TOP ideja za izlet: obisk Kobilarne Lipica

Nekoč me je pot zaradi službenih obveznosti večkrat ponesla v Lipico, kasneje pa me je v rojstni kraj lipicanca vodila ljubezen do konj in terenskega jahanja. V Lipico sem se zaljubila in zato sva se tudi z Damijanom odločila za jahalni izlet v ta prečudoviti kraški biser. Letos mineva natanko 440 let od njene ustanovitve. V prihajajočih prečudovitih dneh tako ni lepšega izleta kot obisk Kobilarne Lipica, bodisi za terensko jahanje ali družinski ogled kobilarne in lipicancev.

Topli sončni žarki, kraška narava, ki bo počasi začela dobivati jesensko podobo in prečudoviti beli konji v svojem naravnem okolju, kaj bi si lahko želeli doživeti lepšega. Sedaj je popolni čas za obisk Kobilarne Lipica.

Sproščena lipicanca si po koncu jahanja na svojem travniku najprej privoščita blatno kopel. | FOTO: Damijan Kovač

Tega veličastnega belega konj, njegovo gibanje je tako zelo graciozno, da je očaralo samega avstrijskega cesarja, imamo tako zelo blizu. A včasih se mi zdi, da se ne zavedamo prav dobro, kaj pravzaprav imamo. Tudi jaz že od nekdaj naravnost obožujem lipicance. Prevzeli so me, ne le zaradi svoje lepote, temveč tudi zaradi svoje igrive in navihane narave, ob kateri ti na njihovem hrbtu in v njihovi bližini ni nikoli dolgčas. In kje je lepše videti to prečudovito žival kot v Lipici.

V lipicance se boste enostavno zaljubili … | FOTO: Damijan Kovač

Odkrivanje slovenskega Krasa na konjskem hrbtu

Jahanje po kraškem terenu na lipicancu je prava jahalna pravljica, ki očara še tako izkušenega jahača. Lipicanec je tukaj doma že več stoletij in se v kraški naravi tako počuti kot doma. Lipiški konji so tudi sicer zelo lepo vzgojeni, s kančkom živahnosti in nagajivosti so na terenu neproblematični in primerni za jahanja željne obiskovalce. Osebno imam sicer opravljen izpit za jahača dva pri naši Konjeniški zvezi, imam precej izkušenj z jahanjem na terenu, tako da sem še posebej uživala ob naravnih lepotah našega Krasa. V jahalni skupini sta bili poleg mene in naše vodičke Tanje še Nizozemka in Nemka, slednja izjemno izkušena jahačica in trenerka jahanja, obema pa je bilo jahanje lipicanca v Lipici življenska želja, ki sta si jo tokrat le uresničili. In njunega navdušenju niti po koncu jahanja ni bilo konca. “V Lipico se še vrneva” sta si bili enotni.

Terensko jahanje je prava jahalna pravljica. | FOTO: Damijan Kovač

Jahanje na terenu je prav posebno doživetje. Ko boste prispeli v Lipico, vam bodo glede na vaše izkušnje najprej dodelili konja in vas uvrstili na zaporedno mesto jahanja v skupini, v kateri boste potem na terenu tudi jahali. Konja si boste lahko sami osedlali in mu nadeli uzdo ter si ga pripravili za jahanje, tako se boste tudi lahko že povezali z lipicancem, s katerim boste nato preživeli naslednjo uro in pol na terenu. Na teren se boste podali pod budnim očesom vodnika in po urejenih poteh v okolici kobilarne, jahali boste po travnikih, gozdu in po vaseh ter po urejenih potkah, kjer vas bodo z debelimi očmi občudovali mimoidoči pešci in kolesarji. Ob vrnitvi v kobilarno boste nato sami poskrbeli za konja, mu sneli jahalno opremo, ga pokrtačili ter skupaj z vodičem odpeljali na njihov travnik. Ne gre zgolj za jahanje, temveč za preživljanje časa s to prečudovito živaljo v njenem avtentičnem okolju, od koder lipicanec pravzaprav izhaja. Za terensko jahanje boste odšteli 45 evrov.

