Otok Isabela: sanjske plaže, kokosi, flamingi, vulkani …

Otok Isabela je največji in najmlajši med otoki celotnega arhipelaga. Glavno mesto, ali bolje rečeno naselje, se imenuje Puerto Villamil – mestece brez asfaltnih cest je edino omembe vredno naselje na otoku. Na redko poseljenem otoku živi le približno 3000 ljudi, od vseh je ta otok tudi najmlajši in ognjeniško najbolj aktiven in je bistveno bolj divji od otoka Santa Cruz. Otok je znan po galapaških pingvinih in izjemno barvitih flamencih.

Dobrodošli na otoku Isabela! | FOTO: Damijan Kovač

Naselje Puerto Villamil

Mestece je že samo po sebi vredno obiska: nima asfaltnih cest, skozi center pelje samo peščena cesta, vse razdalje v mestu boste lahko prehodili peš. Cesti je podobna le tista, ki vodi samo do vulkanov. V mestu ni bankomatov.

Središče mesteca Puerto Villamil | FOTO: Tadeja Magdič

Ste vedeli, da na Galapagosu živijo pingvini? 

Endiemična vrsta galapaških pingvinov je edina eksotična vrsta pingvinov, ki živi v toplih vodah. Od ostalih vrstnikov so bistveno manjši. Na Galapagosu živi nekaj kolonij teh živali. Največja s približno 1200 pingvini živi na zahodni obali Isabele v zalivu Elizabeth Bay in je dosegljiva le križarkam. Pingvine boste na Isabeli sicer lahko opazili tudi v Los Tunelesu in na grebenu Tintoreras. Manjša kolonija s približno 35 živalmi pa živi na otoku Bartolome.

Galapaški pingvin uživa na skalah Los Tuneles | FOTO: Tadeja Magdič

Opazovanje galapaških flamencev

Flamence poznamo pod imenom flamingi, videli pa jih boste prav na otoku Isabela, kjer živi kolonija, velika približno 600 teh izjemno fotogeničnih ptic. Znani so predvsem po svojih dolgih vratovih in izjemni barvi, na intenzivnost katere pa tukaj še dodatno vpliva njihova prehrana. In ti, ki živijo na Galapagosu, slovijo po svoji izjemno živi roza-oranžni barvi, saj pojedo veliko rakcev. Ko je sezona, jih boste našli v laguni in na mokriščih čisto blizu mesta.

Galapaški flamingo | FOTO: Tadeja Magdič

Formacija Los Tuneles oziroma Cabo Rosa 

Los Tuneles je naravna formacija – tuneli, ki jih je ustvarila lava v stiku z morjem, pri čemer je izdolbla izjemne skulpture tako na površju kot pod vodno gladino. Dostop je izjemno zahteven in je mogoč le s tako imenovanim boat surfingom.

Vulkansko območje je polno gnezdišč različnih ptic (zelo podobno kot na North Seymourju): našli boste modronoge strmoglavce, veliko je tudi pingvinov. V kristalno čisti vodi pa boste videli, kako plavajo velike morske želve, na formacijah ob vodi pa gnezdijo samičke modronogih boobijev. Na poti do Los Tunelesa se boste peljali tudi mimo skalnega osamelca Union rock, kjer imajo svoje gnezdišče tudi nazca strmoglavci.

Boat surfing je izraz, ki ga bo vaš vodič do Los Tuneles uporabil, ko se boste s surfingom poskušali prebiti do obale. Dostop je namreč izjemno zahteven in je mogoč le z močnejšim ribiškim čolnom ali jahto. Na območju tik pred vstopom je morje izjemno plitvo, valovi pa močni in veliki. Čoln pa mora ujeti točno določen val, da se mu uspe prebiti čez. Včasih dostop ni mogoč, zagotovo pa kapitan potrebuje ogromno znanja, saj mora izpeljati tako imenovani boat surfing čez valove. Nujno je tudi dobro poznavanje terena.

Treking na vulkana Sierra Negra in Chico

Sierra Negra je izjemno aktiven vulkan. Ovalni premer njegovega kraterja meri 10 kilometrov, kar ga uvršča med največje tovrstne vulkane na svetu. Krater je dosegljiv peš, organizirate si lahko pohod do vulkana. Če boste imeli srečo z vremenom, boste imeli izjemen razgled na krater in okolico otoka.

