Kakšno foto in video opremo uporabljava na najinih potovanjih?

Od kar sem šla na svoje prvo potovanje v lastni režiji, obožujem fotografijo. Takrat sem se enostavno zaljubila v to, da poskušam ujeti trenutek v fotografijo. Z leti nadgrajujem znanje, pa tudi opremo. In od kar svet raziskujem skupaj z Damijanom, ki je prav tako velik oboževalec neznanega, sva v najino zbirko dodala marsikateri kos opreme. Nazadnje še mini potovalni dron, ki je zagotovo neprecenljivi dodatek.

V akciji fotografiranja s fotoaparatom Sony Alpha 6000 in z objektivom 55-210 mm. V objektiv sem poskušala ujeti lenivca v krošnji drevesa. | FOTO: Damijan Kovač

In ker pogosto dobim vprašanje, kakšno opremo uporabljava pri dokumentiranju najinih dogodivščin, sem se odločila, da vam jo v tem članku podrobneje predstavim.

Fotoaparat in objektivi

“Noro, kakšne fotografije! S čim si to fotografirala?” je bil prvi odziv moje sodelavke Sare na fotografije živali, ki sem jih v objektiv ujela v Kostariki. Fotografirala sem drevesno žabo rdečeokico, kolibrija, ameriškega krokodila, kačo, makava in lenivca in fotografije so bile resnično dobre.

Če najprej pogledam malo v preteklost. Moj prvi fotoaparat je bil zrcalno-refleksni fotoaparat znamke Canon. Fotoaparat je sicer zelo zmogljiv, a je bilo njegovo ohišje skupaj z objektivi precej težko, enostavno pretežko za potovanje, zato sem ga zamenjala za manjšega in lažjega Sonyjevega Alpha 6000. To je, po mojem mnenju, popolni fotoaparat za potovanja, je majhen, izjemno zmogljiv in naredi odlične fotografije, pa še objektive lahko enostavno menjaš. Prvič sem ga uporabila na popotovanju po transsibirski železnici in bila popolnoma navdušena nad njim! Midva sedaj uporabljava standardni objektiv 16-50 mm, dokupila sva tudi objektiv 55 do 210 mm, v prihodnje si želim še širokokotnega za fotografiranje pokrajin in enega za fotografiranje portretov. Menjava je lahka in hitra, uporaba fotoaparata pa precej enostavna. Pa tudi cenovno je fotoaparat kar dostopen.

Izjemno kakovostna fotografija kolibrija, narejena s Sonyijevim Alpho 6000. | FOTO: Tadeja Magdič

K najini opremi vsake toliko dodava kakšen kos in najino zbirko lepo počasi nadgrajujeva. Z današnjo osnovno opremo, ki je praktično dostopna vsem, se da z malo znanja in iznajdljivosti ustvariti že resnično vrhunske fotografije in tudi videoposnetke.

Stabilizator slike

Zelo rada tudi snemava, zato sva se odločila, da kupiva stabilizator slike oziroma tako imenovani gimbal stabilizator. Za mirno snemanje videoposnetkov, kadrov, pohitritvenih ali upočasnjenih videoposnetkov in raportov ter lepih kadrov uporabljava Gimbal DJI Osmo tretje generacije. Zelo uporaben je tudi za fotografiranje in za selfije. Poleg tega je majhen, zložljiv in ne zavzame veliko prostora v vaši prtljagi.

Pametni telefon

Trenutno za snemanje in pogosto tudi fotografiranje uporabljava kar IPhone 12, pogosto kakšen detajl posnamem tudi s fotoaparatom. Na dolgi rok pa bi rada vse snemala kar s fotoaparatom, ker so današnji fotoaparati resnično zmogljivi in delajo vrhunske videoposnetke.

