tudi eno najbolj znanih pohodnih poti, Kalalau pot na obali Na Pali. | FOTO: osebni arhiv

Havaji so pravi pohodniški raj

Knjiga me je kljub pomanjkanju barvitih slikic, takoj prevzela. Koliko različnih poti, na desetine. In ja, Havaji so pravi raj za pohodnike. Stavim, da nato niste nikoli niti pomislili. V vodniku The hikers guide to the Hawaiian Islands boste tako našli 44 najboljših dnevnih pohodov na Velikem otoku, otoku Kauai, Maui in Oahu. Vse te poti so odprte za javnost, razen v primerih, da je na poti prišlo do kakšnih sprememb in zanje ne potrebujete dovolilnice, niti ne rabite plačati vstopnine. Poti vas bodo navadno vodile do raglednih točk, ki jih sicer ne morete doseči z avtom ali kolesom. Imate tudi nekaj izjem kot je recimo Kalalau pot na obali Na Pali, za katero potrebujete posebno dovolilnico.

Bodite pripravljeni na srečanje s svežo lavo

Zaradi precej divje in na trenutke nevarne havajske narave, tukaj imam seveda v mislih predvsem svežo lavo, se je treba pred odhodom na pot pozanimati o stanju, v katerem se nahaja. Prav tako neurja in nalivi, ki so tukaj zaradi lege otčja precej pogosti, lahko spremenijo pokrajino. Še posebej na Velikem otoku ni nič nenavadnega, če bo pot ali celo cesta zaprta zaradi sveže lave.

Ognjene rdeča svetloba, ki prihaja iz votline je žar lave aktivnega havajskega ognjenika Kilauea. | FOTO: osebni arhiv

Glede na vremenski pas, v katerem se otočje nahaja, pričakujte, da boste imeli vroč in precej soparen pohodni dan, zato je najbolj pomembno, da vzamete dovolj tekočine seboj, pripravljeni pa morate biti tudi na plohe.

Katere vse poti sem prehodila?

Na potovanju sem želela čim več poti prehoditi peš in tako raziskovati otoke. Tukaj prilagam seznam poti, ki sem si jih izbrala, pri tem pa sem si pomagala z vodnikom The hikers guide to the Hawaiian Islands, avtorja Stuarta M. Balla. Večina poti ni bila težkih, morda so bile dolge, vendar pa nisem naredila veliko višinskih metrov.

  • Pohodna pot Mokuleia Point (otok Oahu)
  • Pohodne poti po znameniti dolini Kualoa Ranch (otok Oahu)
  • Pohodna pot na Diamond Head (otok Oahu)
  • Pohodna pot Aihualama Trail (otok Oahu)
  • Kanjon Waimea (otok Kauai)
  • Pohodna pot Awa’awapuhi Trail (otok Kauai)
  • Obala Na Pali in Kalalau pohodna pot (otok Kauai)
  • Pohodna pot Alakai Trail (otok Kauai)
  • Pohod okoli najvišjeležečega observatorija na svetu na vulkan Mauna Kea (otok Big Island)

Pohodne poti na otoku Oahu

Pohodna pot Mokuleia Point je simpatična stena z neverjetnim razgledom daleč naokoli, med drugim se od tukaj vidi mesto Haleiwa in peščene plaže, tudi znamenita Banzai Pipeline plaža. Tukaj je tudi istoimensko plezališče.

Razgled z vrha Mokuleia Pointa | FOTO: Gaby Guyman

Pohodne poti po znameniti dolini Kualoa Ranch, ki so navadno zaprte za javnost, saj gre za zasebni naravni rezervat. Ena redkih priložnosti, da obiščete to znamenito dolino, je, da se udeležite teka imenovanega XTerra Trail Running. Tudi sama sem se udeležila tega tega, izbrala pa sem traso na 10 kilometrov.

Slikovita dolina Kualoa Ranch je sicer zaprta za javnost, ker gre za zasebni rezervat. | FOTO: Tadeja Magdič

Gre za posebno izkušnjo, tekašna pot pa je speljana po dolini skozo gosto junglo in po poteh dinozavrov, kjer so postavljene tudi posebne plošče, ki kažejo, kje so snemali prizore za film Jurski park. V eni najbolj znanih havajskih dolin so recimo snemali tudi Jurski svet, Godzilo in pa serijo Lost.

Na tekašme tekmovanju XTerra Trail Run so samo zame postavili slovensko zastavo. | FOTO: osebni arhiv
Zanimivosti o tekaškem tekmovanju XTerra Trail Run Havaji

Lokacija: dolina Kualoa Rach, otok Oahu
Trasa: 5, 10 ali 21 kilometrov
Cena: 70 ameriških dolarjev (45 $ za štartnino plus 25 $ za prevoz iz Honoluluja) oziroma slabih 60 evrov
Kvalifikacije: niso bile potrebne

Pohodna pot na Diamond Head je precej lahka, razgledi pa prečudoviti, na zaliv in na glavno mesto. Gre za krožno pot, ki je dolga približno 1,3 kilometra in na vrhu pripelje do razgledne točne, pri tem pa boste z dna kraterja do vrha naredili približno 170 višinskih metrov.

