Kaj morate pred odhodom vedeti o testiranju na okužbo s covid-19 v Kostariki?

Za vstop v Kostariko cepljenje ni pogoj, a ker nisva našla povsem jasnega odgovora, sva pred odhodom na italijansko letališče opravila hitri antigenski test. Tudi pred odhodom domov sva se mogla testirati. Dovolj bi bil sicer hitri antigenski test, vendar bi se nama pred prihodom njegova veljavnost iztekla, zato sva se odločila za PCR test, pa tudi v ceni ni bilo bistvene razlike – antigenski test bi naju bi stal med 40 in 50 $, za PCR test pa sva plačala 70 $. In kaj pravzaprav morate vedeti o testiranju v Kostariki?

Urnik odvzema brisa na eni od testirnih točk v glavnem mestu San Joseju. | FOTO: Tadeja Magdič

Od kar so se epidemične razmere v Evropi zaostrile ima velika večina držav EU pogoj za vstop negativni PCR ali antigenski test – ne glede na to, ali ste cepljeni ali ne. Za tiste, ki niso cepljeni pa ima veliko držav celo obvezno karanteno ne glede na negativni test. Seveda je veliko najine pozornosti na potovanju samem bilo posvečenu ravno temu, kje in kdaj se bova pred odhodom nazaj domov testirala. Spodaj sem zbrala nekaj nujnih informacij, ki jih morate vedeti, prede začnete načrtovati svoje sanjsko potovanje v Kostariko.

Pomembni niso zgolj pogoji za vstop v vašo destinacijo, temveč je treba poznati tudi pogoje za vračanje nazaj domov. To je med drugim pomembno tudi zato, da veste, kakšna zavarovanja skleniti, v primeru, da v tujini pride do okužbe. Midva sva tja grede opravila hitri antigenski test, za nazaj pa PCT test.

Naročanje, izvedba in cena testiranja

V Kostariki številne zdravstvene organizacije nudijo PCR in antigenska testiranja. Cene testiranja pa se lahko zelo razlikujejo. Recimo, PCR testiranje stane med 70 in vse do 160 $, ali lahko celo preseže to ceno. V La Fortuni recimo stane 165 $, cene hitrega antigenskega tetsiranja se začnejo pri približno 40 $ in gredo samo še navzgor, ponekod dosega hitro antigensko testiranj eceno celo 80 $. In zakaj tako velika razlika v cenah? Če boste šli na odvzem vzorca nekje na vasi, bo potreben še prevoz vašega vzorca do laboratorija. In to seveda traja in stane. Če boste šli na testiranje neposredno ob bolnišnici, kjer imajo laboratorija pri roki, bo seveda vse skupaj veliko ceneje.

V nekaterih hostlih vam lahko organizirajo testriranje, tako da bodo vam bodo prišli zdravstveni delavci odvzet vzrorec kar v vašo namestitev. Vendar vas bo tudi to stalo dodatnih nekaj 10 $.

Prostor za odvzem brisa, ki se nahaja v 6. nadstropju garažne hiše pred bolnišnico Clinica Biblica. | FOTO: Tadeja Magdič

Na testiranje v San Jose ali v Liberijo

Cene so najbolj ugodne v večjih mestih kot je recimo San Jose, kjer se na testiranje odpravite sami, v lastni organizaciji, najdražje pa je v majhnih mestih in na vasi, kjer pridejo zdravstveni delavci iz večjih mest, poberejo vzorce in jih potem odpeljejo nazaj v mestu v laboratorij. Testiranje vam bodo na vašo željo organizirali tudi v večini hotelov ali hostlov, v katerih bivate, to bo seveda dražje, kot če bi šli do testiranja sami. Pozanimajte se na recepciji.

Recimo za primerjavo, v La Fortuni testiranje v zdravstvenem domu stane 165 $, v hostlu so nama rekli, da nama ga lahko načeloma uredijo za 140 $, kar je še vedno enkrat dražje kot sva zanj plačala v San Joseju. Priporočala bi vam, da se na testiranje odpravite ali v San Jose ali v Liberio, kjer so cene testiranja daleč najbolj ugodne.

Testiranje v bolnišnici Clinica Biblica v San Joseju

Midva sva se odločila, da testiranje opraviva v bolnišnici v San Joseju imenovani Clinica Biblica. Vse je precej preprosto, ko enkrat poznaš postopek. Testiranje poteka v 6-tem nadstropju garažne hiše ob glavni stavbi bolnišnice v centru San Joseja.

Rezultat PCR testiranja izdan v elektronski obliki. Osebni podatki so iz varnostnih razlogov izbrisani.| FOTO: Tadeja Magdič

Najprej se nekaj dni pred samim testiranje naročite na termin. V jutranjih urah se je treba naročiti, v popoldanih urah lahko greste na testiranje brez predhodne rezervacije termina. Ko pridete tja, pokažete rezervacijo termina, potem vas bodo najprej preusmerili na okence, kjer pokažete dokumente, nujno potrebujete potni list, in poravnate znesek. Popisali vam bodo vaše osebne podatke in podatke o trenutni nastanitvi: številka sobe, osebni podatki in podatki o potnem listu. Potem boste šli na odvzem brisa in to je to. Če ste naročeni, vse skupaj traja približno 25 minut. Rezultat testiranja boste nato v španskem jeziku v roku 24-ur dobili preko elektronske poštev, prosite jih potem še za rezultat v angleškem jetiku. V mejlu dobite tudi QR kodo tesiranja.

Več informacij najdete na njihovi spletni strani Clinica Biblica

Zelo odzivni so tudi prek številke Whatsappa: +506 8529 2100

Rezervacija prostega termina v angleškem jeziku lahko opravite na tej spletni strani.

Spodaj je naštetih nekaj zdravstvenih ustanov, kjer opravljajo obe vrsti testiranja

Januarja 2021 je kostariška vlada vzpostavila sistem zasebnih laboratorijev, ki po vsej državi opravljajo obe vrsti testiranja. Seznam najdete na tej povezavi.

Testiranja opravljajo na obeh večjih letališčih v Kostariki – na letališču v San Joseju in v Liberiji. Na obeh letališčih si je treba rezervirati termin testiranja, to lahko opravite na tej povezavi.

Zasebne bolniščnice v San Joseju: bolnišnica CIMA in bolnišnica Clinica Biblica, ki sem jo opisala že zgoraj in omogoča tudi testiranje po sistemu drive-through.

Bolnišnica Metropolitano na lokacijah v San Joseju, Quepos/Manuel Antonio, Liberija in Huacas blizu Tamarinda.

Čakalnica na odvzem brisa. | FOTO: Tadeja Magdič

Tukaj je omenjenih samo nekaj testirnih mest, po vsej Kostariki je teh seveda še veliko več. Veliko je tudi manjših testirnih mest, bolj na obrobju. Cene testiranj se, kot že prej rečeno, lahko zelo razlikujejo med seboj, prav tako se pri nekaterih morate na odvzem vzorca naročiti, pri drugih pa ne. Pravočasno preverite svoje možnosti in cene na zgornjih povezavah.

Če ste bili v stiku z okuženo osebo ali imate simptome, se na pomoč lahko obrnete tudi na njihovo vladno nujno telefonsko številko 1322.