Treking je dolg približno 10 kilometrov, pot pa ni preveč naporna. Ko smo prispeli do kraterja, je bil ta v popolni megli, ko smo se vračali, pa se je megla na trenutke razkadila in pred nami se je razkril izjemen razgled na 10-kilometrski krater, ki ga po robovih zarašča svetlo živo zeleno rastlinje, na dnu pa je vidna črna lava. Zadnji večji izbruh vulkana Sierra Negra je bil 2005.

S kolesom do zloglasnega Zidu solza oziroma El Muro de las Lagrimas (The Wall of tears)

Gre za ostanek zidu, ki so ga zgradili zaporniki v prejšnjem stoletju. Med leti 1946 in 1959 je bil otok Isabela kaznilniška kolonija, kamor so pošiljali politične zapornike in ostale kaznjence. Zid, imenovan tudi The Wall of tears, so zgradili zaporniki, ki so zaradi težkega dela tukaj tudi umrli. Legenda pa govori o tem, da naj bi vsak kamen v zidu predstavljal solzo zapornika, ki jo je potočil. V opomin na to neslavno preteklost še vedno stoji tako imenovan Zid solza, ki naj bi ga zgradili ti kaznjenci.

Do zidu vodi potka, ki jo lahko prehodite peš ali prekolesarite, na poti do zidu pa boste skoraj zagotovo srečali želve velikanke.

Pot mimo zidu vodi navkreber do izjemne razgledne točne, s katere se vidi velik del otoka in njegove narave.

Plaža Playa Villamil in zalivi s peščenimi plažami

Je dolga, zlato peščena plaža, ki spada med najlepše na otočju, žal je skoraj nemogoče kjerkoli plavati zaradi tokov in valov, je pa simpatične sprehod po njej. Na začetku plaže je tudi tako imenovani Pink House, bar na plaži, kjer lahko spijete dober koktajl in iz viseče mreže opazujete na ducate morskih legvanov, ki plezajo in se sončijo na zidovih roza hiše.

Uživanje na osrednji plaži pred roza hišo. | FOTO: Tadeja Magdič

Zalivi z manjšimi peščenimi plažami pa slovijo kot zbirališča morskih legvanov.

Na plaži Playita v družbi morskih legvanov. | FOTO: osebni arhiv

Jutranje snorklanje v zalivu Concha la Perla

Concha la Perla je simpatičen zalivček s kristalno čisto vodo, neposredno zraven pristanišča. Edina njegova težava je, da je čez dan na lesenem podestu zaliva precejšnja gneča, ki pa odžene vse živali. Čeprav je živalski svet v zalivu precej pester, saj boste tukaj lahko srečali tako morske želve, ki se hranijo, kot galapaške pingvine. Zato en zelo koristen namig – če se želite izogniti gneči in srečati vse te živali, potem pojdite v zaliv zgodaj zjutraj, še pred sončnim vzhodom.

Sončni vzhohd v zalivu Concha la Perla | FOTO: Damijan Kovač

Po leseni potki boste šli boste skozi nekaj sto metrov gozda mangrov, ko boste prispeli do lesene podesti z balkonom. Zaliv je super za jutranje snorkljanje in prebujanje na sončku.

Nujno na kokosovo vodo in okusne empanade v Art Galery Cafe

Hrana in pijača na otoku sta precej draga, imate pa tudi izjeme. Lokal Art Galery Cafe je izjemno prikupen, vodi ga starejša gospa. Tu boste dobili izjemno okusne empanade za 1 ameriški dolar in svežo kokosovo vodo za 2 dolarja.

Ostalo …

Med bolj zanimive stvari, ki jih na otoku Isabela ne smete zamuditi, spada obisk morskega grebena Tintoreras, kjer boste lahko občudovali pester podmorski svet, in obisk zaliva Elizabeth Bay na zahodni strani otoka, kjer živi največja kolonija galapaških pingvinov, zaliv pa je ena najlepših točk za raziskovanje s kajakom.

NATISNI ČLANEK