Potovanje v Kostariko v času epidemije – kaj morate vedeti preden odrinete na pot?

Kostarika, dežela, kjer je “pura vida” vsakodnevni živjenski moto, naju je v trenutku očarala in povsem prevzela. Ta majhna centralnoameriška država tudi v času epidemije koronavirusa privablja številne turiste in pa seveda tudi popotnike. Nobeden od naju ne mara (zgolj) poležavanja na plaži, sva popotnika, ki potrebujeva in si želiva izzive, možnost raziskovanje in Kostarika je resnično popolna kombinacija narave, živalskega sveta, vulkanov, dogodivščin in seveda plaž.

Vzpon na ugasli vulkan Cerro Chato v La Fortuni poteka skozi zaraščen deževni gozd. | FOTO: Tadeja Magdič

Zakaj sva se odločila, da greva na potovanje v tem času in zakaj ravno Kostarika?

Na zadnje sva bila pred skoraj tremi leti na potovanju v Ekvadorju in na Galapaških otokih. Dolgo sva se odločala ali iti ali ne, kar nekaj mesecev sva prestavljala datum odhoda. Na koncu sva se odločila, da vendarle greva! In ni nama niti malo žal.

Dejstvo je, da se potovanja razlikujejo od časov pred epidemijo, priprave in tokratno potovanje sta se zelo razlikovali od vseh prejšnjih. Pred samim odhodom je bilo kar precej živčnosti. Ker se je število okužbe začelo višati, so evropske države začele zaostrovati pogoje. Med drugim tudi Italija, od koder sva letela v Kostariko. Nihče ni znal čisto točno pojasniti, ali je za vstop potreben negativni test ali ne, kljub temu, da sva v tranzitu. Odločila sva se, da ga vseeno opraviva, kar pa bi seveda pomenilo, da v primeru pozitivnega rezultata ne bi šla na tako želeno potovanje. Bistevno več energije in časa sva porabila pri rezervaciji letalskih karti in urejanju zavarovanja. Ključno je bilo, da vsa zavarovanja, ki jih bova sklenila, vključujejo tudi primer okužbe s covidom-19.

Kostarika je ena prvih držav na svetu, ki je po epidemiji 1. novembra 2020 ponovno odprla svoja vrata turizmu in obiskovalcem. Leta 2021 jo je obiskalo skoraj milijon popotnikov, kar je skoraj 70 odstotkov iz časov pred epidemijo. A dejstvo je, da tudi v Kostariki ne boste zaščiteni pred okužbo in to dejstvo je treba pred odhodom sprejeti in se pripraviti za scenarij, če med potovanjem v tujini dobite rezultata „pozitiven“. Mnogi bi se morda zmdrovali, da gre za neodgovorni ravnanje, a gre zgolj za vračanje v normalne tirnice in v življenje, ki smo ga poznali prej z določenimi prilagoditvami, seveda.

Kostarika je ena živalsko najbolj pestrih držav, kar sva jih kadarkoli obiskala. Na sliki je kolibri. | FOTO: Tadeja Magdič

Na potovanju sva pogosto dobila vprašanje, zakaj ravno Kostarika. Predvsem domačine je to zanimalo. In res, zakaj je ravno tale majhna centralnoameriška država postala najina naslednja destinacija? Izjemna narava in živalski svet, relativna varnost, tako zdravstveneg kot potovalnega vidika in pa pozitivno mnenje vseh tistih popotnikov, ki so jo že obiskali, vse to je botrovalo najini končni odločitvi. 

Pura vida, izraz, ki se ga zlahka „nalezeš“

Domačini so izjemno prijazni in umirjeni ljudje, radi vam bodo priskočili na pomoč ko bodo opazili, da jo potrebujete, pogosto tudi brez tega, da bi prosili za pomoč. So nevsiljivi in dobrega srca, kar je za naju zelo pomembno, tudi izjemno okoljevarstveno naravnani. Svojo naravo obožujejo in bodo naredili vse, da zaščitijo ta zeleni raj. Zavedajo se, kako pomembno jo je ohranjati neokrnjeno in temu primerno jo tudi varujejo. To se bo seveda poznalo tudi na vaši denarnici, vstopnine so praktično v vse parke, ampak je vredno. Jaz vedno pravim, raje plača in vem, da je nekaj storjeno za ohranitev.  Sicer pa saj veste, tisto, za kar boste plačali, boste tudi bolj cenili.

