Ideje za zimsko plezanje v skali: otok Sicilija

Sicilija. Naj uganem, prva misel, ki vam pade na pamet, ko zaslišite ime tega otoka, je povezana ali z mafijo in filmom Boter ali z vulkanom Etna. A zanimivo, Sicilija postaja tudi vedno bolj prepoznavna plezalna destinacija, čeprav so prve plezalne smeri tukaj začele nastajati že v 80. letih prejšnjega stoletja.

Plezanje z razgledom | FOTO: Tadeja Magdič

Sama nisem niti pomislila na plezanje na Siciliji, dokler nisem na družbenem omrežju videla prečudovite fotografije hrvaške plezalke Enne, ki je z družino plezala tam. Najbolj optimalno je plezanje jeseni, pozimi in zgodaj spomladi, poleti pa je prevroče, saj se temperature dvignejo tudi nad 40 stopinj Celzija. Temperature se pozimi gibljejo med 14 in 16 stopinj Celzija, lahko tudi kakšno stopinjo več, kar je popolno za plezanje v skali.

Plezanje ob sončnem zahodu v plezališču Torre Isulidda | FOTO: Tadeja Magdič

Z Damijanom sva bivala v apartmaju Casa Vacanzza Loria v prisrčnem mestecu Castelluzzo. Najin gostitelj je bil Davide, ki je izjemen gostitelj, apartma je vreden svojega denarja, lokacija pa je izjemna. Castelluzzo je namreč najboljša iztočnica do vseh tamkajšnjih plezališč. Te boste našli praktično na vsakem koraku, plezati pa je mogoče cel dan, saj so sektorji obrnjeni na vse smeri neba. Pleza se po izjemno kakovostnem apnencu, ki se ponekod meša z marmorjem in konglomeratom.

Razgled na glavno plažo San Vita lo Capo | FOTO: osebni arhiv

Ni bilo treba veliko razmišljati, da sva se z Damijanom odločila, katera bo najina naslednja plezalna destinacija. Ker je Sicilija kar precej velik otok, midva pa sva bila časovno omejena (na voljo sva imela teden dni), sva se odločila, da zavijeva na severozahod otoka – za mestece San Vito lo Capo, ki je blizu Trapanija in velja za eno najbolj priljubljenih območjih za športno plezanje. Odpotovala sva v začetku oktobra, ko je bil čas primeren tudi še za kakšno kopanje.

KJE VSE JE MOŽNO PLEZATI?

Prva plezališča so v okolici San Vita začela nastajati že v 80. letih prejšnjega stoletja, tako da plezanje ni neznanka. Na otoku so danes štiri širša plezalna območja, in sicer Trapani in San Vito lo Capo, Palermo, Messina in Siracuza. Skala je odlična, mešanica apnenca, konglomerata in marmorja. 

Razgled na zaliv, v ozadju hrib Monte Cofano | FOTO: Tadeja Magdič

TRAPANI IN SAN VITO LO CAPO 

Je najbolj znano in priljubljeno plezalno območje, ki sva ga raziskovala tudi midva. Prečudoviti razgledi, skrite plaže in divja narava so glavni aduti tega območja, mestece San Vito lo Capo s približno 5.000 prebivalci pa je ujeto med mediteranskim morjem in hribom Monte Monaco. Osrednja plaža si je leta 2011 prislužila naziv najlepše v Italiji.

Največ plezališč je skoncentriranih na 4 kilometre dolgem klifu s pogledom na morje, zahodno od San Vita – območje se imenuje Scogliera di Salinella. Tu lahko pozimi ob sončnih dneh srečate plezalce v kratkih rokavih. Območje, kjer je 25 plezališč, bi uvrstila med top plezalna območja v Italiji. Pozimi lahko plezate praktično v vseh plezališčih. Sicilija nudi tudi možnost DWS plezanja, torej plezanje nad vodo, ki pride bolj v poštev v toplih dneh.

Po plezanju se prileže osvežitev na eni izmed skritih plaž | FOTO: Damijan Kovač

Med bolj priljubljena plezališča zagotovo spada Calamancina, kjer boste našli tudi najbolj znani sektor Grotta s svojo znano smerjo Banana Biologica (7a+). Sektor je kot kulisa prečudovitim fotografijam. 4 kilometre dolg klif nudi pravo plezalno uživancijo na več sto smereh, izjemno raznovrstno plezanje s pogledom na morje, sicer kakovostna skala je nekakšna mešanica apnenca in marmorja. Pleza se po tufah, luknjah, platah, previsih, v jamah in po pokah – za vsakega plezalca nekaj.

Eden najbolj znanih sektorjev Grotta ob sončem zahodu | FOTO: Damijan Kovač

V nekaterih sektorjih zna biti kar precej gneče; še posebej v tistih, v katerih je več lažjih smeri, in tistih, ki so lažje dostopni. Svetujem vam, da si vzamete čas in se sprehodite tudi do tistih, ki imajo daljši dostop.