Razgled v notranjost kraterja vulkana Diamond Head. | FOTO: Tadeja Magdič

Ostanki vulkanskega kraterja Diamond Head imajo tudi izjemen zgodovinski pomen. V resnici gre za sistem tunelov, stopnic in razglednih stolpov, ki so bili zgrajeni leta 1908 kot del vojaškega obrambnega sistema s skritimi opazovalnicami.

Pohodna pot Aihualama Trail s slapovi in botaničnim vrtom je potka, ki ni prezahtevna, vendar je bila njena slaba polovica v času mojega obiska zaprta zaradi neurja. Na poti boste lahko občudovali bujno havajsko vegetacijo in prečudovite ogromne rože.

Havaji nimajo le prečudovite pokrajine, temveč tudi neverjeten rastlinski svet. | FOTO: Olive Tabor

Pohodne poti na otoku Kauai

Kanjon Waimea in razgledne točna na kanjon, ki sem ga jaz poimenovala kar havajski Veliki kanjon, saj zelo spominnja na Veliki kanjon. Ogromna soteska je prečudovite barve z oranžnimi odtenki, znana je tudi kot Veliki pacifiški kanjon. Po tej soteski poteka kar nekaj zanimivih pohodnih poti.

Fotogeničnemu kanjonu Waimea pravijo tudi Veliki pacifiški kanjon. | FOTO: osebni arhiv

Pohodna pot Awa’awapuhi Trail in Kalalau razgledna točka je najboljše izdhodišče za ogled znane obale Na Pali od daleč. Z vseh strani se proti morju spuščajo razbrazdane havajske doline, ki so neverjetno fotogenične. Na koncu poti boste prišli do razgledne točke, kjer je najboljše mesto za fotografiranje.

Havajska narava je tako zelo fotogenična in barvita, da je nemogoče posneti slabo fotografijo. | FOTO: Tadeja Magdič

Obala Na Pali in Kalalau pohodna pot je ena najbolj znanih ne le na Havajih, temveč na svetu. Za celotno pot boste sicer potrebovali vsaj dva dni in eno nočitev, pri tem morate upoštevati, da tukaj ni urejenih prenočišč in boste vso kamp opremo morali prinesti seboj, prav tako pa za celotno pot potrebujete dovolilnico. Izjemno fotogenična obala, saj se tukaj zlivajo najlepši in najbolj čisti odtenki turkizne, zelene in oranžne barve.

Znamenita Kalalau pot, ki je v eno smer dolga kar 18 kilometrov, zanjo pa potrebujete dovolilnico. | FOTO: Tadeja Magdič

V eno smer je pot dolga 18 kilometrov oziroma 11 milj. Lahko pa se odločite za enodnevni izlet, za katerega ne potrebujete dovolilnice. Brez dovolilnice se je sprehoditi do slapov Hanakapiai Falls, dlje od tega pa žal ne. Za to možnost sem se odločila, za enodnevni izlet, tako sem šla mimo ene najnevarnejših plaž na Havajih, in sicer do plaže Hanakāpīʻai Beach. Nevarnosti pa ne povzročajo morski psi, temveč močni morski tokovi, ki odnesejo še tako dobrega plavalca. Plaža je sicer izjemno simpatična, posajena s številnimi kamnitimi možiclji, takšnimi kot jih navadno srečamo na pohodnih poteh in nam kažejo pot.

Namakanje v bazenih slapov Hanakapiai Falls je dovoljno in se po pohodu tudi prileže. | FOTO: osebni arhiv

Vse potrebne informacije o organizaciji pohoda po tej znameniti poti najdete na tej povezavi.

Eden od najlepših razgledov na znamenito obalo Na Pali. | FOTO: Tadeja Magdič

Pohodna pot Alakai Trail do ene najvlažnejših točk na Havajih in na svetu, kjer je tudi ena najlepših razglednih točk na obalo Na Pali. Te poti sicer nisem prehodila v celoti, ker sem bila že precej utrujena od hoje po precej zahtevnem tropskem podnebja.

Začetek poti Alakai, ki vodi do močvirja, od koder so prav tako neverjetni razgledi. | FOTO: osebni arhiv

Pohodne poti na otoku Big Island

Pohod okoli najvišjeležečega observatorija na svetu na vulkanu Mauna Kea na višini 4207 metrov. Pokrajina tukaj še najbolj spominja na površino Marsa, hitrejše premikanje, kot je recimo tek, pa je praktično misija nemogoče, saj je zrak zelo redek in ti v trenutku postane slabo, zarai pomanjkanja kisika pa sa ti začne vrteti. Vulkan je sicer nekativen in ni bruhal že zelo, zelo dolgo, njegov krater pa občasno prekrije tudi sneg.

Na vrhu spečega vulkana Mauna Kea, ki zaradi rdeče zemlje še najbolj spominja na Mars. | FOTO: osebni arhiv

Na vrh se lahko zapeljete z avtomobilom, lahko pa se podate tudi peš na pot, vendar bi vam slednjo izbiro odvetovala. Če niste res aklimatizirani na višino, potem je namreč pot zelo, zelo naporna zaradi redkega zraka. V primeru, da boste se do vrha zapeljali z avtom, pa bi vam priporočala, da najamete precej močno vozilo, saj v nasprotnem primeru ne boste prišli do vrha.