Sicilija: mediteranski biser, ki vas bo prepričal, da se vrnete

Sicilija je odlična popotniška destinacija, ne le za plezalce, kitesurferje in ostale športne odvisneže. Je odlična za vse, ki imate radi morje, lepe plaže in zanimiva potepanja, primerna je za družine (tudi z majhnimi otroki), pare. Obljubim, da vam ne bo dolgčas. Odkrivali boste lahko noro lepo naravo, skrite plaže, zgodovino, gradove.

V restavraciji Mamma Caura s pogledom na soline in mline Mozia | FOTO: osebni arhiv

Sicilija je največji italijanski in mediteranski otok, njegovo glavno mesto je Palermo. Je otok prijaznih ljudi, kjer se bogata zgodovina prepleta s prečudovitimi plažami s turkiznim morjem in je, na presenečenje mnogih, izjemno privlačna lokacija za športne plezalce, saj skriva vrsto plezališč, kjer se pleza na zelo kakovostni skali. Je prava plezalska meka za vse, ki uživate v plezanju dolgih smeri, z vetrom v laseh in vonju po morju.

Midva na žalost nisva imela prav veliko časa za odkivanje otoka, sva pa dodobra izkoristila dva cela dneva, ko nisva plezala. Veliko stvari pa nama je še ostalo za naslednjič. In ja, zagotovo se na Sicilijo še vrneva!

San Vito lo Capo

Prečudovito mestece s približno 5.000 prebivalci je ena najbolj priljubljenih turističnih točk na otoku. Na eni strani je mesto ujeto med Mediteransko morje, na drugi strani je Monte Monaco. Osrednja plaža je bila leta 2011 razglašena za najlepšo v Italiji. Mestece je s svojo izjemno naravo in prečudovitimi skritimi plačami pravi magnet za turiste. Prečudoviti naravni rezervat, imenovan Riserva naturale dello Zingaro, je park ob morju z obalnimi pečinami, redkimi rastlinami, muzeji, lepo urejenimi prostori za piknike in potmi do oceana ter skritimi zalivčki in plažami, vse to pa je pod državno zaščito. Za vstop boste morali sicer plačati vstopnino – 5 evrov, vendar je obisk vreden tega denarja.

Prečudovite plaže v nacionalnem parku Zingaro | FOTO: Damijan Kovač

Med bolj priljubljene športne aktivnosti na tem delu otoka spada športno plezanje. Zaradi izjemno kakovostne skale je nastalo nekaj deset plezališč. Še posebej je zanimiv 4-kilometre dolg klif, območje, ki se imenuje Scogliera di Salinella. Oktobra vsako leto je v San Vitu lo Capo tudi plezalski festival, ki poteka vse od leta 2009, v središču dogajanja pa so plezanje, gorsko kolesarjenje, vožnja s kajakom in tek. Več o športnem plezanju pa najdete v spodnjem članku.

Plezanje z razgledom | FOTO: Damijan Kovač

Ideja še za en krajši izlet je razgledna točka na Monte Cofano, kamor se lahko povzpnete peš ali z avtomobilom, z vrha pa boste imeli razgled na zaliv, mestece Castelluzzo in na 4-kilometre dolg klif.

Saj poznate rek: “Ko si v Rimu, se obnašaj kot Rimljan …” | FOTO: Tadeja Magdič

Odkrivanje okolice Trapanija

Starodavna vasica Erice in grad Castello di Venere

Slabo uro vožnje iz San Vita lo Capo se nahaja starodavna vasica Erice. Pot vas bo po ovinkasti cesti peljala vse do vrha istoimenskega hriba na nadmorski višini 750 metrov, od koder boste imeli ob lepem vremenu neverjeten razgled na okoliš in morje. Vedeti morate edino to, da se lahko vreme tukaj hitro spremeni. Eno minuto je lahko sončno, že drugo pa popolnoma oblačno. Tu se nahaja tudi pravljični grad, imenovan Castello di Venere. Stolp Torretta Pepoli pa še najbolj spominja na tistega iz pravljice o Trnuljčici.

