Obisk rajskega otoka Zanzibar v lastni režiji: zanimivi potovalni nasveti

Glede na izjemen odziv na mojo reportažo o potovanju po Tanzaniji, sem se odločila, da stipkam še en članek o rajskem otoku Zanzibar. Dobila sem namreč precej vprašanj in povpraševanja po potovalnih nasvetih za potovanje na in po otoku v lastni režiji. Jaz sem na Zanzibarju preživela “samo” pet dni in ker sem pred tem potovala po celinski Tanzaniji, sem si obisk otoka vzela bolj kot sproščujoč zaključek mojega potovanja.

Uživanje na peščenih plažah vasice Jambiani. | FOTO: osebni arhiv

Bivala sem na jugu Zanzibarja v naselju imenovanem Kizimkazi Mkunguni, v simpatičnem bungalov naselju Promised Land Lodge. Moja lesena hiška je bila čisto blizu morja, obdana z zelenjem, do plaže so me ločile le še lesene stopnice, ki so po klifu vodile do morja. Zadnji dan pa sem preživela v glavnem zgodovinskem mestu Stone Town. Preden sem odšla proti Tanzaniji sem dobila kar precej opozoril v smilu “na Zanzibarju je veliko kriminala, Zanzibar je nevaren, na ulici te bodo skoraj zagotovo oropali” in podobno. No, nič od tega se mi ni zgodilo. Bi pa vam zagotovo priporočala, da Stone Town zapustite čim prej, ker tam sicer je več možnosti, da se vam kaj takega zgodi. Zanzibar sem raziskovala peš in s kolesom, moj namen je bil sicer tudi potapljanje, vendar sem na otok prišla kar precej utrujena od vseh trekingov in safarijev, tako sem zaključek potovanja bolj počivala.

Sprehajam se po široki peščeni plaži, ob robu plaže je zasdidranih na desetine lesenih ribiških čolnov z veliki belimi jadri, mlajši moški ravno pospravljajo svoj ulov v lesene pletene košare, spet drugi ravno pospravljajo svoje ribiške mreže. Prijazno me pozdravijo z velikim nasmehom na obrazu. Pred mano je dolga peščena plaža. Življenje tukaj je preprosto, a ljudje izgledajo srečni, veliko bolj srečni kot v našem stresnem življenju.

Za nočitev v leseni hiški sem plačala 30 ameriških dolarjev na noč, kar je danes približno 25 evrov na noč. Večerjo sem si naročila kar v restavraciji imenovani Cabs Restaurant, znotraj našega naselja, zanjo pa sem plačala 15 tisoč tanzanijskih šilingov, kar je približno 6,5 evra.

Moja lesena hiška v Promised Land Lodge v naselju Kizimkazi, kjer sem bivala. | FOTO: Tadeja Magdič

Zgodba dveh Slovencev na Zanzibarju

Ko sem objavila reportažo o potovanju po Tanzaniji, sem prejela precej namigov, da na Zanzibarju v vasici Jambiani živi slovenski par, ki oddaja super apartmaje. Odločila sem se, da ju kontaktiram, da iz prve roke dobim informacije o dogajanju tam.

Do nedavnega se je v Tanzanijo in na Zanzibar potovalo praktično brez omejitev, sedaj pa tudi letalske družbe, ki letijo tja, počasi uvajajo določene omejitve. Družba Qatar bo tako od 2. marca naprej zahtevala negativen PCR test pred potovanjem oziroma vkrcanjem na letalo.