Priprava lipicanca za terensko jahanje | FOTO: Damijan Kovač

Jahanje na človeka vpliva podobno kot neke vrste meditacija. Nekoč, ko sem zaradi novinarskega dela bila pogosto tudi po koncu službe še pod velikim stresom, mi je prav jahanje pomagalo odklopiti od vseh težav. Tisti trenutek, ko sem se vsedla v sedlo, sem pozabila na vse težave, na stres, na vso negativo, s katero sem se srečevala čez dan. Konji so resnično terapevtske živali, imajo neverjetno pozitiven vpliv na človeka.

Konja boste po končanem jahanju peljali do njegovega travnika. | FOTO: Tadeja Magdič

Vožnja s kočijo je prečudoviti način odkrivanja Krasa

Če niste vešči terenskega jahanja ali morda ob vašem obisku še niste zbrali dovolj poguma, da bi si privoščili urico jahanja za začetnike, potem je vožnja s kočijo prava rešitev za vas. Udobno v sedežu boste tako spoznavali posestvo kobilarne, popeljali vas bodo po urejenih poteh po kobilarni in po njeni okolici. Peljali se boste po potkah, ob katerih so posajeni prečudoviti drevoredi in ki peljejo mimo znamenite bele ograje. Kočijo pa lahko najamete tudi za ovekovečenje vaše poroke.

Vožnja s kočijo po urejenih poteh na posestvu kobilarne. | FOTO: Damijan Kovač

Najamete lahko malo kočijo za štiri ali veliko za sedem ljudi, pri čemer boste za enourni najem male odšteli 50 evrov, za najem velike pa 70 evrov na uro. Za najem velike kočije se boste morali edino predhodno dogovoriti, torej pred vašim prihodom v Lipico.

Z malo sreče boste na poti lahko srečali tudi jahače. | FOTO: Damijan Kovač
Na tej povezavi boste našli cenik vstopnic, cenik terenskega jahanje ter jahanja v maneži in cenik voženj s kočijo.

Na njihovi uradni spletni strani boste našli tudi urnike predstav in informacije o dnevnih tematskih klopih dogajanja v Lipici.

Ogled Zgodbe o Lipici – predstave za celo družino

Čeprav je obisk Lipice v prvi vrsti prava poslastica za ljubitelja jahanje, pa je obisk Lipice pravzaprav pravo doživetje za celotno družino in je primerno tudi za majhne otroke. Že sam vstop v kobilarno, kjer boste praktično na vsakem koraku srečevali in videvali lipicance, deluje pomirjujoče na človeka. Če boste v kobilarno prišli zjutraj, boste lahko opazovali spust kobil na pašnike. Povsem drugi svet. Otroci bodo občudovali mogočnega, belega konja, ki je tako zelo nežen do človeka. V močni živali se namreč skriva sramežljiva duša, ki se ustraši še zajca v grmovju in se boji svoje lastne sence. Obiščete lahko njihove jahalne predstave, se sprehodite po kobilarni, peljete se lahko s kočijo, obiščete muzej in stari grajski hlev, v katerem je nekoč recimo bila kraljičin lipicanec, ogledate si lahko jahalne treninge. Najmlajši pa bodo lahko tudi zajahali ponije.

Začetniki bodo jahali v pokriti maneži pod budnim očesom izkušenega učitelja. | FOTO: Tadeja Magdič

Jahalna urica za začetnike

Za tiste, ki še niste vešči jahanja na terenu, so v kobilarni pripravili tudi jahalno uro za začetnike v pokriti maneži, kjer boste lahko stopili v stik s konjem. Pod strokovnim vodstvom vašega jahalnega učitelja boste najprej skupaj spoznali konja, ga skupaj osedlali in se potem odpravili v manežo. Skratka, prečudovita izkušnja, tudi za povsem neizkušene jahače. 45 minutna ura jahanja stane 55 evrov, v tem času boste spoznavali osnove vodenja konja in osnove hode jahanja.

Vsakdo, ki obišče Lipico je naravnost očaran na lipicanci, kobilarno pa zapusti nasmejan. | FOTO: osebni arhiv

Skratka, obisk Lipice je resnično prečudovito doživetje, ki bo vam še dolgo ostalo v spominu.

NATISNI ČLANEK