Nad mesto se dviga Monte Monaco, ki pa je bolj za ljubitelje večraztežajnega plezanja – plezate lahko na opremljenih in neopremljenih smereh, dolgih med 150 in 400 metri.  Tisti, ta malo močnejši, pa se boste lahko navduševali nad plezališči Torre Radio Nord, Lost World, Castelluzzo Outdor Wall, Crown of Aragon in Cinema Pradiso. Žal nama teh plezališč zaradi časovne stiske ni uspelo obiskati, zagotovo pa so na najinem seznamu za naslednjič.

Z Damijanom sva plezala v plezališčih Torre Isulidda, Calamancina, Campo Base in sektorju Grotta v Calamancini. Vsa ta plezališča so prečudovita in vsekakor vredna obiska. Plezališča Calamanchina, Campo Base in sektor Grotta imajo skupno parkirišče. Ko parkiramo, se po makadamski cesti peš odpravimo do pod skale. Plezališče Torre Isulidda pa ima parkirišče praktično neposredno pod skalo.

V nadaljevanju so navedene koordinate plezališč in parkirišč:

Plezališče Torre Isulidda
Parkirišče in plezališče imata skoraj enake koordinate: 38.145095, 12.7355148

Plezališče Calamancina 
Parkirišče in prvi sektor plezališča imata enake koordinate, saj lahko parkirate ob simpatičnem zalivčku, kjer se bo po plezanju prilegla osvežitev v morju: 38.175944, 12.716730

Sektor Grotta v plezališču Calamancini
Razgledna točka in jama, v kateri se pleza: 38.171589, 12.718558
koordinate parkirišča pa so enake kot za Calamanchino: 38.175944, 12.716730

Plezališče Campo Base
38.170793, 12.718809
koordinate parkirišča pa so enake kot za Calamanchino: 38.175944, 12.716730
Plezanje v sektorju Grotta postreže z dih jemajočimi razgledi | FOTO: osebni arhiv

OSTALA PLEZALIŠČA

Palermo z okolico

Je največje plezalno območje na otoku in spada med najpomembnješa v Italiji. Plezalna območja so Monte Pellerino nad mestom, Addura, Monte Gallo in Rocca Busambra, Madonie Caltavutiro s 35 plezališči. Več sto smeri na kakovostnem apnencu. Večina je skoncentrirana na goro Monte Pellerino nad mestom Palermo, kjer ostaja še vedno ogromno neizkoriščene in izjemno kakovostne skale. 

Messina z okolico

Območje se nahaja na severovzhodu otoka z okrog 10 plezališči (apnenec). Med Messino in Siracuzo je še eno zelo majhno območje v okolici mesta Catania, kjer je možno izbirati med tremi plezališči.

Siracuza in Ragusa sestavljata območje z 29 plezališči.

Eden od priporočenih plezalnih vodnikov za Sicilijo | FOTO: Tadeja Magdič

DWS plezanje

Plezanje nad vodo boste na otoku našli na dveh mestih, in sicer ob obalah Siracuze in malo ven iz San Vita Lo Capa. Plezališče se imenuje Cala Firriato. Slednje je malce skrito, saj je treba avtomobil pustiti ob cesti na parkirišču, kjer je prostora le za nekaj vozil. Nato se spustite po ozki, vijugasti cesti strmo navzdol po pobočju, dokler ne pridete do obale.

Koordinate plezališč in parkirišč:

Parkirišče zgoraj za DWS plezanje Cala Firriato
38.1467827, 12.7655089

Plezališče Cala Firriato
38.150380, 12.770905
V plezalnem vodniku Di Roccial di Sole najdete vsa plezališča | FOTO: Damijan Kovač

KATERI PLEZALNI VODNIK IZBRATI ZA SICILIJO?

Za otok obstajajo trije plezalni vodniki, vendar bi vam priporočala vodnik Di Roccia di Sole, Arrampicate in Sicilia, pod katere so se podpisali Massimo Cappuccio, Chiara Cianciolo, Giuseppe Gallo, izdan pa je bil pri Versante sud. V njem boste našli vsa plezalna območja, natančno opisane smeri in dostope. Odsvetujem pa vam vodnik od Vertical Lifa, saj boste v njem našli zgolj območje San Vito lo Capo, poleg tega pa je izjemno slab in skop z informacijami – opazi se, da ga že dolgo niso posodabljali, ker manjka zelo veliko smeri, ponekod so tudi ocene precej netočne. Praktično v vsakem plezališču so navrtane že nove smeri, kar pomeni, da je nakup nesmiseln, dokler ne bo izdan ponatis z vsemi novostmi.

Sončni zahod na plači Calamanchina | FOTO: Tadeja Magdič

Več o tem, kaj vse lahko počnete tisti dan, ko počivate, kje spati, kako priti na Sicilijo, pa v članku Sicilija: mediteranski biser, ki vas bo prepričal, da se vrnete.

NATISNI ČLANEK