Slovenka, ki ne želi, da jo omenim z imenom in priimkom, z možem vodi Jambiani House v vasici Jambiani, kjer gostom oddaja dva lepa in povsem na novo opremljena apartmaja, le 20 metrov stran od peščene plaže. Oba z možem sicer prihajata iz Celja in sta na Zanzibar dolga leta hodila na dopust, vse do aprila 2017, ko sta se na otok tudi preselila in začela zidati apartmaje. Mož je pustil službo, v Sloveniji sta prodala vse kar sta imela in odšla. Domov se vrneta vsak april in maj, ko prideta na dopust in obiščeta družino. Kot pravi Nataly, na Zanzibar nista odšla z namenom, da obogatita, temveč, da se izogneta stresu v Sloveniji. Njuna apartmaja boste lahko našli v Facebook skupini Jambiani House Zanzibar, na tem mestu lahko ju lahko kontaktirate in se dogovorite glede najema, na strani pa lahko vidite tudi posnetke in fotografije simpatične namestitve.

Lokalni ribič po vrnitvi z ribolova. | FOTO: Tadeja Magdič

Svojim gostom pomaga tudi pri organizaciji izletov po otoku, jim svetuje ter organizira tudi prevoz z in na letališče. Po želji vam uredita tudi lokalnega vodiča, ki je prav tako stacioniran v vasici Jambiani in govori slovensko. Doslej sta z možem gostila samo Slovence, saj svojih namestitev ne oglašujeta.

Apartma meri približno 50 kvadratnih metrov in je popolnoma opremljen, njuni gostej imajo na voljo tudi sveže brisače in posteljnino, poleg kuhinje pa je na voljo tudi zunanji žar. Apartma je od plaže oddaljne 20 metrov, do najbljižje trgovine 40 metrov in do dveh restavracij 10 metrov.

Cene najema apartmaja Jambiani House:

60 – 65 evrov na noč/2 osebi: vključena turistična taksa 15 evrov/noč

75 – 80 evrov na noč/2 osebi: vključena turistična taksa 15 evrov/noč, dnevno sveže sezonsko sadje, steklenica vode, kava

Pri najemu imajo gostje dve možnosti, in sicer v ceno 60 do 65 evrov na noč, cena se razlikuje glede na termine, je vključena turistična taksa 15 evrov na dan za dve osebi, v ceno 75 do 80 evrov na noč za dve osebi pa je poleg turistične takse dnevno vključeno tudi sveže sezonsko sadje, steklenica vode in kava.

Prihod na otok Zanzibar

Imate več možnosti prihodov na otok, verjetno najbolj optimalna je seveda neposreden let na otok. Pogosto so na spletu objavljene tudi kakšne akcijske cene letalskih kart do glavnega mesta Dar es Salaam. Jaz sem recimo kupila takšno karto, zanjo sem iz Benetk odštela zgolj 400 evrov. Iz Dar es Salaama imate potem dve možnosti, in sicer, da kupite letalsko karto do Zanzibarja, lahko pa se odločite tudi za trajekt, ki iz glavnega mesta dnevno pogosto vozi do Stone Towna. Enosmerna vozovnica za trajekt stane 40 dolarjev. Vendar pozor, Dar es Salaam je lahko precej nevarno in kaotično mesto, tako da, če se odločite za prevoz s trajektom, na letališču nujno vzemite taksi in ne lokalnega prevoza.

Prečudovite plaže v okolici naselja Jambiani. | FOTO: Tadeja Magdič

Glede na trenutno situacijo, ki je zaradi epidemije precej specifična in je seveda zelo vplivala na potovanja z letalom, ste precej omejeni pri nakupu letalske karte. Računati morate seveda tudi, da se vam kjer koli na poti zalomi in boste morali potovanje predčasno prekiniti in se vrniti domov. Tako da res, preden se odpravite na pot, dobro premislite. Na Zanzibar sicer trenutno letita recimo letalski družbi Ethiopian in Quatar.

Nekaj koristnih in precej preprostih besed, ki vam bodo prišle še kako prav, saj boste z njihovo uporabo narisali nasmehe na obrazih domačinov.

Karibu. Dobrodošli.
Pole pole. Počasi, počasi.
Jambo. Živijo.
Hakuna matata. Ni problema, vse je v najlepšem redu.

Jemanje antimalarikov – da ali ne?