Vi odločate, v katero smer bo šlo vaše življenje. Naj bo to v smeri pura vida. | FOTO: Tadeja Magdič

Pozdrav pura vida – v prevodu pomeni čisto življenje – v praksi pa je veliko več kot le to. Enega domačina v Santa Eleni sem vprašala, kaj to pomeni in mi je enostavno pojasnil, da ko je vse v najlepšem redu, rečejo pura vida. To je lahko pozdrav na cesti, zahvala, odzdrav – uporabljajo ga povsod in vedno, ko so stvari v najlepšem redu. Preprosto.

Epidemiološka situacija v Kostariki

Naj kar takoj na začetku povem, da me je presenetil njihov pozitivni odnos do osnovnih higienskih ukrepov. V Kostariki vsi domačini, tako mladi kot stari, na večini javnih prostorov nosijo maske. Odgovorno, brez posebne prisile in dosledno. Pred vstopom v bare, restavracije, na avtobusne postaje in v vse notranje prostore si umijejo roke – z vodo in milom. Brez prisile in dosledno. Ponekod vam bodo pred vstopom izmerili tudi temperaturo. Upoštevajo, kot temu radi rečemo, osnovne higienske ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, kakšrnih koli, ne le covida. Prav tako v njihovi družbi ne vlada neka množišča panika, covid pa ni več številka ena tema v mediji. Je že res, da je tam trenutno poletje, pa vseeno, družba je veliko bolj sproščena in živi bistevno bolj normalno življenje.

Življenje v Kostariki teče relativno normalno

Za vstop v državo ne rabite biti cepljeni, 72 ur pred prihodom je treba izpolniti tale obrazec Health Pass.

Čeprav za vstop v Kostariko ne potrebujete negativnega testa, pa ga boste morda potrebovali za vstop do letališča v tuji državi, zato preverite pogoje potovanja pred odhodom na letališče. Pogoje ima dobro opisan KLM na svoji strani.

Uvedeli so nekatere razlike med cepljenimi in necepljenimi potniki

Cepljeni potniki po novem ne potrebujete dodatnega turističnega zavarovanja, čeprav vam ga vseeno toplo priporočam, kajti nikoli ne veste, ali se boste se morda okužili in potem pristali v izolacijo in vam bo zavarovanje krilo namestitev in povračilo letalske karte ter morebitno zadravljenje in preglede.

Necepljeni popotniki za vstop potrebujejo turistično zavarovanje, ki krije vsaj 50.000$ za stroške zdravljenja in 2.000$ za stroške bivanja v primeru pozitivnega testa.

Še nekaj dodatnih sprememb so uvedli z letošnjim januarjem. Nekateri hoteli in restavracije so zaostrili svoje pogoje za vstop po novem zahtevajo potrdilo o cepljenju. Iz prve roke lahko povem, da na najini poti nihče od naju ni zahteval tega potrdila, sem pa opazila na spletnih straneh nekaterih hotelo, da to zahtevajo. Če torej niste cepljeni, raje preverite.

In kje vse sva midva nosila zaščitno masko? Povsod tam, kjer so jih nosili domačini in kjer so bile obvezne. Se pravi v vseh javnih notranjih prostorih kot so trgovine in banke, avtobusi, taksiji in na vstopih v narodne parke. Če si jo boste slučajno pozabili nadeti, vas bodo prijazno opozorili na to.

Razmere in pogoji se spreminjajo in se bodo tudi bodo v prihodnje, zato prilagam nekaj uporabnih povezav, na katerih lahko spremljate najbolj aktualno dogajanja v Kostariki.

Visit Costa Rica

The Tico Times

“Potovanja mi dajejo krila, krila, ki jih potrebujem za življenje. Pura vida.” | FOTO: Damijan Kovač

Potovanja so nekaj najlepšega, so privilegij, še posebej v tem epidemičnem časa. Privilegij, ki ga iz takšnih ali drugačnih razlogov nimajo vsi. Sebe smatram za izjemno srečno, da imam dostop do tega privilegija in ga lahko izkoristim. Vsem popotnikom, ki radi odkrivate svet, svetujem, potujte varno, tako da med vašim potovanjem zaščitite sebe, ostale popotnike in pa seveda v prvi vrsti domačine. Ne le sedaj, ampak tudi v prihodnje, ko ne bomo več v času epidemije!