Kako (varno) najeti avtomobil na Siciliji?

Sicilija je odlična popotniška in plezalska destinacija, ki jo morate obiskati. Edino večjo težavo pri načrtovanju izleta na Sicilijo je predstavljal najem avtomobila. V postopku rezervacije najema sem namreč zgroženo ugotovila, da praktično vsi ponudniki zahtevajo visok delež lastne udeležbe v primeru kraje vozila ali nesreče.

Prečudovit razgled na glavno plažo v San Vito lo Capo | FOTO: Tadeja Magdič

Ko sem iskala najboljšo možnost za najem, sem presenečeno ugotovila, da praktično vsa podjetja pri najemu ponujajo zavarovanje s precej visoko lastno udeležbo v primeru, če pride do kraje vozila ali prometne nesreče. In ker Sicilija velja za destinacijo, kjer ne želiš tvegati, sva se z Damijanom odločila, da raje plačava kakšen evro več in se tako že vnaprej izogneva morebitnim težavam.

Kaj pravzaprav pomeni delež lastne udeležbe? To po domače pomeni, da je odbitna franšiza zelo visoka. Zneski, ki bi jih morala plačati, so se gibali od 1500 evrov naprej. Seveda nisva želela tvegati, saj veva, kako temperamentni vozniki so Italijani. Še posebej za Sicilijo pa velja, da je odstotek kraje vozil precej visok, zato pri najemu nisva želela tvegati.

Predlog: raje plačajte kakšen evro več za zavarovanje, kot da boste imeli potem težave s plačilom visokih odbitnih franšiz. Kaj hitro se vam lahko zgodi, da vam kdo vlomi v vozilo, vam ga ukradejo ali imate na sicilijanskih cestah prometno nesrečo.

A najem vozila, kjer lastne udeležbe ni bilo, torej brez odbitne franšize, je bil veliko veliko dražji – vsaj trikrat dražji. K sreči imam prijateljico, ki je zaposlena pri enem od podjetij, ki se ukvarja z najemom vozil in mi je svetovala in pomagala iz zagate. Obstaja namreč precej enostavno pravilo, s katerim boste hitro preverili, kako dobro zavarovanje ima vaš najeti avto: manjši depozit boste morali plačati za vozilo, boljše je zavarovanje.

Dobra povezava, prek katere sicer najem ne bo najcenejši, a bo zagotovo imel popolno kritje – brez odbitnih franšiz v primeru kraje ali nesreče – je Auto Europe.

Spletna stran za najem vozila Auto Europe | FOTO: Tadeja Magdič

Kako torej varno najeti vozilo na Siciliji?

Ko se boste odločili, kje želite vozilo prevzeti in kje oddati, kaj bi vozili in koliko časa, boste morali izbrati še zavarovanje. In to je ključnega pomena. Ko boste na zgornji spletni strani izbirali zavarovanje, nujno izberite možnost, kjer piše NO DEDUCTIBLE RATE. Izbira bo za nekaj deset evrov dražja, vendar to zavarovanje nima odbitne franšize, kar pomeni, da v primeru nesreče ali kraje ali kakršnih koli ostalih težav s praskami ne biste plačate niti evra. Slika 1 prikazuje, katero možnost morate izbrati.

Slika 1: Izberite možnost No deductable rate | FOTO: Tadeja Magdič

Na sliki 2 je podčrtano, da v primeru kraje ali poškodbe avtomobila vaša udeležba znaš 0 evrov.

Slika 2: V tej možnosti izključite strošek lastne udeležbe | FOTO: Tadeja Magdič

Druga možnost je sicer, da izberete cenejši najem INCLUSIVE RATE w/ DEDUCTIBLE, a je v primeru težav lastna udeležba precej visoka, kar lahko vidite spodaj, podčrtano z rdečo. Vendar pozor: kot lahko vidite v spodnji sliki 3, boste v primeru nesreče ali kraje vozila morali sami plačati lastno udeležbo v višini 1.500 oziroma 1.000 evrov, kar je precej velik strošek.

Slika 3: Možnost najema z Inclusuve Rate w/ Deductible | FOTO: Tadeja Magdič

Midva sva za 8 dni najela malce prostornejše vozilo in plačala 275 ameriških dolarjev, kar je 250 evrov. Pri prevzemu sva nato še dodatno plačala 60 evrov za 24-urno asistenco na cesti (bila sva namenjena plezat, kar včasih pomeni vožnjo tudi po malce slabših cestah) in zavarovanje stekel. Skupaj naju je najem vozila stal 310 evrov za 8 dni, kar je približno 38 evrov na dan. Ni najceneje, je bilo pa varno. Za avto dala plačala nekaj čez 100 evrov varščine, ker je seveda dober znak.

Ceste do nekaterih zanimivih točk otoka so lahko slabe. | FOTO: Tadeja Magdič

Takšen način najema vozila v tujini pride v poštev za vse tuje države, ne le za Sicilijo.

Kljub vsem napotkom si morate nujno prebrati pogoje poslovanja, biti morate zelo pozorni pri vseh dodatnih stroških, ki vam jih bodo želeli zaračunati, ko boste vozilo prevzemali, in predvsem, ko boste plačevali, bodite previdni, da vam ne bodo zaračunali česa dodatnega. Vsako stvar preverite trikrat, če je treba.

Zgoraj opisana možnost je bila sicer dražja, vendar relativno varna, kar se tiče kakršnih koli plačil v primeru kraje ali nesreče. Seveda ne trdim, da je to najboljša možnost najema. Če imate morda vi kakšno boljšo možnost, vam bom hvaležna, če jo sporočite. Te informacije bodo zagotovo v pomoč vsakemu, ki želi najeti vozilo na Siciliji.

Varen najem in srečno vožnjo želim!