Na družbenih omrežjih sem opazila, da je precej vprašanj, ali na Zanzibarju jemati antimalarike ali ne. Mnenja o tem so različna, jaz osebno antimalarikov na Zanzibarju nisem jemala, med tem ko sem jih na celinski Tanzanije jemala ves čas potovanja. To velja za kratkoročna potovanja, če boste po Afriki potovali dlje časa, je jemanje antimalarikov odsvetovano. Če se vseeno odločite za antimalarike vam svetujem antimalarike Malarone, ki so bolj „blagi“ antimalarik. A vseeno velja opozorilo, da določen čas po jemanju ni priporočena zanositev in nosečnost. O tem, koliko časa po koncu jemanja je zanositev odsvetovana, se posvetujte z zdravnikom. Jaz sem zasledila informacije od 3 mesecev pa vse do 3 let.

Povsod imajo mreže, ki vas bodo ščitile pred komarji, a je dobro preveriti, če niso morda kje strgane. | FOTO: Tadeja Magdič

Po resnici povedano, ves čas bivanja na otoku nisem opazila niti enega samega komarja, potovala pa sem v drugi polovici novembra. Osebno mislim, da antimalariki še posebej v suhem letnem času niso potrebni, vendar je konča odločitev, ali jih boste uporabljali, seveda vaša. Morda še namig, če se odločite, da ne boste jemali antimalarikov, na pot vseeno vzamite škatlo ali dve, saj se jih uporablja tudi kot zdravilo v primeru okužbe z malarijo, tako da ta rezerva ne bo odveč.

Po napornih trekingih in odkrivanju celinske Tanzanije je obisk Zanzibarja bil pravi počitek. | FOTO: Tadeja Magdič

Nujna je tudi uporaba močnih repelentov in spalnih mrež, ki pa jih imajo tako ali tako vsi hoteli in lodgi, pred spanjem obvezno preverite ali je morda v mreži kakšna luknja.

Cepljenje za rumeno mrzlico – da ali ne?

Potrdilo o cepljenju je obvezno za potnike, ki v Tanzanijo in na Zanzibar prihajajo iz območij, kjer je rumena mrzlica razširjenja, kamor pa Evropa ne spada, se pravi, da cepljenje ni nujno, je pa vseeno priporočeno. Sicer pa, za rumeno mrzlico se cepiše enkrat v življenju z enim odmerkom in si pred boleznijo varen do konca življenja. Cepljenje priporočam.

Kaj početi na Zanzibarju?

Potapljanje in snorklanje po okoliških koralnih grebenih.

Opazovanje delfinov je priljubljena aktivnost na otoku, izlet pa vam lahko pomagajo organizirati kar v vaši namestitvi.

Raziskovanje otoka s kolesom je priročen in hkrati tudi zelo ekološki način raziskovanja otoka. Edina slabost takšnega načina je ta, da boste zelo teško v celoti “obdelali” otok, saj je dolg več kot 80 kilometrov. To je več kot se morda zdi na prvi pogled.

Raziskovanje starega zgodovinskega dela Stone Towna.

Staro mestno jedro Stone Towna posneto s trajekta proti Dar es Salaamu. | FOTO: Tadeja Magdič

Raziskovanje plaž kot so Jambiani, Paje, Nungwi.

Obisk otoka “Prison Island” oziroma otoka Changuu, kar prevedeno pomeni Zaporniški otok. Že samo ime pove, od kod njegovo ime. Nekoč so namreč na otoku zadrževali sužnje, v nekem obdobju pa je otok služil tudi kot karantena pred prihodom na Zanzibar. Nahaja se čisto blizu Stone Towna, vožnja s hitrom čolnom traja med 20 in 30 minut, povratna vozovnica stane med 30 in 40 ameriških dolarjev, vstopnina na otok pa stane 4 dolarje, za najem opreme za snorklanje pa 2. Primeren je za poldnevni izlet.

Varno potovanje vam želim!

NATISNI ČLANEK