Potovanje v Tanzanijo, deželo nasmejanih ljudi, vulkanov in Masajev

Precej govora je v zadnjih dneh o Tanzaniji, ta afriška država se je tokrat v središču pozornosti znašla, ker njen voditelj zavrača obstoj koronavirusa in cepljenje, predvsem otok Zanzibar pa je postal neke vrste turistično zatočišče marsikaterega Slovenca in Slovenke, saj se tja kljub pandemiji potuje praktično brez omejitev, tudi gibanje po državi in otoku poteka praktično brez posebnih omejitev. Potovanja v tem nenavadnem času sicer niso prepovedana, ampak so odsvetovana. Ali se boste odločili odpraviti se na pot, to je seveda vaša osebna odločitev. 

Uživanje na rajskih plažah otoka Zanzibar, po tem ko sem plezala po vulkanih, je bilo super. | FOTO: Tadeja Magdič

Tanzanijo in otok Zanzibar sem obiskala pred nekaj leti, moj glavni cilj je bil takrat treking na katerega izmed vulkanov, v mislih sem sicer imela Kilimanjaro, vendar sem na koncu pristala na vrhu vulkana Meru, povzpela pa sem se tudi na vrh kraterja precej aktivnega vulkana Ol Doinyo Lengai, kar v jeziku Maasai pomeni ‘Božja gora’.

Tako celinska Tanzanija kot otok Zanzibar sta se vpisala v moje srce za vedno. Tako zelo prijazni in topli ljudje, ki so ti pripravljeni pomagati brez, da bi kaj pričakovali v zameno. Ljudje, ki jih lahko le iščeš! Ko sem zapuščala hostel v Arushi sem bila robu solz, saj sem se mogla posloviti od dveh ženic, ki sta dobesedno skrbeli zame ves čas bivanja. Neverjetno pozitivno izkušnjo sem imela tudi z lastnikom bungalovov na Zanzibarju. Ker je bilo namestitev mogoče plačati samo z gotovino, jaz pa je nisem imela dovolj, mi je brez težav pustil, da sem bivala tam. Na koncu pa me brezplačno zapeljal do Stone Towna, kjer sem nato dvignila gotovino in mu jo dala.

Kaj vse sem počela:
 
Obisk masajske vasi 
3-dnevni safari v treh različni safarijih
3-dnevni treking na vulkan Meru
prostovoljstvo v lokalni sirotišnici
2-dneni treking na sveto goro Masajev – vulkan Ol Donyo Lengai
Obisk otoka Zanzibar 
Na safariju znotraj znamenitega vulkanskega kraterja Ngorongoro. | FOTO: Osebni arhiv

Skratka, potovanje sem si razredelila na dva dela, in sicer na raziskovanje celinske Tanzanije, kjer sem en dan preživela v masajski vasi, se povzpela na dva vulkana, na safariju občudovala divje afriške živali in dneve preživljala v preprostem afriškem mestu Arusha, ki je neke vrste izhodišče za vse trekinge, zato je precej živahno, srečali boste veliko pohodnikov. Vse izlete in trekinge sem si organizirala kar iz hostla, v katerem sem v Arushi bivala. Vse to si boste lahko veliko ceneje organizirali, ko ste že tam.

V Arushi sem en dan obiskala tudi lokalno sirotišnico, kjer smo cel dan prostovoljno pomagali beliti stene sob. | FOTO: Tadeja Magdič

Tanzanija je precej poceni, kar se nočitev, hrane in prevozov tiče, vsi izleti, trekingi, safariji in vstopi v narodne parke pa so zelo dragi. Svoje čare ima tudi rajski otok Zanzibar s peščenimi plažami in tropko fauno, otok sem raziskovala peš in s kolesom. Potovanje na otok je bil sproščujoč zaključek mojega sicer precej napornega potovanja.

Tanzanija je resnično dežela prijaznih in nasmejanih ljudi, ki te očarajo s svojo preprostostjo. Slikala sem se z zaposlenima v našem hostlu.| FOTO: osebni arhiv
Izvor imena Tanzanija ima zanimivo preteklost. Ime je namreč zloženka, nastalo pa je z združitvijo imen Tanganjike in Zanzibarja leta 1964, od tu tudi ime Tan-zanija.

V Arushi sem živela v The Greenhouse hostlu na obrobju mesta, daleč o turističnega dela mesta. Vodi ga prijazen lastnik Benson, pri vodenju in urejanju pa mu pomaga njegova sestra Adriana. Pomagal mi je organizirati praktično celotno potovanje.  Med tem, ko sem šla na vulkane ali na safari pa sem preostanek svoje prtljage lahko brez skrbi pustila v hostlu. V hostlu so nam za ceno, ki smo jo plačali priskrbeli tudi zajtrk in skuhali enostavno in zelo okusno vegetarijansko večerjo. Hostel pa je postal neke vrste zbirališče pravih popotnikov, tako, da boste tukaj skoraj zagotovo srečali novega sopotnika in sorodno popotniško dušo.