Romantične soline Della Laguna in mlini na veter Mozia pri Marsali

Večerja z razgledom na sončni zahod v restavraciji Mamma Caura. Ob razgledu na soline in mline na veter si boste lahko privoščili tradicionalno italijansko večerjo ob dobrem italijanskem vinu.

Znameniti mlini na veter v Moziji, v solinah lagune Marsala | FOTO: Tadeja Magdič

V solinah še vedno pridobivajo sol. Če boste obiskali muzej solinarstva, vam bodo med drugim razložili, kako to počnejo. Po pogledu na širne solinske bazene boste lahko opazili, da se ti obarvajo v prečudovite rožnate odtenke. Ob koncu poletja, ko je sol zrela, se namreč v njej skoncentrira natrijev klorid, ki jo obarva v različne odtenke roza barve.

Nekaj minut vožnje stran s trajektom je otok Mozia, ki pa ga midva nisva obiskala. Plaža San Teodoro je priljubljena točka za ljubitelje kitesurfanja, saj je skozi celo leto tu precej vetrovno, vetra enostavno ne zmanjka.

Odkrivanje zgodovinskega Palerma in mumije

Marsikdo le skomigne z rameni in ob omembi Palerma pomisli na mafijo, kriminal, streljanje ter umazane ulice, kjer smeti ležijo vse povprek. To je daleč od resnice. Palermo je sodobno urejeno mesto, s pridihom zgodovine, ki si zagotovo zasluži vsaj toliko pozornosti, da ga obiščete za kakšen dan. Tudi okoliška narava je naravnost občudovanja vredna. Hribi, ki se dvigajo nad mesto, vas ne bodo pustili ravnodušnih – tukaj se nahaja največje plezalno območje na otoku in eno najpomembnejših v Italiji. 

Podzemne kapucinske katakombe v Palermu | FOTO: osebni arhiv

Kapucinske katakombe v podzemlju Palerma

Podzemne katakombe, za katere skrbijo kapucinski menihi, nekateri upravičeno imenujejo italijansko mesto mrtvih. V katakombah namreč leži oziroma visi približno 8000 posmrtnih ostankov nekoč premožnih prebivalcev Palerma. Dolgi in razvejeni hodniki, kjer so balzamirana trupla, veljajo za največjo nekropolo na svetu. Trupla so večinoma iz 17. in 18. stoletja in so različno dobro ohranjena; od nekaterih so ostale le kosti, pri drugih pa so dobro vidna tudi obrazna in naglavna tkiva in lasje.

Ko sva z Damijanom vstopila v podzemne prostore, sva v pljučih začutila zatohel zrak, oba je spreletel srh. Pred nama se je namreč odprl visok in ozek hodnik, na vsaki strani pa so s sten visela trupla. Vse skupaj je precej natlačeno, kar malo klavstrofobično. Občutek imaš, da primanjkuje prostora in zraka. Tukaj so svoje poslednje bivališče našli le najbolj ugledni in bogati meščani, ki so imeli dovolj pod palcem, da so si balzamiranje lahko privoščili. Vsekakor so katakombe kljub svoji srhljivosti vredne obiska.

Za naslednjič …

Otok je zelo velik, prevelik za zgolj enkratno odkrivanje. Nama je zagotovo ostalo precej stvari, ki bi si jih želela ogledati. Med drugim vulkanski otok Vulcano, eden najbolj aktivnih vulkanov Stromboli in vulkan Etna, obiskala bi rada še dva manjša otočka, Favignana in Levanzo. Seveda pa bi želela plezati na ostalih deli Sicilije. Tako da se bova zagotovo še vrnila, v bližnji prihodnosti, upam.

NATISNI ČLANEK