Ekvador: južnoameriški biser, ki ima vse v enem

Ekvador je ena najmanjših južnoameriških držav, a hkrati za popotnike ena najbolj zanimivih. Ima namreč izjemno zanimivo in pestro pokrajino ter naravo – tu boste vse našli od amazonskega pragozda, avenije vulkanov, ki presegajo 6300 metrov nadmorske višine, do eksotičnih Galapaških otokov, ki veljajo za zibelko evolucijske teorije in biotske pestrosti.

Razgled na mesto s 4000 metrov nadmorske višine | FOTO: osebni arhiv

Poleg tega ima Ekvador tudi izjemno kulturno in zgodovinsko dediščino ter neverjetno biotsko in živalsko pestrost. Ekvador je skupaj z Galapagosom dom številnim živalskim vrstam, ki jih ne boste našli nikjer drugje na svetu. Tukaj boste dobili vse v enem.

Ekvador po špansko pomeni ekvator

Ekvador je dobil ime po ekvatorju, ki ga preči in je s približno 16 milijoni prebivalcev peta najmanjša država v Južni Ameriki. Večji je le od Urugvaja, Surinameja, Gvajane in Francoske Gvajane. Meji na Kolumbijo in Peru ter je kar 30-krat manjši do Brazilije. A prav zaradi svoje “majhnosti” je zelo priročen za potovanje. Praktično celotno državo lahko prevozite z avtobusi, pri čemer ne boste večine časa porabili za logistiko. Edino na Galapaško otočje boste morali leteti, ker druge možnosti ni.

Sprehod po ekvatorju, po katerem je država dobila ime. | FOTO: Damijan Kovač

Kulturno in geografsko je Ekvador ena najbolj razgibanih in pestrih držav, z eno največjih biodiverzitet: od andskega pogorja, vulkanov, amazonskega deževnega gozda pa vse do edinstvenega galapaškega otočja. 

Quito je druga najvišje ležeča prestolnica na svetu

Glavno mesto Ekvadorja je Quito, ki ima približno 2,5 milijona prebivalcev in je drugo največje mesto v državi. Mesto leži na nadmorski višini 2850 metrov in je, takoj za bolivijskim La Pazom, druga najvišja prestolnica na svetu. Zanimiva je tudi njegova lega. Mesto je veliko daljše kot široko in je ujeto znotraj gorske verige Andov, ki ga obdajajo z obeh strani. Sicer pa je Kito eno najlepše ohranjenih starih kolonialnih mest v Južni Ameriki.

Razgled na znamenito Basílico del Voto Nacional v Quitu. |FOTO: Tadeja Magdič

Temu primerno se obrača tudi vreme, ki je neverjetno hitro spremenljivo. Kljub bližini ekvatorja je tukaj hladno. V Quitu je en trenutek toplih 22 stopinj Celzija, že naslednjega pa bo hladen zapihal veter, oblaki pa bodo prinesli tudi deževne kapljice, ohladilo se bo tako, da boste potrebovali jakno. A mesto leži tik ob ekvatorju, zato je sonce precej močno. Ne pozabite na sončno kremo!

Razgled na Quito z vrha kabinske žičnice TeleferiQa. | FOTO: Damijan Kovač

Mitad del Mundo 

Središče sveta je od Quita oddaljeno približno 26 kilometrov. Z avtobusom, ki bo stal nekaj deset evrskih centov, boste do tja potrebovali približno uro in pol. Ne potrebujete taksija, saj je pot dostopna z javnim potniškim prometom. Natančne napotke, na kateri avtobus iti, vam bodo dali v hostlu ali hotelu, v katerem boste bivali. Mitad del Mundo je cel kompleks zgradb z glavnim razglednim stolpom na sredini, skozi katerega poteka ekvator.

Središče sveta | FOTO: Damijan Kovač

Zemljepisna širina tukaj je nič, vi pa se boste lahko sprehodili po ekvatorju: z eno nogo boste stali na južni, z drugo pa na severni polobli Zemlje. Ob lepem vremenu boste imeli izjemen razgled na okoliško pokrajino.

Ne pozabite vzeti tudi vašega potnega lista, v muzeju razglednega stolpa vam bodo namreč v potni list vtisnili posebno štampiljko, ki dokazuje, da ste obiskali Središče sveta.

Neverjetna geografska raznolikost Ekvadorja

Edinstvena geografska lega daje Ekvadorju še bolj edinstvene značilnosti in zelo različne vremenske pasove. Glede na vse to bi Ekvador lahko razdelili na tri različne terene: La Sierra vključuje centralno visokogorje andskega pogorja, ki vključuje tudi avenijo vulkanov. Sledi območje Amazonije in amazonskega pragozda, imenovano El Oriente, in obalni pas, ki ga imenujejo La Costa. Poseben status imajo Galapaški otoki.

Ekvador se lahko pohvali z izjemno raznoliko pokrajino. | FOTO: Damijan Kovač

Tudi zato je Ekvador primeren za potovanje skozi celo leto.

Avenija vulkanov je med bolj priljubljenimi točkami. Med najbolj popularne in najpogosteje obiskane vulkane v državi spadajo vulkan Cotopaxi s 5.897 metri, sledi mu vulkan Pichincha s 4.784 metri, ki leži tik nad prestolnico Quito in je najlažje dostopni vulkan.

Ob vznožju vulkana Tungurahua nad mestom Baños de Agua Santa | FOTO: Tadeja Magdič 

Najvišji in zato najtežje dostopni je vulkan Chimborazo s svojimi zavidljivimi 6.267 metri, ki pa zaradi višine ni nič manj priljubljen med obiskovalci. Pomembno je le, da se vsak, ki ga obišče, pred vzponom primerno aklimatizira na višino.

NATISNI ČLANEK