Nočni pogled na naš hostel v Arushi z vulkanom Meru v ozadju. | FOTO: Tadeja Magdič
Tanzanit je dragi kamen, lepe modre barve, ki se nahaja zgolj pod vznožjem najvišje afriške gore – znamenitega Kilimanjara in nikjer drugje na svetu. Cene kamna dosegajo vrtoglave cene.

V hostlu sem spoznala Masaja, ki nas je peljal v svojo rodno masajsko vas, kjer je živela njegova žena s sinčkom, med tem ko je on v mestu služil denar. To je za moške Masaje običajno, da gredo v mesta, na ulicah Arushe je bil tako običajen prizor, ko so Masaji stikali glave in med seboj barantali z žlahtnim kamnom tanzanit, ki so ga našli. Gre za izjemno redek dragocen kamen, ki se ga najde zgolj pod vznožjem vulkana Kilimanjaro. Masaji iščejo majhne koščke tanzanita in ga nato prodajajo naprej draguljarnam in trgovcem na debelo.

Masaji na ulicah Arushe med seboj preprodajajo neobdelane kamne tanzanita. | FOTO: Tadeja Magdič

Precej zanimiv in svojevrsten izziv je bil tudi tridnevni treking na vulkan Meru, ki se vzpenja nad Arusho. Vzpon sam po sebi ni prav tehnično zahteven, vendar svoje doda nadmorska višina in višinska bolezen. Po vstopu v narodni park pod vznožjem vulkana se naprej sprehodiš skozi narodni park Arusha, kjer se prosto sprehajajo žirafe in bivoli, srečaš lahko različne divje živali. Na vzponu sem se prvič zares srečala z višinsko boleznijo in vsemi težavami, ki ji bolezen prinese.

Kljub vrsti težav zaradi višinske bolezni mi je vzpon na 4566 metrov visoko goro Meru uspelo. | FOTO: Osebni arhiv

Pa še en namig za potovanje v Tanzanijo. Organizacija potovanja v lastni režiji je precej enostavno in veliko cenejša kot preko agencij ali posrednikov. Vse izlete, trekinge in safarije si lahko sami za bistveno manj denarja organizirate na licu mesta.

Največje znamenitosti Tanzanije

Vulkan Kilimanjaro, o katerem se govori samo v presežnikih, kot je recimo streha afriške celine, najvišji vrh Afrike.

Krater Ngorongoro je ena najbolj fotogeničnih pokrajin, po kateri poteka eden najlepših safarijev. Znotraj vulkankega kraterja živi nekje 120 različnih vrst sesalcev, naravna kulisa pa je neverjetno fotogenična.

Obisk masajske vasi in druženje z Masajkami je lahko prečudovita izkušnja. | FOTO: Tadeja Magdič

Obisk masajske vasi je nujen postanek na vašem potovanju, pazite samo, da boste šli preko “pravega” organizatorja in da bo vaš finančni prispevek šel v prave roke.

Obisk otoka Zanzibar mi je marsikdo odsvetoval, češ, da je nevaren, da kradejo, da so lokalci do popotnikov lahko celo nasilni. A obisk otoka je bila prečudovita izkušnja na potovanju po Tanzaniji.

Delujoči vulkan Ol Dointo Lengai na meji s Kenijo sicer velja za “Božjo goro” Masajev in je eden najbolj “čudnih” ognjenikov na svetu, saj bruha tako imenovano “hladno lavo”.

Obisk narodnega parka Tarangire in parka Manyara, ki se nahaja ob istoimenskem jezeru in je pravi raj za divje živali, tukaj pa boste lahko opazovali tudi znamenite flamence.

Velika jata flamencev ob jezeru Manyara. | FOTO: Tadeja Magdič

Med ostale zanimivosti, ki jih meni žal ni uspelo obiskati, bi uvrstila še spanje med levi v narodnem parku Serengeti in pa obisk soteske Oldupai oziroma Zibelke človeštva, ki jo morate nujno obiskati, če boste šli do kratetja Ngorongoro, saj je v neposredni bližini kraterja.

Ogled muzeja tanzanita v Arushi, modrega žlahtnega kamna, ki ga lahko najdete samo v Tanzaniji, in sicer pod vznožjem vulkana Kilimanjaro in je 1000 krat redkejši od diamanta.

NATISNI ČLANEK