Dron DJI Mavic Mini je izjemno majhen in zelo priročen za potovanja. Midva sva ga prvič uporabila prav na potovanju po Kostariki. | FOTO: Tadeja Magdič

Brezžični mikrofon

Čedalje več snemava in montirava tudi prispevkov, v katere so vključeni raporti, zato sva se odločila, da bova izboljšala zvok, ki je mimogrede eden ključnih elementov kakovostnega videoposnetka. Mislim, da se ljudje danes premalo zavedajo, kako pomemben pravzaprav je čisti zvok. V najinih vidoposnetkih lahko slišite, kako kakovosten zvok naredi mikrofon in to od precej daleč.

Midva sva kupila brezžično bubico Wireless GO znamke Rode, ki je lahka za uporabo in nudi odličen zvok, ki ga lahko posnamete tudi več kot 100 metrov daleč. S tem, ko na telefon priključite ta mikrofon dobite samo en avdio, izbugite sicer IT zvok, ampak vseeno to odtehta. Primeren je za vse, ki snemate bolj profesionalne vloge ali želite k svojemu vidoposnetku dodati le čisti in kakovosten zvok.

Fotografija narejena z dronom na plaži San Josecito na polotoku Osa. | FOTO: Damijan Kovač

Dron

Mini potovalni dron DJI Mavic je najina najnovejša pridobitev, prvič sva ga uporabila prav na najinem potovanju po Kostariki. Sva naravnost navdušena nad njim, več kot le navdušena! Posnetki in fotografije narejene z dronom resnično dajejo dodatno vrednost, ptičja perspektiva nam vedno ponudi drugačen in veliko širši pogled na pokrajino, živali in to je resnično dodatek. Damijanova nova igračka, ki tehta le nekaj manj kot 250 gramov je tudi enostavna za uporabo. Dobili ga boste v priročni škatli, v kateri bo poleg drona še pilot, rezervni propelerji in tri baterije.

Nama je z dronom uspelo narediti nekaj vrhunskih fotografiji in videoposnetkov, ki so zagotovo dodatna vrednost.

Dron tehta zgolj 246 gramov in je priročen za potovanja, dal pa vam bo neko novo, prav posebno perspektivo. | FOTO: Tadeja Magdič

Ptičja perspektiva potovanjem in dojemanju lepote okoli nas resnično doda neko povsem drugačno vrednost, povsem drugačno dimenzijo. Ta neverjetni občutek, kako zelo majhni smo na tem prečudovitem planetu in širšo sliko prostora, v katerem se nahajamo. In vse to omogoča dron.

Preden se boste lotili snemanja z dronom se seveda pozanimajte, kakšna so pravila uporabe drona v državi, v katero se odpravljate. V Kostariki posebnih omejitev sicer ni, so pa droni prepovedani v nekaterih nacionalnih parkih kot je recimo Manuel Antonio in Tenorio. Pred vstopom v park je prepoved jasno označena z znakom, na katerem je prečrtan dron, preden boste vstopili vas bodo varnostniki vprašali, ali ga imate in če ga imate slučajne seboj, ga boste morali pustiti zunaj.

Prav na temo potovanja po Kostariki sem gostovala kot gostja v studiju jutranje oddaje Jutro na Planetu. Celoten posnetek, v katerem boste lahko slišali tudi zvok, narejen z brezžičnim mikrofonom, si lahko ogledate spodaj.

Spodaj dodajam nekaj povezav, kjer lahko preverite, kako je z uporabo drona po različnih država po svetu.

Predpisi o dronih po svetu

Zemljevid sveta zakonov o dronih

Vodnik po mednarodnih pravilih in predpisih o dronih

Dron je dodatek, za katerega vam zagotovo ne bo žal, da ste vanj investirali. Bodite pazljivi pri njegovi uporabi in seveda veliko užitkov pri čim bolj kreativnem snemanju vam želim.

Montaža in postprodukcija

Pri montaži videoposnetkov si pomagava z Adobovimi programi, ki je sicer zelo priljubljeno in pripročno orodje. Zakupljeno imam seveda tudi glasbo pri ponudniku Epidemic Sound, kajti glasba je eden ključnih elementov, naredi vzdušje in razpoloženje, ki si ga želimo.